GOndoltam ha már úgyis elmenekült Nyugatra jó pár százezer ember, kellene egy ilyen topik is, ahová ezek az emberek (meg persze más is akinek megvan a véleménye erről) írhatnak.
Tapasztalatok, élet, közhangulat máshol.
Nyugat, a vendégmunkás szemével.
Nem kötelező ott lakni mikor 500 ért is lehet bérelni lakást.
Hol? A munkahely közelében? Hol van olyan lehetőség mérnöki munkára, ahol a közelben 500-ért tudsz lakást bérelni családnak (és van gimnázium a gyerekeknek)?
Dunaszentkavicson is lehet bérelni nagyobb házat 50 ezerért, nem kell egy kis lyukat bérelni Pesten 250 ezerért, csak ott nincs munka, nincs iskola, nincs szórakozás (csak pihenés, a nagy semmi közepén)
Szerintem mérnökként - jelenleg és az elmúlt 8-10 éveben - megérte itthon (is) dolgozni. Legalábbis a magam és a környezetemből kiindulva.
Hiába keresnék valamivel többet - most olyan évi 75-80 ezer eurót, vagy ha kicsit jobban alkudna az ember, akkor kicsivel többet ehetne leakasztani. Lásd pl. az itteni hirdetésekben megjelenő fizetéseket. Mechanical Building Services Jobs July 2022 on Irishjobs
De ott kezdődik, hogy 1800-2000 euró a havi lakbért. Van egy rakás egyéb extra költség, tehát a többlet pénzt elviszi a megélhetés egy része. Havi 800k-1M nettóval meg többet nem keresnéek. Ezek az én számaim, természetesen egyedülállóként lehet szobát is bérelni.
Az árufeltöltő, mozgató nem látszik nagy szakértelmet igénylő munkának. A munkanélkülieket gyorsan át lehet targoncavezetésre képezni. A közfoglalkoztatottak tömegét lehetne átképezni, ha megbízhatóak lennének.
Ha a magyarok elszöknek Magyarországról, akkor az ideküldött migránsok meddig maradnak? Ez a kényszer letelepítés nem egy liberális rendezés a migránsok/bevándorlók szempontjából.
Egyrészt nem akarja mind kiadni a lakását. Másrészt, kizárt, hogy ép elméjű tulajdonos, alkeszoknak adja ki a lakást, akiknek munkájuk sincs, ha fizet is helyettük más a bérleti díjat. Mindet eladnak hamar amit csak piává lehet tenni. Még alapesetben sem adja ki az ember senkinek, akinél egy kis esélyt lát, hogy baj lesz vele, nemhogy hajléktalanoknak. Kizárt.
Az a kb 38 ezer üres pesti lakás megoldást jelenthet a hajléktalan ügyre és ha egy párt megszervezi a pénzügyi elitet, hogy ezt támogassa, sokat tehet egy választási győzelem érdekében.