Keresés

Részletes keresés

Sborisz Creative Commons License 2016.08.02 0 0 17

Még mindig senki Peljesacra??  :D

balatoni1 Creative Commons License 2013.09.11 0 0 16

Ja, és a felrakott strand nagyon klassz.

balatoni1 Creative Commons License 2013.09.11 0 0 15

Egyszer jártunk, igaz csak átmenő ügyben. Azóta is mondom, hogy az általunk meglátogatott horvátországi vidékek elején van. Ahogy nézem vissza kell menni egy nyaralás erejéig. Egyébként Stonban vacsoráztunk egy fantasztikus étteremben, még az osztriga is patent volt.

Előzmény: Sborisz (12)
Sborisz Creative Commons License 2013.09.10 0 0 14

Meghalt a topik, mielőtt élt volna. Kár... érte...

Sborisz Creative Commons License 2013.08.29 0 0 13

Ennyit kell fizetni....

háááát ennyi röviden...

:)

Sborisz Creative Commons License 2013.08.29 0 0 12

Zuljana bícs..

mászni kell de megéri...

ide is ....

leértünk... körbe néztünk..

Tamaris egytál étel...

kihozta---- megettük....

Sborisz Creative Commons License 2013.08.29 0 0 11

Akkor a képek:

Borisszák figyelem!

Dubrovnik fentről...

Komp díjjak

Menetrend

Korcula taxi tábla

ha Mljetre akarsz kirándulni..

Ston amikor a kínai nagy fal, illetve a mikor a nagy kínai fal...

Sborisz Creative Commons License 2013.08.29 0 0 10

Sziasztok.

Hazajöttünk és ahogy ígértem adnék pár kéretlen tapasztalatot a nyájas olvasóknak.

20.-án reggel indultunk és mivel az autópályák gyér forgalommal vártak bennünket déli 12-kor már a kompra vártunk Ploce-ban. A komp árakat és a nyári menetrendet képben felrakom majd.

Szíven ütött a Zágráb-Vrgorac pálya díj( hármunknak: én+asszony+autó, volt odafelé 220 KN; sajna ugyanez vissza is)már csak azért is, mert ez egy igen kellemes halvacsora ára( lett volna) A komp díja nem maradt el ettől a maga 202 KN árával( ugrott még egy halvacsora)Csak azért mentem erre mert infót akartam adni róla.  :)

Megérkezés Peljesacra 1 órás kompon állás után, irány a főhadiszállásnak tekintett Zuljana. Kis település a félsziget ellentétes oldalán, kettő búvár bázissal + 200 helyi lakossal.

Az úton láttuk a 3/4 Lengyelországot autókkal jönni menni, így gondoltuk jó helyen leszünk. Zuljanara kb. 3/4 óra után 15 óra körül érkeztünk. Szállás nem volt előre, így kerestünk egyet.

Koordináták: É 42.8892 K17.46044

Sonja mama volt otthon, kicsit beszélt angolul, cellát lefoglaltuk mert egy 3 szobás apartmanért kért 50Eurót éjszakánként, kettőnkre értve.( innentől kezdve hozott szőlőt, bort, fügét, mindent a konyhája annyira felszerelt volt, hogy itthon is megirigyeltük volna) Part kb. 600m, de nem akartam vízparti lakot.

Klima, hatalmas falazott( nem műanyag) zuhanyfülke, futball pálya méretű ágy. És ami fontos: hatalmas hűtő+fagyasztó.

Innen szerveztük a túráinkat ( első nap rossz idő volt; be volt borulva így lementünk Dubrovnikba) és a strandok látogatását. Sonja mama szerint, Zuljana körül csak jó(!!!) strandok vannak. Strandok megtalálása= ahol állt pár autó( max. 1-2) és vezetett le út a tenger felé; ott biztos van pár m² hely ledőlni ill. vízbe jutni. Másik verzió: ösvényt látsz lefelé= strand kivéve ha ki van írva PRIVAT!!

A sziget a borisszák paradicsoma: rengeteg bor lelőhellyel, pincével, bor kóstolóval.

( én spec. nem szeretem a boraikat)

Búvár bázis: a neve Zuljana Dive Center. A merüléseket Teo vezeti. Ő egy végtelen nyugodt faszi, angolul beszél természetesen, de a bázis nem egy világszínvonalú hely. Nekem csak palack kellet, az meg nem volt gond.

4 merülés, közöttük megvolt természetesen az S-57 torpedoboat is.

(A többi inkább volt gyakorlás, mert a vízben a búvárok többen voltak, mint az élőlények :O ...Teo mint egy igazi nőgyógyász: minden lukba benézett= eredmény: muréna, polip, lobster, tűzféreg stb.stb értékelhető mennyiségben)

Merülések saját szerkóval: 25 Euro;  kölcsön-hugyos-nyálas cuccban, van némi bérleti díj!!

Tehát a keleti-déli részét jártuk be( Zuljana és le Ston feléig), pár képet teszek fel; sok nem készült mert egyforma gyönyörűek voltak a bícsek.

Két éjszaka hatalmas vihar volt de reggelre általában kitusztult.

Következő idevezető utunk az orebicsi rész és afölötti lesz, illetve a Trpanj felőli rész lesz.

Hazafelé ---lementünk Ston-ig, majd a szárazföldön Bosznián át közelítettük meg a sztrádát; így sem volt hosszabb az út, mint a kompos verzió-- beugrottunk Biogradba gyümölcsöt venni a piacra. Hát az itteni árak kb. a felét tették ki a peljesaci gyümölcs áraknak. Szőlő pl.15 Kn füge: 10KN, de akkorák mint egy hőlégballon....

Kajálni általában Zuljanán ettünk a Tamarisban.( árlapot teszek fel)mert nagyon finom volt és mert irdatlan adagokat adtak...

Ennek ellenére, ettünk Orebic-en, Korculan, Trstenik-ben és Sonban is. Ez utóbbi települést és mellette Mali Ston-t is érdemes megnézni--régen itt sólepárlással foglakoztak, virágzó hely volt. Építettek egy kínai falra hasonlító építmményt, amivel nem tudom mi a f@kszt védtek....

Szóval a sziget gyönyörű, a szép strandokért meg kell küzdeni, de nagyon megéri. Biogradban és utána Sv Filip i Jakov településeken a strandok, háááááát a peljesaciakhoz képest igencsak szerénynek, szegényesnek tűntek...

Ha kérdés van és tudok rá, válaszolok; ha nem akkor így jártatok....

Airbag. Creative Commons License 2013.08.08 0 0 9

Üdv.

Én még nem találkoztam olyannal.hogy nem tudtam volna kártyával tankolni Neun-ban.

mindig elfogadták,és nem válogattak a kártya fajták közt...

2 éve,még "grátis" fagyit is kaptunk.

Előzmény: astery (8)
astery Creative Commons License 2013.08.08 0 0 8

A kártyás fizetés "véletlenül" nem mindig működik! Érdemes előre megkérdezni.

Az átmenetellel általában nincs baj (csak az útleveleket/személyiket kell kotorászni).

Előzmény: Airbag. (4)
Sborisz Creative Commons License 2013.08.08 0 0 7

Ez is lehet. De olvastam másutt, volt aki a bosnyákokon ment végig..

( perverz lehet a dolog, de...)

Előzmény: Törölt nick (6)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.08 0 0 6

szerintem arra gondol, hogy van egy hangyányi bosnyák partszakasz, de utána megint horvát jön.

Előzmény: Sborisz (5)
Sborisz Creative Commons License 2013.08.08 0 0 5

Oda vissza Bosznia felé mentek? Ill, mentetek? Tudom nem olcsó a pálya a horvátoknál, de talán gyorsabb!

Ha a bosnyákok felé mentek, mennyi az út--időben?

Airbag. Creative Commons License 2013.08.07 0 0 4

"Oda-vissza át kell mennünk Bosznia-Hercegovinán. Noha van ott benzinkút, de ott NE tankoljunk, mert a bosnyákok a saját pénzük kapcsán (átváltás) alaposan átvernek!!!"

hm...

Én mindig ott tankolok/Neum, Ina kut/

Tankoljál bank kártyával,,,,

és idén pl.366FT/L volt náluk a benzin literje.....

"Oda-vissza át kell mennünk Bosznia-Hercegovinán"

:-)

Ha nem akarsz körbe menni,mehetsz komppal is,Tripnj-nál érsz át,

Előzmény: astery (3)
astery Creative Commons License 2013.08.07 0 0 3

Idén voltunk júniusban.

Még nem felkapott, nyugis hely.

Kb. 12 órás út.

A Divna beach-et nem szabad kihagyni! Az egyik legszebb strand!

Érdemes átnézni Korcsulára (komp), ill. elmenni egy nap Dubrovnyikba.

A fekete kagylókat meg kell kóstolni!

A világhírű boruk nagyon száraz, nem mindenkinek jön be.

Egyes utakon a tériszonyt (mélységiszonyt) otthon kell hagyni, és akkor gyönyörködhetünk a kilátásban!

Oda-vissza át kell mennünk Bosznia-Hercegovinán. Noha van ott benzinkút, de ott NE tankoljunk, mert a bosnyákok a saját pénzük kapcsán (átváltás) alaposan átvernek!!!

Airbag. Creative Commons License 2013.08.07 0 0 2

Üdv.

2001 óta járok oda.....minden évben.

Előzmény: Sborisz (1)
Sborisz Creative Commons License 2013.08.07 0 0 1

Addig is gondolat indítónak egy másik fórum:

http://www.horvatforum.com/forum/viewtopic.php?f=12&t=230

Sborisz Creative Commons License 2013.08.07 0 0 0

Melőtt nekem esnének páran; beírtam a keresőbe a peljesac szót--hozott is találatokat vagy 600-at, de azért rend a lelke mindennek; legyen egy külön topik erre, azután majd meglátjuk...

Sborisz Creative Commons License 2013.08.07 0 0 topiknyitó

Mivel nem találtam használható leírásokat,így indítottam egy Peljesac fórumot--( lehet vak vagyok, de nem volt ezzel a témával külön fórum--)

Aug. 20-án indulunk, addig örömmel veszek infót erről a félszigetről. Hazaérkezést követően osztom majd az észt!! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!