Mi lenne az a kérdés amire az internetes leírásokban nem kaptál választ és annyira magyar specifikus, hogy nagyságrendekkel látogatottabb nemzetközi fórumokon sem remélsz rá választ?
"Ez így egy nagyon naív történetnek tűnik. Adott egy közismerten szerencsétlen ország és jó lenne a meglátogatásával dicsekedni, mint a Disneyland csak negatív. És erre magyar nyelvű topikot nyitni itt. Szerencsétlen sorsokat, abszurditásokat kereshetsz közelebb, olcsóbban, Röszkénél, Fehéroroszországban, Iránban, stb. Ha mégis az a régió vonz akkor előbb a környező országok. És még az is kérdés, hogy akarod-e a drága utazásoddal pénzelni a rendszert."
Engem baromira nem érdekel hogy ki mit gondol vagy mit hisz el. Nem tartozom magyarázattal senkinek. Egyébként sincsenek semmilyen ismerőseim akiknek "eldicsekedhetnék". :)
Úgy látom kb annyi értelme volt ezt a topikot nyitni, mint a sz*rnak adni egy pofont. Nem is vártam mást ettől az oldaltól.
Akkor majd utánanézek saját magam. Ezek szerint ennyit érnek a magyar fórumok. Hiába próbál normálisan kérdést föltenni az ember, úgyis primitív trollok fognak válaszolni rá (legalábbis magyar viszonylatban).
Ez így egy nagyon naív történetnek tűnik. Adott egy közismerten szerencsétlen ország és jó lenne a meglátogatásával dicsekedni, mint a Disneyland csak negatív. És erre magyar nyelvű topikot nyitni itt. Szerencsétlen sorsokat, abszurditásokat kereshetsz közelebb, olcsóbban, Röszkénél, Fehéroroszországban, Iránban, stb. Ha mégis az a régió vonz akkor előbb a környező országok. És még az is kérdés, hogy akarod-e a drága utazásoddal pénzelni a rendszert.
Ez a topik elsősorban utazással volna kapcsolatos és nem politikával (lehet hogy van köze hozzá, de nem az a fő téma).
"te elnyomott, megalázott, éhező embereket akarsz látni, ami a jobbik esetben is politikai motivációra utal (rosszabb esetben kicsit perverz beállítottságra)"
Az én apai dédapám gazdag földműves volt, saját birtokkal, mezőgazdagsági gőzgépekkel rendelkezett, amiket időnként bérbe adott más földműveseknek. Az államosítás idején mindent elvettek tőle, őt pedig munkatáborba zárták, mivel "kulák" volt. Szegény ott is halt meg, a felesége és a gyerekei ezek után iszonyatos nyomorban éltek. Nagyapám soha nem volt képes ezeket feldolgozni.
Azóta gyűlölök minden sztálinista jellegű diktatúrát. Engem Észak-Korea azért is érdekelne elsősorban hogy jobban megismerjem azt a világot, amiben a nagyszüleink éltek, és ami valószínűleg a jövőben vár az emberiségre.
Hiába vannak ún. „burokban” a turisták Észak-Koreában, aki elég jól figyel a részletekre, az elég sokmindent láthat még így is. Elég az is, ha az ember végignéz az utcákon, látja az épületeket, látja az embereket. Az emberek arcából pedig (függően a helyzettől és függetlenül hogy mit próbálnak éreztetni) nagyon sokmindent ki lehet olvasni. Ezt élőben látni teljesen más, mint videón vagy fényképeken.
nem azt írod, hogy elmégy megnézni a Csingcsongcsung vízesést, mert az a harmadik legnagyobb vízesés a világon, vagy fürdeni mégy a nagyon szép Littylöttylutty tó partjára
te elnyomott, megalázott, éhező embereket akarsz látni, ami a jobbik esetben is politikai motivációra utal (rosszabb esetben kicsit perverz beállítottságra)
Gondoltam arra is amúgy, hátha van még pár hozzám hasonló elvetemült egyén, aki szintén kirándulást akar tenni Orwell "vidámparkjában". Akik mondjuk ezügyben akarnak tájékozódni, azoknak itt volna ez a topik. Nem hiszem hogy sok embernek volna türelme visszaolvasgatni kb. 500.000 hozzászólást.
Mielőtt nyitottam ezt a topikot, az első dolgom volt hogy megnézzem hogy nincs-e már itt hasonló. Amit te mutattál az nem az utazás, hanem a politika témakörben található. Nem véletlenül nem ott akartam ezt a kérdést föltenni.
Hosszú évek óta foglalkozom Észak-Koreával. Viszont más dolog olvasni róla, és más élőben átélni az egészet. Valószínűleg úgy érezheti magát ott egy turista, mintha egy beteg színdarabba csöppent volna, amit maga George Orwell írt. Azt láttam, hogy csak az odalátogató turisták kedvéért emberek százait mozgósítják hogy eljátsszák a "mindennapi, átlagos koreai életet" a szemük előtt. Ha egy turista pl. bemegy egy phenjani bevásárlóközpontba, akkor azt látja hogy vásároló emberek vannak ott, miközben minden kirakott áru csak dísz és senki nem vehet semmit. Még az éttermekben is eljátsszák hogy esznek, közbe pedig egy falatot sem nyelhetnek le. Még a zöldség is műanyag, amit az árusok "eladásra" kínálnak. Akikkel az ember ott turistaként találkozik, azok többnyire mind statiszták és színészek. Hátborzongató lehet ezt mind élőben látni, miközben az ember tudja hogy minden amit lát, egy nagy hazugság. Közben végig fegyverrel állnak a hátad mögött nehogy véletlenül többet láss annál, mint amit ők akarnak. Valahol pedig a távolban ott vannak a szerencsétlen, éhező, nyomorult, munkatáborokban sínylődő koreai emberek.
Viszont azt is tudom, hogy nem túl olcsó mulatság átélni ezt az egészet. Nem tudom még meddig fog még fönnállni az a sztálinista utópia, de én mindenképpen szeretném látni a saját szememmel, legalább egyszer az életben, hogyan is néz ki "1984" élőben.
Azoknak, akik oda szeretnének látogatni, különféle AI csomagokat kínálnak a neten, előre meghatározott árakkal és programokkal. Viszont nem tudom hogy melyik érni meg jobban ill. mennyi költőpénzt kell az embernek magával vinni kb. (mivel elég drága ott minden). Úgy tudom hogy lehet dollárral is fizetni, viszont azt nem hogy won-ra lehet-e ill. érdemes e váltani?
Elsősorban azoknak a hozzászólásai érdekelnének, akik jártak már ott és tudnak ilyen tekintetben felvilágosítással szolgálni. Esetleg fontos kiegészítő információkkal, amit érdemes észben tartani.