Én is nemzeti érzelmű vagyok. Nemcsak jobboldaliak lehetnek nemzeti érzelműek. Liberálisok is, sőt még baloldaliak is. Szerintem, az a világ nagy részén elfogadott. Itt valamiért a jobboldalinak álcázottak "kiváltsága" lett, legalábbis a közbeszédben.
Nem szeretem én sem keverni az "üzletszerű" hajléktalan létet a valódival. Éppen ezért egy jóideje (néhány előttem szólóval ellentétben) kocsiból nem osztogatok alamizsnát, mert ránézésre nem tudom megállapítani, ki melyik csoportba tartozik. Az ugyanis hajléktalan rasszizmus lenne.
Megtalálom a módját annak, hogy segíteni tudjak, ruhával, takarókkal, élelmiszeradagokkal. 1000 és egy módja van ugyanis, csak venni kell rá a fáradságot.
Amúgy a fővárosban (ha tetszik, ha nem) iszonyú sokat javult az éjjeli melegedők férőhelyszáma. A minősége ugyan nem, de mi nem vagyunk Norvégia, ahol a születendő csecsemő is újgazdagnak számít. S ezért sem lehet a két országot összehasonlítani, többek közt!
A szem előtti nyilvános helyeken való hajléktalan lét pedig egyszerű érzelmi zsarolás, amit közeli hozzátartozóimtól sem tűrök el, nemhogy idegenektől!
- pontosan tudom, hogy mo-on is van "koldusmaffia".
- viszont mo-on alapbol is van hajlektalan, utcan elo ember ...
(habar en nem keverem a ket dolgot, a hajlektalan nem feltetlenul koldus. sot, a hajlektalanok tobbsege nem az, inkabb guberalnak, de meg akar rendszeres jovedelmuk is lehet)
mindezek ellenere ne emlitsuk a ket orszagot egy lapon. norvegiaban alapbol nincs koldus, nincs hajlektalan. (ertsd, nemigen van olyan norveg allampolgar aki az lenne). de erre a gazdag tarsadalomra nyilvan rarepult pl. a kelet europai bunozes. a naiv emberek meg dobjak a lovet. ezzel egyre nehezebben kezelheto helyzetet hozva letre.
**
amugy itt ismet fogalmak keverednek, mert mo-on a normalis gondolkodasu emberek a hajlektalanok kriminalizalasa ellen tiltakoznak. amit ne keverjunk a koldulassal. a koldusmaffiaval meg plane ne.
Válasszon a szociálisan érzékeny balliberális: befogadja magához a csavargót, és polgár körülményeket teremt mindkettejüknek, vagy együtt mennek a sittre, így a csavargó sorsban osztozik a patronáltjával.
Az nem megy, hogy ideszoktatja a csavargókat, aztán hazamegy aludni a vetett ágyba!
Azért az nem megoldható. Ez urbán legend. Persze ma más lehet (gyakorlatilag egy cetlire odaítélnek pénzt, ha a bank nem kell, ez majd elválik), de régebben ennyi ellenőrzés volt, hogy kizárt, hogy annyi embert megvesztegessenek és így átmenjen. Egy EU-s ellenőr havi nettó hatezer euróért, álommunkáért szerinted mennyivel megvesztegethető? A legtöbb támogatás a félévi fizetését sem érte el. 90%-ban pár millió, egy-két ízmillió forintról van szó. Hogy lehet abból sokmilliós vesztegetést végezni, úgy hogy meg is érje?
De azért talán megkérdezi az EU mi is lett a támogatással, kit is támogattatok vele. Mert a kölcsön az nem támogatás, az kölcsön. Vagy nem?
Egyébként tényleg úgy csinálják, hogy fel kell venni (anélkül nem adnak támogatást) a banki kölcsönt is és ha a bank ad, akkor az állam is. Legalábbis az utóbbi időben úgy volt. A melót megcsináltatják mással. Igaz akkoriban még valódi támogatást adtak.