Sziasztok
Beltéri nővény neveléshez kérnék tanácsot. Van nekem 2db ;https://lakitech.hu/izzok-ledek/led-fenyforras/v-tac-led-lámpa-e27-40w-ed-90-4000k-7133 izzóm. Led , 40w, 4000k , 3500lm. Ez ér valamit nővényhez? Köszi előte is
Ohh, most olvastam másik topikban C20NE pont írt erről (azaz a palántáiról):
"Reggel 7-től este 9-ig kapnak fényt."
Az testvérek között is 14 óra, 5 órával több naponta, mint amennyit az enyémek mennek. Az tény, hogy az enyém felül azért zártabb, mint az ő konstrukciója. Elképzelhető, hogy kicsit megreked a meleg.
Hacsak attól nem, hogy napi kb. 9 órát megy, nem hiszem. Ha meg mégis, akkor érdekes növényneveléshez árulni, mivel ugye tipikusan nem 5 percig szokás használni.
Amúgy egy elölről, s felülről is valamelyest nyitott helyen használom, simán kiszellőzne ha túl meleg lenne de majd ránézek. Kiváncsi leszek C20NE mennyit üzemelteti naponta.
Akkor nem tudom, hogy nekem miért csökkent mindhárom fényereje kevesebb, mint 70 óra alatt. Írtam nekik, hogy akkor küldjék újra, hátha jobbak lesznek...
Ma reagált az eladó a 2. üzenetemre, amiben elnézést kértek, s megígérték, hogy majd javítanak a minőségen (hehe). Meg felajánlották, hogy újraküldik az előző rendelésem, ha kérem... (Csak, hogy ne kapjanak negatív értékelést, gyanítom.)
---
Még az előző irományomhoz: *annyire => annyira, *tünt => tűnt.
Innen véve az ötletet, rendeltem ugyanolyan UV-s "izzót", mint amit linkeltél. Viszont, azt tapasztaltam, hogy gyakorlatilag 1 hét alatt eltűnt az erejének kb. 90%-a, napi 9 óra használat mellett. Első tesztelésekor bankjegyekkel próbáltam ki, látszódtak az UV-érzékeny részek. 1 hét után viszont már nem bírta őket előcsalni, annyire legyengült. Ez azért tünt fel főleg, mert hármat vettem, de csak kettőt használtam egy ideig, majd a 3. beüzemelésekor szembetűnő volt a különbség. Újabb 1 hét alatt a 3. is "idomult"...
Volt hasonló tapasztalatod vele? Egyelőre az eladó semmit sem reagált lassan 2 hét elteltével.
Sajnos nem találtam jobb topikot a kérdéshez, de azért a témához tartozik.
Előző télen azt vettem észre, hogy elég sok fény "elszökik" a világításnál, ezért idén tervezek csinálni valami egyszerűbb, beltéri DIY fóliakuckót. Ti használtok valami fóliát és ha igen milyet? Felmentem ebayre, de találtam valami magyar oldalt is, viszont akkora a választék, hogy teljesen elvesztem. Ráadásul mindenhol ugyanazok a képek és leírások vannak.
Sajnos erre ennyi adatból nem tudok segíteni. Meg kell nézni, hogy a növényeidnek mennyi fény kell majd megnézni, hogy a lámpa mennyit tud. A távolság négyzetével csökken a fényerő így ki tudod számolni a magasságot. Ha ott a terület kevés lesz akkor többet kell belőle venned.
Segítségedet kérem, Budapesten elmentem egy Tungsram szaküzletbe, ahol Megaman 15W növénylámpát javasoltak, mert télre a garázsban szeretném elhelyeznek növényeim egy részére, kb 3mx3m helyet foglalnak el. A kérdésem, hogy ey 15W lámpa elegendő erre a területre, és milyne magasságban kell elhelyeznem. Segítségedet köszönöm
Elég jól elmagyarázzák hogy milyen fény spektrumra, milyen teljesítményű izzókra vagy lámpákra lehet szükséged, illetve hogy pontosan hogyan kell mérni ezeknek a lámpáknak a hatékonyságát.
Aki Watt-ban vagy Lumen-ben méri a hatékonyságot az meglehetősen fals eredményeket fog kapni, illetve masszív villanyszámlákat.