Nemzetközi Friedrich Nietzsche-díjjal tisztelegnek Németországban Heller Ágnes filozófus életműve előtt – közölte szerdán a naumburgi központú Friedrich Nietzsche Alapítvány. Közleményük szerint a díj odaítéléséről határozó testület még június elején, Heller Ágnes halála előtt hat héttel döntött úgy, hogy az idén neki adják át az elismerést. Kiemelték, hogy Heller volt az egyik legnagyobb hatású kortárs gondolkodó.
Pénteken meghalt a nagymamám. Nem a filozófus, nem a közéleti személyiség. Persze sok minden volt ő sok ember számára, de nekem ő a nagymamám és az én emlékeimben így él ő.
Közleményében Tarlós István részvétet nyilvánított a családnak és emlékeztetett arra, hogy Heller Ágnes 2008-ban megkapta a Budapest díszpolgára címet.
Heller Ágnes írni kezdte a műveit, amelyek tele voltak tárgyi tévedésekkel, elírásokkal, történeti anakronizmusokkal, nem tudatosított elfogultságokkal – ezt kicsinyes, alacsony szellemek nagy gaudiummal rótták föl neki –, de szövegei hatalmas, vegyes minőségű tömegében minduntalan fölbukkan valami összetéveszthetetlenül eredeti ötlet, villámfényű meglátás, merész paradoxon. Amikor a legutóbbi években már csaknem lemondtam róla („hanyatlik”, gondoltam közhelyesen), belelapoztam a gólyáknak írott népszerű filozófiatörténetébe a könyvesboltban, s azon kaptam magam, hogy órák óta olvasom. (TGM, hvg)