Én fölszedném az egészet és csak kb. 30-40 cm-ként raknék egyet (amúgy marad úgyis a földbe...), ha otthagyod mindet a földbe nagyon sűrű, egybenőtt apró gumok lesznek. Ha van bármilyen trágyád, adhatsz neki, sok zöld részt növeszt, kell neki a tápanyag.
Tavaly vettünk egy családi házat, ahol az udvaron volt egy sávban csicsóka. Az előző tulaj a nagy részét a földben hagyta, télen meg aztán nekem se volt már időm foglalkozni vele. Viszont örülnék neki, ha idén is teremne újra. Mi a teendő ebben az esetben? Az elszáradt szárait ki kell húzgálni, vagy esetleg le kell vágni? Egyéb teendő? A segítségeket előre is köszönöm!
A csicsóka föld feletti részének kopasztása, "metszése" milyen hatással van gumók növekedésére?
Próbálkozott már valaki ilyesmivel?
Nem az a célom, hogy a normálisnál nagyobb gumókat növesszen, csak arra lennék kíváncsi, hogy ha folyamatosan szedek belőle (rászoktattam a nyulakat, augusztus / szeptemberben egy részen a lombozat felet lassan megetettem velük), akkor az vajon negatívan befolyásolja a gumók növekedését?
egy héttel ezelőtt felszedtem az összes csicsókámat...a szárakat mulcsoztam, a gumókat szétválogattam...a sérült, rágott csicsókagumók komposzt, az egészségesből a szomszédoknak(is) jutott bioétekként.
az újraátválogatott gumók egy része vetőgumóként landolt a porhanyós földben, a maradékot szép lassan megesszük.
Most még vethetsz csicsókát. Késő ősszel szoktuk felásni a földjét és felszedni amit megtalálunk, ami bennmarad az lesz a jövő évi vetőgumó. Eddig úgy tudtam nincs kártevője sem betegsége, hát tavaly a spanyolcsigák már ezt is megtalálták. Nem volt jelentős a kártétel, de találtam néhányat amit megrágtak.
Amíg tartottunk nyulakat télen nekik adtunk egy-egy szem csicsókát a száraztakarmány mellé. Túl sokat nem szabad mert felfúvódnak és elpusztulnak tőle. Amióta nincsenek nyulaink néhány szemet nyersen elrágcsálunk, de jobbára savanyúságot készítünk belőle.
Csicsóka savanyúság:
Ez saját találmány, de többféle recept is van a neten: nem hámoztam meg csak az oldalgumókat tördeltem le mert benőtt közé a föld, majd ezeket is megmostam, alaposan lesikáltam, a hibás részeket kivágtam. Nagylyukú reszelőn lereszeltem, egy nagyobb tálban ízlés szerint megsóztam jól megkevertem és 2-3 órát hagytam állni hogy kijöjjön a leve, majd adtam hozzá ízlés szerint ecetet. Nem nagyon de egy picit lehet túlecetezni, mert ahogy összeérik beszívja az ecetet és csökken az ecetessége. Kicsit kevés lett a leve, de épp volt kéznél savanyított cékla leve, azt is hozzáöntöttem. Szép piros lett tőle, meg abban volt tartósítószer is. Úvegekbe tettem, és fűtetlen hideg helyen tároltuk. Tavaly november végén 14 db 7 decis üveggel raktam el, most nemrég fogyott el az utolsó.
Amíg friss óvatosan lehet csak enni belőle mert puffaszt, aztán ahogy érik egy hónap múlva már nem puffaszt.
Mikor érdemes telepíteni? Most tervezek felszedni a törzsállományból és kivinni a veteményesbe belőle, jól el szeretném szaporítani. Milyet érdemes telepíteni? a kicsiket mint a burgonyánál vagy a nagyokat is?
Kóstoltuk a tavalyi telepítésűből, nem olyan babás fajta mint amit mifelénk a piacon árulnak, így élvezhető, nem jön le sok belőle, van egy zöldségtisztító kefénk, azzal szoktuk a földet leszedni róla, utána vízben főztük, nagyon jól lejött a héja főzés után(úgy készítettük el mint a törtburgonyát)
Gusztus dolga. Én vegetáriánus vagyok, kolbászt nem eszek, de csicsókám van. Általában a földben marad mert nem szorulunk rá, hogy kiegyük. Nyulaink nincsenek.
Az íze krumplira hajaz, de annál kicsit édesebb. Mi olyan mennyiségeket főzünk hétvégén, hogy hét közben ne kelljen főznünk. Itt adódik a különbség a krumplis étel és a csicsóka között. A csicsókás étel nem fásul meg, mint a krumplis. Szerintem ha valaki megszokja az ízét, annak finom. Egy oltári baja van, hogy nem lehet isten igazából jóllakni mondjuk egy lecsós csicsókából, mert olyan bélgázt képes fejleszteni, ami még akár egy űrhajót is magasba emelhetne.
A piacon láttam olyan szép gömbölyű csicsókát, amit élmény lehet hámozni.
az enyémek viszont összevissza félék, nics szép gömbölyű példányom, ellenben baromi nagyok... ezért úgy vagyok vele, hogy mosás után vastagon hámozom..marad ami marad... a komposztban elfér a héjja. Ősztöl tavaszig megbízható friss, finom vitaminforrás.