Időközben felötlött, hogy a halogénes edényekben kvarclámpa van, mely tudottan UV tartományban is jócskán sugároz, így felületi fertőtlenítő hatású, másrészt hatására a levegőben ózon termelődik. Az ózon pedig szintén csírátlanít, és még szagtalanít is.
Nemrég üzletben megnéztem egy ilyen készüléket. Az üvegedény a szokásos jénai edényekhez képest igencsak vastag falú, ami lehet, hogy a szemre káros UV sugárzás visszatartását célozza.
Néhány éve jelentek meg a légkeveréses halogén sütők (sütő/főzőedények).
Már évtizedekkel ezelőtt is voltak forgalomban légkeverésesek. Ezek cirkotopf néven futottak.
Mi oka lehet, hogy manapság halogénizzóval fűtötteket kínálnak nagy választékban?
Megjegyzem, a halogénlámpák bekapcsolási árama bizonyosan nagyobb mint a "cekasz" fűtőszálaké, valamint a cekaszos fűtőbetétek élettartama nagyobb szokott lenni az izzólámpákénál.
"konyhaban a koltsegek iszonyat pici resze az energia, szinte semmit nem lehet rajta sporolni. a koltsegek az alapanyagoknal merulnek fel, sporolni azokon lehet."
Igényként azonban felmerülhet a konyhaszag, ill. pára elkerülése.
Az rendben, hogy páraelszívóval ez hellyel-közzel megoldható, de a készülék beszereltetése lehet olykor nagyon költséges is.
Olyan jól záró, üvegedényes légkeveréses készülékkel lenne jó főzni, melynél a keletkező pára egy csövecskén át el volna vezetve. A cső vagy a szabadba vezet, vagy pedig kondenzációs edénybe.
Utóbbi esetben nem mennének veszendőbe értéket képező oldott anyagok.
"ki tud preciz krumplihamozot, ami jo vekonyan hamoz?"
Nekem nagyon bevált egy önbeálló pengéjű kézikészülék, ami rozsdamentes lemezből készült. Gyorsan és könnyedén és vékonyan tudtam hámozni vele, amíg el nem vesztettem.
Nemes-acéláru boltban akartam újat venni, de sokalltam az árát. Azóta inkább nem hámozok.
konyhaban a koltsegek iszonyat pici resze az energia, szinte semmit nem lehet rajta sporolni. a koltsegek az alapanyagoknal merulnek fel, sporolni azokon lehet.
ki tud preciz krumplihamozot, ami jo vekonyan hamoz?
Akinek főképp az ideje drága - és pénze engedi, annak a műveletek gyorsasága, és automatizáltsága a fontos, míg aki ráér - de pénz-szűkében van, az energaiatakarékosabban igyekszik sütni-főzni.
A manapság megvehető modern háztartási sütő-főző készülékekhez kapott leírásokból szerintem nem derül ki, hogy a más működési elvűekhez képest mely ételek készíthetők el velük gazdaságosabban.