Aki veszi a fáradságot, és rákeres a hozzászólásaimra, az láthatja, hogy erősen nemzeti konzervatív szemléletű vagyok. És jobbikos. Ezt azért tartom fontosnak leszögezni, hogy ne lehessen balos elfogultsággal vádolni. Tudom, hogy a kutyaugatás nem hallatszik az égig, de a közfelháborodás zaja talán igen. Remélem, ez a topik annak a része lesz!
Biztos volt erre is eset hogy hátrahagytak erőket de nem jellemző. Gondolom elég nagy a felelősség, és ez mindenképp valahol egy bizonytalansági tényező, és ha már ott vannak akkor inkább rendezzék le a dolgot valami ilyesmi lehet :)
annak idején úgy tanultam hogy a rommá lőtt várra kitűzhették a török lobogót de akkora késedelemmel járt az ostrom hogy nem tudtak tovább menni. A törökök Kászim napja után már nem támadtak, nem szerették a hideget.
Jurisics szemelyesen ismetret az ostromlo sedreg vezeret,mert isztanbuli diplomaciai szolgalata soran jol osszehaverkodtak es egyszeruen megegyeztek az ostromkor.a torok kituzhet egy zaszlot a varra aztan tovabbmennek de nem szalljak meg.
Ugye, nem azt akarod mondani, hogy Magyarországon vannak/voltak olyan hülyék, akik saját alkalmatlanságukat ismerik ugyan, de vállaják a feladatot ??"
Egyáltalán nem volt alkalmatlan, ha nem a legalkalmasabb volt! Nem vette észre,- mert ő egy I. világháborús tiszt volt,- hogy ez az egész hadsereg egy áldozat a visszafoglalásért. Tartalékos tisztekkel, ( tanítókkal) hiányos felszerelésű nemzetiségi parasztokkal , előre feláldozott 200 ezer ember. Horthy saját fia is áldozata lett, a felelőtlen politikának. (Fél év alatt 25 "Sólyom" vadászgépből 25 leesett magától!) Nem volt szokás az akkori tiszteknél, hogy ne teljesítsék a parancsot! A német stratégiai hiba is óriási volt!
Még olvasgatom az akkori szolgálati szabályzatot, már találtam olyasmit, amiért tökön lehetett volna lőni a tábornok urat..."
Sajnos a történelem nem egy újrajátszható sakkparti! Ki tudja més tábornok mit tett volna, ugyanakkor, ugyanott?
Néhány dolog azonban cáfolja a jelzőidet!
Hazatért a hadbírósági tárgyalásra, hogy tiszttársait megmentse a halálos itélettől, mindent magára vállalt. A politika áldozata volt, nyugdíjba akart vonulni, Horthy személyes unszolására fogadta el a beosztást, az igazi hibája hogy vállalta, miután megismerhette a hiányos felszereltséget. Egyébként német származású lévén, a hadsereg német alárendeltségű volt, ezen sem tudott változtatni!
Én, …, a dolgozó magyar nép fia, esküszöm, hogy a Magyar Népköztársaságnak hűséges katonája leszek. A Népköztársaság alkotmányához, törvényeihez és törvényes rendeleteihez híven, becsülettel teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és feljebbvalóim parancsainak engedelmeskedem.
Esküszöm, hogy hazámat, a Magyar Népköztársaságot minden külső és belső ellenség ellen életem feláldozásával is megvédem. Az ellenséggel soha a legkisebb egyetértésbe nem bocsátkozom, ellene mindenkor, mindenütt bátran és férfiasan harcolok.
Parancsnokaimat, zászlóinkat, elvtársaimat megvédem, csapatainkat, fegyvereinket és egyéb harci eszközeinket el nem hagyom.
A katonai ismereteket elsajátítom. Példaadóan viselkedem és a fegyelmet minden törvényes eszközzel fenntartom. Alárendeltjeimről legjobb tudásom szerint gondoskodom, őket öntudatos hazafiakká és a népek szabadságának harcosává nevelem. A fegyveres erők vagyonát és más népi vagyont megőrzöm és megőriztetem.
A szolgálati és államtitkot híven megtartom.
Békében és háborúban egyaránt népünk igaz fiához méltó módon viselkedem, becsülettel élek és halok.
Ha pedig eskümet megszegem, sújtson a Népköztársaság törvénye és dolgozó népünk megvetése.”
En 10 nappal a masodik dicsoseges eszaki hadjarat utan vonultam be a vasarhelyi talpasokhoz, volt nagy fejtagitas az internacionalista segitsegrol es hasonlo blabla
Akkor meg ismerhettek is egymast,az oreg ott volt GH-as a Kishortynal az o emberei toltottek fel a gepet az utolso repulesenel es latta felszallni. Az oreg ugy uszta meg hogy tifuszgyanuskent levittek Odessaba ,aztan leszereltek meg osszel,ki is telt a szolgalati ideje es azon szerencsesk koze tartozott akit meg lecsereltek. Kapott vegkielegitest vatt egy Opelt es azzal taxizott
Lajtos Árpád vezérkari százados: Emlékezés a 2. magyar hadseregre 1942-1943 (sajtó alá rendezte Szabó Péter és Szakály Sándor) Weboldal: Don-kanyar Lajtos Árpád meséli el az oldal alján.