Bioszféránk fent nevezett - egyik résztvevőjének fogyasztási szokásairól szeretnék minél többet megtudni, valamint az ő potenciális ellenségeiről is - természetesen.
(ez-irányú érdeklődésem remélem normális)
Ne igyál előre a medve bőrére, mert a hozzászóló valószínűleg még általános iskolában sem figyelt, hogy a gombák többsejtű szervezetek. Az ügybuzgalom azonban odáig fokozódott, hogy a penészről ráadásul semmit nem tudván még wikipédia hozzászólást is írt róla ide. Na ezt kapjuk ki.
Egyik munkahelyem hűtőszekrénye mélyéből előkerült egy olyan jól lezárt befőttesüveg, amelyben sacc/has hajdan készült finomfőzelék lehetett.
Valaki így kiáltott - ez rémes!
Mire én: - Nem rémes, hanem csodálatos, hiszen virágzik benne az élet. Nézzétek e pompázatos színeket! Micsoda gazdagság! Kevés festő tud ily csodás színeket kikeverni.
Köszönöm, a Google nekem is felhozta a linket, mielőtt a nemespenészről kérdeztem. Meg is lepett, hogy a Pick szalámi bevonatát kialakító technológia továbbra is titkos.
"Azokat a penészfajokat, amikhez van olyan jó a PR, hogy akad gusztusod megenni."
Sokmindent megkóstoltam már, amit más jóízűen fogyasztva dícsért - azaz mert jó volt a PR. :) Egy márvány mintázatú sajtszelet azonban majdnem elrontotta a mulatságot. E sajt íze ugyanis egy pillanatra olyan illúziót keltett, mintha szalmiákszeszt tartalmazna.
Látom nem tudtad elviselni, hogy a kutya sem néz be ebbe a fantasztikus topicba, ezért aztán felhoztad egy még érdekesebb hozzászólással,legyen csak az élbolyban megint.
Idős néninél jártam, valamit megszerelni. Cukorkával kínált - málna ízű és alakú kemény cukorkával. Úgy három év múltán megint ott jártam, de akkorra ő már nem élt.
Hívtak, hogy segítsek kiüríteni a lakást, mert le lesz bontva, nedvesedés miatt. Először is a néni bombonierét néztem meg. Felemelvén a porcelán tárgy (tégely) fedelét - pirosas színű - folyékonnyá vált anyagot láttam benne. Bár e sötét lakásban szinte mindent evett a penész, a bonbonierben lévő - évek alatt sziruppá vált anyag szép tiszta volt.
"Az ecet csak a khm... korosodó élelmiszerek eladhatóvá 'varázslásában' segit ideig-óráig, penész ellen igazából kevés."
Az említett boltban szerintem nem a bomlásnak indult élelmiszereket ecetezték, hanem az üvegvitrinek belsejét csuszatolták végig, ecetes rongyokkal. (Az egyik ablakon belesvén - nedves rongyokkal felszerelt alkalmazottakat láttam szorgoskodni)
Az egysejtű gombafélék felszaporodott mennyiségét nevezzük penésznek. A többi gombához hasonlóan, elpusztult, pusztulófélben lévő, vagy még élő szervzetekkel táplálkoznak, vagyis anyagcseréjük ellentétes irányú, mint a növényeké. Nem szervetlen anyagokból építenek föl szervest, hanem szervesből bontanak le szervetlenné. Elpusztulásuk után saját magukat is lebontják, ásványi anyagokat hagyva hátra. Például a mezőkön azért látunk tavasz elején, amikor a fű-félék növekedni kezdenek, sötétebb és magasabbra növő fűszálakból álló gyűrűket (főleg a kis magasságból készült légi felvételeken), mert ott a talajfelszín alatt élő gombatelepek (csiperke, szegfűgomba, pöfeteg-félék) szélén nagyobb mértékű az elhalt gyökerek lebontása, és ezáltal az ásványi anyag visszajuttatás, ami a növényeknek kedvező. A gomba-féléket nem véletlenül különítették el már fél évszázada a növényektől, a földi élővilág külön "országává". A penészgombák is rokonai az általunk termesztett, vagy gyűjtött ehető gombáknak, csak más a felépítésük.
Köszönöm válaszod. Így már értem, hogy miért is volt ecetszag abban az élelmiszerboltban, amelyikből 50 évvel ezelőtt egy este - a zárásra hivatkozva kitessékeltek.
(Magyarországon, Budapesten, Zuglóban, a Bosnyák téren volt ez a bolt.)