Sziasztok.
Hazajöttünk és ahogy ígértem adnék pár kéretlen tapasztalatot a nyájas olvasóknak.
20.-án reggel indultunk és mivel az autópályák gyér forgalommal vártak bennünket déli 12-kor már a kompra vártunk Ploce-ban. A komp árakat és a nyári menetrendet képben felrakom majd.
Szíven ütött a Zágráb-Vrgorac pálya díj( hármunknak: én+asszony+autó, volt odafelé 220 KN; sajna ugyanez vissza is)már csak azért is, mert ez egy igen kellemes halvacsora ára( lett volna) A komp díja nem maradt el ettől a maga 202 KN árával( ugrott még egy halvacsora)Csak azért mentem erre mert infót akartam adni róla. :)
Megérkezés Peljesacra 1 órás kompon állás után, irány a főhadiszállásnak tekintett Zuljana. Kis település a félsziget ellentétes oldalán, kettő búvár bázissal + 200 helyi lakossal.
Az úton láttuk a 3/4 Lengyelországot autókkal jönni menni, így gondoltuk jó helyen leszünk. Zuljanara kb. 3/4 óra után 15 óra körül érkeztünk. Szállás nem volt előre, így kerestünk egyet.
Koordináták: É 42.8892 K17.46044
Sonja mama volt otthon, kicsit beszélt angolul, cellát lefoglaltuk mert egy 3 szobás apartmanért kért 50Eurót éjszakánként, kettőnkre értve.( innentől kezdve hozott szőlőt, bort, fügét, mindent a konyhája annyira felszerelt volt, hogy itthon is megirigyeltük volna) Part kb. 600m, de nem akartam vízparti lakot.
Klima, hatalmas falazott( nem műanyag) zuhanyfülke, futball pálya méretű ágy. És ami fontos: hatalmas hűtő+fagyasztó.
Innen szerveztük a túráinkat ( első nap rossz idő volt; be volt borulva így lementünk Dubrovnikba) és a strandok látogatását. Sonja mama szerint, Zuljana körül csak jó(!!!) strandok vannak. Strandok megtalálása= ahol állt pár autó( max. 1-2) és vezetett le út a tenger felé; ott biztos van pár m² hely ledőlni ill. vízbe jutni. Másik verzió: ösvényt látsz lefelé= strand kivéve ha ki van írva PRIVAT!!
A sziget a borisszák paradicsoma: rengeteg bor lelőhellyel, pincével, bor kóstolóval.
( én spec. nem szeretem a boraikat)
Búvár bázis: a neve Zuljana Dive Center. A merüléseket Teo vezeti. Ő egy végtelen nyugodt faszi, angolul beszél természetesen, de a bázis nem egy világszínvonalú hely. Nekem csak palack kellet, az meg nem volt gond.
4 merülés, közöttük megvolt természetesen az S-57 torpedoboat is.
(A többi inkább volt gyakorlás, mert a vízben a búvárok többen voltak, mint az élőlények :O ...Teo mint egy igazi nőgyógyász: minden lukba benézett= eredmény: muréna, polip, lobster, tűzféreg stb.stb értékelhető mennyiségben)
Merülések saját szerkóval: 25 Euro; kölcsön-hugyos-nyálas cuccban, van némi bérleti díj!!
Tehát a keleti-déli részét jártuk be( Zuljana és le Ston feléig), pár képet teszek fel; sok nem készült mert egyforma gyönyörűek voltak a bícsek.
Két éjszaka hatalmas vihar volt de reggelre általában kitusztult.
Következő idevezető utunk az orebicsi rész és afölötti lesz, illetve a Trpanj felőli rész lesz.
Hazafelé ---lementünk Ston-ig, majd a szárazföldön Bosznián át közelítettük meg a sztrádát; így sem volt hosszabb az út, mint a kompos verzió-- beugrottunk Biogradba gyümölcsöt venni a piacra. Hát az itteni árak kb. a felét tették ki a peljesaci gyümölcs áraknak. Szőlő pl.15 Kn füge: 10KN, de akkorák mint egy hőlégballon....
Kajálni általában Zuljanán ettünk a Tamarisban.( árlapot teszek fel)mert nagyon finom volt és mert irdatlan adagokat adtak...
Ennek ellenére, ettünk Orebic-en, Korculan, Trstenik-ben és Sonban is. Ez utóbbi települést és mellette Mali Ston-t is érdemes megnézni--régen itt sólepárlással foglakoztak, virágzó hely volt. Építettek egy kínai falra hasonlító építmményt, amivel nem tudom mi a f@kszt védtek....
:)
Szóval a sziget gyönyörű, a szép strandokért meg kell küzdeni, de nagyon megéri. Biogradban és utána Sv Filip i Jakov településeken a strandok, háááááát a peljesaciakhoz képest igencsak szerénynek, szegényesnek tűntek...
Ha kérdés van és tudok rá, válaszolok; ha nem akkor így jártatok....
:)