Bezárkóztunk, hogy megóvjuk magunkat a járványtól. A rendkívüli helyzetben nagyon sok művészeti intézmény ingyen is hozzáférhetővé tette a régi előadásai felvételeit. Ezekből szeretnék ajánlani, és várom a többi lehetőséget is.
Itt érhető el a felvétel, nagyon szórakoztató, az adás minősége csapnivaló, de az igyekezet, és hogy beleselkedhetünk a Met művészeinek szobáiba kárpótol a veszteségért. Vannak zeneileg is nagyon élvezhető produkciók, a zenekar és a kóros felvételi, amelyek nem élő adások, felvételek, ezért jó minőségűek, Reneé Fleming, Jonas Kaufmann előadása is felül tudott emelkedni a technikai nehézségeken.
Most nézem az Anyegint, nagyon jó, bár Renée Fleming, mint félszeg, jelentéktelen kislány nehezen elképzelhető, mert akárhogyan nézem, egy öltözet hálóingben, a hullott falevelek közepén is eszméletlenül gyönyörű volt. Igaz, Hvorostovsky meg inkább tűnik Igor hercegnek, mint életunt dandy-nak. Azért nagyon szép előadás volt.
Én elkezdtem végignézni az összes YT-oktatóvideót (digitális grafika stb.), amire korábban nem volt időm. Nem csak passzív módon lehet tölteni az időt, bár megértem, ha valakinek arra van igénye. :)
A müncheni opera mindig is súlyt helyezett az ingyenes közvetítésekre, így a zárlat idején ők is adnak régi felvételeket ingyen. Igen dicséretes, hogy az egyik, két héten át nézhető attrakció a Kékszakállú herceg vára.
Nemcsak New Yorkban nyílt ki a kincsestár, hanem Budapesten is, a MÜPA szintén hozzáférhetővé tette 15 év koncertfelvételeit és irodalmi előadásait, az ajánlat Kocsis Zoltántól kezdve az Irie Maffiaig bezárólag eléggé sokszínű. Böngészésre fel!
A Metropolitan opera minden előadását lemondta a hónap végégig, a lemondásba már a március 14-i Bolygó hollandi is bekerült, nem volt mozi közvetítés. Viszont két hétig minden nap ingyen lehet megnézni egy régebbi előadásuk felvételét, a közvetítések magyar idő szerint követő nap éjjel fél egykor kezdődnek, és este fél kilencig lehet őket nézni. Az első attrakció egy csodálatos Carmen előadás 2010-ből, Elina Garancaval és Roberto Alagnaval.