Keresés

Részletes keresés

grálizidor Creative Commons License 2017.09.26 0 0 13

És mintha feleségül is vette....

Előzmény: |3x| (4)
panthera negra Creative Commons License 2016.10.15 0 0 12

Megpróbáltam mindent még a genealógiai topikokban is... de eddig ez az egyik legnagyobb történelmi rejtély...

legalább azt tudnánk melyik dinasztiához tartozott a hercegnő...

panthera negra Creative Commons License 2016.07.26 0 0 11

Így van és Infanta Maria Luxemburgo Gomez-re vagy Infanta Maria Casa de Anjou Gomez-re amúgy is számtalan találatot ad ki még a kortársak közül is a net, a népes oldalági viszonyokat és a sok "Infanta"-t nem történészi, de elsősorban geneológusi feladat lehetne kideríteni. 

Előzmény: showtimes (10)
showtimes Creative Commons License 2016.07.26 0 0 10

Az általad felvetetthez csatlakozva a témához részemről utoljára hozzászólva megjegyzem, hogy a wiki nem tudományos forrás (igazoltan számtalan hülyeséget tartalmaz), ergo komolyabb helyen nem is hozzák fel forrásként, csakis a hivatkozásokkal ellátott tudományos publikációkat.

Előzmény: panthera negra (9)
panthera negra Creative Commons License 2016.07.26 0 0 9

Infanta nagy betűvel van kiemelve és 

.

ez azt is jelenti, hogy nem "princesa" hanem "infanta" az királyi vérből való kell hogy legyen. 

.

Ha a wiki nem téved akkor Nagy Lajostól - Luxemburgi Zsigmondig terjedő uralkodók és uralkodónők esetleg külföldre szakadt oldalági rokonai között kellene keresgélni és lehet egy genealógiai szakkönyv többet segítene

Előzmény: |3x| (1)
dash_ Creative Commons License 2016.07.26 0 0 7

Arról, hogy az emlegetett hercegnő ki is lehetett fogalmam sincs. De egy-két infót azért én is beledobnék a levesbe:

- A 14-15. századok fordulóján a Bizánci birodalom gyakorlatilag már nem létezett. A területe nem volt sokkal nagyobb mint maga Konstantinápoly, a bizánci császár pedig Nyugat-Európába menekülve szervezkedett az ottománok ellen.

(Ha valakit részletesebben érdekel a történet: https://en.wikipedia.org/wiki/Byzantine%E2%80%93Ottoman_Wars)

- Az európai uralkodók és Timur tudtak simán egymásról. Sőt, a megállíthatatlan oszmán terjeszkedés miatt (Bizánc, Nikápolyi csata,...) sokan kulcsoltak nála, hogy lépjen ő valamit de ő se nem akart, se nem igazán ért rá mert pont Indiát igyekezett térdre kényszeríteni.

I. Bajazid viszont végül kihúzta a gyufát azzal, hogy nyugatról betört Timur birodalmába (ahogy itt már említve lett...). Erre Timur visszajött keletről és 1400-ban megtámadta a még igazán friss Ottomán birodalmat. Ennek a háborúnk 1402-ben vége is lett az Ankarai csatával ahol Timur serege gyakorlatilag lenullázta a törököket (valszeg ezért is húzta még évtizedekig Konstantinápoly és csúszott az európai terjeszkedés is...).

Ezután viszont Timur se szövetkezni se hódítani nem akart Európában, visszament intézni a keleti dolgait.

- Nem tudok arról, hogy a muszlim valláson kívül bármi kötötte volna Timurt az ibériai mórokhoz.

Tudtommal az ottománok elleni harcokon túl a nyugati terjeszkedésének a határa Oroszország ideiglenes megszállása volt az 1380-90-es években és a mamlukok feletti győzelem Egyiptomban. De Ibéria?...

Szerintem a magyar-török/görög helyzetet érné meg vizsgálgatni mert a legjobb eséllyel ott halászhatott magának ilyen hercegnőt - ha tette (max az oroszoknál még... de nem hinném).

|3x| Creative Commons License 2016.07.25 0 0 6

Igen, ez a Gomez III. Henrik kasztíliai király nagykövete lett volna Timur Lenknél, a királyról szóló szócikk a magyar wikipédiában is csak úgy említi, mint soha meg nem valósult tervet, a Timur Lenkhez való közeledést.

Előzmény: showtimes (5)
showtimes Creative Commons License 2016.07.25 0 0 5

Timur Lenk klasszikus lovas-nomád szárazföldi hadvezér volt, aki légvonalban cirka 3000 km-re volt Ibériától... Ráadásul Bajaziddal volt elfoglalva meg Perzsiával, szerintem sosem hallott Ibériáról, de valszeg még a mórokról se :)

Nem kell minden középkori legendát komolyan venni. Én max arra tippelek, hogy görög bizánci nőkről volt szó (Kisázsiai területek!) aztán ez a Mária valahogy átkeveredett az akkor ismert világ másik végére... De ez csak tipp, biztosat szerintem senki se fog erről tudni, mert ahhoz ennek a Gomez családnak a hiteles történetét kellene ismerni.

Előzmény: |3x| (4)
|3x| Creative Commons License 2016.07.25 0 0 4

A sztori szerint ezeket a nőket elrabolták, de aztán amikor a spanyolok tárgyalásba kezdtek Timur Lenkkel, hogy ne támogassa az ibériai mórokat, akkor gesztusból engedte volna szabadon ezt a két testvért. A másik verzió szerint ez a bizonyos Gomez kiszabadította.

Előzmény: showtimes (3)
showtimes Creative Commons License 2016.07.25 0 0 3

A lényeg lemaradt: valódi magyar viszont nem lehetett, arról lenne közismert magyar forrás, hogy eltűnt. Egyébként is, hogy került volna Timur Lenk térségébe? Egy bizánci görög viszont simán.

Előzmény: showtimes (2)
showtimes Creative Commons License 2016.07.25 0 0 2

Simán lehetett görög/ bizánci hercegnő, akinek a felmenői közt volt valamikor egy magyar hercegnő és papíron örökölte a címét, elég csak megnézni, hogy királyainknak milyen szép cirkalmas hosszú címük volt. Lást a címek közt volt 1918-ig II. András: Ráma, Ladoméria és Halics, IV. Béla: Kumánia,  Nagy Lajostól Szicília és Jeruzsálem királya, Apulia hercege, Capua fejedelme... A Habsburgok valamennyi címet megtartottak, azt is amelyhez soha semmi közük nem volt.

Előzmény: |3x| (-)
|3x| Creative Commons License 2016.07.25 0 0 1

Igazad van, lehet, hogy az infanta és a magyar infánsnő hamis barátok, és tudom, hogy gallego, de azért spanyolból fordította a GT angolra.

Előzmény: Disznóföldelő Aggregátor (0)
Disznóföldelő Aggregátor Creative Commons License 2016.07.25 0 0 0

Ez nem spanyol, hanem gallego nyelvű wikipédia. ÉS nem tatárjárás, hanem 15. század eleje.

Ugye valami olyasmit ír (nem tudok gallego nyelven), hogy két vagy három nőt, kit az oszmánok bebörtönöztek, kiszabadított.

Az 'infanta' elvileg nemcsak hercegnőt jelenthetett, hanem egyszerűen kislányt is, ami máris megmagyarázná, hogy miért nem tudunk elrabolt magyar Mária nevű hercegnőről a 15. században, és azt is, hogy miért írja, ha jól értem, hogy később megházasodott vele is.

Nekem gyanús, hogy valami hasonló történet lehet a háttérben, mint amit E. Kovács Péter írt meg, hogy 1405-ben Krétáról hoztak haza egy magyar rabszolganőt, Himfy Margitot, két gyermekével együtt.

Előzmény: |3x| (-)
|3x| Creative Commons License 2016.07.25 0 0 topiknyitó

Magyar középkorszakértők, figyelem.
Teljesen véletlenül akadtam erre a témára, lehet, hogy tévedés.

Szóval épp most a magyar Wikipédia címlapján a galíciai Cambados városában található San Saturnino vagy San Sadurnino torony képe szerepel.

Ennek a leírásában (sajnos nem tudok spanyolul, angolra fordítom Google Translate-tel) említenek egy bizonyos Maria Gómez nevű magyar(???) infánsnőt, vagyis hercegnőt, aki egy bizonyos Paio Gómez de Soutomaior szerelme volt, és akit az illető Timur Lenktől szabadított ki (más verzió szerint Timur Lenk a jóindulata jegyéül engedte szabadon). Az utóbbi szócikkben "Görög Máriának" is nevezik, és megemlítik, hogy két testvért szabadítottak ki/engedtek el, akik görög származásúak voltak. Csak nem értem, hogy jön ide a magyar hercegnő titulus.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!