Keresés

Részletes keresés

ghoezeke mate Creative Commons License 2012.12.01 0 0 165

A papírtalpú bakancsok kb ilyenkor jönnek elő, de mint írtam az az I. vh-s sztori.

Nem, a krími háborúban szállított egy Schliemann nevű vállalkozó ilyen lábbelit.

Később megtalálta a Trója néven ismert régészeti emlékhelyet.

Előzmény: Törölt nick (59)
dajong Creative Commons License 2012.12.01 0 0 163

Minden közreműködőnek gratulálok, a topik szétoffolásához!

barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 161

...persze előtte ki kellett pucolni a partmenti ellenséges ütegeket Esztergomnál és Visegrádnál

Előzmény: barantic (160)
barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 160

Buda ostroma ideális volt logisztikailag, mert csak felrakták az cuccot Bécsnél, és leúsztatták.

Előzmény: Törölt nick (159)
barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 158

Biztos volt erre is eset hogy hátrahagytak erőket de nem jellemző. Gondolom elég nagy a felelősség, és ez mindenképp valahol egy bizonytalansági tényező, és ha már ott vannak akkor inkább rendezzék le a dolgot valami ilyesmi lehet :)

Előzmény: Törölt nick (157)
barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 156

1000 katona van, otthagyok 5000-et, Időnként durrogtatok, hogy azok odabent kussoljanak, aztán megyek a dolgomra.

Ezek a várak egyben depók is, ott tárolják a fegyvert a lőszert és az élemet.

Előzmény: Törölt nick (154)
barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 155

talán logisztikai okokból nem lehet a felvonulási út mentén ellenséges helyőrség.

Előzmény: Törölt nick (154)
barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 152

annak idején úgy tanultam hogy a rommá lőtt várra kitűzhették a török lobogót de akkora késedelemmel járt az ostrom hogy nem tudtak tovább menni. A törökök Kászim napja után már nem támadtak, nem szerették a hideget.

Előzmény: Törölt nick (151)
barantic Creative Commons License 2012.11.30 0 0 149

csak előtte egy kicsit rommá lőtték a várat a látszat kedvéért.

Előzmény: Derek (148)
Derek Creative Commons License 2012.11.30 0 0 148

Jurisics szemelyesen ismetret az ostromlo sedreg vezeret,mert isztanbuli diplomaciai szolgalata soran jol osszehaverkodtak es egyszeruen megegyeztek az ostromkor.a torok kituzhet egy zaszlot a varra aztan tovabbmennek de nem szalljak meg.

Előzmény: Törölt nick (147)
dajong Creative Commons License 2012.11.30 0 0 139

Ha, és amennyiben igaz, az a bizonyos hadparancs...

HÚÚÚÚBAMMMEG! Ez ám az alaposság!

Most hogy mondod arra gondoltam, volt egyáltalán II. Vh.?

Előzmény: Törölt nick (138)
lamináris Creative Commons License 2012.11.29 0 0 135

"Viccelsz?

Ugye, nem azt akarod mondani, hogy Magyarországon  vannak/voltak olyan hülyék, akik saját alkalmatlanságukat ismerik ugyan, de vállaják a feladatot ??"

Egyáltalán nem volt alkalmatlan, ha nem a legalkalmasabb volt! Nem vette észre,- mert ő egy I. világháborús tiszt volt,- hogy ez az egész hadsereg egy áldozat a visszafoglalásért. Tartalékos tisztekkel, ( tanítókkal) hiányos felszerelésű nemzetiségi parasztokkal , előre feláldozott 200 ezer ember. Horthy saját fia is áldozata lett, a felelőtlen politikának. (Fél év alatt 25 "Sólyom" vadászgépből 25 leesett magától!) Nem volt szokás az akkori tiszteknél, hogy ne teljesítsék a parancsot! A német stratégiai hiba is óriási volt!

Előzmény: Törölt nick (132)
dajong Creative Commons License 2012.11.29 0 0 133

Nem is élem túl! Hülye!

Előzmény: Törölt nick (128)
lamináris Creative Commons License 2012.11.29 0 0 127

"Jány egy tetves gazember volt.

Még olvasgatom az akkori szolgálati szabályzatot, már találtam olyasmit, amiért tökön lehetett volna lőni a tábornok urat..."

Sajnos a történelem nem egy újrajátszható sakkparti! Ki tudja més tábornok mit tett volna, ugyanakkor, ugyanott?

Néhány dolog azonban cáfolja a jelzőidet!

Hazatért a hadbírósági tárgyalásra, hogy tiszttársait megmentse a halálos itélettől, mindent magára vállalt. A politika áldozata volt, nyugdíjba akart vonulni, Horthy személyes unszolására fogadta el a beosztást, az igazi  hibája hogy vállalta, miután megismerhette a hiányos felszereltséget. Egyébként német származású lévén, a hadsereg német alárendeltségű volt, ezen sem tudott változtatni!  

Előzmény: Törölt nick (115)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.11.29 0 0 125

"kesobb a határon hogy feltartoztasson egy határsertot?"

Természetesen nem!

Az államhatár nem átjáróház!

Előzmény: Hófehérhajó (123)
Hófehérhajó Creative Commons License 2012.11.29 0 0 124

Teszem hozzá , "torvenytelen" szorol nem volt emlites soha

Lopni nem kuldtek senkit soha, csak "nepellenes"'-t emlitettek mindig

Előzmény: Zoxo Whitney (119)
Hófehérhajó Creative Commons License 2012.11.29 0 0 123

E'n tartom a magam vezioját

Lehet hogy egy parancs torvenytelen, de a katona azt es ott nem dontheti el

OFF ugyan, de megtagadhatta-e egy sorkatona 56-ban hogy a tomegbe lojjon, kesobb a határon hogy feltartoztasson egy határsertot?

Politikus egy katona?

Katona megyelore es vegrehatja a kapott parancsot

Jány eseteben azert nem igy volt, meg ha nevlegesen nemet parancsnokság alatt/?/ is volt

Előzmény: Zoxo Whitney (119)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.29 0 0 122

Sok még itt a bolsevik.

Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.11.29 0 0 119

A parancsmegtagadásról volt oktatás minden kopasznak (engem is beleértve):

Lényege: Törvénytelen parancsot meg lehet tagadni, sérelmes parancsot nem, de utána lehet előljáróhoz fordulni...

Ez a két kiemelt szó volt a lényeg!

Előzmény: Hófehérhajó (117)
Hófehérhajó Creative Commons License 2012.11.29 0 0 117

Ne'pellenes parancs

Mentek errol anno viták a seregben

Mindig az volt a vegso  ertelmezese,

parancsot vegrehajtani, utána lehet panaszt tenni, kihallgatásra menni

Bekeidoben fenyites, esetleg hadbiroság, hadi helyzetben akár halál is járna parancsmegtagadásert

Előzmény: Törölt nick (102)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.11.29 0 0 111

A katonakönyvemben nincs benne az eskü szövege, de kigugliztam!

(Lehet, hogy a körletelhagyási mellékletben volt benne a tiltott kocsmák (pardon szórakozóhelyek) felsorolása mellett?)

Előzmény: Törölt nick (109)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.11.29 0 0 110

Azért csak megtaláltam: (honvédelmi ismeretek zsebkönyv.doc)

"

Én, …, a dolgozó magyar nép fia, esküszöm, hogy a Magyar Népköztársaságnak hűséges katonája leszek. A Népköztársaság alkotmányához, törvényeihez és törvényes rendeleteihez híven, becsülettel teljesítem kötelességemet. Elöljáróim és feljebbvalóim parancsainak engedelmeskedem.

Esküszöm, hogy hazámat, a Magyar Népköztársaságot minden külső és belső ellenség ellen életem feláldozásával is megvédem. Az ellenséggel soha a legkisebb egyetértésbe nem bocsátkozom, ellene mindenkor, mindenütt bátran és férfiasan harcolok.

Zászlóinkat szabadságharcos elődeink példáin lelkesülve győzelemre viszem.

Parancsnokaimat, zászlóinkat, elvtársaimat megvédem, csapatainkat, fegyvereinket és egyéb harci eszközeinket el nem hagyom.

A katonai ismereteket elsajátítom. Példaadóan viselkedem és a fegyelmet minden törvényes eszközzel fenntartom. Alárendeltjeimről legjobb tudásom szerint gondoskodom, őket öntudatos hazafiakká és a népek szabadságának harcosává nevelem. A fegyveres erők vagyonát és más népi vagyont megőrzöm és megőriztetem.

A szolgálati és államtitkot híven megtartom.

Békében és háborúban egyaránt népünk igaz fiához méltó módon viselkedem, becsülettel élek és halok.

Ha pedig eskümet megszegem, sújtson a Népköztársaság törvénye és dolgozó népünk megvetése.”

:-)

Na, megérdemlem a vacsorát!

Előzmény: Zoxo Whitney (107)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.11.29 0 0 107

Előszedtem, nincs benne (már)

Előzmény: Törölt nick (105)
Zoxo Whitney Creative Commons License 2012.11.29 0 0 98

Az eskü szövegében???

"Én, xy honvéd, esköszöm, hogy hazámnak a Magyar Népköztársaságnak hűséges katonája leszek..."

Amire te gondolsz az a Szolgálati Szabályzat!

Előzmény: Törölt nick (96)
Derek Creative Commons License 2012.11.29 0 0 97

En 10 nappal a masodik dicsoseges eszaki hadjarat utan vonultam be a vasarhelyi talpasokhoz, volt nagy fejtagitas az internacionalista segitsegrol es hasonlo blabla

Előzmény: Törölt nick (96)
Derek Creative Commons License 2012.11.29 0 0 95

Akkor meg ismerhettek is egymast,az oreg ott volt GH-as a Kishortynal az o emberei toltottek fel a gepet az utolso repulesenel es latta felszallni. Az oreg ugy uszta meg hogy tifuszgyanuskent levittek Odessaba ,aztan leszereltek meg osszel,ki is telt a szolgalati ideje es azon szerencsesk koze tartozott akit meg lecsereltek. Kapott vegkielegitest vatt egy Opelt es azzal taxizott

Előzmény: Törölt nick (94)
dajong Creative Commons License 2012.11.29 0 0 93

Semmit. csak azt hittem, ezek után érdekel:

Érdemes lenne alaposan feltárni annak a bizonyos - alá nem írt, de mégis visszavont - hadparancsnak a történetét.

Előzmény: Törölt nick (92)
dajong Creative Commons License 2012.11.29 0 0 91

Parancsolj:

Könyv:

Lajtos Árpád vezérkari százados:  Emlékezés a 2. magyar hadseregre 1942-1943 (sajtó alá rendezte Szabó Péter és Szakály Sándor)
Weboldal:  Don-kanyar Lajtos Árpád meséli el az oldal alján.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.29 0 0 90

Táti

Jány-tól megvonták a sallangjait,mikor "elcsapták" a katonáktól.

Előzmény: Törölt nick (89)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.29 0 0 89

Bácsika. Jány tábornok volt, nem most lesz az.

Előzmény: dajong (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!