Keresés

Részletes keresés

Bencuc Creative Commons License 2013.07.04 0 0 8

Igen, már én is rájöttem, hogy tök felesleges volt bele az a dzsemmfix. Csakház anyukám mindig okoskodik. Bezzeg a baracklekvár meg mindig folyik, mint a víz. Inkább arra figyeljen oda :D

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.30 0 0 7

Egyébként visszatérve az eredeti kérdésre: mivel csak a lé leszűrése után készül belőle lekvár, szerintem nem kell bele dzsemfix. Tartósító se kéne, a hőkezelt cukros gyümölcs jól elvan nélküle, az csak a kétnapi állás miatt kellett. A dzsemfix pedig ahhoz kellene, hogy a benne lévő gyümölcslé kocsonyásodjon.

kertem nárciszokkal Creative Commons License 2013.06.30 0 0 6

Ennyi cukor legalább 2x több, mint szükséges.

 

 

Előzmény: Bencuc (-)
Vajk Creative Commons License 2013.06.29 0 0 5

Hát ja, nekem is kb ennyi az elfogadható, de persze ez függ a gyümlöcstől is.

Én azt szeretem, ha lehet érezni a gyümölcs ízét és savanykásságát, nem csak a cukor édességét. 

Előzmény: Törölt nick (3)
indexter Creative Commons License 2013.06.29 0 0 4

ez nagyon tudományosan hangzik :)

Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.29 0 0 3

Az én receptem a nyersen eltett lecukrozott meggyre 20-30 dekát ír. Azt hiszem, rosszul is lennék 70 dekától, de a lekvárt megenni enm tudnám.

Előzmény: Vajk (2)
Vajk Creative Commons License 2013.06.29 0 1 2

Hát ha ennyi bazi sok cukortól nem félsz, akkor az a plusz minimális tartósítónak meg se szabadna kottyannia...

Előzmény: Bencuc (-)
fintorgó Creative Commons License 2013.06.28 0 0 1

 

Nálam 1 kilo magozott meggy, fél kilo cukor, késhegy szalicil. (lehet szorozni)

 

2 napig járok kevergetni a pincébe.

 

Felhozom, sürüje megy az üvegekbe, leve a szörpösbe. Kész.

 

Nem főzöm, isteni a nyers meggy a sütikbe, meg csak úgy a kiskanállal, vagy akár vajas kenyérre.

Előzmény: Bencuc (-)
öreg_néne_b Creative Commons License 2013.06.28 0 0 0

Igen, azért kell bele, hogy ne meggybor legyen belőle. Bár ennyi cukornak már magában is jelentős tartósító hatása van.

Nem lesz tőle semmi bajod, de ha félsz, használhatsz dzsemfix helyett tiszta pektint. (Intersárban kapható.)

Bencuc Creative Commons License 2013.06.28 0 0 topiknyitó

Én úgy dolgozom fel a meggyet, hogy kimagvazva összenyomkodom, adok hozzá kilónként 70dkg cukrot, egy kis citromsavat, meg kilenc kiló ilyen keverékre számítva 2 kávéskanál nátrium benzoátot. 2 nap állás után a levét leszűröm szörpnek, ami meg megmarad sűrűje, azt dzsemmnek szoktam felfőzni, és eltenni. Anyukám mondta mikor főzöm a dzsemmet, tegyek hozzá Dzsemmfixet, viszont abban is van tartósító, és ugye én meg mindig az elején adok hozzá már nátrium-benzoátot. Nem tudom, ez jó ötlet-e tényleg, hogy ennyi tartósító legyen benne?  A nátrium-b. nem tudom miért kell bele, a recept írja, gondolom, hogy míg áll a meggy 2 napig, ne forrjon fel. Most szerintetek bele lehet rakni a Dzsemmfixet a tasakon javasolt arányban, vagy nem kéne erőltetni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!