Üdv mindenkinek! Nemrég egy állásinterjún voltam, ahol elcsúsztam egy hajszállal a befutó után a grafológiai elemzésem miatt. Érdekelne, hogy keresztény szemmel nézve elfogadott e a grafológia szerintetek? Utánaolvastam, érdekes dolgokat írnak le az írás magyarázataként, pl. onnan, hogy alulról, vagy felülről kerekíti valaki az o betűt megtudhatjuk, hogy hazudozós e meg ilyesmi. Ugyanis én onnan kanyarítom, de csak azért, mert hiányoztam elsőben amikor a nullát és a kerek betűket tanulták és otthon alulról kezdtem. Igaz sokszor lehet szeretnék hazudni egy kérdésre :), de fontosabb a lelki békém és Isten, hogy úgy éljek...
Szóval várom a véleményeket.
Nem tudom mennyire van tudományos alapja. Amit én tudok, hogy beleolvastam a netről leszedett grafológia alapjába, néhány betűt megvizsgáltam a kézírásomból és rájöttem, hogy a személyiségemre nem illenek az ott leírtak. Pl: gy betű, ha a g-nél a kanyarítás nagyobb mint az y-nál, akkor előtérbe hozom magam másokkal szemben. Ez azért nem jellemző rám. Sokszor az a problémám, hogy könnyen engedek mások akaratának, holott a g-nél jóval nagyobb a lenti kunkor... A betűim nem aprók, ami egészséges önbecsülésről, vagy inkább túlzottról árulkodik. Ellenben maximalista vagyok magammal szemben, ami nem engedi, hogy elszálljak...
Az o betűket alulról kanyarítom, ami azt feltételezi, hogy hazudós vagyok. Na ez aztán tényleg nem jellemző rám. Sorolhatnám. A t betűm áthúzása nálam inkább jobbra tart, ha valakinek balra, akkor a gyermekkorára nem szívesen emlékszik. Na nekem pont olyan gyermekkorom volt.
Szóval tényleg csak feltételezések, amik lehet statisztikailag talán fifti fifti alapon működhetnek. Nem tudom. Talán mint a horoszkóp. Ott is sokan felfedezni vélik a leírásokban magukat, de ez utóbbiról tudjuk mit mond a Biblia.
Egyet sajnálok, hogy az elemzéshez a beleegyezésemet adtam. Ráadásul nem is adták ki az elemzést nekem.
A grafológia távolról sem tudomány, nem tudom honnan vetted ezt. Az igazságügyi grafológia (ami nem személyiségjegyeket keres, hanem aláírások hitelességét vizsgálja) rendelkezik néhány technikával, de az ugye egész más. A tudományos módszertan megkövetelne méréseket, például kettősvak teszteket. Ilyen nincs, csak kinyilatkoztatások vannak emberek személyiségéről, a legkisebb ellenőrzésre való igény nyoma nélkül.
Amit a grafológus mondott, az alaptalan volt, szimpla rizsa, asszociatív improvizáció. Nem ez a fő probléma ezzel, mert mindenki azt hadovál amit akar, hanem az, hogy pályázatok sorsába szólhatott bele egy ilyen szélhámos, máshol meg állásra jelentkezők sorsáról dönthet. Ez utóbbi persze csak annak a cégnek szívás, aki elküldi a jó munkaerőt, mert hülyeségeket mondott róla a grafológus.
Sokáig a pszichológiát sem tartották tudománynak, mondja a grafológus, hogy védje a mundér becsületét. Igaza van-e? Öt kérdés és válasz a grafológiáról: mielőtt elemeztetné írásképét, olvassa el cikkünket! Az is kiderül belőle, miért kell valójában kézzel írott[...] Bővebben!Tovább »
Nem véletlen, hogy komoly nagy cégek, nem itthon, a szokásos pályázathoz mindig kérnek egy kézirott részt.
Tudtommal a grafológia egy tudomány, némi pszichologia sem árt hozzá. Semmi köze az ezotériához. Pesten is van Grafologiai intézet, ahol ma is képeznek ki grafologusokat. Valamikor régen volt szerencsém ilyen pályázati elbirálásokat elolvasni, ahol a hivatásos grafologus igen érdekes dolgokat mondott az emberekről. Persze az elbirálásnak egy része volt csak a grafologia.
Nem tudom egy buddhista ehhez hogy áll hozzá. Keresztény vagyok, azért tettem fel a kérdést így. A biblia a jóslást, okkultizmust nem támogatja. Nem tudom mennyire fogható ez rá a grafológiára.
Azt én sem gondolnám, hogy annyira démonikus lenne. Szerintem az valamit azért elárul az emberről, hogy hogyan ír, mondjuk szépen, szabályosan, rendezetten, egyenesen stb... de nem azt vizsgálják elsősorban. A betűk nagyságát, formáját, az írás dőlésszögét, a kerekítés irányát, a dupla mássalhangzók egymáshoz viszonyított nagyságát meg ilyesmit. Szerintem ebben már nagyon sok csúsztatás és merem állítani okkultizmus is van.