Vajon hányszor néztünk már az égre és gondoltuk,- Mi a fenét főzzek ma, ami finom és nem a megszokott,- itt a lehetőség, tálaljunk egymásnak,- jó recepteket!
Kedves Kislányok, Lányok Leányanyák, Népiellenőrök, Uraim és még sorolhatnám, kérem lendítsünk a fórumon, mert enni kell, főzni meg muszály, tehát gyerünk !
Vettem a piacon négy szelet pulykamellet és hat hosszúkarajt.
Jól kiklopfoltam,- kiderült, hogy a pulyka akkora lett, mint egy szívlapát és ketté kellett vágnom, így lettek nyolcan.
A pulykaszeletre egy trapista sajt és egy bacon,- a karajra pedíg egy füstölt sajt és füstölt szalonna szelet került.
Összehajtottam és fogvájóval összetűztem - panírozva sütöttem ki.
Köretként hámozott kockázott főtt krumplit ( kb. 1,5 kg.) törtem össze, amelyet előre megpirított 2 nagy hagymára tettem és a saját főzővizével, valamint egy evőkanál liszttel, megfelelően sózva, szépen összefőztem.
Tálaláskor mellékeltem hozzá, némi párolt zöldséget is.
Jó régen nem jártam "mifelénk",- betennék ide egy receptet a sok szuper dolgaitok után, most készítettem el és úgy fogyott, hogy magam is elcsodálkoztam, volt aki háromszor is szedett :) .
4-4,5 liter enyhén sós vízben odarakjuk főni a tarját a babérral, s amíg puhul a hús, összevágjuk a hagymát, fokhagymát, kolbászt és a szalonnát.
A káposztát szintén összevágjuk, de előtte átmossuk kevés hideg vízzel, ha esetleg túl intenzív lenne az íze.
Ha a hús majdnem puha (kb. 40 perc), elkészítjük a rántást: a szalonna kiolvadt zsírján vöröshagymát pirítunk a fokhagymával, majd a liszttel simára keverjük ki.
Megszórjuk a fűszerpaprikával, elkeverjük a paprikakrémmel és a köménnyel. Az így elkészült sűrű rántást hozzácsorgatjuk a leveshez, amelybe beledobjuk a káposztát és a kolbászkarikákat.
Együtt forraljuk a levest nagyjából 20 percig, majd kevés forró levet a tejfölhöz öntve, majd ezt visszajuttatva az ételbe, meglazítjuk vele azt. Belekeverjük a zsenge kaprot, és tálalhatunk is.
Megkell mondjam én a kaprot kihagytam, de úgy érzem nem hiányzott senkinek.
Nagyon leült ez a topik, megfrissítem egy kicsit. Tegnap olyat ettünk, de olyat...!
A feleségem ollózta valami Nők lapjából, nem szó szerint lesz, de kb. ez a lényeg.
Az alap egy gombás ragu, kis zsiradék, hagyma, kockára vágott csirkemell (fél kg), gomba (negyed kg), 1 kk tárkony, 1 kk őrölt paprika, kis bors, a végén 2-3 dl tejszínnel összeforralni, ez a része kész.
A másik fő rész lényegében egy krumplipüré, némi tejjel, vajjal, tojással, és egy pötty mustárral összekeverve.
Egy jénaiba alulra megy a ragu, rá a krumpli, be a sütőbe, amíg pirulni kezd a teteje.
Nem egy látványos kaja, de nagyon finom, és megy hozzá a vörös bor is ;)
A natúr citromlében azért van még egy's más, nem csak citromsav.
Mindegy, nem akarok elméleti lufihámozásba bonyolódni, én csak aszkorbinsavval próbáltam, az tuti jó, de azt se bánom, ha citromsavval is műxik a dolog :o)
A citromsav és az aszkorbinsav két különböző dolog.
Eltekintve attól, hogy kémiailag is eltérő anyagokról van szó, a mi szepontunkból (krumpli szürkülés) az a lényeg, hogy az aszkorbinsavnak van antioxidáns hatása, a citromsavnak viszont önmagában nincs.
Az Aldiban szoktam venni azkorbisavat, azaz kristályos "Zitronen saauer-t", gondolom ez is jó. Valószínű ez a megoldás a tócsni, papuska (stb) készítésekor is jó.....
Persze nem fontos a C vitamin, de ha nem főzi egyből az ember, akkor az ilyen nyers krumplis cuccok a levegőn hamar meg tudnak szürkülni, ami nem túl étvágygerjesztő kinézetű. És itt jön be az aszkorbinsav, ami redukáló hatású, és szép fehéren tartja nekünk a krumplis galuskatésztát.
Nem nehéz elkészíteni. :) Egy olyan fél kilónyi rizst (attól függ ki hány személyre főz) előre megfőzök. Egy tűzálló tálba terítem nagyjából a felét. Erre jön egy réteg tejföl. 1-2 padlizsánt (attól függ ki mennyire szereti) felkarikázok (nem muszáj meghámozni), megsózom és kevés olívaolajon megpirítom 3-4 perc alatt. A karikákat ráfektetem a tejfölös rétegre. Eztuán betakarom a maradék rizssel. Erre ismét vékony tejfölréteg kerül, illetve megszórom kb. 10-15 dkg füstölt sonkával amit előzőleg megpírítok kevés olajon. Majd szeletre vágott trappista sajt megy a tetejére. Aztán az egész mehet egy 10-15 percre a sütőbe :)
Ezt a receptet én fejlesztettem így ki, pontos adagokat azért nem írok, mert általában ha főzök 6 személyre kell főzzek de szerintem ez ritka eset másoknál.
Teszek ide néhány képet, az elkészítés folyamatáról.