Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Csak neked irok,mert topikkal összefüggő a mondandód.....
Ugye jól mondtam,a mig fogyósba rakjál teflon vezetőt,esetleg aluhoz való áramátadót. Mondjuk én aluhoz 3m- es kábelt használok,igaz,keveset használtam,de még sosem gyűrte meg a kábel ,és továbbitó közt. Vagyis egyszer,amikor a trafós migemmel próbáltam az alut.
Az U görgő csak akkor fontos,ha a gyártó nem V görgőt rakott. Vagyis ezeknél a V pfofil úgy működik,hogy a huzal két élen fut,és nem a V profil két oldalán. Ha ez utóbbi neked igy néz ki,még U görgő sem fontos igazán. Legalábbis esetemben igy működik,bár az enyém 4görgős,ami jóval kiseb szoritóerővel is tol rendesen.......
A gyártó utasitásában,amit most kaptam,nem javasolta a szénacél dp hegesztését.
Te,ha ráállsz az aluvázas háromkerekűekre,jobban jáfnál a dp géppel,bár épp nemrég,amikor a terra váltómat javitottam,sima szimpla impulzussal csináltam.........
Kipróbáltam az sg2 őt dp vel,simán működik,pikkelyes a varrat,de nincs értelme,ha sikra kell csiszolni.......
Én az alu anyagot pb- vel melegitem,de csak kb 100fokra. Valahol olvastam,hogy az oxid légnedves.
> nem ismeri az általános iskolában tanultakat,mert kisbetűvel kezdi mondatát,pont nélkül fejezi be,ugyanakkor ócsárkodás érzet TÜKRÖZŐDIK belőleeeeeeee !!!
A kereskedőm megkértem,hogy a gyátótól kérjen egy átlagos beállitást,ami az impulzust,vagy a duplaimpulzust működteti.
Egyszerű,mint egy faék,egy óra múlva megkaptam emailben,nem kellett egy perc a programozáshoz...és láss csodát,az enterpryse úgy hegeszt,ahogy kell.Na igy már elmondható róla,hogy pipec gép,örülök neki,bár eddig sem volt,meg vélhetően ezután sem lesz neki munkájaaaaaa!!!
"Nem értem mi a faszé erőlteted ezt a típust."
Az impulzusos hegesztés a legújab e világban,ha kipróbálod rájösz a nem kérdőjeles tőmondatodra a választ,de a manuáljában le is irták a mig dp , meg a mig p előnyeit,csak olvasd el .(36686)
Bár te vélhetően tudod is,mert igencsak borsos árat már felajánlottál a gépemért.......
"ehhez az általános iskolai fizikát kellene neki először megtanulni"
Társunk külömb nálad,mert nem ismeri az általános iskolában tanultakat,mert kisbetűvel kezdi mondatát,pont nélkül fejezi be,ugyanakkor ócsárkodás érzet TÜKRÖZŐDIK belőleeeeeeee !!!
Neked,és hasonló böszme,vagy tudatlan embernek , aki nemtudja gépét beállitani,ajánlom a fenti eljárásom.....(mást nem volt szándékomban bántani) A gyártó segitőkész,de felajánlotta a telephelyén egy órahosszában,ingyért a gép legalapvetőb tudnivalóinak a bemutatását,gyakorlatban a kipróbálását is !!!!
"Gondoljatok arra, hogy más khmm... "fogalmatlan" "
Te korrekt ember lennél,de érzésem szerint MEGKÖTÖZTÉK az ujjaid,hogy ne tudj tanácsot adni......ne tudj billentyűket kezelni.......
Türelmesen, szépen, egyszerűen, érhetően írsz. Gratula! Még irigyellek is ezért mert én hamarabb bedobom a "gyeplőt" meg nem is tudok röviden de közérthetően fogalmazni.
Gondoljatok arra, hogy más khmm... "fogalmatlan" is olvashatja a topikot. Meg hát az se baj, ha az ember már csak magának is utánanéz olyan dolgoknak, amelyeket ő is csak kapisgál. És esetleg letisztázva, érthetően leírja ide. Ő is tanul és más is.
> három szavas mondatukat ÉRTELMETLENNEK tartom !!!!
Nézd, sajnos teljesen alap dolgokkal nem vagy tisztában. A duty cycle-t teljesen faszán leírja a iweld manual, az hogy neked ez értelmetlen, az egy másik kérdés. De ebben az esetben miért nem nézel utána ? Tele az internet információval, időd is lenne, olvasgass. Ha magyarul kell, akkor ajánlom a "kitöltési tényező" keresőszót. Ha PWM és hasonló kulcsszavakat találsz, akkor jó helyen jársz, mert az az angol betűsző is ugyanazt takarja.
> kiseb A kell,de csalóka a dolog,mert a hálózati áramból picivel több kell
Ez kb lehetetlen. Ahogy az is, hogy egy mezei olcsó lakatfogóval ezt kimérd a primer oldalon. A dolog fizikája sajnos túlmutat a fórum keretein, de nem hiszem hogy erre szükség lenne egy jó varrat elkészítéséhez.
Sajnos senki nem fogja tudni neked megmondani 7/24-ben hogy mi lenne a jó beállítás az éppen előtted álló feladathoz, de azt tartja a mondás, hogy jó pap is holtig tanul, szerintem kezdj el olvasgatni a témában. Ha megvannak az alapok, onnan lehet továbblépni...
Értem én,hogy villanymotor,de nem értem,hogy mi hajtja..... Ez egy vicc,poénja,ha érdekel leirom.
Értem én,hogy delta,de minek irták ez oda a 2800-as manuáljába a 17 oldal 9.sorába ?
Azt is értem,hogy 0 - 200A-ig állitható,csak azt nem tudom,hogy ez mekkora számérték legyen a gépembe ?
Meg,ha a kezelőfelület potijával állitok A-ert,ez valójában huzalzebesség,és a V poti az amper,de a háttér állitásnál mi a csudáért kel még ott is állitani....???? Ugye érted a dilemmám ,
Erről beszéltem,amit irsz :" Hát szerintem ilyen varratot sima beállítással is lehet csinálni."
A nem impulzusos módnál nem permetszerű a leolvadás.....
A permetszerű leolvadáshoz kiseb A kell,de csalóka a dolog,mert a hálózati áramból picivel több kell. De ez legyen a legkiseb gond.....
Megpróbálok filmet csinálni,de először valami dobozba kéne a telóm rakni,mert a múltkori felvételkor szikra égett a teló védőüvegjére. Még szerencse,hogy ezt rárakattam,mert ha az érintőüveg repedt volna el,ez drága film lett volna....
A yt videókat lehet lassitani. Ebben reménykedem,hogy látni fogjuk a lecsepegő huzalt !!!! Ezért akarom filmezni. Valójában nagy dolognak tartom az impulzus akármit......!
A fenti első sorra : Láthatod,van pikkelyeződés,de ez a Duty állitástól inteziveb lehet,de minek a pikkelyes felület,ha leköszörüljük !!!! Na ezért javasolják a DP-t inkáb aluhoz. A sima szimpla impulzus esetén is permet jön létre,és ennek jóval egyszerűb a háttérállitása.....
"1millioszor el lett mondva hogy állítsd be kb középre de valószínű hogy alapbeállítások is ott vannak."
Ilyen nincs !!!!
Amikor a 240-est elinditottam,a végáram ideje 3mp-en állt !!!!!
Ez azt jelentette,hogy elengedtem a pisztolykapcsolót,és kb 20cm huzal KIGYÜÜÜÜÜTTTTY !!!!!
Hát ez vol az apapbeállitás !!!! azthittem,hogy padlót fogok,úgy ledöbbentem !!!!!
A fizikában a delta a változás jele. Pl. ha húsz fokot melegítesz egy 40 C fokos vizen, akkor elmondható, hogy: t1=40 C delta t= 20 C t2=t1+delta t=60 C
A minapi pöttyők nem hegesztési varratról szóltak,hanem ivgyújtási hibáról,de hagyjuk is,nem is értem,hogy ezt a 2t manuális funkciót minek rakták bele,ha van 2st , ami ugyanúgy manuális is lehet,és ez legaláb jól működik.
Ez egy rés nélküli tompa varrat,nem szoktam kőrözni,mert átjukad,kiég,ha van rés,egészen biztos...
De van ettől jóval nagyob gondom,mert a mauáljukat félig angolul,félig leforditva,de szerintem webforditóval csinálták. A táblázataikban igaz magyarra forditották,de három szóból ezt megérteni nem hinném hogy lehet !!!! Pl. 17.oldal Delta impulzus 0-200 A.
Mondjuk ismerős a delta,pl villanymotorok csillag - delta inditása.
Könyörgöm,ha oda irja a 0 - 200A-ert miért nem ir egy példát.....?
Ahogy én elképzelem,mert nekünk csak a képzelgés jutott : Mondjuk beállitom 90A ra a gépet,mert kettes falú zártszelvényt akarok hegeszteni. Ezt a delta akármit mennyire állitsam....kisujjamból szopjam ki,vagy nézegessem ezt a csodát ?????
Ugyanigy van a 235 gépjüknél az alap áram,és csúcsáram. Vagy ott van a Duty. Na itt már leirták,hogy kis hegesztőáramhoz masabra (de hogy mi a magas,nem tudni) magasab hegesztőáramhoz alacsonyabbra állitsuk,de ugyanigy ezt az alacsony adatot sem közlik !!!!!
A syinergia azt jelenti,hogy együttműködés. Tehát a 235-ös gép háttérállitásai dp módnál 13 funkció. Ide jön még pár jelentéktelen dolog is,de a synergia ebből él,vagy ezek egyötteséből.....
Miért nem csináltak egy minta verziót ? Hogy a szerencsétlen,aki ezt megveszi tudjon mintát venni,vagy tudjon körülbelöli értéken hegeszteni ????
Egy órás ébresztőrádióról egy kis könyvet irnak,hogy a vásárló betudja állitani. Ez a rárió,kb 10000ft.
Egy hegesztőgép sok százezres értékű,aztán használhatatlan,mert nem tudni,hogy hogy kell beállitani......!!! A varratom már alakul,de szerintem még most sem az igazi a beállitás......Ja........3 év telt el , vagyis hegesztettem vele,de nem dp,vagy nem szimpla p -vel !!!! Egy rakás szarnak véltem,pedig nem az !!! Itt permet szerűen olvad le,vagy csepeg a hozaganyag,és hasonló a kráter,mint az awié. Szinte fröcskölés mentes,és kiseb A igény,vagyis kiseb a hőbevitel... Szóval biztos,hogy jó az impulzusos mód,de MIÉRT nem tájékoztatják a vásárlót !!!!!?????
Ha kiváncsi vagy,a fotó alatt van a letöltése a manuálnak.
Ha netán láttál már ilyet,ird már meg a háttér adatait......Tudom,ittvan az anyagvastagság,huzal átmérő,de egy hozzávetőleges érték biztos látható,én a három szavas mondatukat ÉRTELMETLENNEK tartom !!!!
Az eddigi beállitásaim úgy történtek,mint amit művel egy vak ló a csutába.....!!!!
Ide csavartam,próba,oda csavartam,próba,hogy mit csavartam,és annak mi a valós funkciója,NEMTUDOM !!!! Ugye érdekes a REMEKMŰ !!!!!!Mármit a lenti két varratom !
Amit én érzek az impulzus,és sima mig tekhnika közt,a sima mig kb 30A - al magasabban hegeszt,vagyis nagyob a hőbevitel. Ugyanakkor közel azonos a primer áramerősség igény.......
A varratok nem tisztitottak,vagyis csak füst,és 1 - 2 fröccsenés látható.
Kb 33éve van egy kis olasz mma inverterem. Nagyon szerettem,hasonló mint a cuki,csak magasab. Egy idős bácsinak hegesztettem egyszer a kapuját. Viszem a gépet a hónom alatt,meg a kábeljait,meg mindent is szinte egyszerre. Kérdi......ezzel a kis akkutöltövel mit akarsz. Mondom ez hegesztőgép,és hegeszteni.... Hát vakarta a fejét a janibácsi !!! Jut eszembe 150A-os,de 90A-nál sosem használtam magasabban. Igaz,csak 2.5-el. Abban az időben kezdett terjedni az inverter. Én 110-ért vettem,ami ugye a 90-es évek elején nagy pénznek számitott.....
A nagyobb gép elvileg kevésbé terhelődik szokvány (2.5-ös pálca) üzemben, tehát magasabb lesz a bekapcsolási indexe, illetve hosszabb lesz az élettartama. Nna ez az, ami viszont hobbiszinten nem igazán számít. Az viszont már igen, hogy a kisebbnek állítható az íverő-szabályozása, a nagyobbiknál meg van, oszt' kész.
Én a kettő közül a 120-ast venném, a különbözetből pedig vennék hozzá egy pár rendes kábelt, mert az valószínűleg nem lesz valami strapabíró. (A hozzáadott pajzsot meg hagyjuk is!)
"A kérdésem az volna, hogy gyakorlatban mik a korlátjai egy 120 amperes gépnek?"
A leolvasztható pálcaátmérő (ennél csak 3.2, szemben a nagyobbik 4 mm-ével), illetve a bekapcsolási ideje kevesebb (80 A-nál használhatod folyamatosan). Mint fentebb már mondtam: az átlag hobbista a 2.5-ös pálcát használja, ami kb. 90A körül kér. Ezzel még mindig majdnem folyamatosan hegeszthetnél, de az úgysem fogsz: az ember igen ritkán füstöl el akár csak két-három pálcát is egyhuzamban.
Üdv. Szeretnék vásárolni ház körüli munkára, barkács célra egy inverteres hegesztőt. Főleg zárt szelvényekhez, de azért nem volna baj, ha esetleg nagyobb vagy hosszadalmasabb igénybevételt is bírná. 2 gépet néztem ki, egy Panelectrode 120- ast, illetve egy Panelectrode MMA 200- ast. Melyiket érdemesebb venni? A kérdésem az volna, hogy gyakorlatban mik a korlátjai egy 120 amperes gépnek?
Érdekes elgondolás ez a legalja, úgy látom majdnem 47-ről lett leárazva. 2018 nyarán vettem jó drágán az iweld panther digital 5.1 pajzsot aminek a látómező mérete néhány miliméterrel (100 x 83,4 mm ) szűkebb a leendő pajzsodénál. Belül van kialakítva egy fogadó szemüvegpótló dioptriás betétnek. Munka közben vannak színek, 8A letekertem az awi gépet, hogy csak világítson és tisztán látszott minden, még a "szűk" környezet is. Jó ez a nagy ablak, volt mikor a hely szűke miatt csak az egyik sarokba láttam a hegfürdőt. Sok éve betettem már ezeket a képeket, de hátha segít?
Ilyen maszkom van itthon még plusz új automata szűrőbetét is van tartalékban. Valamint jó sok védő plexi is hozzá de én mindenképp széles látómezővel rendelkezőt akartam no meg új fejkosarat új bőrrel. Azt meg mellékes nekem, hogy milyen kis kikerülő úton jön Kínából a maszk. Nem nagy durranás a téma csak bedobtam, hogy ne csak a veszekedést kelljen itt olvasni.