Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
Az Auchanban vásároltam 2 csomag chili magot (Trinadad moruga scorpion F1),de sajnos a 24 db.-ból csak 3 db.kelt ki.Az első vetés 50 napja,a második ültetés 40 nappal ezelőtt volt és panel lakásban nevelgetem az ablak közelében.Most a legfejletteb is csak 1 cm magas.
Milyen lámpát javasolnátok ,hogy elősegítsem a fejlődésüket? Hol találok erre vonatkozó tanácsokat?
Kezdő hobby chili termesztőként kérdezek Tőletek. A nővényeim Habanero Arancio chilik. Sajnos kétszer is túl toltam a tápoldatot, ami egy két levél elvesztését okozta. Viszont 2 héttel a tápoldatos bénázás után, nem mindegyik chili palántán, de megjelentek "égés" nyomok, amik kizárólag a levelek végén jelennek meg. A chili kint vannak a kertben reggel árnyákos helyen, 10 órától kb. 17 óráig pedig tűző napon. Reggel és este kapnak eső vizet. Az érdekesség számomra, hogy nem mindegyik chilinek vannak "égett" levelei. Amit eddig találtam a neten, hogy túlöntözés miatt fordulhat elő ez a betegség. Az sem lehet, hogy nem szoktak hozzá a kinti léthez, mert kb. 1 hónapja vannak a kertben.
Beszúrok egy képet, hátha megtudjátok mondani nekem a tuti tippet.
6 tő Chilit (2-2 Orange-Csoki Habanero, 2x Carolina Reaper) nevelgetünk, és felmerült bennem két kérdés amiben szeretném kikérni a jelenlévők véleményét. Azt mindjárt leszögezném, hogy nagyon kezdő vagyok, de tetszik a dolog.
Egy friss kép a játékosokról:
Amit tudni érdemes, hogy két hete kaptuk őket és akkor is lettek kiültetve, a földjüket felástam és 20kg általános virágföldel lazítottam. Az esővízen kívül eddig még nem kaptak semmit.
Akitől kaptuk azt mondta két hetente adjak nekik tápoldatot, csak azt felejttettem el megkérdezni, hogy mifélét.
Segítségeteket szeretném kérni egy csilipaprika fajta beazonosításban. Rendeltem egy csomag magot, és a kinőtt paprikák között felbukkant egy kakukktojás. Íme:
Március 25.-én "ültettem el" Trinidad Moruga Scorpion magokat. Először csak nedves vattára tettem pár napig, azután pedig virágföldbe, ami folyamatosan nedves, tahár nem száradnak ki a magok. Egy üvegbúra is van rajtuk, de levegőt kap. Na most a problémám ott kezdődik, hogy azóta, lassan 2 hete még semmi változás nem történt. Olvastam, hogy van amelyiknek egy hónap is kell, de félek hogy én toltam el valamit. Aki esetleg tapasztalt nagyon megköszönném a segítségét.
Kicsit halottnak tűnik a fórum, de azért megosztom a mostani állapotot. Már olyan 60-65 palántánál tartottam, ami kicsit már kezelhetetlen volt számomra ilyen kis helyen, így kb. 10 gyengét kukáztam, és olyan 25-35 darabot elajándékoztam. De még mindig kelnek a magok. Most ilyenek a kiválasztottak:
Sziasztok. Idén ugrok neki a Serrano chili nevelgetesnek, de csak hobbi szinten. Kicsit túlzásba estem es van felesleges magom nem is kevés. Érdekelne valakit? 50 db/ csomagban dobtam fel a Vaterára, de gondoltam megemlitem nektek is ha esetleg valakit erdekel.
Sziasztok! Megkezdtem az első szezonomat a chili nevelés terén. Zöld Jalapeno, Black oliva, Satan's kiss, Moruga és az egyik ismerősömtől kapott egyik ismert fajba sem sorolható apró, de rendkívül csípős chili. Kelésre vár még NuMex Twilight, lila Jalapeno, sárga Habanero. A palánták 0-19 naposak. A leggyorsabban az ismeretlen chili fejlődik, azt követi a Satan's kiss (ez egyébként egy gyors növekedésű típus), majd a zöld Jalapeno, Moruga a 4. és a sereghajtó a Black Oliva. Lassan hely szűkében leszek szerintem, nem számítottam ilyen nagy arányú kelésre. Hőmérséklet 29-32˙C, világítás 2db 1600 lumenes 6000-kelvines led izzó és egy 1600 lumenes 4800 kelvines energiatakarékos izzó.
A növényen nem tud kiszáradni a termés, hanem rothadni kezd egy idő után. Nekem legalábbis ez volt a tapasztalatom.
Múlt évben volt minusz 18 fok is egy-két hajnal során, ettől egyelőre távol állunk. Ha nagy hideg jön, persze fagy ellen védeni kell. Kell hőmérő a lépcsőházba.
nem most fagy, hanem ha nagy hideg van, akar ott is tud fagyni. tavaly pl. elfagyott egy nagy aloe vera telep. ok, akkor leszuretelem. amugy miert megy tonkre a novenyen a termes?