1. Nincs ilyen. A rendszer, most meg nem reszletezendo tulajdonsagaibol kovetkezik egy hozzavetoleges ertek: 10 kitolascm/3sec
2. 15dkg
3. Vákuum :-)
4. Zajhatas nem parameter, megcsuszas viszont - tiz pontos kerdes -, most, ha belegondolok, feltetel. Ellenallas eseten kepesnek kell lennia megcsuszasra.
5. Penz nincs, ugyhogy nem szamit :-)
6. A tok maga adja a helykorlatot, azt hiszem.
Valtoztat ez valamin? Csak mert mar elkezdtem atvezetni az inventorban a ketfogaskerekes-ekszijas verziot.
4. Működési feltételek: (pl. megengedhető-e a rendszer megcsúszása, pl. köteles, nem bordás szíjas rendszereknél. Mekkora lehet a mozgatórendszer zaja. stb, stb.
5. Költségkorlát
6. A megoldásnál van-e valami helykorlát. A megoldásokhoz tartozik a mechanikán kívül a pneumatika, hidraulika. Mindegyiknek van előnye-hátránya (hidraulika: rendkívül lassú mozgások egyszerűen megvalósíthatók, levegő: inkább nagyon gyors mozgások.
nincs olyan hogy minnél erősebb kell legyen valami. öntöttvas prizmás fiókmegvezetés, hidraulikus mozgatas? annál is van erősebb. csak olyan van hogy kellően erős. vagy elárulod hogy mi ez, és akkor lesz fogalmunk hogy mi a kellően erős, vagy magadra kell vállald a felelősséget a döntéshez. nem csak elég erős kell legyen, de ha eltúlzod az is bukta, mert nehéz és drága lesz, ami lehet nagyobb hátrány mintha gyenge lenne.
dehat az ugyanaz, fogaskerek tengelye a dobozon, egyik fogaslec az asztalon. ahhoz hogy a doboz huzasakor forogjon, a fogaskereknek hatul kell lennie. ekkor viszont ugye nem tudja tolni a fiokot.
ertem mar a problemadat a kitolas mertekevel. egyszeruen ez akkor mukodik, ha a a doboz kozepere tudod tenni a fogaskereket, viszont akkor az elmozdulas csak a doboz es a fiok meretenek a fele lehet, ami neked keves, rendesen ki akarod tolni.
a reflex valasz hogy akkor ket kulon fogaskerek kell, egy hatra amihez az asztalhoz rogz. lec kapcsolodik, meg egy elore, amihez a fiok, koze meg egy lanchajtas, de ez ugye kicsit el van bonyolitva.
megvannak a lecek, azert akarod??
mi lenne, ha a doboz aljan lenne egy kar, ami olyan hosszu mint a doboz szelessege, kozepen a doboz kozepehez tengelyezve. ennek a ket vegen ket csuklo, es ket rud az asztalhoz meg a fiokhoz. ahogy huzod a dobozt, a rud elforditja a kart, es az a masik ruddal kitolja a fiokot.
Valami olyasmire gondolnék, ami ugyanezt csinálja, de madzag nélkül. A madzag (most mindegy, hogy madzag vagy acélhuzal) gyenge, és megvalósításkor hibaforrás.
nem tudom a mereteket, de kicsiben ilyet siman damillal es csigaval csinalnak. a ket elmozdulas azonos? tehat ha 10 centit huzom a tokot, akkor 10 centit kell a tokhoz kepest mozogjon a betet?
a fiok hatso sarkara kotom a madzagot, elorehozom es elol egy csigan ami a dobozhoz van rogzitve hatraviszem es kikotom az asztalhoz.
ahogy huzom elore a dobozt, a csiga huzza elore a madzagot, es jon ki a fiok. ha 10 centit huztam elore a dobozt, akkor 10 centi madzag ment at a csigan, 10 centit jott ki a fiok.
kell egy masik cucc forditva hogy visszatolaskor behuzza a fiokot.
Jó ha ennyire a szívügyed, legyen. Módosíthatom "elméleti mechanikai probléma"-ra a címet? Úgy már lehet értelme, nem csak egy (a saját) problémádról szól a topik.
Így legyen az ember udvarias és segítőkész. Örülj hogy szóltam a törlés helyett. Nem vagyok ügyfélszolgálatos, ha tényleg olyan tapasztalt vagy könnyen megtalálod attól függően, hogy milyen alapanyagú a tok a következő topikok melyikébe illik illik:
Ez egy fórum, nem FB ahova minden apróságról külön posztot indítasz. Legyél szíves keresni a problémádnak egy már meglévő topikot ahol az ottani törzsgárdától kérhetsz tanácsot.
A topikot a mai nap folyamán törölni fogom, jelezz vissza amikor ezt elolvastad.
Egy egyszerűnek tűnő mechanikai problémán dolgozom, és elakadtam.
Amit tudni kell: adott egy fix alap, amin elmozdul a "tok". A tokból kell kimozdítanom a"bélés"-t, a lényeg, hogy a tok mozgását kell felhaszálnom a bélés mozgatásához.
Minél egyszerűbben akarom megoldani.
Egy olyan verzióm már van, hogy az alapra a tok mozgásával párhuzamosan teszek egy függőlegesen fogazott fogaslécet, amihez a tok alsó (az alap síkját el nem hagyó) részén egy függőleges tengelyű fogaskereket csatlakoztatok, melyhez ékszíjjal kötök egy másik fogaskereket a tok tetején, amihez aztán a bélésen levő fogasléc csatlakozik. Ily módon ez működik.
A problémában az a nehézség, hogy a tok elhagyja az alapot, ezért a bélés a nyitás folyamán egy bizonyos ponton elhagyja az alap síkját, ebből a következik, hogy a bélést nem lehet direktben az alaphoz kötni, csak a tokhoz.