Keresés

Részletes keresés

jogértelmező Creative Commons License 2020.05.09 0 1 29

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ecetmuslica

*... mikroszkopikus gombákkal táplálkoznak. ...*

Hírmérnök Creative Commons License 2014.03.17 0 0 28

Ő talán spórákra gondolt, amelyekről az a hír járja, hogy egysejtűek.

Itt egy példa:

http://meszotar.hu/keres-sp%C3%B3ra

Előzmény: coburg1 (27)
coburg1 Creative Commons License 2014.03.17 0 0 27

Ne igyál előre a medve bőrére, mert a hozzászóló valószínűleg még általános iskolában sem figyelt, hogy a gombák többsejtű szervezetek. Az ügybuzgalom azonban odáig fokozódott, hogy a penészről ráadásul semmit nem tudván még wikipédia hozzászólást is írt róla ide. Na ezt kapjuk ki.

Előzmény: Hírmérnök (14)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.21 0 0 26

Ráadásul egyikünk se állt azon a szellemi szinten, hogy e kérdéseket illető vizsgálatokat kezdeményezzen:

1., Hányféle élőlény szaporodott el a sokáig hidegben és sötétben hagyott befőttes üvegben?

2., Élnek-e még, avagy már legyőzték egymást?

3., stb. ...

Előzmény: Hírmérnök (25)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.21 0 0 25

Természetesen senki nem akarta, hogy az a sokszínű valami kiszabaduljon a palackból ...

Előzmény: Hírmérnök (24)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.18 0 0 24

Egyik munkahelyem hűtőszekrénye mélyéből előkerült egy olyan jól lezárt befőttesüveg, amelyben sacc/has hajdan készült finomfőzelék lehetett.

Valaki így kiáltott - ez rémes!

Mire én: - Nem rémes, hanem csodálatos, hiszen virágzik benne az élet. Nézzétek e pompázatos színeket! Micsoda gazdagság! Kevés festő tud ily csodás színeket kikeverni.

És ebben mindenki egyetértett.

Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.18 0 0 23

"Látom nem tudtad elviselni, hogy ..."

Kirekesztésem így nem fog menni, válassz más stratégiát.

Előzmény: Diótörő (19)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.18 0 0 22

Köszönöm, a Google nekem is felhozta a linket, mielőtt a nemespenészről kérdeztem. Meg is lepett, hogy a Pick szalámi bevonatát kialakító technológia továbbra is titkos.

Előzmény: Simply Red (20)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.18 0 0 21

Írod nemespenész tárgyú kérdésemre:

"Azokat a penészfajokat, amikhez van olyan jó a PR, hogy akad gusztusod megenni."

Sokmindent megkóstoltam már, amit más jóízűen fogyasztva dícsért - azaz mert jó volt a PR. :)  Egy márvány mintázatú sajtszelet azonban majdnem elrontotta a mulatságot. E sajt íze ugyanis egy pillanatra olyan illúziót keltett, mintha szalmiákszeszt tartalmazna.

Előzmény: XRive (18)
Simply Red Creative Commons License 2013.09.18 0 0 20

Azokat a penészfajokat, amiket bizonyos ételeken szívesen megeszünk. Pl. a camembert sajton lévő Penicillium camemberti ilyen. Ld. még: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__konyhai-praktikak__145615-valaki-meg-tudja-mondani-hogy-a-nemespeneszt-hogyan-lehet-eloallitani-hogyan-k

Előzmény: Hírmérnök (17)
Diótörő Creative Commons License 2013.09.18 0 0 19

Látom nem tudtad elviselni, hogy a kutya sem néz be ebbe a fantasztikus topicba, ezért aztán felhoztad egy még érdekesebb hozzászólással,legyen csak az élbolyban megint.

XRive Creative Commons License 2013.09.17 0 0 18

Azokat a penészfajokat, amikhez van olyan jó a PR, hogy akad gusztusod megenni.

Hírmérnök Creative Commons License 2013.09.17 0 0 17

Mit takar a "nemespenész kifejezés?

Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 16

"Ha megszárad a kenyér (de nem penészes!), a kecske szívesen megeszi."

Köszönöm a jó hírt.

Előzmény: 1man (9)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 15

Írok egy számomra meghökkentő esetet.

Idős néninél jártam, valamit megszerelni. Cukorkával kínált - málna ízű és alakú kemény cukorkával. Úgy három év múltán megint ott jártam, de akkorra ő már nem élt.

Hívtak, hogy segítsek kiüríteni a lakást, mert le lesz bontva, nedvesedés miatt. Először is a néni bombonierét néztem meg. Felemelvén a porcelán tárgy (tégely) fedelét - pirosas színű - folyékonnyá vált anyagot láttam benne. Bár e sötét lakásban szinte mindent evett a penész, a bonbonierben lévő - évek alatt sziruppá vált anyag szép tiszta volt.

Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 14

Köszönöm lényegre törő tartalmas és érdekes összefoglalódat.

Előzmény: .ZsL. (2)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 13

"Penészgombák - wikipédia - 47200 találat.

Onnan többet meg lehet tudni, mint egy ilyen fórumból."

Ez egy ilyen fórum. Szegény ember vízzel főz.

Az angol nyelvűek bizonyára jóval színvonalasabbak.

Előzmény: Diótörő (3)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 12

"Az ecet csak a khm... korosodó élelmiszerek eladhatóvá 'varázslásában' segit ideig-óráig, penész ellen igazából kevés."

Az említett boltban szerintem nem a bomlásnak indult élelmiszereket ecetezték, hanem az üvegvitrinek belsejét csuszatolták végig, ecetes rongyokkal. (Az egyik ablakon belesvén - nedves rongyokkal felszerelt alkalmazottakat láttam szorgoskodni) 

Előzmény: XRive (6)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 11

"Ó, ha te nem vóná, meg a penész, ki enné meg a kenyeret? :)"

Ha nem vónék, nem érdekelne.

Előzmény: tipcsibácsi (8)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.10 0 0 10

"Muszáj komolyan válaszolni?"

Nem muszály - lehet viccelődni is. (Topikindító kérdésem ettől függetlenül komoly.)

Előzmény: Törölt nick (4)
1man Creative Commons License 2013.07.10 0 0 9

Ha megszárad a kenyér (de nem penészes!), a kecske szívesen megeszi.

Előzmény: tipcsibácsi (8)
tipcsibácsi Creative Commons License 2013.07.10 0 0 8

Ó, ha te nem vóná meg a penész, ki enné meg a kenyeret? :)

Előzmény: Hírmérnök (-)
pajaci Creative Commons License 2013.07.10 0 0 7

A hypó bevált szer.

Előzmény: XRive (6)
XRive Creative Commons License 2013.07.10 0 0 6

Az ecet csak a khm... korosodó élelmiszerek eladhatóvá 'varázslásában' segit ideig-óráig, penész ellen igazából kevés.

Hypó, az jó. Meg a formalin.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 5

A szárazságot nem szereti, az biztos.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.10 0 0 4

Muszáj komolyan válaszolni?

Diótörő Creative Commons License 2013.07.10 0 0 3

Penészgombák - wikipédia - 47200 találat.

Onnan többet meg lehet tudni, mint egy ilyen fórumból.

.ZsL. Creative Commons License 2013.07.10 0 0 2

Az egysejtű gombafélék felszaporodott mennyiségét nevezzük penésznek. A többi gombához hasonlóan, elpusztult, pusztulófélben lévő, vagy még élő szervzetekkel táplálkoznak, vagyis anyagcseréjük ellentétes irányú, mint a növényeké. Nem szervetlen anyagokból építenek föl szervest, hanem szervesből bontanak le szervetlenné. Elpusztulásuk után saját magukat is lebontják, ásványi anyagokat hagyva hátra. Például a mezőkön azért látunk tavasz elején, amikor a fű-félék növekedni kezdenek, sötétebb és magasabbra növő fűszálakból álló gyűrűket (főleg a kis magasságból készült légi felvételeken), mert ott a talajfelszín alatt élő gombatelepek (csiperke, szegfűgomba, pöfeteg-félék) szélén nagyobb mértékű az elhalt gyökerek lebontása, és ezáltal az ásványi anyag visszajuttatás, ami a növényeknek kedvező. A gomba-féléket nem véletlenül különítették el már fél évszázada a növényektől, a földi élővilág külön "országává". A penészgombák is rokonai az általunk termesztett, vagy gyűjtött ehető gombáknak, csak más a felépítésük.

Előzmény: Hírmérnök (1)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.09 0 0 1

"ecet eszi meg."

Köszönöm válaszod. Így már értem, hogy miért is volt ecetszag abban az élelmiszerboltban, amelyikből 50 évvel ezelőtt egy este -  a zárásra hivatkozva kitessékeltek.

(Magyarországon, Budapesten, Zuglóban, a Bosnyák téren volt ez a bolt.)

Előzmény: Zoli2330 (0)
Zoli2330 Creative Commons License 2013.07.09 0 0 0

ecet eszi meg.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!