Keresés

Részletes keresés

Hírmérnök Creative Commons License 2013.07.02 0 0 16

Pár napja vettem egy márkátlan villanymotoros kisgépet - egy ún. "mini chopper"-t, újonnan.

Másodpercek alatt miszlikre aprított két fej - előzőleg durván feldarabolt hagymát.

Nem pépesítette, hanem aprította.

Megemlítvén ezt egy ismerősömnek, közölte, hogy náluk ez nem jött be, ugyanis  a motor leégett.

Erre én is számítottam, s emiatt a gép elindítása - a villany ráadása előtt kézzel megforgattam a rotort.

 

Javaslat: A gépet csak azután indítsuk el, ha érezni, hogy a rotor nem fog azonnal kemény akadályba ütközni.

Ha a rotor be tud indulni, utána már nincs gond,  3-4 másodperc alatt elvégzi a dolgát.

 

A kis géppel könnyezés-mentesen lehet szupergyorsan hagyma-darálékot készíteni.

64estuja Creative Commons License 2013.07.01 0 0 15

Nemrégiben 700 pénzért volt a Lidl-ben kerámia vágóéles. Nagyon szupi, bár nem tudom, hogy meddig fog tartani.

Előzmény: Hírmérnök (8)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.09 0 0 14

"időközben felötlött, hogy a halogénes edényekben kvarclámpa van, "

 

Nem jó!  A kvarclámpa ugyanis  nem halogénlámpa, hanem, higany-ívlámpa.

(Attól kvarclámpa, hogy kvarcüvegből van - utóbbi pedig viszonylag jó UV áteresztő.)

 

Ettől függetlenül: A halogénlámpa is sugároz UV-t.

Ha kvarcüvegből készül, kevesebb UV energia alakul hővé az üvegében.

 

 

Előzmény: Hírmérnök (13)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.09 0 0 13

Időközben felötlött, hogy a halogénes edényekben kvarclámpa van, mely tudottan UV tartományban is jócskán sugároz, így felületi fertőtlenítő hatású, másrészt hatására a levegőben ózon termelődik. Az ózon pedig szintén csírátlanít, és még szagtalanít is.

 

Nemrég üzletben megnéztem egy ilyen készüléket. Az üvegedény a szokásos jénai edényekhez képest igencsak vastag falú, ami  lehet, hogy a szemre káros UV sugárzás visszatartását célozza.

???

Előzmény: Hírmérnök (12)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.09 0 0 12

Néhány éve jelentek meg a légkeveréses halogén sütők (sütő/főzőedények).

Már évtizedekkel ezelőtt is voltak forgalomban légkeverésesek. Ezek cirkotopf néven futottak.

Mi oka lehet, hogy manapság halogénizzóval fűtötteket kínálnak nagy választékban?

 

Megjegyzem, a halogénlámpák bekapcsolási árama bizonyosan nagyobb mint a "cekasz" fűtőszálaké, valamint a cekaszos fűtőbetétek élettartama nagyobb szokott lenni az izzólámpákénál.

 

Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.08 0 0 11

"vannak olyan technologiak, amik nem jarnak sok gozzel. pl sous de vide.

 viszont grillcsirket vagy marhaporit nem lehet ilyennel csinalni."

 

Itt egy kockázatáról írnak:

http://hup.hu/node/86658

Előzmény: halaloszto (10)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.08 0 0 10

vannak olyan technologiak, amik nem jarnak sok gozzel. pl sous de vide.

 

viszont grillcsirket vagy marhaporit nem lehet ilyennel csinalni.

 

Vajk

Előzmény: Hírmérnök (9)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.08 0 0 9

"konyhaban a koltsegek iszonyat pici resze az energia, szinte semmit nem lehet rajta sporolni. a koltsegek az alapanyagoknal merulnek fel, sporolni azokon lehet."

 

Igényként azonban felmerülhet a konyhaszag, ill. pára elkerülése.

Az rendben, hogy páraelszívóval ez hellyel-közzel megoldható, de a készülék beszereltetése lehet olykor nagyon költséges is.  

Olyan jól záró, üvegedényes légkeveréses készülékkel lenne jó főzni, melynél a keletkező pára egy csövecskén át el volna vezetve. A cső vagy a szabadba vezet, vagy pedig kondenzációs edénybe.

Utóbbi esetben nem mennének veszendőbe értéket képező oldott anyagok.

Előzmény: halaloszto (4)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.08 0 0 8

"ki tud preciz krumplihamozot, ami jo vekonyan hamoz?"

 

Nekem nagyon bevált egy önbeálló pengéjű kézikészülék, ami rozsdamentes lemezből készült. Gyorsan és könnyedén és vékonyan tudtam hámozni vele, amíg el nem vesztettem.

Nemes-acéláru boltban akartam újat venni, de sokalltam az árát. Azóta inkább nem hámozok.

Előzmény: halaloszto (4)
halaloszto Creative Commons License 2013.06.07 0 0 6

nem rossz, de azert vannak etelek, amikhez nemjo a hejabanfott.

 

Vajk

halaloszto Creative Commons License 2013.06.07 0 0 4

konyhaban a koltsegek iszonyat pici resze az energia, szinte semmit nem lehet rajta sporolni. a koltsegek az alapanyagoknal merulnek fel, sporolni azokon lehet.

 

ki tud preciz krumplihamozot, ami jo vekonyan hamoz?

 

Vajk

Előzmény: Hírmérnök (3)
Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.06 0 0 3

 

Akinek főképp az ideje drága - és pénze engedi, annak a  műveletek gyorsasága, és automatizáltsága a fontos, míg aki ráér - de pénz-szűkében van, az  energaiatakarékosabban igyekszik sütni-főzni.

 

A manapság megvehető modern háztartási sütő-főző készülékekhez kapott leírásokból  szerintem nem derül ki, hogy a  más működési elvűekhez képest mely ételek készíthetők el velük gazdaságosabban.

 

Hírmérnök Creative Commons License 2013.06.05 0 0 topiknyitó

Sokfélét ismer sok felnőtt ember.  Kinek melyik ajánlható?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!