A horvát közvélemény igazán csak most szembesül az Európai Unió igazi arcával.
...mintegy 150-200 ezer ember maradhat munka, vagyis megélhetés nélkül Horvátországban.
Brüsszel Horvátországot gyakorlatilag megzsarolva hajógyártásának privatizációját követeli, ami egyben a látszólag veszteséges ágazat halálát jelenti - olvashatjuk a Kitekinto.hu-n. Természetesen ami az unió szemében veszteséges, az valójában óriási nemzetgazdasági hasznot jelent az országnak - tudjuk jól a saját mezőgazdasági iparunk kapcsán - , nem beszélve arról, hogy így az unió régi tagországainak tőkeerős vállalatai piacot tudnak szerezni, egyben a vetélytársakat eltörölni.
A horvátok helyében valóban nagyon meggondoltam volna az EU-ba lépést (az ottani libero csapat erőltette).
Turisztikai adottságaik átlagon felűliek, az Adria el tudja tartani az országot. Inkább valamilyen speciális viszonyt kellett volna kialakítaniuk az EU-val, ők lehettek volna a Balkán Svájca. Egészséges nemezeti érzés, hazaszeret, kellő keménység és összetartás van bennük, ezért tudták visszaállítani az ezeréves határokat, a túlerőben lévő szerb hadsereggel szemben. Megnyerték a háborút, nem kevés áldozat árán, ha nem figyelnek, elveszíthetik a békét. Vezetőik, pártnacsalnyikjaik érdeke nem mindig azonos a nép érdekeivel, sokan szeretnének a brüsszeli adminisztrációból zsírosan megélni, miközben hű csinovnyikként - mint a magyar EU biztos - szembe mennek a horvát érdekekkel.
Ha nem vigyáznak az EU-is, meg az EU révén beömlő tőke, kilopja a szemüket is. Mire felébrednek, már késő lesz.
Mondjuk az tényleg érdekes, hogy amióta Ho. független, végig tudott működni a hajógyártás (meg gondolom Jugoban is), aztán hirtelen az Unió megmondja, hogy "dehátaz veszteséges". Nem szép.
Lehet. Vagy fordul a kocka. Állítólag orosz kina, india most tárgyalnak valami közös tőzsde bevezetéséről ami nem dollárelszámolású lesz. Elegük van már az Usa leminősítéseiből. Aztán majd jön az új KGST s nekünk meg annyi. Európából az ipar is rég kiment keletre.
Ha jók az emlékeim, mikor dúlt a háború akkor, igaz nem az Orbán kormány volt hanem Antall-Boros (? ) . Kapták-vették a fegyvereket. Kísért, lehegesztett ajtajú konténervonatok......
Voltunk kint nyaralni Omisaljban, Abbáziában, Kraljevicában, stb mert árban mint kb Fonyód, csak sokkal nívósabb volt. A krabótok majd kinyalták a seggünket, a zenekar nekünk játszott, mert a fegyverek a segítség...Ők mondták ! Én meg amit láttam-tudtam az meg egy dolog....
Az hogy Orbán később meglovagolta ezt a kis népszerűségi hullámot....Az már megint egy más történet....
Nem vagyok közgazdász, nem is nagyion értem, igazán nem is érdekel.De !
Mi a jó abban hogy ha nem termel valaki, nem állít elő új értéket, azzal nem kereskedik, ezért nem forog a pénz, és ugye a pénz minél több kézen-közön megy át, annál több esik le valahová. Nem a zsebekre gondoltam, hanem adók miegyenbek.
Ha kinyírunk gazdaságokat, ágazatokat nem tudnak termelni, nem állítanak elő új értékeket. Mikor már kiárusították a családi ezüstöt, utána már nem tudják megvenni a nyugat amúgy túltermelt áruit. szemeteit akkor mi lesz ?
Magyarán elfogy az elpravatizált vagyon, amiből segélyt osztottak az EU belépés miatt segélyre kényszerült polgároknak, akkor mi lesz ?
Viszont ott vannak. Léteznek. Nem is akár hogy. Ha bírnak velük, dobszó mellett elveszem feleségül akármelyik "européer" buzeráns-zöld politikust. Csak finaman mert még is csak eu-s tagállam polgára vagyok...-:)))
Vagy ha arra gondolsz hogy kell az arab világ felől egy ütközőállam, azért nem kell török szemetes. Elég ha NATO tagok. Igaz nekem ez is egy kicsit érdekes.......
Az EU-ba még sem kellenek. A horvát miért kell, azt nem értem.....
Az EU-ban vannak igen. A jövedelemből támogatják a családjukat, az már igaz. Viszont máig nem értem mi a jóó nekik abban hogy netán a tönkrement papát, a kirúgott öcsit is kelljen még jobban támogatni.....
Érdekes, pl. a románok, bolgárok majdnem elélveztek az EU-tól. Már a románok előtte ujjongtak hogy ők is, végre nem bocskorosok meg a többi, hanem EU polgárok. Aztán még mindíg mennyi gyerek lakik a csatornákban, a lepratelepek, az irányított sajtó, a bizánci korrupció ami a miénknek szerintem a többszöröse.
Igaz a bukaresti szállodákban lakó felkészülési biztosok, ellenőrző-vizsgáló szakik valahogy nem vették észre...No mindegy...-:(
Eeeegen. Szinte minden családban van egy hazai alkalmazott, egy-két vendégmunkás, stb...
Viszont ha eddig is meg voltak, akkor ezután is. Hidd el nem csak a kávézót Bécsben nyitni akaró pártfunkci onoka, a Sorbonnon tanulni akaró diák ill. a családja létezik. Vannak-vagyunk azon kívül elegen.
Igaz én a határ mellől ugatok, de jó lenne egy echte horvát vagy horvátországi magyar, magyarul értő-író horvát véleményét is olvasni.....
A régi, monarchia korinak kinéző villák közvetlenül a háború altt-végén, mind el volt hagyva. Rács, gaz, pár éves elhanyagoltság...
Kérdeztük az ottaniakat, hogy hogyan hogy ennyi üres villa ? !
Hát a belgrádiaké ! Nem vettük el. Jöjjenek ide, aztán használják ! Ez volt a válasz....
Úgy hogy lassan próbálkozhatsz a görbe bocskorral....
Amúgy mondj egy nem marginális társadalmi réteget, csoportot akinek jó lesz a krabótoknál az EU ! Őszintén érdeekl, mindez minden gúnyoros felhang nélkül.....