Keresés

Részletes keresés

JimmyG Creative Commons License 1 napja 0 0 14448

"Előszőr is miért hiányozna a vonatból az éter?"

Nem arról van szó, hogy hiányzik, hanem arról, hogy a vonat magával viszi-e?

A levegő esetében:

- a zárt mozgó vonatban is ott van a levegő, és együtt halad a vonattal

- a mozgó nyitott vonatban is ott a levegő, csak halad együtt a vonattal. 

Ha nem lenne ott a levegő, akkor a hang egyáltalán nem terjedne, így nem lenne értelme arról beszélni, hogy egyszerre ér-e el a vonalt elejére és végére. 

A fény esetében is ott van a fényközeg mindig, csak az a kérdés, hogy a vonat vagy a Föld magával viszi-e. 

"Láttál már tengerhullámot tenger nélkül?"

Ennek úgy van értelme, hogy "Láttál már tengerhullámot víz nélkül?"

Nem láttam. 

"...láttál már fényhullámot fény nélkül?"

A fényhullám maga a fény. A kérdés úgy értelmes, hogy: "létezhet-e fényhullám hullámzó közeg nélkül"?

Szerintem nem létezhet, ugyanúgy, ahogyan a hang sem létezhet levegő nélkül, és tengerhullám sem víz nélkül.

"A fény hullámzik vagy az éter."

Természetesen az éter (fényközeg) hullámzik, és a hullám maga a fény.

"Semmiféle kézenfekvő magyarázatot nem tudok arra, hogy az üres térben miért nem hullámozhatna a fény.Ha tudod akkor válaszold meg."

Egyszerűen azért nem, mert a semmi (az üres tér) nem képes hullámozni. A hullám valaminek az ismétlődő állapotváltozása. A hang esetében a levegőmolekulák ide-oda mozgása miatt a levegő nyomása változik periodikusan. De ha nincs levegő, akkor nincsen hang sem. 

Ugyanígy van a fény esetében is. A fény elektromágneses állapotváltozás. De lennie kell valaminek (az üres térben), aminek az állapota változik. Ez a fényközeg, amelyet régen éternek neveztek. Azonban a mai fizikusoknak fogalma sincs, hogy valójában mi ez a fényközeg. Ezért inkább azt mondják, hogy nincs is ilyen. Vagy olyan hülyeségeket mondanak, hogy a fény az elektromágneses mező hullámzása, holott a fény maga a periodikusan változó elektromágneses hullám. Saját maga hullámzása nyilván nem lehet. 

Előzmény: gyongyom bokretam (14447)
gyongyom bokretam Creative Commons License 1 napja 0 0 14447

Előszőr is miért hiányozna a vonatból az éter?Másodszot Láttál már tengerhullámot tenger nélkül? ugyanakkor azt a kérdést is fel lehetne tenni,hogy láttál már fényhullámot fény nélkül?A fény hullámzik vagy az éter.

Semmiféle kézenfekvő magyarázatot nem tudok arra, hogy az üres térben miért nem hullámozhatna a fény.Ha tudod akkor válaszold meg.

Előzmény: JimmyG (14445)
Construkt Creative Commons License 1 napja 0 0 14446

Na most ezzel sikerült leleplezni magad!

Te még ezt se érted?

Hát ezért beszélsz folyton ostobaságokat az elektromágneses jelenségekről.

Előzmény: JimmyG (14445)
JimmyG Creative Commons License 1 napja 0 0 14445

Szerinted mi az az elektromágneses mező?

Mert ugye létezik statikus elektromos mező.

Létezik statikus mágneses mező?

De létezik olyan, hogy statikus elektromágneses mező?

Szerintem nem. 

Hacsak az nem, amikor mindkét statikus mező jelen van. 

Szerinted hogy van ez?

Előzmény: Bölcs Árnyék (14444)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 1 napja 0 0 14444

az elektromágneses mező hullámáról beszélünk, ami nem semmi

Előzmény: JimmyG (14443)
JimmyG Creative Commons License 2 napja 0 1 14443

Butaságot beszélsz Attila. 

Ha hullámról beszélünk, akkor valaminek a hullámairól beszélünk.

A semmi nem tud hullámozni. 

Láttál már tengert hullámzani víz nélkül?

Előzmény: Bölcs Árnyék (14442)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2 napja 0 0 14442

"hiszen az üres semmiben nem alakulhatnak ki fényhullámok"
Pedig a kísérletek szerint igen ! 
Hátha Einsteint megmérgezték ?

Előzmény: JimmyG (14441)
JimmyG Creative Commons License 2 napja 0 1 14441

Akkor lépjünk egyet előre!

Mivel a fény is hullámjelenség, ugyanígy működik a dolog fénnyel is. 

Ha az álló vonaton középen ülve felvillantasz egy lámpát, akkor a fénysugár egyszerre éri el a vonat elejét és a végét. 

A kérdés az, hogy mi történik, ha a vonat elindul és nagy sebességgel száguld?

Vajon akkor is egyszerre érkeznek a fénysugarak a vonat elejére és végére?

1. Ha a vonat magával viszi a fényközeget (étert) akkor a két fénysugár most is egyszerre éri el a vonat elejét és a végét. 

2. De ha nem viszi magával a vonat az étert, akkor nem egyszerre érkezik a fény a vonat elejére és végére. 

Ezt a kísérletet 1897-ben már elvégezte két fizikus. Michelson és Morley. Ezért nevezik MM kísérletnek.

A kísérletben maga a Föld volt a gyorsan mozgó "vonat". A Föld  kb. 108000 kilométert halad óránként a Nap körüli pályán. 

A kísérlet elvégzésekor azt tapasztalták, hogy a Föld magával viszi a fényközeget (étert), mert a fénysugarak között nulla volt futási különbség. 

Csakhogy volt egy nagy probléma. A kor legtekintélyesebb tudósa ekkoriban Lorentz volt, aki szerint az éter merev és  mozdulatlan, ezért a Föld nem viheti magával. 

Mivel nem tudtak megegyezni, a fizika válságba jutott. Ekkor jött Einstein, és azt mondta, hogy éter (fényközeg) nem is létezik. A fény az üres térben, vagyis a semmiben terjed. Ebből a téves gondolatból indult ki, és erre építette fel a relativitáselméletet Einstein. 

Azonban 15 évvel később rájött, hogy baromság az egész, mert ha nincs fényközeg (éter), akkor a fény nem is tud terjedni, hiszen az üres semmiben nem alakulhatnak ki fényhullámok. 

Előzmény: gyongyom bokretam (14440)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2 napja 0 0 14440

érthető.

Előzmény: JimmyG (14439)
JimmyG Creative Commons License 2 napja 0 0 14439

Kezdem érteni, hogy mire gondolsz.

Ezt le lehet játszani hang segítségével, úgy világosabbá válik.

Ha egy hosszú álló vonat közepén ülsz, és elkiáltod magad, akkor a hangod egyszerre éri el a vonat elejét és végét. 

Mi történik, ha elindul a vonat?

Két eset lehetséges.

1. Ha a vonat zárt, akkor viszi magával a levegőt. Ha elkiáltod magad, akkor a hangod most is egyszerre éri el a vonat elejét és végét. 

2. Ha a vonat nyitott, akkor nem viszi magával a levegőt. Ha elkiáltod magad, akkor a hangod előbb éri el a vonat végét, mint az elejét. Azért, mert a hang az álló levegőben ugyanúgy terjed, de a vonat eleje elszalad a hangod elől, a vonat vége pedig szembemegy a hanghullámokkal. 

Érted, mire gondolok? 

Előzmény: gyongyom bokretam (14438)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2 napja 0 0 14438

Ezt úgy értem, bár nem bisztos ,hogy jól fejeztem ki magam,hogy a fény sebessége nem változik, viszont ahhogy a fénykibocsátó rendszer előre halad, halad vele a fény is, vagy is ahhogy halad a rendszer, a fény mindig egy másik pontból indul ki , és a fény egy másik pontban érkezik, egy elötte alló pontba 

Előzmény: JimmyG (14437)
JimmyG Creative Commons License 2 napja 0 0 14437

Szia Gyöngyöm.

"Ha két auto egymással szemben megy , a két autó sebessége ősszeadódik."

Így van. Én is így gondolom. Ha ugyanazzal a v sebességgel mennek, akkor: v+v=2v

Egyszerűsítve v-vel: 1+1=2

Ez teljesen logikusnak tűnik. 

De Einstein szerint mindez csak kis sebességnél igaz. Ha nagy sebességgel mennek az autók, mondjuk majdnem fénysebességgel akkor: v+v=v

Vagyis Einstein szerint: 1+1=1

"Na most ha  a fénykibocsátó rendszer halad akkor fény útja meghosszabodik , csak igy lehet, hogy a fénysebessége nem változik."

Ezt nem egészen értem. Mitől hosszabbodna meg?

Előzmény: gyongyom bokretam (14436)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2 napja 0 0 14436

Ha két auto egymással szemben megy , a két autó sebessége ősszeadódik. Na most ha  a fénykibocsátó rendszer halad akkor fény útja meghosszabodik , csak igy lehet, hogy a fénysebessége nem változik.

Előzmény: JimmyG (14435)
JimmyG Creative Commons License 3 napja 0 0 14435

Nem tudom, miről beszélsz.

Előzmény: Bölcs Árnyék (14434)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 3 napja 0 0 14434

van az inerciarendszerben a nyugalomban lévő megfigyelő 

ehhez képest mérjük a fény hullámhosszát

a többi matematika

az igaz, hogy logikailag fura, de nem mond ellen a tapasztalatoknak 

Előzmény: JimmyG (14429)
JimmyG Creative Commons License 4 napja -1 0 14433

"Ha te vagy a szuperfizikus, akkor azt vettem észre , hogy egy utóbbi beÍrásodnál azt állitottad, hogy a fényforrás sebessége nem adódik hozzá a fénysebességéhez..."

Ezt jól vetted észre. Valóban így van. A fényforrás sebessége nem adódik hozzá a fényhullám sebességéhez. 

Ez minden hullámnál így van. A hangnál is és a vízhullámnál is. Ha nem így lenne, akkor a szuperszonikus repülőgép nem tudná utolérni a saját hanghullámait. És a tavon haladó motorcsónak sem tudná utolérni és megelőzni a saját hullámait. De mindkettő utol tudja érni és meg is előzi. 

"...miközben azt megelőzően azt állÍtottad, hogy hozzáadódik, es hogy  eppen ezért nem állandó a fénysebesség."

Ilyet én soha nem írtam. 

Mindig azt írtam, hogy a fénysebesség a fényközeghez (éterhez) képest állandó. A közegben haladó megfigyelő számára azonban már nem. A Doppler jelenség a bizonyíték rá. 

Előzmény: gyongyom bokretam (14432)
gyongyom bokretam Creative Commons License 4 napja 0 1 14432

Ha te vagy a szuperfizikus, akkor azt vettem észre , hogy egy utóbbi beÍrásodnál azt állitottad, hogy a fényforrás sebessége nem adódik hozzá a fénysebességéhez , miközben azt megelőzően azt állÍtottad, hogy hozzáadódik, es hogy  eppen ezért nem állandó a fénysebesség.

Előzmény: JimmyG (14431)
JimmyG Creative Commons License 2025.04.19 -1 0 14431

Kiderült, hogy a relativizmus téveszme. Erre már maga Einstein is rájött. 

De ki tudja miért nem merte, vagy nem akarta világgá kürtölni. 

Ez is megérne egy misét. 

Előzmény: JimmyG (14430)
JimmyG Creative Commons License 2025.04.18 -2 0 14430

A jövő fizikája már nem a relativizmusra fog épülni. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egy antirelativista elmélet lesz.

Mivel a relativitáselmélet alapjaiban hibás, így csakis egy antirelativista alapokon álló elmélettel lehet leváltani. 

Mi a baj a relativitáselmélettel?

Az, hogy mindent relatívvá akart tenni. Az egyidejűséget, az idő múlását, a távolságot, a mozgást, a sebességet, a mozgó test pályáját, a tömeget.

De tett egy kivételt, ami felborítja az egész relativizmust. A fénysebességet akarta abszolút állandóvá, sőt egyetemes állandóvá tenni. 

Azóta kiderült, hogy a relativizmus téveszme. Erre már maga Einstein rájött. 

De ki tudja miért nem merte, vagy nem akarta világgá kürtölni. 

JimmyG Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 14429

Maradjunk a fizikai hullámmozgásnál!

Itt is megbukik a relativitáselmélet.

A hullámmozgások esetében mindig a hullámhordozó közeghez viszonyítjuk a hullám sebességét.

Vajon miért?

Mert csakis a közeghez viszonyítva igaz, hogy ugyanannyi a hullám sebessége minden irányban. Ez a tulajdonság a közeghez kapcsolt koordináta rendszert kiemelt jelentőségűvé teszi. Így van ez a hang esetében is és a fény esetében is. Mert mindkettő hullám. Csak annyi a különbség, hogy a hang mechanikus hullám, a fény pedig elektromágneses hullám. 

Tehát nem lehet egyenrangú minden rendszer. 

A relativitáselmélet egy téveszme. 

Előzmény: Bölcs Árnyék (14427)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14428

Ha kisbetűvel írod a ChatGPT AI nevét, akkor persze hogy megsértődik és ilyeneket mond neked ! 

Előzmény: overdog (14426)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14427

a napi politika is hullámzik, he he 

Előzmény: JimmyG (14425)
overdog Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14426

erre mondaná a chatgpizé, hogy sötét vagy az elemi dolgokhoz is

Előzmény: Bölcs Árnyék (14423)
JimmyG Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14425

Hogy jön ez a hullámmozgáshoz?

Előzmény: Bölcs Árnyék (14424)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14424

hogy a jövően hogyan fog egymáshoz viszonyulni a fizika és a politika ?

Előzmény: JimmyG (14422)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14423

mert nem tud megcsúszni, ezért csak borulhat

ha borulás helyet csúszna, akkor kicsúszna 

Előzmény: overdog (14421)
JimmyG Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14422

Nincs abban semmi bonyolult.

Mire vagy kíváncsi?

Előzmény: Bölcs Árnyék (14420)
overdog Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14421

semmifizikus, miért borul föl a jó tapadással kanyarba rohanó autó ?

Mi borítja föl, te szerencsétlen ?

Előzmény: JimmyG (14419)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2025.04.17 0 0 14420

És mi a helyzet a hullám mozgással, vagy az már túl bonyolult ?

Előzmény: JimmyG (14416)
JimmyG Creative Commons License 2025.04.17 -1 0 14419

Azok szoktak hülyézésbe menekülni, akiknek nincsenek észérveik. 

Kár érted, pedig te gondolkodó embernek látszottál. 

Előzmény: Patreides (14418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!