No, akkor a Fabian volt külön külön garnitúrám, a téli majd 7 mm-es volt még, de felkeményedett, és csúszkáltunk vele, ezért le lett cserélve 4 évszakosra.
Arra az autóra Vredestein Quatrac 5 lett véve, hát addig nem volt ezzel gond még le nem esett 2-3 cm hó, aztán a ház elől indulva a friss hóban sík úton csak pörögtek ki a kerekek pedig a 80 LE-s Fabiát nem lehet erőgépnek nevezni.
Aztán körforgalomban is csak csúszott kifelé az autó, természetesen nem ezerrel közlekedve friss hóban, úgyhogy ez a márka/típus nekem nem vált be.
De, ugyanilyen 4 évszakos családban , Polon ill. Passaton nagyon sokat használva jónak bizonyult.
Legutóbb Nexen N'Blue 4 évszakost vettem szintén szaladgálós autóra ami évi 6-7 ezret fog futni, ennek egészen más a mintázata, mint a Fabián nálam megbukott Vredestein Quatrac 5 guminak.
Ehhez az éves futásteljesítményhez megfelelő lenne egy 4 évszakos garnitúra.
Nálunk is van szaladgálós ca. 6-7 ezret fut évente, korábban rövid távon használt autón én is cserélgettem 2 garnitúrát, de idő előtt elöregedtek, nem elkoptak, nem sok értelme volt a külön külön szettnek.
Persze függ az autótól is, "erőgépre" nem szoktak 4 évszakost tenni.:-)
Az autó egy BMW E60 535d teljesen sima gyári, nem Xdriveos.
A jelenlegi felnijeim:
elöl:
FELNIK: 8J x 18 ET 20 gumik: 245/40ZR/18
hátul:
FELNIK: 9J x 18 ET 32 gumik: 275/35ZR/18
BMW styling 166 M5 felnije, erre cserélném:
8,5J x 19 ET 12 9,5J x 19 ET 28
Azt tudom, hogy az M5 teljesen más kialakítású (kerékjárat, futómű stb.) és abban elfér ez a felni, de esetleg Én is tudnám-e problémamentesen használni (fog-e dörzsölni a kerékjáratban, futóműben)?
Az autóhoz a felni-gumi kalkulátor az alábbit ajánlja 19-es felni méretben
elöl: 8,5J x 19 ET 18 gumik 245/35ZR/19 hátul: 9,5J x 19 ET 32 gumik 275/30ZR/19
185/60 R15 (esetleg 195/55 R15 is érdekel) nyárigumiból kellene 4 db nekem Roomsterre. Ha vannak itt még eladók, érdekelne ajánlat. 20e alatt lehetőleg.
snowtrac 3 vagy 5 ......hogy miért ? - tapasztalat -évek óta használjuk három autón, a magyarországi telekhez tökéletes (elég sok gumit elhasználtam az elmúlt 43 évben, "nagy" márkákat is, bóvlit is, ár-érték arányban szerintem a legjobb )
Szerinted "hivatalosan" (pl. rendőr ellenőriz) miről ismerhető fel a téli, ill. a négy évszakos gumi?
A jellemzőit ismerem nagyjából, nem ez érdekel, de nekem hihetetlennek tünik, hogy pl. azért büntessenek, vagy ne, hogy a gumin, napocska, és hópihe jel van, vagy a nevében benne van a snow, vagy alpine szócska.
Most már tényleg hülye vagyok, előtte beírtam a keresőbe, hogy téli gumi nyáron, és persze, hogy tele lett az oldal ezzel a témával. Igaz 2012-es a téma, de jó az.
Találtam is egylinket, de sajna német nyelvű, és nem táblázatos jellegű.
Tudna-e valaki linkelni olyan tesztet, ahol téli gumit néznek nyáron.( nyári hőfokon)
Sokan írják, hogy nem jók a tapadási tulajdonságok (Általában gumi kereskedelemben érdekeltek nyilatkoznak, amit én kétkedve fogadok), de sehol nem láttam erről objektív tesztet.
A gyorsabb kopás, és a zaj elismert dolgok, nem vitatom.
Esetleg, ha ez már itt ki volt vesézve, akkor elnézést, szívesen veszek egy visszautalást.
Jó az ADAC-teszten a BBll, én megvenném ez alapján.
Más: Azért a gumisok azt akarják eladni, ami náluk kapható, én nem mindig hiszek nekik. Belekalkulálom azt is, mi az érdekük. Hiszen ebből élnek.Vagyis belőlünk. Ez a másik hsz-hoz tartozik.