Keresés

Részletes keresés

janijani Creative Commons License 2020.07.30 0 1 16

Amelyik gyümölcsnek gyengébb az aromája azt meg ízesíteni lehet valamivel, pl ahogy csináltam a körtét a szilvával. De rakhattam volna hozzá akár bolti Piroska szörpöt is. A körte adja a mennyiséget, az erősebb aromájú gyümölcs vagy szörp adja az ízt.

Otelló szőlőnk van is itthon egy tőke, a csemegeszőlők mellett úgysem kell senkinek, lehet hogy fagylalt lesz a terméséből ha sikerül.

Likőröket mi is csináltunk amíg hozták a jugók olcsón a szeszt. Volt meggylikőr, diólikőr, csokilikőr, kávélikőr. Úgy érleltük mi is ahogy írtad. 

Előzmény: Deryan (15)
Deryan Creative Commons License 2020.07.29 0 0 15

Erőteljes aromájú gyümölcsökből/gyümölcsvelőből érdemes fagylaltot készíteni.

Otelló szőlőböl el tudok jó fagylaltot képzelni. Az aprómagvú gyümölcsöket érdemes becukrozva, összetörve 1-2 napig a hűtőben állni hagyni s aztán kipasszírozni.

A meggyből hasonló, de hosszasabb eljárással meggylikőrt lehet készíteni. A mag mandula ízt ad a sűrű, szirupos lének és a megaszalódott gyümölcsöt süteményekbe lehet felhasználni. Lehet, hogy kimagvazva rumaromával finom rumos meggy fagylaltot is csinálhatsz. De a szirup is finom lehet fagylaltnak elkészítve. - Ötlet, jövőre :)

Nagyon régen kipróbáltam már a meggylikőr készítését. Abba cukron és tiszta szeszen kívül semmi egyéb ízesítő nem volt. 

Hűvös helyen hónapokon át érleltem... Nem ígérem, hogy a receptet megtalálom, mert az pár évtizedes történet.

Előzmény: janijani (14)
janijani Creative Commons License 2020.07.28 0 0 14

Joghurttal csináltunk már fagyit, nem tudom hány százalékos volt a zsírtartalma, jó volt az is, de ugyanolyan jó a tejföl is.

Citromfű nő itt az udvarban, anyósom használta vérnyomáscsökkentő teának. Kávéfagyira már én is gondoltam, csak még nem került rá sor. Meggy már csak jövőre lesz. Most majd jönnek az őszibarackok, meg a szőlő. Szőlőből nem tudom lehet-e fagylaltot készíteni, mindenesetre érdekes lesz kimagozni.

Emlékszem rá én is amikor újdonság volt a főzött fagylalt. Ki is írták a cukrászdába hogy főzött fagylalt, én meg azon gondolkoztam hogyan főzhetik meg a fagylaltot hogy nem olvad el. Arra nem gondoltam, hogy az alapanyagot főzik meg és utána fagyasztják. 

Előzmény: Deryan (13)
Deryan Creative Commons License 2020.07.28 0 0 13

Görög yoghurtnak 10 % a zsírtartalma. + gyümölcs. Ezzel is lehetne próbálkozni.

Deryan Creative Commons License 2020.07.28 0 0 12

Ha egy kis kerted lenne, akkor érdemes volna legalább egy tőt ültetni.

Puding + citromfű, puding-kávé, sem rossz.

Fagylalthelyettesítőnek gyerekkoromban meggyhabot készített anyám. Cukorral felvert tojásfehérjébe pár szem meggy elég volt.

Előzmény: janijani (10)
Deryan Creative Commons License 2020.07.28 0 0 11

A körte utóérő gyümölcs, azért olyan jellegtelen az íze. Viszont nagyon finom a levendulás körtebefőtt. Fagylaltnak gyümölcsvelőt kell csinálni.

Fűszereket is lehet ám, használni! Fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér. Szinezni pl. a banán fagylaltot szép sárgára kurkumával.

Régen vagy hajdanán, amikor a fagylalt porokról még nem is hallottunk, a főzött fagylalt volt nagyon kedvelt. Karamell, vanilia, csokoládé. Liszttel, tojással sűrítették a fagylalt alapanyagát.

Lekvárokkal is lehet próbálkozni, tejet, pudingot hozzákeverni.

Előzmény: janijani (9)
janijani Creative Commons License 2020.07.28 0 0 10

Jó ötletnek tünik a puding és a madártej alapanyagnak. Akinek nincs más lehetősége ebből is készíthet fagylaltot.

A málna egymagában vagy más gyümölccsel keverve is finom, feketeribizlit nem tudok a környéken.

Tetszik amit írsz: Receptem nincs, mert  ízlés, hangulat szerint pancsolok. Kb ezt csinálom én is.

Előzmény: Deryan (8)
janijani Creative Commons License 2020.07.28 0 0 9

Hát igen, a csokifagyi az egyik nagy kedvencem de még nem próbáltam csinálni.

Most a gyümölcsöknek van a szezonja, olcsón vagy ingyen hozzájutok. De ami késik nem múlik, ha elfogynak a gyümölcsök mindenképpen kipróbálom majd a receptedet.

Csináltam uborkából is fagylaltot, a cukorral és a tejföllel nagyon hasonló íze volt mint a sárgadinnyének.

Csináltam körtefagylaltot, a körtének elég gyenge az íze, jellegtelen lett. Csináltam szilvafagylaltot, ennek meg túl erős az íze, nagyon szilvaízű lett. És megalkottam a körte-szilva fagylaltot (röviden csak köszi fagylalt) A gyümölcsök érettségi fokától is függ, ha eltaláljuk a megfelelő arányt nagyon finom:

Körte-szilva fagylalt:

50 dkg közepesen érett körte

10 dkg jó érett szilva

30 dkg tejföl

15 dkg cukor

ha nincs elég leve a gyümölcsöknek a turmixolásnál kevés tejet lehet adni hozzá

A körtét és a szilvát kimagvaltam, de nem hámoztam meg. Az egészet leturmixoltam és betöltöttem a fagyigépbe. 

Előzmény: contributor (7)
Deryan Creative Commons License 2020.07.27 0 0 8

Sűrű, krémes/pudingos/tejszínes alapú előhűtött alapanyagból azzal a kis háztartási géppel is jó fagylaltot lehet csinálni.

Főzött fagylaltot, madártejből (tojás, tej, liszt, vanilia), hígabb pudingokból lehet készíteni. A pudingokba forrón vajat kell keverni.

Természetesen mindennél fontos az előhűtött anyag. Mélyhűtőben, de nem kell megvárni, hogy beton legyen.

Mélyhűtött málnából is készítettem már fagylaltot simán tejjel. A málnát botmixelővel kicsit szétverettem kevés tejjel + cukor s azután tettem az akkus fagylaltgépbe.

Kedvencem a feketeribizli fagylalt. A fekete ribizli besűríti a tejet ha elég gyümölcsöt teszünk bele.

Receptem nincs, mert  ízlés, hangulat szerint pancsolok. 

Tejfölös, joghurtos gyümölcsökből is készíthető fagylalt.

Előzmény: janijani (6)
contributor Creative Commons License 2020.07.24 0 0 7

Nagyon finom csokifagylaltot készítettem és a konzisztenciája is jó lett! Kell hozzá 100 g étcsokoládé (min. 50% kakaótartalmú), 100 ml 3,5%-os tej, 200 g habtejszín (30%-os) és 1 púpozott ek porcukor. A megolvasztott csokoládét összekeverjük a langyos tejjel. Hagyjuk kihűlni, de közben 5 percenként alaposan átkeverjük villával, hogy homogén maradjon. A tejszínt a porcukorral habbá verjük. Az előbbit (miután kihűlt!) evőkanállal adagoljuk a tejszínhabba, minden egyes kanál adása után villával egyenletesre elkeverjük (a szín alapján látható, hogy mikor jöhet a következő kanállal). [A fotón már kissé megolvadt, de az íze így is szuper volt.]

janijani Creative Commons License 2020.07.17 0 0 6

Az íze jó lett és ha elég hideg akkor jó úton járunk.

Az állománya gyanítom azért nem versenyezhet a cukrászdai fagylaltokéval mert ők profi fagylaltgéppel készítik a fagylaltot. Ezek nagyteljesítményű hűtővel magas fordulatszámon sok levegőt kevernek a fagylaltba, ettől lesz krémes állagú.

Én meg örülök ha ez a kis 6500 Ft-os jégakkus gép annyira lefagyasztja hogy már ne legyen folyékony. A fagyasztás a fagyasztóban fejeződik be keverés nélkül, így keményebbre fagy mint ahogy szeretném. De ha kiveszem a fagyasztóból kanállal lehet kapargatni belőle, vagy ha várok 5 - 10 percet a nyári melegben kicsit lágyul és akkor már kiskanállal lehet enni.

Előzmény: contributor (5)
contributor Creative Commons License 2020.07.11 0 0 5

Megcsináltam. Az íze jó lett, de az állaga lehetne krémesebb (az olcsóbb pálcikás jégkrémekhez lehetne hasonlítani ezt a próbálkozást). Tettem bele még ananászdarabokat is. Talán a citromlevet nem vízzel, hanem tejszínnel kellene duplájára növelni, és akkor az állaga is elfogadhatóbb lenne.

Előzmény: janijani (4)
janijani Creative Commons License 2020.06.25 0 0 4

Citromfagylalt:

25 dkg citrom leve

víz

80 g cukor

160 g tejföl (20%-os)

A citromok levét kicsavartam, vízzel duplájára hígítottam, hozzáadtam a cukrot és a tejfölt. Aki akar reszelhet bele ízlés szerint egy kevés citromhéjat is.

Az egészet összeturmixoltam majd betöltöttem a fagylaltgépbe, 30 perc alatt kész.

Egy kicsit lágy lett, kiszedtem fagyisdobozba és egy órára betettem a fagyasztóba.

janijani Creative Commons License 2020.06.19 0 0 3

Harmadik fagylaltom története: aki fagylaltot akar csinálni mindent fagylalt alapanyagnak lát. Megettem egy üveg zölddió befőttet és ott maradt a leve, egy fél üveg cukros jóízű lé. Nem volt itthon se tejszin se joghurt, de volt tejföl. Gondoltam megcsinálom ebből, meglátjuk milyen lesz.

Dió fagylalt

kb 350 ml dióbefőtt cukros leve

kb 300 ml tejföl

Összeturmixoltam, megkóstoltam hogy elég cukros-e. Jó volt, nem tettem hozzá semmit. Betöltöttem a fagyigépbe, negyedóra után ránéztem, kezdett összeállni de úgy véltem nem eléggé. Hogy rásegítsek betettem a komplett működő fagyigépet a fagyasztóba. Úgy mint régen a nagymama az NDK gyártmányú fagyigépet, annak nem volt jégakkuja, így kellett használni. Újabb negyedóra elteltével megnéztem, rendesen megfagyott a fagylalt.

Kiszedtem fagyisdobozba és megkóstoltam. Ez is nagyon finom lett, aki szereti a Zöddió befőttet, Unikumot, Ferenc keserűt, Jägermeitert az szereti ezt az ízt. De meg lehet csinálni bármilyen más szörppel, az arányokat ki kell kisérletezni.

Az ára is rendkivül baráti lett, hiszen van aki megissza de van aki kiönti a befőttek levét. Én újrahasznosítottam.

Előzmény: janijani (2)
janijani Creative Commons License 2020.06.19 0 0 2

Aki keres, talál. Találtam olcsóbb receptet, kiváncsi voltam milyen lesz.

Málnafagylalt joghurttal:

400 g natúr joghurt

300 g málna

100 g porcukor

Az egészet összetumixolni, beborítani a fagyigépbe és félóra múlva kész. Én 45 percig kevertettem a géppel mire elérte a kívánt sűrűséget.

Nem tudom ki hogy van vele, nekem ez finomabbnak tünt az előző tejszines verziónál. Jót ettünk belőle, a maradékot most kiszedtem egy üres fagyisdobozba és így tettem be a fagyasztóba. Másnapra ez is megkeményedett, de a fagyasztóból kivéve 10 perc alatt meglágyul és ehetővé válik.

Az ára is barátibb, a drága tejszin kilőve, a málna még mindig drága de lesznek olcsóbb gyümölcsök (eper, kajszi és őszibarackok) ezekből is lehet fagylaltot készíteni.

Előzmény: janijani (1)
janijani Creative Commons License 2020.06.19 0 0 1

Mivel soha nem csináltam még fagylaltot, kézenfekvő volt hogy első próbaképpen a géppel kapott egyik receptet készítettem el.

Málnás fagylalt:

2 tojássárgája

200 ml tej

200 ml tejszin (30%-os)

70 g porcukor

300 g málna

A tejszint felverni, a többi hozzávalót összeturmixolni, majd az egészet összekeverni és betölteni a fagylaltgépbe. Félóra múlva kész a fagylalt.

Az íze és az állaga is jó lett, jót ettünk belőle. A maradékot bennehagytuk a gép tartályában és betettük a fagyasztóba. Másnapra úgy belefagyott betonkeményre, hogy küzdelem volt fakanállal kivésni belőle (fémtárggyal nem szabad mert összekarmolja a tartályt)

Az összetevők árát összeadva túl drágának találtam ezt a fagylaltot. Gondoltam majd nézek valami olcsóbb receptet.

illetlenke Creative Commons License 2020.06.19 0 1 0
Előzmény: janijani (-)
janijani Creative Commons License 2020.06.19 0 0 topiknyitó

Forró nyár jön, ezért vásároltam egy fagyigépet az egyik áruházban akciósan 6499 Ft-ért.

Most próbálgatom a különféle recepteket, olcsón jó fagylaltot akarok készíteni.

Akinek van tapasztalata, vagy csak érdekli a téma szóljon hozzá.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!