Keresés

Részletes keresés

Palási Creative Commons License 2013.10.08 0 0 42

Miért bántod a biztosítókat ?

Nagyon udvarias,  készséges emberek a szerződés kötésig, ill. addig amig nincs káresemény. Aztán ha az lesz, teljesen megváltozik a hozzáállásuk.

Előzmény: Janos61N (41)
Janos61N Creative Commons License 2013.10.07 0 0 41

én a lakásbiztosítás részéhez csak annyit tudok hozzá fűzni, hogy mindegyik biztosító le akar húzni. sőt, az egész világ le akar húzni! éppen ezért kell informáltnak lenned, mivel a világ úgy van kialakítva, hogy ezek mind  szükségesek a számodra. így hát az egyetlen dolog, amit tehetsz, az az, hogy elkezdesz informálódni az ilyen dolgokban. én a lakásbiztosát az aegonnál kötöm és a lakasbiztositasok.hu oldalon szoktam olvasgatni, használom rendszeresen a lakásbiztosítás kalkulátorját, hogy ne érjen meglepetés (amennyiben pedig mégis, akkor legyen bizonyítékom, hogy az nem úgy van, nem lehet csak úgy lehúzni... :))

de sajnos igen, ilyen a mai világ: ott húznak le ahol tudnak pénzileg, és nekünk ebben a világban kell sajnos evickélnünk :(

SolnesN Creative Commons License 2012.06.29 0 0 40

Ja hogy Te egy újabb un. összehasonlító szolgáltatóról elmélkedsz ? Hát alapíts céget és kínáld a szolgáltatásaidat, hátha valaki megveszi.

Előzmény: Törölt nick (38)
SolnesN Creative Commons License 2012.06.29 0 0 39

Váltás ?

Hát nálunk a szolgáltatások nagyjából úgyan olyan árúak.

A villany majd mindenütt azonos egységárú, a gáz is. E kettőnél van elvi lehetőség , de csak elvi a szolgáltató váltásre. A víz és csatonna díj persze  vidékenként , városonként változhat, de egy lakáson belül kizárt több szolgáltató közül választani. A szemétszállítási díj is változó, de lakásonként váltani nem lehet.

Ami lényegesen eltér : aközösköltség és a fűtés - mármint, hogy az kényszerfűtés vagy sem. De ezeket csak egy lakás megvásárlása előtt lehet megnézni és e szerint választani lakást.

Egy adott lakásra olyan állítani, hogy  változtatom a szolgáltató csak elvi lehettőség  a jövőben.

Ja vannak az un  kábeles szolgáltatók TV internet . Hát ezek szerintem már nem tartoznak szorosan a rezsi fogalmába. Igaz a mai élethez azért kellenek. Ezeknél van értelme az összehasolításnak, de itt meg annyira más és más a szolgáltatás, hogy nehéz reálisan objektívan összehaslítani ezeket.

Akár a bankok szolgáltatásait . Ott is nagy a ködösítés, csak naiv embereknek magyarázzák, hogy ahasolítsa össze a szolgáltatásaikat - azokat nem nagyon lehet.

Előzmény: Törölt nick (38)
Zoltanuss Creative Commons License 2012.01.21 0 0 37

Kolozsi Úr éppen előadásra toboroz hallgatókat a rezsi témában.

Ime egy részlet ebből :

"Mennyibe kerül a részvétel az előadáson?  

Az árat úgy határoztam meg, hogy a részvétel költsége jó befektetés legyen. Azt szeretném, hogy az előadásra fordított összeg legkésőbb fél éven belül megtérüljön önnek.

A részvételi díj: 25.000 Ft

A megtérülésre garanciát vállalok. Ha fél év elteltével nem sikerül annyit megtakarítani a rezsin, hogy az előadás díja megtérüljön, akkor visszafizetem a tanfolyam árát. A garancia érvényesítéséhez nem kell számlákkal bizonygatnia, hogy nem sikerült a tanfolyam árát megtakarítani. Nem kell mást tennie, mint felhívni telefonon, vagy küldeni egy e-mailt. A garancia legkorábban a tanfolyam után fél évvel, és legkésőbb a tanfolyam után egy évvel érvényesíthető."

KalásziM Creative Commons License 2012.01.21 0 0 36

Írod :

"A rezsibe szerintem bele tartozik: a viz a csatorna a villany a gáz a szemétdíj a lakásbiztosítás a tv és/vagy internet-előbbi azért mert a magyar nagy tvnéző nemzet és 100ból 101nézi, utóbbi pedig mert internet előtt ülünk tehát van :) mindez havi átalánnyal négyzetméterrel elosztva. Egy példa: a viz 2500 a csatorna 3500 a villany 8000 a gáz 35000 a szemétdíj 2000 a lakásbiztosítás 2000 a tv és/vagy internet 6000 (tv3000+net3000) ------------------------------------------------------------ összesen 59000 A ház 100nm 38as 5centi dryvittal, padlóban 5centi xps, tetőn 10centi szálas szigetelő. Az egy nm-re jutó rezsi 590forint."

A rezsibe a  fűtés, a villágítás, a víz és csatorna, a hulladék szállítás és a közösköltség tartozik bele szigorúan véve.

A lakásbiztosítás nem biztos, mint ahogy a  telefon és tv internet sem.  Ezek nem annyira köthetők a lakhatáshoz igaz a korszerű élet ezeknélkül nehezen képzelhető el.

Tehát a rezsi az ami közvetlenkapcsolódik a lakáshoz ill. annak nagyságához és kikerülhetetlen.

Pl. nekem nincs lakásbiztosításom, van ugyan telefonom vonalas és mobil is van internet és van kábeltv, sőt ezeket  - ezek egyrészét 'eladom'   , un. megosztóval többen is használják.

És még valami :  arezsi egyrésze m2 függő, másrésze személyfüggő ( pl. a melegvíz, vízfogyasztás ) más része vegyes pl. a világítási áram függ alakás területétől és a személyek számától is. azaz vegyesfüggő.

és minden rezsi felhasználást (nem díjat ) fegyelmezett életvitellel lehet csökkenteni.

van amit nem pl. a fűtést, világítást lehet szabályozni, a szemétszállítást költségét nem nagyon.

Habár erre is van kivétel.

Pl. a nem móhó - pofátlan  - önkormányzatok már itt is adnak teret a takarékos igénybevételre - a mohó -pofátlanok nem.

Pofátlan önkormányzatok többek között a fővárosi  stb. az ügyfél - lakosság barát pl. a kisújszállási.

Hogy hogyan csinálják ?  majd legközelebb !!

olvas0 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 35

:))) jáááj nem is te lennél.... te egyszerűen csak ird be az éves rezsid 12 részét..... :P

Előzmény: joevagyok68 (30)
olvas0 Creative Commons License 2012.01.19 0 0 34

az adatokat nem én vettem, úgy olvastam. nem véletlenül írtam hogy sokallom, azt még sem kérhettem hogy ugyan irjátok már le hogy miben éltek hogyan mennyiből....... nem NAVnak dolgozom.... tisztelem az intimszférádat, nem bele kell kötni, messzemenő következtetést ugy sem szeretnék levonni belőle, egyszerűen átlagokat kértem amiket ahogy az alattam lévő kolléga is kifejtette a helyén kell kezelni!

Előzmény: Dunit (32)
halaloszto Creative Commons License 2012.01.18 0 0 33

1. sajnos egyaltalan nem irrealis, hogy magyarorszagon egy atlag csaladi hazban evi 3-400ezer forintot koltenek futesre. 

2. az atlag egy nagyon fura dolog, ha hasznalni akarjuk, erdemes vele megismerkedni kozelrol. mutatnek ket szampeldat.

a) van harom haz: 80, 90, 100 m2-esek. gazfogyasztasuk rendre 1200, 1400, 1500 m3 evente. igy a hazak atlag 90m2-esek, es atlag 1367m3 gazt fogyasztanak evente. latszik, hogy az atlag haz hiaba 90m2, az atlag fogyasztas nem egyenlo az atlag haz fogyasztasaval!

b) van 10 ember. 9 egeszseges, 1 sajnos felszemu. igy a szemek egy fore juto atlaga 1.9. ennek ellenere nemhogy nem igaz, hogy az atlagos embernek 1.9 szeme lenne, de valojaban senkinek nincs 1.9 szeme!

vajk

Előzmény: Dunit (32)
Dunit Creative Commons License 2012.01.18 0 0 32

Tehát az állítás :

"egyébként az átlagos csh nm 90 és a felhasznált átlagos energia 320kwh/nm/év "

A mondat első fele nagyjából igaz lehet, azaz  egy átlagos családiház kb. 90 m2. Van nagyobb és van kisebb, ezzel semi baj nincs.

De az átlágos

---- 90 m2 -en ezekszerint  90  x 320  =  28800 kWóra energát fűtenek el.

Ez gáznál megfelel kb.  2880 m3 ,ami  kb. 375 eft. Na ez a  magyar átlag lakosságnak kicsit sok lenne.

Természetesen vannak ilyen rossz fajlagos felhasználású házak - nem is kevés van belőlük, de nem ez az átlag.

Hogy mennyi az átlag lakás ( családiház és más lakás ) fajlagos energia felhasználása ??

Hát  olyan 200 kWó/m2/ év  - ez se kevés.

Az én házam ami majd egy átlagos  - 92 m2, szigetelés után olyan   142 kWó/m2/ év. Lehetne jobb is, de már ráuntam a szigetelésre, anno viszonylag vékonyakat tettem fel  - falak 5 cm, födém 6 -8 cm.

Ja hogy néha aszakemberek is mondanak hülyeségeket.

igenanno eccer egy Wienerbergeres szakember állította, hogy  a magyari házak nagyon szarok, ő egyenesen 350 kWó/m2/ év átlagos értéket dobott be. Ennyi erővel mondhatta volna hogy 450 az érték had ámuljon  rökönyödjön a közönsége.

természetesen vannak nagyon rossz energetikai tulajdonságú házak is mint mondtam szép számmal. Az ezekben élő lakosok : ha gazdagok ,fűtik az egészet , a szegényebbje meg nem fűti az egész házat, ilyen eccerű.

Előzmény: Dunit (31)
Dunit Creative Commons License 2012.01.18 0 0 31

Attól még lehet az a szám fals !!

Előzmény: olvas0 (29)
joevagyok68 Creative Commons License 2012.01.18 0 0 30

Ésakkorhánym2elszámoljak ?

HA

földszint 80m2

fele alatt pince/kazánház, fűtetlen

tetőtér 60m2,

- fele jól szigetelt és fűtött

- fele szarul  ÉS fűtetlen

:-))

Előzmény: olvas0 (0)
olvas0 Creative Commons License 2012.01.17 0 0 29

nem tőlem származik!gazdasági szaksajtóban olvastam...

Előzmény: Dunit (27)
KömKel Creative Commons License 2012.01.16 0 0 28

Kellett nekem fitotgatni... megjött a féléves vizes elszámolás, 27e FT :D

szóval viz: 8000, azaz összesen 54100  / 130 m2 = 416 Ft/m2

(ha viszont a nagy belmagasság miatt 461 m3/2.7 m = 170 m2-t veszem akkor 50100/170 = 318 Ft)

Előzmény: KömKel (6)
Dunit Creative Commons License 2012.01.16 0 0 27

"egyébként az átlagos csh nm 90 és a felhasznált átlagos energia 320kwh/nm/év "

aAmondat második állítása fals, egyszerűen nem igaz !!

Magyarázat majd később !!

Előzmény: olvas0 (26)
olvas0 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 26

igazából nem lakásokra csak cshra voltam kiváncsi ezért is tértem ki a ház szigetelési paramétereire. magyarország lakosságának 66% cshban él, 14%panel, és csak 20%a th...

egyébként az átlagos csh nm 90 és a felhasznált átlagos energia 320kwh/nm/év

----

Képtelenség olyan képletet felállítani ami kikezdhetetlen, én felállítottam a sajátom, a saját logikám szerint akit le is irtam, lehet vele vitatkozni, de mindenbe bele is lehet kötni, én probáltam általánosítani- ami számomra nem volt könnyű. magát a tvt internetet azért vettem bele, mert mint irtam kvázi mindenki fizeti. több tv előfizetés van mint ingatlan, a net pedig magától érthetödő hogy aki itt van annak van.... egyébként ebből is több van mint ahány ingatlan-igaz mobil is több van már mint ahány lélek,,,, na akkor most legyél okos.... szerintem az általánosításom és a logikám jó, nem kikezdhetetlen nem tökéletes de általánosításnak jó. Érdemes lesz visszatérni szerintem az egyenlet helyes avagy helytelenségére ha már lesz legalább vagy közel száz számunk.... szerintem

Előzmény: KalásziM (24)
KalásziM Creative Commons License 2012.01.15 0 0 25

Mondjuk ha a téma felvezető/feldobó a reáliákat és a díjakat nem keverné - komolyabb lenne.

Mert egy embert nagy általánosságban 3 m3 vizet használ  havonta most is és 30 évvel ezelőtt is, egy lakásnak a fűtése most is anno i skWó mint 30 éve (ha ugyan az a lakás. )

A vízdíj meg anno  60 fillér volt, most meg mennyi   tán 300 ft   + a csatorna - az nálunk akkor még nem is volt a fűtés meg  30 éve is és most is.  Tény , hogy fajlagosan a rezsi költségek emelkednek - reálíákban is és költségben is.

Régen nagyjából 200 kWóra áramot használtunk havonta ez most már  300 -nál is több havonta.

KalásziM Creative Commons License 2012.01.15 0 0 24

Egy   - 1nm -re vetíteni nem célszerű, mivel olyan lakás nincs.

Viszont lehet mondjuk egy átlag 50 m2 -es re vetíteni, habár az is feleleges.

És tisztázzuk mi is a rezsi.

Szerintem a fűtés, a víz  + csatorna díj, a világítás és egyéb áram fogyasztás, a szemétszállítás és a közösköltség. 

Az egyéb  kábel tv, telefon, internet  stb, már nem biztos.

És vannak  lakásnagyság függő és vannak személyfüggő rezsi költségek.

Így a fűtés általában lakásnagyság ( és műszaki állapot ) a víz  3 csatorna pedig személyfüggő.

na és más a reália és más a díj.

Így nálam és a környezetemben a víz  + csatorna nagyjából 3 m3 / fő / hó, a fűtési eneregia pedig  olyan 5m3 gáz / lakásm3 / szezon.

Az ára az változó.

Világítás - hát az személy és lakásnagyság függő. Nálunk a 90 m2 -es lakásban kb. 300 kWó / hó  - 3 fő - a lányomnál  40 m2 -en 100 kWó/hó.

És vannak bérlőim. A rezsi kimondottan az előzőekben  leírtak, azaz

fűtés, villany, víz  +csatorna,  közösköltség - ezek mondjuk úgy hogy kikerülhetetelenek - a tv, az internet stb. már választható.

Majd holnap írok konkrét adatokat is.

Mondjuk a közösköltséget a társasházaknák általában  m2 -re vetítik -  a jobb praktikusabb számolás miatt.

Olyanom is van . Általában 120 -140 ft / m2 és itt ez több költséget magában foglal ( lépcsőház takarítás, szemét szállítás, lift költség, közös helyek világítása , kisebb javítások stb. ).

Mondjuk  itt ez avetítés vitatható, mert úgyi lakhat valaki 96 m2 -en egyedül és 38 m2 -en  jó ne 10 -en (mint a kisebbség ), de  ha 5 en  már a  fogyasztásuk - szemét termelés, koszolás stb. azért más.

itt mereven  majacsul ragaszkodnak a m2 -re való vetítéshez - mondván nem lehet megállapítan hányan élnek egy lakásban.

Nem a lófaszt, csak akarni kell !!

Beer Monster Creative Commons License 2012.01.15 0 0 23

Egy kondenzációs kazán nem 108% hatásfokú.

Előzmény: olvas0 (20)
Beer Monster Creative Commons License 2012.01.15 0 0 22

Minek a téma, szakdolgozat lesz? Mert akkor inkább add fel, nem fognak átengedni. Vagy keress bolgár szakirodalmat.

olvas0 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 21

http://www.szelessavkereso.hu/

itt megtudhatod bármelyik falu város község összes elérhető internetszolgáltatásának árát. számomra az sem kérdéses hogy mekkora szélessávot használ - ma az átlag az egyébként 5mb, az előfizetések 70-75% ilyen- rádióban hallottam pár napja. de ebben is van logikám ha érdekel leírom. akinek nagyobb sávszélre van igénye az vélhetően sokat ül gép előtt, esetleg otthon dolgozik, vélhetően nagyobb térre is szüksége van esetleg van még egy plusz szoba irodának, tehát nőt a négyzetméter és máris elvitte a nagyobb sávszélesség költségét..... igen,minden bizonnyal  vannak akik 100nm-en élnek egyedül és 120mbis netük van de vélhetően ők a kivételek. szerintem

Előzmény: Beer Monster (19)
olvas0 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 20

Vélhetően kevesebb arányban fordul elő az hogy egy ember 120nmen él mint az hogy a 120nmen 3-4-5ember él, rgo arányaiban a négyzetméterrel nő a lélekszám, amiből egyenesen következik hogy a víz fogyasztás is. pl 50nm 5m3  viz 5000huf vs 120nm 3fő 12m3víz 12000huf rezsiben egy és ugyanaz.... ha 120 helyett 100al számolok akkor is csak 20forint a különbség. Persze lehetne pontosabban, akár a villanyt is hány 10évnél öregebb készüléked van, azok zabálják az áramot, vagy milyen a fűtéstechnikád, nyilt égésterű 60-70%os hatásfokkal vagy kondenzációs 108%ossal mert utóbbihoz ugye majd fele annyi gáz is elég ugyanannyi hő előállításához azonos körülmények között..... de a cél nem az volt hogy meg tudjam ki milyen körülmények között él hanem hogy nagyjából mennyi a rezsi és mennyit fizetnek kb hány főre. nem akarok senki életkörülményeiben turkálni, hanem eszement számokkal riasztgatják embereket egyes szaksajtókban a 120-140ezer forintos havi rezsikkel... el nem akarom hinni hogy valakinek normál körülmények között - értsd átlagos 100-120nm ház 3-4fő- ennyi legyen a rezsije.persze medencés 800nmes villában igen, de az nem az átlag. Ráadásuzl ha minden kérdésre kitérnék a kutya nem akarna beirni semmit, igy meg remélhetően többen rá fogják szánni magukat a kíváncsiság végett hogy veszi a fáratságot a példa alapján összeadja a számlákat elossza a négyzetméterrel és beirja. a lényeg hogy hanyan vannak és hogy milyen a ház szigetelési paramétere mert az arányok a főket figyelembevéve értelmetnyernek a rezsik nagyrésze pedig-minimum 40-50%-a- a fűtés.

Előzmény: Beer Monster (19)
Beer Monster Creative Commons License 2012.01.15 0 0 19

Ennél minden ésszerűbb.

víz Ft/fő, internet Ft

olvas0 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 18

köszi! Annyit lehetne tudni hogy hanyan vagytok és milyenek a ház szigetelési paraméterei? Köszi

Előzmény: Családos, Dolgozó, Vidéki (17)
Családos, Dolgozó, Vidéki Creative Commons License 2012.01.15 0 0 17

750Ft

olvas0 Creative Commons License 2012.01.15 0 0 16

ez két kérdés.... azért négyzetméterre mert ez egy egység ami minden rezsiben közös más a rezsije 150nmes háznak meg más egy 70nek viszont arányaiban 1nm-re azonos feltételek mellett közel hasonló. A viz azért mert a rezsi része a net meg azért mert aki itt van annak van nete rgo azt is fizeti, a lényeg pedig az hogy a valos rezsit hasonlítsuk össze. Az internet ma már olyan mint a gáz, vagy a villany, lehet nélküle is de több mint jó ha van. ha van ötleted ennél egyszerübb és ésszerűbb egy egységre bontásra akkor hallgatlak.

Előzmény: Beer Monster (15)
Beer Monster Creative Commons License 2012.01.15 0 0 15

A víz és az internet miért négyzetméterre??

Előzmény: olvas0 (-)
olvas0 Creative Commons License 2012.01.14 0 0 14

nálunk a negyedéves 3600 110literesre ami havi 1200re jön ki évi 14000...

Az a havi 3700 nem hiszem hogy kuka díj lesz inkább kommunális adó.... az más.... egyes önkik szétválasztották mások nem, van ahol van kommunális meg kuka is van ahol nincs, van ahol egyben van.... nálunk kuka van kommunális nincs, viszont van telekadó, de az mondhatni elenyésző-mondjuk lehet hozzá kellett volna adni... viszont a rezsidij/hó/négyzetméterre vetitve 7forintos tétel lenne kb......

Előzmény: halaloszto (12)
pajaci Creative Commons License 2012.01.14 0 0 13

Az a duplája mint nálunk. Rózsadomb és környéke?

Előzmény: halaloszto (12)
halaloszto Creative Commons License 2012.01.14 0 0 12

lebuktal, nincs is 40literes kuka. 

nalunk mindenkinek ez a 110literes van, viszont a heti egy boritas 3700-ra jon ki havonta...

vajk

Előzmény: pajaci (10)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!