Igen, eleg zavaro az, hogy franc tudja mi okbol ( bar sejtem) , egy szuk retegnek az a celja hogy felulirja az eddigi biologiai, tarsadalmi, kozossegi, nemzeti normakat.
"Megint elmentunk oda, hogy nem talaljuk meg az arany kozeputat."
Nagyon találó helyzetértékelés.
"Amugy meg ezert jo a csaladi kotelek mert egy apa es egy anya egyutt jo koncepcioval a tarsadalmi normakat at tudja adni a gyereknek."
Csak mire oda kerülsz, addigra az általad megtanult, bevésődött társadalmi normák elavulnak. Sőt, van olyan politikai tényező, amelyik egyenesen azon munkálkodik, hogy ne is legyenek normák, egyáltalán. Se apa, se anya.
A mai 50 es es felette levol generacio meg ugymond testi fenyitessel is nevelve volt. Nalunk az alt iskolaban nem egy tanartol csattant pofon, de palca is volt. Kozben a vilag es a torvenyek is valtoznak. Az hogy a gyerekkel szemben egy tulzott liberalis szemlelet uralkodik az se biztos hogy tokeletes.
Megint elmentunk oda, hogy nem talaljuk meg az arany kozeputat.
En pl soha nem bantottam egyik gyerekemet sem, sokkal tobb meg volt nekik engedve mint pl nekem. Amugy meg ezert jo a csaladi kotelek mert egy apa es egy anya egyutt jo koncepcioval a tarsadalmi normakat at tudja adni a gyereknek.
"Ne akarj annyira polkorrekt lenni, mert nem éri meg!"
Én csak korrekt szeretnék lenni, a "pol"-t meghagyom a libbantaknak.
"Itt adok-kapok megy ezerrel, ha még nem tűnt volna fel."
A reményhal megy utoljára.
Tisztában vagyok vele, hogy sokan csak azért vannak itt, hogy szennyezzék az asztrális és mentális környezetet, de azért néha egész értelmes vitákat is lehet folytatni.
"Kalapaxot meg ne etesd, mert magával ránt!"
Nekem semmi közöm a ti személyes ellentétetekhez, és arra sem vagyok vevő, hogy másokat befeketítsél előttem.
Ez a konkrét eset bizonyára több szempontból is tanulságos, csak nem tudom, hogyan kapcsolódik mihez. Részemről a közlekedési vészhelyzet csak egy szemléltető példa volt. És így utólag értékelve elég rossz példa, mert több válaszból is jól látszik, hogy a lényeg nem ment át. A lényeg pedig - akkor most már teljesen általánosan - a következő:
A gyereket sürgősen rá akarod venni valamire, amit te felnőtt fejjel egyértelműen szükségesnek/helyesnek gondolsz. A gyerek meg az istennek sem akar szót fogadni. Neked nincs időd arra, hogy szépen apránként, okos érveléssel vagy bármi egyéb praktikával leépítsd az ellenállását, hanem azonnal meg kell győznöd és rábírnod az együttműködésre. Nem nyúlhatsz hozzá, mert az erőszak, nem emelheted fel a hangod, mert az erőszak, én azt mondanám, hogy jutalmat vagy büntetést sem helyezhetsz kilátásba, mert az is erőszak, csak nem fizikai, hanem mentális. Meg tudod oldani ezt a szituációt?
Én azt mondom, hogy bár alapvetően jobb szeretem meggyőzni a gyereket, de nincs mindenre érvem, és ha nincs idő tökölni, akkor lelkiismeret-furdalás nélkül a kényszerítést fogom alkalmazni, és nem érdekel, hogy a gyerek vagy bárki más mit gondol. Majd utólag megbeszéljük. De vannak itt olyanok, akik bátran bevállalják, hogy minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyzetet erőszakmentesen meg tudnak oldani.
Pedig most jól visszaadhatná neki, például elvitethetné a TEK-el egy kis elbeszélgetésre vagy hasonló. Gyerekkorában még az apja volt erősebb és megverhetett egy gyengébbet, valamit a Párt is mellette állt, de mára fordult a kocka, tudná alkalmazni a gyerekkorban tanultakat, hogyan lehet a másokkal való konfliktust rendezni rövid úton.
Ne akarj annyira polkorrekt lenni, mert nem éri meg! Itt adok-kapok megy ezerrel, ha még nem tűnt volna fel.
Kalapaxot meg ne etesd, mert magával ránt!:)
Na... elmesélek egy sztorit, oszt lehet csámcsogni rajta erről a befutkározás, közlekedési mizéria, akarat szárnypróbálgatásról.
Reggelente adott útvonalon vittem kocsival a gyereket. Az útvonal egy pontján új útkereszteződést alakítottak ki, kerékpáros kereszteződéssel. Az építés alatt látható volt hogy a megoldás azon a helyen komoly veszélyforrást hordoz, mivel az egyik irányból nagyívben lendületesen kanyarodnak az autók szemből keresztezve a kerékpárutat. Mondom a gyereknek, itt rövidesen elgázolnak egy biciklist, elmagyaráztam neki miért veszélyes, dacára annak, hogy teljesen korrekt kialakítású, jól látható lámpákkal, táblákkal, jelzett belátható kereszteződés.
Pár hét elteltével egyik reggel élőben láthatta a jelenetet :-). A szemünk láttára megtörtént a gázolás.
"Szerinted a személyiségi jegyek nem veleszületettek, hanem születés után jönnek létre?"
Szerinte a nevelési módszertan független a gyerek személyiségjegyeitől. Mármint olyan értelemben, hogy a szófógadó kisangyalt és a lázadó, mindenkinek és mindennek ellent mondó ördögfiókát egyaránt lehet (és kell is) erőszakmentesen nevelni. Ő képes is rá, eddigi hozzászólásai fényesen bizonyítják a tehetségét.
No de nem is vertük meg és köpdöstük le a tanárainkat, mint manapság sokan. Sőt, ha gond volt, a szüleink sem azért mentek be a suliba, hogy agyonverjék a tanárt, hanem hogy szégyenkezzenek és bocsánatot kérjenek a hibáinkért.
Kiváló bizonyíték ez a topik is arra , hogy a politika a világ legaljasabb manipulatív eszköze .
Elvileg a témának köze nincs a politikához (miután gyereket nem politikai meggyőződés mentén nevel egy család) , mégis , sokan képtelenek a politikai szennyeződés nélkül írni .