Ugy képzelik hogy minden honapban kapsz majd egy fix osszeget ami csak a honap végéig elkoltheto és mivel virtuàlis pénz szabàlyozni tudjàk majd azt is hogy mire koltod...ha nem koltod el a honap végéig egyszeruen eltunik nem teheted félre és nem fektetheted be mivel ugyis meghatàroznàk mire koltheted.
Példàul nem lennék meglepodve ha a virtuàlis alapjovedelmedbol nem vehetnél hust, àllati eredetu termékeket egy napon...természetesen aranyat ezustot cigarettàt alkoholt sem.
"A fizikai munka választás kérdése lesz a jövőben, ugyanakkor be kell vezetni a feltétel nélküli alapjövedelmet mondta Elon Musk a Tesla mesterséges intelligencia napján csütörtökön"
The mayor of Oakland, California, on Tuesday announced a privately funded program that will give low-income families of color in the city $500 per month with no rules on how they can spend it.
itt az eldorádó, persze fehér embereknek nem jár:)
Az USA-ban is polgárnak tekintik az embereket, az eredmény több tízmillió ember egészségbiztosítás nélkül.
tegyük hozzá, sok amcsi azért nem fizet, mert egyszerűen nem akar, úgyse lesz nekem semmi bajom felkiáltással, ami mondjuk a 20' - 30' éveidben teljesen hihetőnek is tűnik
az usában könnyű munkához jutni és aki dolgozik az valamilyen eü biztosítást ki is tud fizetni, na persze nem olcsó, de sok minden más meg kifejezetten olcsó az usában, kezdjük ott hogy egy átlag melós a bruttó fizuja kb. 80%-át megkapja nettóként, áfa meg nincs!
nem azt mondtam, hogy az állami eü és nyugdíjrendszert teljesen le kell építeni, csak azt hogy kicsit nagyobb szabadságot kell nekik adni a saját maguk által megtermelt jövedelem befektetésében....
Jelenleg az állam minden nettó 100 Ft után 85 Ft-ot elvesz. A probléma ott van elsősorban hogy pusztán járulékfizetéssel nem tudod garantálni hogy a rendszer fenntartható legyen. A fenntarthatóságot ugyanis a demográfia és a nettó kivándorlás megállítása garantálná....a gazdasági mutatók mellett persze....
Azt viszont a rendszer nem díjazza/bünteti, hogy vki felnevelt -e elég adófizetőt maga után.....Ezért a rendszer halálra van itélve....
Polgárnak a homo cadaricusokat? Az USA-ban is polgárnak tekintik az embereket, az eredmény több tízmillió ember egészségbiztosítás nélkül. Ha holnap reggeltől teljesen önkéntes lenne a járulék-fizetés, a nép fele kiszállna belőle... aztán még az önkéntes nyugdíjpénztárakba/nyugdíjszámlákra se fizetne helyette.
Több pilléres nyugdíjrendszer kell és polgárként kell tekinteni az embereknek, ami azt jelenti, hogy nagyobb felelősséget és szabadságot kell adni nekik a saját nyugdíjportfoliójuk kialakitásban....
csak az a fránya feki ne lenne, amiből nem lehet úgy (részben) kiszállni hogy egy generáció nem fizessen rá....
A NYOSZ javaslatai közt szerepel alapnyugdíj bevezetése is az alapjövedelem mintájára, ami olyan jövedelemkiegészítés lenne, amely minden alacsony jövedelmű nyugdíjasnak alanyi jogon járna.
Ugye ezt nem úgy kell érteni, hogy egy esetleges emelés után, mivel ugrik az alapnyugdíj, akkor valójában kevesebbet fog kapni?
A DIFFERENCIÁLT NYUGDÍJEMELÉSI RENDSZERRE KELLENE ÁTTÉRNI, vagyis akinek magasabb a nyugdíja, annak kisebb mértékben emelkedjen évente a megállapított összeg, és akinek alacsonyabb a nyugdíja, az nagyobb mértékű emelésre legyen jogosult.
Tehát büntessük meg azokat a nyugdíjasokat, akik dolgoztak?
Annyiban talán jogos, hogy sok szociális ellátás az alapnyugdíjhoz van viszonyítva, pedig ezeknek semmi köze a nyugdíjhoz. Meg kell-e egyáltalán minimálnyugdíj, ha a járulék-befizetés alapján adják a járadékot? Aki 0-t fizet be, miért kaphat ennél az összegnél többet? (Jó, akkor legfeljebb nem nyugdíjat, hanem segélyt fog kapni. Ugyanaz a pénz, más cimkével.)
Ballibek vannak dögivel, ám nem vagyok biztos benne, hogy van ma Magyarországon klasszikus értelemben vett jobboldal. A Fideszt és a NER-t nehéz annak tekinteni.
Valami ilyesmit gondolok én is: ha valaki kedvezőbb helyzetből indul, mint mások, az éppen úgy az ő jogos öröksége, mint a vagyon jellegű örökség.
Az egyik pénzt hagy a gyerekeire, a másik a munka szeretetét, a harmadik csak adósságot, a negyedik meg önpusztító szokásokat... És ha a szomszédom többet örököl mint én, akkor sem jár nekem az ő örökségének egy része - ahogy az örökölt adósságának a kifizetése sem az én dolgom (ha csak nem adományként, önként adok neki valamit).
A természet törvényei ellen való az életképtelennek is egyenlő esélyeket adni a sikeresebbek munkájából. Nem véletlen, hogy az átlag feletti emberek jobboldaliak és az átlag alattiak lesznek balosak: a jobbos a saját munkájából szeretne boldogulni, a balos pedig a mások pénzéből :-/