Igen, már én is rájöttem, hogy tök felesleges volt bele az a dzsemmfix. Csakház anyukám mindig okoskodik. Bezzeg a baracklekvár meg mindig folyik, mint a víz. Inkább arra figyeljen oda :D
Egyébként visszatérve az eredeti kérdésre: mivel csak a lé leszűrése után készül belőle lekvár, szerintem nem kell bele dzsemfix. Tartósító se kéne, a hőkezelt cukros gyümölcs jól elvan nélküle, az csak a kétnapi állás miatt kellett. A dzsemfix pedig ahhoz kellene, hogy a benne lévő gyümölcslé kocsonyásodjon.
Én úgy dolgozom fel a meggyet, hogy kimagvazva összenyomkodom, adok hozzá kilónként 70dkg cukrot, egy kis citromsavat, meg kilenc kiló ilyen keverékre számítva 2 kávéskanál nátrium benzoátot. 2 nap állás után a levét leszűröm szörpnek, ami meg megmarad sűrűje, azt dzsemmnek szoktam felfőzni, és eltenni. Anyukám mondta mikor főzöm a dzsemmet, tegyek hozzá Dzsemmfixet, viszont abban is van tartósító, és ugye én meg mindig az elején adok hozzá már nátrium-benzoátot. Nem tudom, ez jó ötlet-e tényleg, hogy ennyi tartósító legyen benne? A nátrium-b. nem tudom miért kell bele, a recept írja, gondolom, hogy míg áll a meggy 2 napig, ne forrjon fel. Most szerintetek bele lehet rakni a Dzsemmfixet a tasakon javasolt arányban, vagy nem kéne erőltetni?