Keresés

Részletes keresés

szigaga Creative Commons License 2017.03.10 0 0 12

Sziasztok!

6100 30th anniversary-t vettem kb. egy éve. Nagyon jól szól, azt adja, amire vártam... végre...

Viszont egy dolog előjön sajnos, néha nem működik a lábkapcsoló és csak a fejen tudok csatornát váltani. A szerelőm, aki nagy guru egyébként, azt mondta, hogy valszeg a gyenge feszültség okozza.

Lehet benne valami, mert ugyanazon a helyen néha van, néha nincs. Elég idegesítő, hogy megyünk koncertezni és nem tudom lesz-e kapcsolóm...

Tud nekem segíteni ebben valaki... hogyan lehet ezt megoldani százezres költségek nélkül?

gerecsabi Creative Commons License 2015.03.19 0 0 11

Sziasztok!

Le szeretném váltani a Fender Frontman 212R gitárkombómat egy Marshall kombóra. Az érdekelne, hogy mi a különbség az MG, a JMD, az MB, a Valvestate között. Melyik szól a legszebben, effektpedálom van, szóval az nem szempont, hogy legyen benne gyári torzítás.

Válaszokat előre is köszönöm!

szergely22 Creative Commons License 2012.02.13 0 0 10

Mostanában, egy haverom álltal több oldalt is megnéztem, amik arrl szólnak, hogy a nagyok min, mivel játszanak.

Az első érdekesség, hogy legtöbbször hiába látjuk mögöttük a Marshall valamelyik példányát, sokan azt belülről szakikkal meg hekkeltették, saját ízlésükre alakíttatták.

A másik, hiába van egy fémjelzett (pl. Slash, Tomi Iommy....), csupán az erősítővel nem kapjuk meg ugyan azt a hangzást. Elég sok plussz effektet használnak mellé és nem csak szinesítéshez, hanem magához a hangzás eléréséhez is. Szóval fel van adva a lecke azoknak, akik ilyen vagy olyan  híres hangot keresenk.....

Előzmény: Garden (9)
Garden Creative Commons License 2012.02.12 0 0 9

No, hát ezek jó történetek, így legalább nem kell attól tartani, hogy a kezdetektől csak a csúcskategóriás fullcsöves Marshall erősítőkről lehet jót írni.

Érdekes elméleteket olvasok máshol, és sokan szidják az utóbbi időkben tömegcikké váló Marshall erősítőket, de ezek is a legenda részei, és mellette vannak még "csemegék" a palettán.

A HandWired széria minden tekintetben felső kategória, és akkor még a gyűjtői cuccokról nem is tettünk említést...például a Marshall és a Jaguar cég (igez, ez az az autógyártó Jaguar!!) kooperációjában készült kombó.

Előzmény: szergely22 (8)
szergely22 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 8

Folytatnám a sorta a Marshall VS 100 -as fejjel.

Mivel már régóta szerettem volna egy fejládás cuccot, de az kombó hangját is nagyon szerettem, így pénz szűkében elkezdtem keresni ezt a fejet.

Szintén előfok csöves két csatornás ercsi. Szintén kétlábkapcsolós pedállal. De ennél az egyik a tiszta és torzított a másik az od1 és od2 között vált csatornát. Szintén van effekt loop és egy fejhallgató kimenet is.

Sikerült egy Creat ládát vennem hozzá, így a tapasztalatom ezen keresztül szereztem. Mikor ládát vettem, sikrült úgy választanom, hogy egyből 4 típust próbálhattam. Ezek közül nekem ennek tetszett a hangja legjobban (persze erősen ár függő volt a lehetőségek skálája :) )

Amint itthon kipróbáltam, rögtön szembetűnt, hoy közelsem olyan harapós a közepe, bár az alja, az a döngölős mély viszont megjelent, ami a fejládás motyókra jellemző. Kicsit távolabbról hallgatva zavaró lett a túl sok magas, még úgy is, hogy a magas illetve a colour 0-ra volt állítva.

Rögtön elkezdtem keresgélni a neten, hogy mivel lehetne javítani a problémán.

Nagynehezen találtam pár mod-olással foglalkozó oldalt és elkezdtem a műtétet. A legtöbb változtatás nem sok eredményt hozott, de azér javult a helyzet. Természetesen ebben is csövet cseréltem és jobb lett a hangja, de a magas még mindig zavart. Ekkor utolsó lépésnél egy kondenzátor cseréjével (valójában a kapcsolási rajzon szerepel, de az én erősítőmben nem volt beépítve ez a kondi, de a helye meg volt) meg jött az áhított változás.

A kísérletet úgy folytattam, hogy egy nyák kivezetését bekötöttem az alkatrész helyére és igy játék közben a kondikat cserélgetve sikerült a nekem megfelelő értékű kondenzátort megtalálnom és beépítenem.

Ami még zavart, az a szólókiemelés. Igaz, hogy ennél a két csatorna zengetését külön lehet állítani, de az od2 -es csatorna hangja fényévekre van az od1 -től és míg az od1 hangszínét lehet állítani, ennél csak a hangerőt és a gaint lehet variálni. Így számomra ez a funkció használhatatlan.

Még dolgozok a megfelelő szólókiemelés megoldásán...

Összegezve nem rossz cucc ez sem, de valószínűleg már meggondolnám, hogy lecseréljem -e a 8240 -es kombóra. Annak sokkal konkrétabb és kitűnőbb hangja volt. Persze ez lehet a láda sajátossága is...

Minden esetre el vagyok vele és még ismerkedek a lehetőségekkel.

Előzmény: szergely22 (7)
szergely22 Creative Commons License 2012.02.11 0 0 7

Akkor most újra megpróbálom...

Szóval kb 6-7 éven keresztül használtam egy 8240 Valvestate kombót.

Ez egy 2x40 Wattos, szetereo, előfokcsöves Marshall.

Egy két kapcsolós lábpedál van hozzá, amivel tiszta és torzitott illetve sima és kórus (ennél van főleg haszna a sztereo kivitelnek) között lehet váltani. Illetve van egy effekt loop is....

Van benne egy zenfető is, ami sajnos csak egy potival lehet beállítani és az minden módban úgy is marad.

Én ezt kicsit átvariáltam úgy, hogy a lábpedál kivezetését egy 5 pólusúra cseréltem (bajonett záras fém 5-ös tuchel) és a kórus (szóló kiemelő) kapcsolóját egy 2 áramkörös kapcsolóva helyettesítve a zengetés mértékét tudtam növelni szólókiemelés közben (tisztán és torzított módban is). Sajnos a kiemelés hangerejét nem lehet állítani, de gyárilag elég jól eltalálták a beállítását, mert sosem volt gond vele.Mivel már akkor is elég öreg jószág volt, mikor vettem, pár év múlva úgy döntöttem, hogy kicserélem a potikat benne, mert eléggé recsegett már a nagyrésze. Ha az eredeti Marshall potikat vettem volna meg, az kész vagyon lett volna, így az Alpha otiknál maradtam. Ezek tökéletesen jók hozzá, csak a tengelyükből kell pár mm-t levágni, mert hosszúak. Etek töredékébe kerülnek és nem mindegy 15 (kb) darabnál.

Az eredmény nagyon hatásos lett, mert idáig koncerteken és a próbateremben is a master és a vollume értékei is max felen voltak és ritkán kellett feljebb csavarni.

Most még ennyire sem kellett, mert a csere ennyit javított a hatékonyságán. A hangszín precizebb beállításának lehetőségéről nem is beszélve.

A következő lépés az előfok cső cseréje volt. Ezt egy Sovtek csőre cseréltem és hihetetlenül jó lett a hangja. Nagyon megnőtt a mélyközép, amit annyira szeretek illetve a torzítás is dúsabb lett. Mindössze 3000 Ft -ba került ez a "javítás", szóval nagyon tudom ajánlani.

Összegezve, én nagyon szerettem, mert bárhol megállta a helyét és megbízható volt. Sőt néha még a fullcsöves erőműveket is lemostuk vele. (A környékemen 3 ember is használ(t) ilyet, mert nagyon tetszett nekik is.

Szóval aki nem  tud vagyonokat költeni, de szereti a Marshall hangzást és jól is akar szólni, annak csak ajánlani tudom. Viszonylag könnyen szállítható, nem kényes, és mivel "csak" 80 wattos, ezért rendesen meg lehet hajtani, kijön belőle a dög könnyen és nem utolsó sorban jó árban lehet hozzájutni.

Kb ennyit tudok erről a modellről írni. 10 ből 9.5 pontot simán megkap nálam.

Garden Creative Commons License 2012.02.10 0 0 6

Simán lehet...a Zindex ilyen. :)

Előzmény: szergely22 (5)
szergely22 Creative Commons License 2012.02.09 0 0 5

De jó, most írtam, majd egy oldalt és eltűnt az egész a küldés után.

Megette az Index?

Előzmény: Garden (4)
Garden Creative Commons License 2012.02.09 0 0 4

Várjuk, hogy legalább vélemény legyen a Marshallokról.

Előzmény: szergely22 (2)
Garden Creative Commons License 2012.02.02 0 0 3

Tudod, pont erre való egy topic. Nekem is tanulnom kell a Marshallok történelméről, a típusok sajátosságairól, és a különlegességekről.

1994 óta ugyanazt a darab Marshall erősítőt használom, de többiről kissé hiányosak az ismereteim. Ezért van az, hogy egy topicba mindenki írhat, aki tájékozott a témában, és akinek kérdései vannak.

A Marshall (mint márka) története, és Jim Marshall OBE életrajza szerintem lenne vagy 4-500 oldal...:)

Előzmény: .ZsL. (1)
szergely22 Creative Commons License 2012.02.02 0 0 2

Mivel szeretem és van is Marshallom, ezért beteszem a kedvencekbe és amint lesz időm, írok is pár sort.

Üdv: Z

.ZsL. Creative Commons License 2012.02.02 0 0 1

Az Index topikjait nemcsak forrasztópáka-virtuózok olvassák, hanem magamfajta töklaikusok is, ezért hasznos lehetne bevezetésként egy általános ismertetés: miféle erősítőkről van szó (a gyártó cég létrejöttének és életútjának rövid leírása, mi mást gyártanak az erősítőkön kívül, milyen Marshall-típusok kerültek forgalomba, azok főbb jellemzői, előnyük-hátrányuk, beszerezhetőségük), és minden efféle...

Előzmény: Garden (-)
Hov Ava Creative Commons License 2012.02.01 0 0 0

S0k sikert h0zzá!:)

Előzmény: Garden (-)
Garden Creative Commons License 2012.02.01 0 0 topiknyitó

Érdekes, hogy az egyik legnagyobb fórumon nem találtam Marshall erősítőkkel foglalkozó topicot, hát nyitottam egyet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!