Melyik tapadàsgàtlo réteg a legjobb és a legellenàllobb az edényeken a karcolàsnak magasabb homérsékletnek ha nem akarunk teflonost hasznàlni? Mik ebben a tapasztalatok?
Jo a Teflon, de nem kell hagyni tele karcolàsokkal vagy tulzott mértékben melegiteni mikor majdnem ures az edény.....és persze ne vàsàroljuk a legolcsobbat...
Nekem volt kerámiám is, rendkívül gyorsan elvesztette a tapadásmentességet. (Nem a legolcsóbb kínai, T betűs nagy francia márka.) Nem nézett ki csúnya karcosnak, egyszerűen ragadt bele minden. A teflonok jóval többet bírtak ennél, még ugyannak a gyártónak a teflonja is.
Évek óta szenvedek a teflon egyre gyengébb minősége miatt. Van egy teljes Ze.ter edénykészlet, régebbi 18 éves, és jól működik, de wok nélkül nem tudok főzni sokmindent és megszoktam........teflont használok.
Ha gázzal főznék, akkor lenne kínai kovácsolt wok-om, azt használnék ......régebben nálam egy évet kibírt a teflon, és karácsony útán, újévi leárazásokkaor vásárolt WOK-okat vettük mindig és bírtak simán egy évet, most pedig már alig fél évet.
GYAKORLATI tapasztalat érdekelne .....
- egy évet milyen árkatória bír ki,
- vagy konkrét típus ????????
Félek, hogy a drágák sem bírnak már többet fél évnél .
Gázlánghoz nem vennék sem teflont, sem más bevonatost és nagyon fontos ez esetben a fém, erős nyél, ami bírja az oldalt felcsapó höt, de nem vezeti azt.
Indukcióshoz meg szerintem jó egy vasbetétes, nehéz teflonserpenyő is, az ugyanis nem csinál túl nagy höt, nem fogja a teflont szétégetni.
Na meg a főzési szokásoktól is függ. Mit is akarsz serpenyőben csinálni.
Es ha lett is volna idejuk... vannak emberek akiknek a legujabb a legjobb. Kiprobalom en is - es rajovok, nem kell. Ami a "bejaratast" illeti a szenacelnal es az ontottvasnal... lemosni a gyari izet - megszaritani, legjobban a tuzhelyen felmelegiteni uresen, kicsi olajat bele, papirtorolkozovel elkenni - es szep lassan hagyni a tuzon - de nem egetni, hogy az olaj budosodni kezdjen.
Amikor elmosom (mosogatoszer nelkul) akkor is igy szaritom meg - tuzon - es keves olajat bele (par csepp) es a papirtorokozovel elkenem. Mielott elteszem, kihutom, attorlom - ne maradjon olaj benne, ha veletlenul tobb volt. Ennyi... van ugy, hogy elmarad - csak szaritom, de nem tortenik baj, allando hasznalatban vannak.
"Vannak emberek akik evekig dolgoznak egy szakmaban - de nem lesznek jobbak tole..."
En is ezt gyanitottam....Mivel a vasserpenyo hasznàlata mégiscsak egy minimàlis figyelmet igényel, erre valoszinuleg sohasem volt se idejuk se kedvuk abban a konyhàban.
Vannak emberek akik evekig dolgoznak egy szakmaban - de nem lesznek jobbak tole... a seprenyot az etelhez kell megvalasztani. Rozsdamentesben is lehet rantottat csinalni - ha tudod, hogy hogyan.
Ez érdekes...ha te 10 évig szakàcs voltàl és kedveled a szénacél serpenyoket hogy tudod megmagyaràzni hogy valaki egy forumon aki ugyancsak ( àllitolag ) évekig volt szakàcs nagy meglepetésemre a legrosszabb véleménnyel volt a szénacél serpenyoket illetoen...elavultnak nevezte, azt mondta nehéz volt tisztogatni oket ragadtak még vas izu ételeket is emlegetett...egyszoval mindent mondott roluk csak éppen jot nem. Hihetetlen hogy az interneten teljesen ellenkezo véleményeket talàlni olyan emberek kozt is akiket elvileg hozzàértonek tapasztaltnak tekinthetunk.
Nagyon lehet szeretni az indukcióst, jobban mint a gázt (sokat használtam gázt, vagy 10 évig szakács voltam). De a legnagyobb akadályát a gáznak a gáz hiánya jelentette :-)
...ez miert lenne jo? Elvesztenenk az egyik legfontosabb dolgot a fozesben - az izt.
"Fond is French for "base" and commonly refers to the browned bits and caramelized drippings of meat and vegetables that are stuck to the bottom of a pan after sautéing or roasting.
It's often retained as a source of flavor and deglazed with liquid and aromatics like onions and garlic. The fond is the base of a number of classic "
Ezt veszted a teflon hasznalattal - meg a lebegessel...
Ki tudja mit hoz a (nagyon) tàvoli jovo...valahol egyszer làttam hogy mostmàr egy nagyon eros diamàgneses berendezéssel még egy békàt is lehet "lebegtetni".....Mivel a legtobb élelmunk ugyancsak tartalmaz vizet, talàn egy napon ilyen modon suthetunk anélkul hogy a felhasznàlt élelmiszer érintkezne a elkészitése alatt bàrmivel is a korulotte lévo levegon kivul.
A teflonnak egyetlen előnye van a konyhában – a többi tulajdonsága csak alkalmassá teszi a konyhai edények belső felületének burkolására.
A felületi leválasztó (jó siklási, tapadásgátló) képessége, de keménysége (anyagszerkezete) egyben a gyengéje is; könnyen karcolható (a szemmel látható mérettartomány alatt pláne:-)), nem kifejezetten kopás, azaz időtálló.
Öntöttvas, hőálló üveg, kő (kőagyag és más kerámiák), szénacél, alumínium, ezek mind, legalább annyira megfelelő anyagok – akár serpenyőnek is –, mint az akárhány rétegben teflonnal futtatott edények.
A nem teflon (műanyag) bevonatú serpenyők sikeres használatának két fő kritériumát ismerem:
- a relatív alacsony hőterhelést elviselő (mindenféle vicik-vacak) növényi étolaj használatának mellőzése (az olívaolajat amúgy se hevítjük) : helyette ott a teavajból könnyedén előállítható vajzsír, a ghee, vagy (és itt kérek elnézést minden 50 kilónál önszántából könnyebb hölgytől) az állati zsír (ami, bizony hogy egészséges!:-))
- az alapanyagoknak megfelelő hőfok beállítása, a sütési idő betartása: amivel összefüggésben, megint csak az elegendő mennyiségű, megfelelő hőfokot álló zsiradék használata jut eszembe, amin (nem amiben) hús vagy más sül (nem rotyog, pangva ázik) és nem is a zsírtalan, a teflonnál durvább felületű, túlforrósított serpenyőre/edényre ragadva kokszosodik – mármint az étkezésre szánt alapanyag.
De ha még pácoljuk is azt a húst… vagy mindegy, itt senki nem éhes?
Nem akkora történet serpenyőben sütni – legyen az bármilyen, arra alkalmas (nem mérgező) anyagból. Három dolog kell hozzá.
Serpenyő, jóféle és elegendő (hőstabil, rétegzáró) közvetítő anyag, ez volna a zsiradék, és amit meg akarunk sütni - enni.:-)
Abba is hagyom, mert mindjárt előveszek egy serpenyőt, felhevítem... ahhoz pedig már elég késő van.
En is latom, az "uj" csodat... oszinten nem erdekel - amit fozok, sutok, azt mind meg tudom tenni azokban az edenyekben amik vannak. Semmi igenyem nincs masra - pedig sutok fozok eleget.
Maradok a regi jol bevalt modszernel... mar amit a penztarcam enged. Rozsdamentesbol Cuisinart es All Clad, ontottvasbol Lodge, zomanccal vagy nelkule, szenacelbol deBuyer.