Szeretném egy helyen összegyűjteni azokat a növényeket amelyek teremnek cserépben,dézsában is.Lehet fagytűrő vagy trópusi,csak ehetőt teremjen.Cseréljünk tapasztalatokat,próbálkozzunk új fajtákkal.
Nos két áfonyám összekapta magát, és úgy döntött nőni fog és teremni is..
(na jó, igaz átültettem őket nekik tetsző talajjal töltött konténerbe, és csak 15-ös NPK-s esővízzel locsolok)
Eddig behúztam őket fagymentes helyre, de az idén meghálálhatják a gondoskodást, mert bizony kint maradnak a kertben. -ugyanis az ötven litres dézsákat már nincs kedvem mozgatni.-
Nálam a füge bőségesen terem, a nejem nem győzi a lekvárfőzést(kicsit túloztam) viszont a rokonság élvezi.
Azt vettem észre, ha a fügét nyáron esővízben oldott NPK-val öntözöm, akkor a tél meg sem kottyan neki.
:) Talán, ha nem ültetted volna ki a meszes talajba, és nem kútvízzel locsoltad volna.........
A harmadik is fel fogja adni hamarosan.
Nálam áfonya van edényben, füge, citrom, és kúszóeper. Azt hiszem csak ennyi.
Az áfonya tökéletesen működik, csak a meszet kell kerülni. Novobalt tőzeg, és marhatrágya keveréke a talaja. Ez gyakorlatilag megegyezik azzal a bizonyos rhododendronfölddel amit készen lehet venni.
A citromot idén ültettem el ugyanebbe a földbe, mert a sima kerti talajt nem szerette.
A csüngő, vagy kúszóeper (ki minek mondja) szintén remekül elvan edényekben. Azt be kell tartani, hogy vizet kapjanak eleget. Az edények minimum 15 literesek minden esetben.
A füge is él, termésést is megmutatta, de meg sem közelíti méretében a párját, akmelyik szabad földben van.
Én még nem hoztam be semmit. Nem kell pánikolni, nem lesz mínusz 10 fok, és pláne nem országosan. Még a golgotáim is kint vannak. Lesznek még jó idők. Talán ezt-azt megcsíp a fagy, de most ez még nem jellemző. A gyökerek, gumók, hagymák, stb... biztosan épek maradnak.
A citromot eddig behoztam, idén megpróbálom a pincében teleltetni. nem szereti a meleg lakást, tele van betegséggel, pajzstetűvel idebent.
Az áfonya és az eper totálisan fagytűtők, semmit nem szoktam velük csinálni. A füge még új nekem, tavaly kettőt hagytam kint az udvaron, egy edényest, és egy szabadföldit takarva. Fura, de az edényes kitelelt, a másik kifagyott.
Bár szakértők azt mondják, hogy hazánkban, főleg itt a közepén nem él meg az áfonya, én három tövet kiültettem a konténerből a szabadföldbe csak úgy. nos úgynéz ki kettő feladta, pedig kaptak jó kemény kútvizet...
amíg az eredeti konténerben voltak, gyönyörű volt a termésük...a budafoki csernozjom nem nyerő...
igen, savas tőzegbe lett ültetve, vmennyi homok is belekeverve, bár az a homok lehet nem hiányzik neki, azt veszem észre, h a homoktól csak tömörödik.:/
Balkonáfonya(vaccinium goldtraube,kékáfonya). Valami baja lehet! Valakit tud tippeket? Megköszönném! Más, egy terméssekkel teli berkenyét(aronia arbutifolia 'brillant', kiültessem most ,vagy majd ősszel? képet, ahhoz nem csináltam.:(
világos fűtetlen helyen nagyon szépen áttelel a perui paradicsomfa most egy éves, vagy már idén de jövőre biztos,hogy terem van eladó vagy cserélhető másik neve tamarilló.
Idén én is megpróbálom a kiwit az erkélyen /panel/.Öntermékeny "Jenny"-vel próbálkozom.nagyon szépet vettem az egzotikusdísznövényektöl kb 1m-es.Remélem bejön,így az erkély mennyezete is hasznosítva lesz.
sok víz, és az egy v. több szemet alapból nagy cserépbe ültesd el, nekem az jobban fejlődött mint a kiscserepesek, tűző napot nem tolerálja, de néha érheti persze nyáron. sok tápanyag
Mert gyökereztettem vízben néhány lemetszett ágat (sajnáltam komposztálni), de a kertben már nem fért el. Aztán végül szépen termett, úgyhogy a fal mellett, rácsra futtatva megtartottam.