Keresés

Részletes keresés

Varek1 Creative Commons License 2017.07.23 0 0 38

Vérszívó piócák !!

Előzmény: Láló 36 (37)
Láló 36 Creative Commons License 2017.06.21 0 0 37

Hozzánk is küldtek egy levelet, hogy mivel katás kisvállalkozók vagyunk jönnének seperni. Azaz élősködni. Semmi köze a háznak a vállalkozáshoz, csak anno régen egy telephelyet meg kellett adni.

Fenyegetőznek büntetésekkel. Gusztustalan maffia az egész, a törvényhozókkal és a kéményseprő cégekkel együtt. Egy burkolt adó.  Hányinger. Én biztos nem szavazok orbánékra, se másra. 

Józsiás Creative Commons License 2015.09.18 0 0 36

Sziasztok!

Csak azért regisztráltam, hogy elmondhassam a véleményemet a kéményseprőkről, mint sóhivatalról,

illetve maffiáról, mivel egy ügy miatt már harmadszor kegyeskednek odarendelni,

hogy a színük elé járuljak megint.

A helyszín Miskolc, innen már mindenki kikeresheti tovább... Remélem a Borsodi Kéményseprőtől meg a Termoment-től is olvassák ezt a fórumot! :D

Az első, konvektoros lakásomban az volt a bajuk, hogy a műa. ablak tömörzáró, beírták a munkalapra.

Hivatalosan az, én naiv még örültem is neki. Csak aztán kitalálták, hogy nem szellőzik a lakás.

Persze nem mérték meg az ablaknál a huzatot, pedig az illesztés nem jó, húz be a levegő, amit én különben

nem bánok, mert szellőzés az kell...

Persze, ha azt kellene tanúsítaniuk, hogy tömörzáró, akkor persze megmérnék és rögtön megint nem lenne

kedvezőnek minősítve a munkalapon, nem kapna tömörzáró minősítést...

Az előző lakó belső átalakításkor kiszedte a fürdőszoba szellőzőt. Erre az egyik kéményseprő azt mondta, hogy

kell a falba, a másik azt, hogy elég az ajtóra egy rés alulra, fölülre, a harmadik meg azt, hogy nem kell, mert

fa ajtó, nem zár tömören, szellőzik az... Vágtam az ajtóba, ráccsal csini lett, tiszta Art Deco...

Az előző lakó (egy orvos lánya) az átfolyós vízmelegítőt egyszerűen a mosógép magasságának megfelelően,

kényelmesen túl magasra rakatta fel. Nem volt meg a füstcsövön a biztonságos 10 D egyenes szakasz, ez oké,

megcsináltattam hivatalosan.

(2014 októberben a TIGÁZ találta ki, hogy az egész lépcsőházban nem megfelelőek a gázóra csonkok, és akkor

kijöttek mindenkihez, lehúzták az egész városnegyedet vagy 15 ezerrel, és megint megnézték, akkor épp a hivatalosan megcsináltatott betáp gázcső nem tetszett nekik, le kellett cserélni. Elmentek csőért a boltba, mert nem volt a táskában, addig én ott malmoztam, a munkahelyemről ellógva. Minden nap odahívtak valaminek:

gázóra leszerelés, csonk áthegesztés, vízmelegítő cső és karmantyú csere. Szerelés után mindig azonnal kérte a pénzt a mappás ember, aki a szerelőket kísérte. A festőt már elzavartam, nekem ne barmoljon ott, majd

én lefestem a hegesztést, és nem fizetek, szó se lehet róla.

De ez TIGÁZ ügy, majd megyek mostmár arra a fórumra is... :D)

Szóval eddig még csak az egyik lakásról volt szó. Elköltöztünk.

Lakhatásihoz kell engedély a kéményseprőtől, gyorsan jeleztem, hogy ez van, mi a teendő?

"MINDENKÉPPEN ki fog menni a kolléga." Kijött egy aktatáskás ember és minden papírt elkért.

Megnézte a tervet, amin szerepel 4 db használaton kívüli tégla kémény tervszerű visszabontása a tetősík alá.

A fakezű építész a terv homlokzati rajzán rajta felejtette a kéményeket. Az aktatáskás kéményseprő (?)

"kérdezte, hogy akkor most hol vannak a kémények?" Hát ott vannak a helyükön, csak a tervnek megfelelően vissza lettek bontva- mondom.

"És meg lett ez beszélve a lakókkal? Beleegyeztek? Le lett papírozva?"

"Hát gondolom a tervező, ha már elkérte a plusz lóvét a beadás ügyintézéséért, akkor bejelentette maguknál is, nemigaz? Hiszen engedélyt kaptam a bontásra, ott a terven a pöcsét.

A lakók pedig vagy 15 napig olvasgathatták a tervet, és beleegyeztek az abban foglaltakba - nyilván, mert megbeszéltük, anélkül bele se kezdtem volna, sőt meg se vettem volna az ingatlant.

Papír van róla, aláírva, hogy hozzájárulnak a bővítéshez átalakításhoz, sőt beszállnak a teljes tető cserébe is."

Azt mondja erre, hogy igen, akkor meg kell majd néznie bent a cégnél, hogy mi van erről nekik.

(KIJÖTT ÚGY, HOGY NEM KÉSZÜLT FEL A LAKCÍMEMBŐL???)

"Különben meg nincs rajta a hozzájáruló nyilatkozaton, hogy

- a kéményeket nem használják,

- nem is szándékoznak használni,

- így a bontáshoz hozzájárulnak.

Már csak azért, mert ha később kitalálják, hogy mégis szeretnék használni..."

"Ember! Elolvasták a tervet és nyilatkoztak, hogy mehet. Benne van, hogy 4 kémény le lesz bontva."

"DE AZT NEM BIZTOS, HOGY FIGYELMESEN ELOLVASTÁK!"

(Ez már a f..omat érdekli, nem?)

"Különben meg csak tetősík alá van bontva csak. Ha kell nekik, holnap jöhetnek a munkások és visszarakják

azt az 5 sor téglát, ezt meg én írom alá nekik, ne bosszantson már!"

"Nem -nem, csináljunk akkor egy módosított hozzájáruló nyilatkozatot, amiben benne van a fenti három pont,

pontosan úgy! De 3 évvel korábbi dátummal - mondja ő!" (Felbujtás okirathamisításra?)

Mondom OK, akkor ha megy el, még meg is kenem kicsit, hogy legyen már vesztegetés is benne... adtam is neki

egy jelképes összeget olajozásként :P

Másnap bevittem nekik egy új nyilatkozatot, ahogy kérte. Azt mondja erre: csak 3 nap múlva tudja megcsinálni, most nem tud vele foglalkozni. (A papírok már 90%-ban kész voltak, mondta mikor nálunk volt, hogy az alján hagy helyet, hogy a bevitt nyilatkozatot majd oda beírja.)

A kollégái ott nevetgéltek az irodában, valami másik hasonló balek ügyét tárgyalták ki éppen...

Szóval mehetek harmadszor is  a kész (?) papírokért. 15 eFt lesz.

Elhatároztam, hogy, ha bármi negatív megjegyzés is lesz benne mégsem kérem és nem fizetem ki,

egyszerűen ellovagolok a naplementébe.

A lakhatásra kérek ideiglenest és majd hosszabbítgatom 30 évig.

Kéményseprő pedig TUTI, hogy nem teheti be hozzám a lábát többet, mert amúgy is kondenzációs kazánom van és ilyen kamu oxigéntartalom méréssel engem nem lehet csak úgy leszerelni.

Majd ha jön a cetli, hogy közszolgáltatás miatt érkezik, akkor kezdem is a hivatalos levelezést

a "szolgáltatóval", (meg szívósan az önkormányzattal ha kell,) hogy kérem előre tájékoztassanak, hogy mire

készüljek, mit fog vizsgálni, mit takar a szolgáltatás, mi a hatályos jogszabály, stb...

Ja és persze nem leszek otthon, hagy járkáljon már ő is!

Lehet még megkeresem az osztályvezetőt és elbeszélgetek vele...

Zöldövezeti Creative Commons License 2013.01.15 0 0 35

Kiderült később ,hogy miért húzták ki a 12. és 13. tételt. Annak nincs értelme a szétválasztott rendszernél - ezt az egyik gondolkodó seprő egy másik helyen megmondta.

Viszont a cső a csőben - középen felfelé megy a füstgáz ki a szabadba lefelé ezt körülvéve az égési levegő be akazánba na ott ha a belső cső szivárog akkor műszerrel lehet érzékelni. Nyilván a CO2 nagyobb mint 0,2 tf %, az O2 pedig kisebb mint 20,6 tf %.

Magyarul a füstgáz egy kis része belemegy az égési levegőbe.

na de kérdem akkor mivan ?

tesz még egy kört - visszemegy a kazánba, nem ráér !!

a fentebbi két érték egyébként a normál levegő összetevője.

Aztán írtam a cégnek egy levelet ( Torontál megye ), erre vissza írnak, hogy ők mindent rendben találtak.

Idézem:

"Mesterséges égéstermék - elvezető berendezések esetén a gázkészülék üzemeltetése mellett füstgáz elemző műszerrel megvizsgáljuk az égési levegő összetételét az égéstermék -elvezető és az égési levegő hozzávezető cső legalsó közös részénél, a gázkészülék füstcsonkjának környezetében. Az égési levegőben lévő CO2 tartalom nem haladhatja meg a 0.2 ft% -ot, vagy az O2 koncentrációja nem lehet kisebb mint 20 ,6 tf %.

Amennyibena fenti határértékek kedvezőtlen mértéküek, akkor beszélünk tömörtelen rendszerről."

Ok így van. Csakhogy a fogyasztót az érdekli, hogy magában a kazán légtérbe nem kerül e égéstermék.

Ez pedig lehet .

1. a kémény seprő nem teszi vissza rendesen a kémlelő ajtót,

2. a sok sok cső illesztésnél valamelyik tömítés meghibásodik,

pl. a gyerekek labdáznak és meglazul a cső.

Mint írtam nálam a rendszer szétválasztott , itt a levegő csak az un. indító idomnál kerűl a füstgáz közelésbe - elválasztva.

Mért értékek között van ugyan egy 02 érték ,de az a füstgázban van, ami nyilván kevesebb mint a bejövő levegő O2 koncentrációja. A 20 . 6 % -ról lecsökkent 15.5 % ra. Ok. kell az égéshez !!

de ebből hogy következik a rendszer tömörtelensége - tömörsége ??

Szerintem sehogy !!

Zöldövezeti Creative Commons License 2013.01.15 0 0 34

Meg van a nyomorult !!

tehát mértek

1 . légfelesleg tényezőt  L  = 3,83,

2.    T gáz hőmérsékletet ( ami füstgáz)  51.9   , - 53  - 55 fok,

3. O2 tartalmat (Gyengébbeknek oxigén ), ami 15,5 %

4. a hatásfok 96,7 %,

ez eddig mind rendben, igaz nem kértem őket.

De az un.  sormunkakönyv tanúsítás

ban érdekes megállapítások voltak  /19 tételből áll/

11. tételig az alapadatok    - sima felsorolás, majd a 12 -től a 19 i-g az ellenőrzés megállapításai.

Ez az érdekes.

pl. 12 pont tömörség (szivárgás) érték  két választás  megfelelő vagy nem megfelelő  - eccerűen kihúzva,

13 pont Gyűrüshézegban mérve

CO2 ami vagy egyenlő vagy kisebb mint  0,2tf %   -kihúzva  , így az O2  20, 6 tf% ez is kihúzva

és  a 19 pontig minden jó. Ok.  ilyen a szemre vételezés ( a doki bácsi is így vizsgál elsőre )

mondjuk az azért érdekes hogy az égéstermék visszáramlást ránézéssel hogy fenében állapítják meg - zárt égéstérnél - nyiltnál csak csak.

Ezután a mester tőlem kért egy olvasható aláírást,  ő meg először semmit se akart adni, majd nagy kegyesen csak aláírta.

Jó hogy le nem igazoltatott  a lakásomban -ehhez inkább nekem lett volna jogom.

A rendszer egyébként  zárt égésterű un. szétválasztott rendszer !!

Előzmény: Zöldövezeti (33)
Zöldövezeti Creative Commons License 2013.01.15 0 0 33

Na ja ezt nevezik nyomulásnak !

"Ettől teljesen függetlenül a kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatálya alá tartozik, ellenőrzése, 2015-től égéstermékének CO mérése és MF bizonyítvány meglétének ellenőrzése (esetleges összekötő elemének vizsgálata) szintén a közszolgáltatás része lesz!"

de nem 2015 - től hanem már az elmúlt évben is  volt az un. műszeres vizsgálat.

A zárt égésterü készülékeknél a füstgázelvezetőben mérik a hatásfokot, a füstgáz hőmérsékleteét éa CO és az oxigéntartalamat.

mindegyikre van egy  érték - tól  -ig.

A más hogy nálam a seprő nem tudta ezeket az étékeket, de mért, majd gyorsan kitörölte.

Mivel többhelyen vagyok érdekelt, a másik helyen rákérdezetm,  eléggé meghőkölt, hogy hogyan merek egyáltalán kérdezni, de megmondta.

hatásfok  96 %  gázhőmérséklet - na erre is  rákérdezetem , hogy miért a gáznak a hőmérsékletét  méri, majd leesett a tantusz az a füstgáz.

Viszonylag alacsony volt  nyáron kánikulában volt 55 fok  volt- melegvíz vételezésnél nyilván intenziv volt a 'hűtés', meg szerintem az egyensúly se állt be  - 20 másodperc után mért.

A TÖBBI ÉRTÉKRE PER PILLANAT NEM EMLÉKSZEM, DE FOLYTATOM.

KömKel Creative Commons License 2013.01.14 0 0 32

Battyameg... köszi az infót, nem tudtam erről a törvényről.

Pont jövőre akartam a padlástérbe rakatni a gázkazánt, hogy 3 méter alá kerüljön a "kémény" hossza, és kikerüljem a kéményseprés diját... de ezek szerint már csak az átvétel 30+áfa árát lehet megspórolni :/

Előzmény: pjotrkolja (31)
pjotrkolja Creative Commons License 2013.01.14 0 0 31
A 2012. évi XC. Törvény alapján ... az átvételhez nem kell ( mivel állítólag együtt minősített, ami ma magyarországon az EME állásfoglalása alapján nincs is.) Ettől teljesen függetlenül a kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatálya alá tartozik, ellenőrzése, 2015-től égéstermékének CO mérése és MF bizonyítvány meglétének ellenőrzése (esetleges összekötő elemének vizsgálata) szintén a közszolgáltatás része lesz!
Előzmény: Poli27 (30)
Poli27 Creative Commons License 2013.01.14 0 0 30

Nekem új építésű házban,egy darab indítóidomból,egy db tisztitóidomból, és egy db tetőátvezetőből áll a füstelvezetőm a kondi kazánon,voltak karbantartani nemrég, erre megjegyeztem neki hogy voltak kéményt seperni 4 hónapja.Erre azt mondta nem minősül kéménynek a füstelvezetés, mivel nincs 3m.Kb 1,5m lehet a hossza max!Azt mondta kérjek a gázosoktól egy vélemény hogy ez nem kémény, ami igaz is, mert mikor a gázt átvették nem kértek róla kéményseprői vélemény.Tehát ha akkor nem kellett akkor most mi alapján kellene?

Ati356 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 29

Nálam is kérték a tetőkibújót, én meg mondtam, hogy minek? Fel perc alatt arrébb rakom a cserepeket, ha kell. Erre azt mondták, hogy az nem szabályos. Erre én. Akkor odatámasztunk egy létrát, és kívülről felmászunk, mivel a ház szélénél van a füstkivezető. Erre azt mondták, hogy jó lenne, de csak a szomszédból lehet megközelíteni. Mire vittem a szomszédtól egy nyilatkozatot, hogy bármikor hozzájárul a létra felállításához, ha kell.

Erre már nem tudtak mit mondani.

Lehúztak engem is 16-18E Ft-tal, aztán megkaptam az engedélyt...

Szerintem az idén már nem jönnek be hozzám, elmennek a fenébe!

Előzmény: zsé78 (27)
Tombolda Creative Commons License 2011.11.29 0 0 28

Két éve le lettek fizetve, hogy a lakhatási meglegyen. Háromszor voltak kinn átvenni, persze nem volt jó. Várható volt, ismert probléma a rendszeres visszatérésük ez ügyben. Korrupt banda.

Azóta senki nem jelentkezett. Próbáljon meg.

Előzmény: zsé78 (27)
zsé78 Creative Commons License 2011.11.29 0 0 27

Nálunk lakhatásihoz kellett a hozzájárulásuk. 17 000-be került a szaros papírjuk. És vetettek szabvány 60*60-as tetőkibúvót is a kivezető cső mellé, mert amit beraktam az nem szabványos és egyébként sem jó helyre raktam... de másodszor már nem jöttek ki, elég volt ha lefényképezem nekik ahogy megfelelően be van épitve és elküldöm. Na én odaraktam lefényképeztem majd szépen le is vettem. Az engedélyt megkaptuk, ez tavaly augusztusban volt, azóta még szerencsére nem láttam őket! Viszont van egy eladó tetőkibúvóm:-)

KalásziM Creative Commons License 2011.11.28 0 0 26

És őket ki bünteti a szar, felületes szolgáltatás miatt ??

Előzmény: KömKel (24)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 25

Ez OK, hogy kötelezően igénybeveendő szolgáltatás.

A régi házon van egy vegyes- és egy gázkéményem. Miután a kéményseprő nem akarta kitisztítani a vegyeskéményt, így nem is fizettem arra a kéményre semmit. Hagyományos gázkéménybe belenézett, méregetett, ez OK is, ki is fizettem. A vegyesre annyit mondtam, hogy ha tisztít, akkor az is fizetve lesz.

Pampulázott valamit, hogy most nincs úgy öltözve, de most fizessek, majd valamikor jön tisztítani.

Rendben, majd lesz pénz ha úgy lesz öltözve, és tisztít. Nem jött tisztani -és a pénzért sem.

Helyette jött egy írás a jegyzőtől, hogy blablabla, kötelezően igénybeveendő szolgáltatás akadályozása, büntetés kilátásba heyezése, stb. Beballagtam a jegyzőhöz, hogy mi ez a marhaság.

Kéményseprő cég átküldte az "akadályozók" listáját, neki hivatalból ki kell küldenie ezt a levelet.

Engedjem be a fekete embert, hadd csinálja meg a tisztítást, fizessek, és béke. OK, elmondtam a történetet, hogy seprés nuku, csak a pénz kell. Majd ha mutat egy általam aláírt munkalapot, akkor fizetek. De ilyen nincs, mert munka sem történt. Rendben, ezt írjam meg a kéményseprő cégnek. Megírtam, tértivevényes levél elment nekik.

Pár nap múlva megjelent a kéményseprő. Hogy én mekkora egy ganyé vagyok, hogy őt felnyomtam a cégénél, hogy nem sepert! Mi van, jóember???

Ezután felajánlotta, hogy nekem csak egy hagyományos gázkéményem van, vegyeskémény nuku.

Nem kell fizetnem utána, de a sepréssel se zaklassam őt. OK.

Azóta minden évben megnézi a gázkéményt,ezt ki is fizetem. A vegyeskéményt magam tisztítom, ahogy sok évig előtte is tettem. 

Egy másik házon ( ugyanazon a telken, eredetileg nem lakásnak épült, de idővel az lett ) egy átalakítás után a turbós kazán cső-a-csőben füstcső-szettje az oldalfali kivezetésről át lett helyezve felső kivezetésűre. Persze emberünk ezt egyik évben kiszúrta, és arra a "kéményre" is gázkémény-díjat szeretett volna kérni. Vázoltam a helyzetet: a kazán 5 évig garanciális. Ha nem *aillant szakember nyúl a kazánba, akkor ugrott a gari. A kazán szerves része az égéstermék-elvezetőcső is.

Ha neki van *aillant-papírja, akkor OK, csinálja, ketyeg tovább a gari. Ha ő nem a márka szakembere, akkor írunk egy papírt, hogy megbontotta a rendszert, így a gyári garancia megszűnése miatt ő ( ill. a cége ) tartozik garancia vállalására. Tehát ha az 5 éves garanciaidő lejárta előtt valami bajság van, akkor ők fizetik a javítást ( magát a javítást ugye továbbra sem kérhetem tőle, mert nem rendelkezik a megfelelő képesítéssel és szakmai tudással ). Ha csak lóvét akar, azt már lejátszottuk, most sem fizetek a semmiért.

Majd megmutattam a garancia feltételeit: dokumentált évenkénti átvizsgálás.

Ezt a kazános szaki természetesen minden évben elvégzi ( pecsét a garjegyen, számla ), és ebben az évenkénti átvizsgálásban az égéstermék-elvezető ellenőrzése is benne van.

A fekete innen nem kapott szikrát, majd annyit mondott: magának továbbra is csak 1 hagyományos gázkéménye van, az is a régi házon.....

( A kazán azóta már nem garanciális, lejárt az 5 év, de az évenkénti csekkolás minden szezonkezdetkor ugyanúgy megvan. )

Úgyhogy én ezt már lejátszottam az emberrel, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez másnál-máshol hogy müxik.

KömKel Creative Commons License 2011.11.28 0 0 24

1995. évi XII. törvény (a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatásról)

27/1996. BM r. (a kéményseprés ellátásáról)

11/2004. Gkm. r. (Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat) 

Helyi Önkormányzati Rendelet (Településenként változik, ezek szabálysértési fejezete alapján büntethetők a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást akadályozó tulajdonosok.)

Hirtelen ennyit találtam. Nem olvasgattam végig, mert annyira azért nem érdekel :)

Előzmény: Törölt nick (21)
Ati356 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 23

Sőt!

Lehet, hogy felküldöm a tetőre, hogy seperje ki a turbókazán "kéményét"!

Ilyet még úgy sem láttam!!! :-D

Előzmény: Tombolda (22)
Tombolda Creative Commons License 2011.11.28 0 0 22

Általános tanács kéményseprő érkezésekor (amennyiben véletlenül nem zavartuk el őket a halál faszára): fel kell őket küldeni a padlásra, fizikailag is nézzék meg a kéményeket. Igen, ez a dolguk. És írószerrel nehéz kéményt tisztítani.

Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 21

Ők arra hivatkoznak, hogy minden a tetősík fölé kivezetett égéstermék elvezető kéménynek van minősítve....

Na, erre kéne látnunk egy rendeletet, vagy jogszabályt. Hogy ez nem csak az ő agymenésük, hanem valóban létezik ilyen írás.

Előzmény: Ati356 (19)
M63FUN Creative Commons License 2011.11.28 0 0 20

patt helyzet van. ha valaki jogász, és van ideje, lehet tudna ezzel valamit kezdeni,

de mi, mint többség maximum más cimkével látjuk el ezt a tevékenységet. nálunk

a társasházban mappával és golyóstollal "seprik" a  sima kéményeket.ennek előnye

hogy full tiszta ruhás emberek jönnek. én adónak tekintem és nem idegesítem magam.

nálam koaxiális a kémény, ugyanazok jönnek, nem mérnek semmit, én aláírom,

ők meg elhúznak. viszont így nem 7500ft-ba hanem valami 3000 ft-ba fáj ez az adó.

én is tudom hogy biztonságos, meg ők is. nem kell a színjáték. szedik a sápot amíg tehetik.

arra lennék kiváncsi mi van akkor ha egy ilyen golyóstollas seprés után meghalna valaki 

kéményhiba miatt. de sztem megszijjártanék, hogy a lakó a hibás, mert 1 fűt, 2 lélegzik(-zett)

szóval törődj bele, hogy havi 300 ft bukóban vagy, ennyibe kerül a jó levegő a lakásban, 

a szinte bizonyos mérgezésmentes nyugodt élet, és a kevesebb kazánkarbantartási igény.

és ha bosszankodsz, csak magadat idegesíted ennyiért. egyébként sztem is k*pják be !

Ati356 Creative Commons License 2011.11.27 0 0 19

Ők arra hivatkoznak, hogy minden a tetősík fölé kivezetett égéstermék elvezető kéménynek van minősítve, hiába nem az, és tulajdonképpen semmit sem tudnak vizsgálni, ami az élet és vagyonbiztonsággal van összefüggésben!

Előzmény: Törölt nick (18)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.27 0 0 18

Csak az a kérdés, hogy a turbós kazán égéstermék-elvezetőcsöve kémény-e, vagy ez is csak egy ugyanolyan cső, mintha ugyanez a kazán az oldalfalon kivezetett csővel lenne szerelve.

Előzmény: Családos, Dolgozó, Vidéki (15)
Circo Massimo Creative Commons License 2011.11.27 0 0 17

Akkor legyen, állok elébe!

Azonban ismét kiderült, hogy csak egy rabló cég primitív alkalmazottja fenyegetőzött.

KalásziM Creative Commons License 2011.11.27 0 0 16

Bizony lehet !

Feljelent a kémény seprő - életveszélyre hivatkozva.

Nem az a probléma, hogy ők ellenőríznek, hanem , hogy szakszerűtlenek  és nincs hová fordulni jogorvoslatért !!

Családos, Dolgozó, Vidéki Creative Commons License 2011.11.27 0 0 15

Pedig jogszabályilag valóban lehet következménye, ha nem engeded be, hogy a kéményedet megvizsgálja.

Előzmény: Circo Massimo (14)
Circo Massimo Creative Commons License 2011.11.27 0 0 14

Nálam is járt korábban a rablóbanda egy megbízottja. Mivel pofátlanul és cinikusan viselkedett, elzavartam, méghozzá jó messzire. A kapuból visszafordulva idegesen, vicsorogva közölte, hogy ennek lesz következménye. Lett is, nálam maradt a pénz.

A sors fintora, hogy most ősszel kazánt cseréltem, ami érintette a cső kivezetést is, de legalább ezeknek a szarháziaknak nem adtam egy filért sem :)

Családos, Dolgozó, Vidéki Creative Commons License 2011.11.27 0 0 13

Akkor vezessék be a füstadót ennyi erővel!

Ez tulajdonképp az.

Mindenhol az országban kötelező jellegű.

Mint valami csöved kinyúlik, már bachatod.

Előzmény: Ati356 (8)
Ati356 Creative Commons License 2011.11.26 0 0 12

Az én esetemben cső a csőben rendszer van.

Vajon nem lehetne valahogy jogi útra terelni a dolgot, hogy valós szolgáltatást nem nyújtanak és mégis fizetni kell érte?

Előzmény: Dunit (11)
Dunit Creative Commons License 2011.11.26 0 0 11

Semia Condens F25

10, 12, 10, 13, 40,

Thema Condens

Ezek a vastag számok emelési magasságok  ennél a kazánnál :

10 m a 60/100 -as koncentrikus kivezetés  homlokzatra,

12m a 80/125 ős  knc. kiv homlokzatra,

10 m  60 /100 -as kiv a tetősik fölé , konc. kv,

13 m  80/125 -ös kiv  a tetősik főlé, koc. kiv 

és a

40 m a 80/80 -as kivezetés  a tetősik fölé  - osztott rendszerben.

Itt látszik egy   3 -4 emeletes háznál a koc. kivezetés már számításba se jöhet a földszinten az első és második emeleten, mivel a felette lévő lakások és a padlástér miatt a kémény magassága  több mint a megengedett emelési magaság, pl. egy 3 emeletes háznál   már az 1.  em se jöhet számításba, mert a felette lévő  2 és 3. em  és padlás  minimum 9- 10 m.

Családi házaknál és emeletes házaknál  a legfelső szinten viszont nagyon praktikus megoldás ez a cső a csőben, mert mint írtam biztonságos  és ez nem a kéményseprők érdeme - ez a gyártóké.

Az alsó szinteken viszont a homlokzati kivezetés lenne a praktikus, ha engednék.

Érdekes az senkit nem zavar, hogy a közútjainkon sok helyen napi sok ezer kamion dübörög el a lakóházaktól néha 3 - 4 m-re,  füstöt okádva,  a zajról és a porról most ne is beszéljek, viszont az oldalfalra való kivezetést gyakorlatilag megakadályozzák.

Na kik ezek ??

Hát a kémény seprők, így ugyanis nincs   a karmaik között egy fizető áldozat !

Arról most ne is beszéljek : egy oldalfali kivezetés megoldható pár tizezerből, egy tetősik fölé meg általában 300 eft.

Ez se érdekli a kényseprőket , őket a biztos rizikó mentes üzlet érdekli egyedül.

Előzmény: Dunit (10)
Dunit Creative Commons License 2011.11.26 0 0 10

A SD  kazánok égéslevegő rendszerek példatára segédleteknél így adja meg az egyenértékű csőhoszt  :

K1.3 60/100 mm-es rendszer függőleges elvezetéssel tetősík fölé

Kondenzációs

Készüléktípus

Maximális

egyenértékű

csőhossz

60/100 mm-es

rendszer esetén

(m)

Alkalmazható

indítóidom

cikkszáma

Semia Condens F25 10 0020081017

Thema Condens F25 10 0020081017

Thema Condens FAS 12 10 0020081017

Thema Condens FAS 25 10 0020081017

Thema Condens FAS 30 10 0020081017

Isotwin Condens F24/30 10,5 0020081017

Isotwin Condens F30/35 5,5 0020081017

Előzmény: Dunit (9)
Dunit Creative Commons License 2011.11.26 0 0 9

Nem az elméletem csak a megosztott rendszerekre érvényes.

A cső a csőben elvileg a legbiztonságosabb.

Hogy miért ?

Hát mivel a füstgáz a középső csőben megy, ezt körülveszi a levegő cső , ami ugye szivott , bármely szivárgásnál a füst csak visszamegy a kazánba - tesz még egy kört. Ez  a külső cső egy védő burok.

Viszont  ez meg annyira biztonságos, hogy a kéményseprő bármilyen ténykedése itt felesleges !

persze itt meg más probléma van.

Nem mindenhol telepíthető, a magasság erősen korlátozott.

Pl. egy több emeletes házban az alsó szinteken szóba sem jöhet !!

Előzmény: Törölt nick (7)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!