A minap egy tudományos híradásban fekete-lyukak ütközésének gravitációs impulzusainak észleléséről adtak tájékoztatást.
A beszámoló szerint az észlelő műszer két 6 km hosszú lézernyaláb segítségével működik. A nyaláb egyikének az impulzus hatására hullámhossz megnyúlást észleltek.
Teóriám szerint a világmindenség "horizontjáról" hozzánk érkező fény vöröseltolódását nem a fényforrás távolodásától, hanem fény útja mentén lévő gravitációs mezők rendszeres változásai idézik elő, mintha impulzusok érnék, ugyan úgy ahogyan a fekete-lyukak találkozásának gravitációs impulzusi is korrigálták a mérőműszer fény nyalábjainak hullámhosszát.
Ilyen alapon, amit te írsz ide, azt még jobban "hozzá nem értésnek" szükséges felfogni.
Mert te azzal sem vagy tisztában mi a helyes érveléstan. Az MTI elnöke ezt legalább még is tudja. Ha mindent nem is. Tehát tudja, mert illik tudni a tudományt a hiedelmektől elkülönítenie. Igen a BigBang elmélet, egyben áltudomány is, azoknál, akik bizonyítottnak és tudománynak hazudják.
A Magyar Tudomány Akadémia jelenlegi elnöke, annak nevezte. Így át is vettem magam is tőle ezt a tudományos jelzőt. Mert előtte csak mesének, alternatív teremtés elméletnek, anomáliának, mémnek, tudományos tévhitnek írogattam írásaimban.
"Lehet, hogy nem tud róla, de sok olyan dolog van, amivel az ősrobbanás elméletének hívei, köztük sok tudós és a főiskolai tudományos professzorok 99%-a nem akarja, hogy tudjon az ősrobbanás elméletéről.
Az első az, hogy jó oka van annak, hogy csak elméletnek nevezik.Ennek az elméletnek a hívei elhitetik veled, hogy kőbe van vésve és tényszerű;de ez távol áll az igazságtól.Valójában az ősrobbanás elméletének annyi lyuk van, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy magabiztosan kijelenthessük, akár érvényes is lehet.
Lássuk tehát az ősrobbanás elméletének tíz legnagyobb tudományos hibáját, és mutassuk meg, miért csak elmélet.Ezen elméletek némelyike rendkívül összetett, ezért megpróbálom laikus kifejezésekkel megfogalmazni, amennyire csak lehetséges, hogy szinte bárki megértse."
A fociban továbbra is kapufának nevezik, ha a labda a kapu egyik oldaláról visszapattan. Pedig ma már vagy fém, vagy műanyag kompozit anyagból készítik. Tehát nem fa.
"James Webb megerősíti, hogy valami komoly baj van az univerzumról alkotott megértésünkkel:
James Webb és a Hubble űrteleszkópok egy feltűnő felfedezésben megerősítették, hogy az univerzum változó ütemben tágul a megfigyelési ponttól függően, ami kétségbe vonja a kozmosz jelenlegi megértésünket.Ezt az eltérést Hubble Tension néven ismerték. Először 2019-ben figyelte meg a Hubble űrteleszkóp, majd ezt a James Webb űrteleszkóp is megerősítette 2023-ban, mindkét teleszkóp legutóbbi együttes erőfeszítéseivel most megszüntetve a mérési hibákkal kapcsolatos kételyeket.A Hubble Tension az univerzum tágulási sebességének két módja közötti konfliktusból fakad.Az egyik módszer a korai univerzumra támaszkodva a kozmikus mikrohullámú háttérre - az Ősrobbanás ősi utófényére - a várható tágulás kiszámításához.A másik módszer a frissebb univerzumra összpontosít, teleszkópok felhasználásával csillagok és galaxisok megfigyelésére. A probléma az, hogy ez a két módszer nagyon eltérő eredményt hoz. Mintha az univerzum finoman megváltoztatta volna a szabályait csecsemőkora és napjaink között. Több mint ezer Cepheid csillagot megfigyelve a 130 millió fényév távolságra lévő galaxisokban, a kutatók megerősítették a Hubble méréseinek megbízhatóságát a kozmikus távolságlétrán, ezzel kizárva a mérési hibát, mint a Hubble feszültség okát, és egy mély rejtélyt sugallva a az univerzum tágulásáról szóló megértésünk.A tanulmányt az Astrofizical Journal Letters-ben tették közzé."
Engem (most) az érdekelne, hogy egy lufi kipukkanásakor (vagy egy bomba felrobbanásakor) miért hallunk akusztikus rezgéseket, miért nem csak a légnyomás monoton növekedését tapasztaljuk.
Tulajdonképpen a geológiában is van hasonló probléma, mint például a földrengések.
Miért rázkódik a talaj, amikor a tektonika megcsúszik egymáson?
(A hegedű a tapadási súrlódás miatt szólal meg, amikor a vonó döcögve szánkózik rajta. Szochasztikus nagyfrekvenciás gerjesztés, amelyre a hangláda rezonálni tud bizonyos frekvenciákon. Ugyanez a jelenség fellép a tektonikus lemezek megcsúszásánál is?)
Istenben és a multiverzum kitalációkban ugyanis csak és kizárólag hinni lehet, mivelhogy mindkettő deklaráltan igazolhatatlan és falszifikálhatatlan kitaláció.
én csak huszadrangú félisten vagyok, algoritmusokat teremtek. A semmiből-e?
Lukács Béla kiszámolt egy olyan megoldást a FLY-ra, amely "kicseppenhet" az univerzumból. Megkeresném az idézetet, de a Fridi műsorai közül kevés van fent a csőben. Be kell érned azzal, hogy fejből idézem, veszteséges tömörítőeljárásokra támaszkodva. Hogyaszongya: ez már filozófiai kérdés, hogy egy tőlünk függetlenné vált darabkája a mi egykori téridőnknek létezik vagy sem. Nincs vele összeköttetésünk, nem tudunk oda eljutni, nem tudjuk falszifikálni.
(Mézga Aladár kalandjait is letörölték, amikor átmegy az ajtón és nem a másik oldalon jön ki. Blöki ugyanúgy a túloldalról.)
Szerintem az univerzumnak az a darabkája "továbbra" is létezik, hiszen az anyag nem semmisülhet meg (ilyen módon) az eddigi tudásunk szerint. Viszont az egyidejűsége problémás, mert hát milyen trajektória mentén is vennénk. Alternatív realitás. (Ja és az eseményhorizont alatt a téridő nem üres, benne laknak a mezők. Márpedig a mező is anyag. Apropó, az elektromágneses mező talán belezuhan a szingularitásba? Elvégre van tömege a mezőnek is - ami egy "paraméter" az egyenletben.)
Nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy az univerzum a semmiből keletkezett. És ezt néhány merész fizikus is gondolja. Szerintük csak összekoccant a multiverzum két lemeze (többdimenziós húrja).
Nézzük egy kicsit másik szemszögből. Noether-theorem.
A hétköznapi életben nem tapasztalunk olyan szimmetriát, amely az elektromos töltés megmaradását biztisítaná. Mert ehhez komplex forgatás kell. (Grün: Hol van nekem már heringem!?) A mérhető fizikai mennyiségeink valósak.
De erősen hiszünk a töltések megmaradásában és Noether tételében. Occam elvén pedig egy komplex forgatás a legegyszerűbb kreáció SU(1). Ráadásul ezzel a töltés és a mező kölcsönhatása is leírható, csak persze a parciális derivált helyett kovariáns deriváltat kell venni. És akkor jönnek egyesek, kitalálják az extra dimenziókat, amelyek nem térszerűek.
(Mi a különbség a felnőtt és a gyerek között? A gyerekek sárkánymesét olvasnak.)
De valójában a "keresztnév" ELMINSTER. Egy angolból olyan profi, mint te hiszed magadnak, tudhatná, hogy a sorban első név a keresztnév, és a második a vezetéknév amit párbeszédben maximum "Mr/Mrs" előtéttel együtt használnak: "Mr. Wick". Viszont közvetlen párbeszédben - per tu - csak "John".
Amikor még Amurral leálltam írogatni itt, ez a netes naplóbejegyzésem akkor készült. Részben témába is illik, a benne szereplő párhuzamos példák miatt. PoliAteizmus- PoliUniverzum tagadás lélektana. :
"Azokkal az ateistákkal van a legfőbb mentális gond, kik még a sok-sok Isten, emberek általi teremtését is tagadják. Erre már a kevésbé fanatikus ateisták is rájöttek és éppen ezért ők már poli-ateistáknak nevezik magukat."
Ja elnézést, bennmaradt egy felesleges link, ami a netes naplómban elmegy, ide nem kellene. Nem volt szándákos. Ja és az index fórum olvasóinak, van ingyenes példány. Amit annak idején a vezetőségnek is elküldtem. Tehát itt senki se adjon ki érte pénzt.
Ezt egy kicsit bővebben és tudományosabban is elemeztem már:
"Isten" és az "Ősrobbanás" szülőhelye bizony az emberek agya. Mindkettő kitalált és utólag próbálták meg igazolni és bizonyítani. ...Az első, tehát "Isten" már elbukott a valóságpróbán és teszteléseken és a második meg éppen a bukás előtt áll. Hasonlóságok a judeokeresztény JahveSátánIsten és a SzingularításIsten közt:
0. Mindkettőből zavar van a fejekben, hogy egy abszolút van, vagy több is.
1. Mindkettő kitalált és papok a kitalálás elindítói.
2. Mindkettőhöz utólag próbáltak bizonyítékokat gyártani, vagy hamisítani.
3. Mindkettőt szavazással és tömegnyomással fogadtatták el - de csak látszólagosan
4. Egyik sem a tudományos módszertan alapján indult el
5. Egyik sem lett a mai napig sem bizonyítva ...
6. Mindkettő egyfajta hiedelem csak
7. Mindkettő látszólagos bizonyítékai oka számtalan más is lehet.
8. Mindkettőnek fanatikus hívő tábora is van.
9. Mindkettő memetikusan, azaz pszicho / neuro vírus szerűen terjedt el jellemzően.
10. Mindkettőben jelentős lobbitevékenységet fejtett ki Vatikán és elődszervezetei
11. Mindkettő a hitszónokai szerint "Semmiből " "teremtődött" "minden".
12. Mindkettőt dogmaszerűen védik.
13. Mindkettőt csak hinni lehet, mert a logika szabályait megsértik és a tudományos módszertant meg egyik sem tartja be.
14. Mindkettő irodalmában, az utólagos kimagyarázási próbálkozásoknál elhangzik: Nem szó szerint kell érteni, hanem csak metaforikusan.
Jómagam semmiben sem hiszek. Másik dolog meg, nincs lezárva a dolog. Tehát lehet, hogy tényleg működik. Csak ki kellene zárni a mérési hibák lehetőségeit. Hőmozgás általi elmozdulás és "fénynyomásra" ... Vagy mérni a hőjelenségeket és a hőmozgásokat is.
A mérés a hét féle és + egy kontroll összehasonlító anyaggal, továbbra is lenyűgöz. Maga a rá kidolgozott elmélete is kellően kidolgozott logikailag. Tehát ez azért nem az Egely féle bűvészkellékek gyártása, szándékos megtévesztésre.
Kivettem Szász kísérletei és elméletei megemlítését a MonoŐsRobbanás Hiedelem netes naplóbejegyzésemből. Az oka az volt: 1. Túl hamar raktam be, mert lenyűgözött a kísérlete bravúros módja. 2. Még is találtam néhány olyan trükközési lehetőséget, ( pl: radiométer hatást, amivel Egely is manipulált.) ami miatt az még is hibás lehet. Ez csak elvi lehetőség, nem bizonyított még, de kivárok.
Nem ezen fog múlni, a MonoBigBang elmélet bukása .... hanem sok-sok más okon. Ez azt sem nagyon befolyásolja, hogy melyik kerül előtérbe helyette. Minden estere az itteni memetikai hatások és elmevírusosak küzdelmei egymással ... megint csak elbűvölt, meg meg is döbbentett egyben.