Eleve olyan kérdést ami gyorsan elavulhat be se engednék. Pl. Melyik csapatban játszik XY focista?
Nem tudom mi alapján döntik el, hogy milyen kérdés kerül be, de már elég sok kérdést beküldtem, és mindet kiselejtezték. Viszont találkozok sok olyan kérdéssel, amelyekre szerintem szinte mindenki tudja a választ. Ha az ilyen kérdés tippelős, akkor csak a gyorsaság dönt és nem a tudás.
Nyilván igazad van :) Be kell ismernem ez nekem vakfolt . Gyakorlatilag már csak az van meg a matekból, amit nap mint nap használok . Koordináta rendszer ,tangenstétel persze az alapműveleteken felül . Nyilván a kérdés sem életszerű . Hiszen a focit nem labdabirtoklásra játsszák . Ahogyan ezt a kérdést sem tudományos számológéppel számolják ki a játékosok .
Egyébként ha 45-55, akkor a többet birtokló csapat kb. 22%-kal több időt birtokolja a labdát, mint az ellenfele. (100 perces meccs esetén 10 perccel játszik többet, ez a 45-höz képest 22% többletidő)
Amúgy a matekos megoldás, hogy ha x percig egyik csapat, x*1,10 percig másik csapat birtokolja a lasztit, akkor a kettő együtt: x+x*1,1=1, 2,1x=1, x=0,4762.
De mondom, lehet jó a 45-55 is, csak akkor a kérdés van rosszul feltéve, mert _erre_ a kérdésre egy matek érettségin _nem_ 45-55 a válasz :-)
Egy másik példa, csak a teljesség kedvéért: a 3/3-ad, ugye 50%-kal több, mint az 2/3. De ennek ellenére a 100% és 66,66% között csak 33,33 %pont a különbség.
Ez egy réginek mondható kérdés . Megnézem, már két éve is benne volt a játékban . Talán azért egyértelmű nekem a válsz 45-55% . Persze a matek nem szavazás kérdése :)
Egy százperces meccs esetén (csak hogy könnyű legyen számolni) az egyik csapat 47,62 percig, a másik 52,38 percig birtokol. A "kisebb" csapat játékidejének 10%-a 47,62*0,10=4,762 perc. A másik csapat pont ennyivel több ideig játszott: 52,38-47,62=4,76 a különbség.
De erre is gondolhatott a kérdés feltevője, hogy 55-45, ebben az esetben nem a válasz rossz, hanem a kérdés, mert a többet birtokló csapat játékideje ebben az esetben nem 10 százalékkal, hanem 10 százalékponttal több.
Sajnos épp nincsen nálam képmentés róla, de szerintem ezt a kérdést lehetne pontosabban feltenni. Fel van írva nálam pár ilyen-olyan kérdés, azok alapján elméletileg a kérdés nagyjából így szól:
'Hány százalékban van annál a labdarúgó csapatnál a labda, amely 10 százalékkal többet birtokolja a labdát ellenfelénél?'
Szerintem ilyesmi lenne a helyesebb:
'Hány százalékban van annál a labdarúgó csapatnál a labda, amely a hosszabbítás nélkülimeccsidő 10 százalékával többet birtokolja a labdát ellenfelénél?'
Másik mondat:
A labdát a meccsidő 55 %-ában birtokló csapat az ellenfelénél 22,22222222 %-kal több ideig birtokolta a labdát.
Van egy kérdés, amely kb úgy szól, hogy ha egy játékban az egyik csapat 10%-kal több ideig birtokolja labdát, mint az ellenfél, akkor a meccs idejének hány százalékában van nála a labda. Erre az elfogadott válasz 55%, ami viszont nem helyes. A kérdés feltevője gondolom abból indult ki, hogy egyforma labdabirtoklás esetén 50-50%-os idők lennének és hát ennél az 55% tényleg 10%-kal több (50*1,1). Csakhogy így 50%+55%=105%-ban birtokolják a labdát, ami hát elég nehézkes, egy 100 perces meccsen nehéz 105 percig játszani a labdával.
A helyes válasz egyébként: egyik csapat 47.62% míg a másik csapat, amelyik többet birtokolja a labdát, az 52,38% időt "labdázik". 1) 47,62*1,1 = 52,38 2) és 52,38%+47,62%=100%
Pl. egy 90 perces meccsen a csapatok 42,85 és 47,15 percig, összesen 90 percig birtokolják a labdát.
Szerintetek jó így?
Ha jól látom a fórum bejegyzéseit, felesleges strapálnom magam a beküldéssel? (Egyébként se' tudtam képernyőmentést csinálni, nem nagyon van arra idő...)
Hihetetlen. Amikor ezt egy éve írtam, sárgultam az irigységtől, milyen jó is a Triviadoron, náluk egy hibajelzés után érdemi és gyors válasz érkezik, udvarias is meg még intézkedik is.
Most már nekünk is milyen jó, nálunk is ugyanaz a csapat dolgozik. Nálunk viszont fejre is állhatsz, akkor se, csakazért se, jusztse nemnemésnem :( Miért nem tud ez itthon így működni?
A kérdés rossz az otthontérképpel kapcsolatban. Ugyanis azt kellene kérdezni, hogy ki fizeti a legtöbb reklámpénzt a honfoglalónak. Ebben az esetben valóban a helyes válasz az lenne, hogy az otthontérkép, amely a legrosszabb, legelavultabb adatbázissal rendelkező ingatlanos cég. Azt hogy az otthontérképen lehet területi bontásban is információkat kapni, nem egyedül erre a cégre vonatkozik. Ismerek minimum tíz másik ilyen ingatlanost. Értem én, hogy a honfoglaló semmi más, mint reklám felület, de azért legalább a kérdés megfogalmazásánál nem kellene adatokkal és tényekkel alá NEM támasztható válaszra várni.
Szerintetek is? Bevallom őszintén, hogy indoklást nem írtam. Nekem olyan esetlenül / idétlenül hangzik az, hogy ,,böjtben''.
Más: múltkor láttam egy ilyet: ,,1. Mátyás király''. Nekem olyan furcsa, hogy valaki pont ezt írja arab számmal. Mondjuk itt sem írtam indoklást (utánanézés nélkül mondjuk nem is tudnék).
Ja hogy már itt is megy az apvót- és lájkvadászat? Már megint lemaradtam egy trendről, nem tudtam, hogy erről szól a fórum :( Szerintem kéne pár cicás gif, az majd megold mindent :P