Keresés

Részletes keresés

kazettatok22 Creative Commons License 2012.06.06 0 0 129

http://hvg.hu/hvgfriss/2012.22/201222_ellehetetlenulo_kozgyujtemenyek_unokaink_se?FullComment=true

Ment-e a könyvek, műtárgyak, régészéti leletek által a világ elébb? A kormány valószínűleg úgy tartja, hogy nem, hiszen skrupulusok nélkül vezényli a kulturális örökség intézményrendszerének elsorvasztását.

muzeológus tudja helyettesíteni a teremőrt, a teremőr viszont nem tudja helyettesíteni a muzeológust – magyarázta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, hogy a múlt héten miért volt kénytelen maga is beállni teremőrnek. Egyúttal persze azt is demonstrálta akciójával, milyen kreatív megoldásokat kell bevetniük a közgyűjteményeknek, hogy a kulturális szférát ért drasztikus megszorítások dacára megmentsék a szakembereiket és az intézményüket.

Kevesen gondolták volna, hogy épp a nemzeti elkötelezettségét hangoztató, konzervatív kormány alatt lehetetlenülnek el a kulturális intézmények – fogalmazta meg a szakma csalódottságát a HVG-nek egy másik közgyűjteményi vezető. Márpedig a nemzeti örökség hordozói, a műemlékvédelem, a múzeumok, a könyvtárak, a levéltárak olyan átalakítás közepén vannak, amelyből komoly veszteséggel tudnak csak kijönni, sőt némely esetben a megszűnés veszélyének vannak kitéve. E folyamatokról Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója egy interjújában lakonikusan csak annyit jegyzett meg, hogy „az első Orbán-kormány időszakával ellentétben a kultúra ma nem élvez prioritást”. Legfeljebb hangzatos szavak röpködnek a nemzeti kultúra fontosságáról, miközben Kerényi Imre elképesztően nívótlan ötletelései jelenítik meg a nemzeti, konzervatív ízlést.

Római kori sír egy pécsi méygarázs építkezésen

Fotó: Tóth László

Nemhogy prioritást nem élvez a kultúra, hanem a legnagyobb elvonásokat szenvedi el: mintegy harmadával csökkent az e területre fordított költségvetési támogatás az elmúlt években. Mint azt Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője a parlament kulturális bizottsága előtt ismertette, csak 2012-ben 20 százalékkal zsugorodott a múzeumokra és 18 százalékkal a könyvtárakra jutó állami finanszírozás aránya az előző évhez képest. Az országos közgyűjtemények esetében az idei állami költségvetés emellett 20 százalékos bérkeretcsökkentést írt elő.

„2011-ben elvonták költségvetésünk 12 százalékát, az idén eleve ennyivel kevesebbel indultunk. Ehhez jött még a bérkeret egyötödének levágása, úgyhogy azt tesszük, amit a többi múzeum: leállítottuk a beszerzéseket” – mondta Csorba. A Nemzeti Múzeum, tette hozzá, „nagyot álmodni” sem tud, hiszen nem képes előteremteni a pályázatokhoz szükséges önrészt. A bérkeretcsökkentés miatt a minisztériumhoz tartozó közgyűjtemények több száz dolgozójuktól voltak kénytelenek megválni. Az Országos Széchényi Könyvtártól például 350 millió forintot vontak el ily módon az idei évre, így közel száz alkalmazottját kellett elbocsátania, miközben arra azért talált pénzt a kormány, hogy 1 milliárd forinttal kistafírozza a Magyar Művészeti Akadémia nevű, sebtében köztestületté nyilvánított – az alaptörvényben is nevesített – egyesületet.

anjelica Creative Commons License 2011.11.25 0 0 128

Nemrégen államosították-benyelték a képcsarnokokat, galériákat, gondolom rengeteg az értékes műtárgy is. Ennek alig volt visszhangja, ez az einstand is sikerült.

Itt is valami hasonló készül.

_ZE Creative Commons License 2011.11.24 0 0 127

Bocsánat, Lacibácsi :-)

Előzmény: WYW (123)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 126

Őszintén monjad meg,mi a jó istent monjak .

Dolgoztam én művelődési központban is,hát az szenzációs volt,hogy mennyien nem csináltunk semmit .

Mitől baj,hogy most vége lesz ennek a világnak ?

Előzmény: WYW (125)
WYW Creative Commons License 2011.11.24 0 0 125

Akkor részedről ez ok.

Előzmény: Törölt nick (124)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 124

Hát majd a ráérő kiállításrendezők szépen teremőrök lesznek a szabadidejükben a többi ráérővel együtt.

A nyugdíj mellett dolgozó teremőrnek meg ott van a nyugdíja a megélhetésre ....

Előzmény: WYW (123)
WYW Creative Commons License 2011.11.24 0 0 123

De most a teremőrökről van szó.

Előzmény: Törölt nick (122)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 122

Nem,csak eszembe jutott,milyen kurva jó világom volt akkor,amikor kiállításrendező voltam .

Pár nap munka,aztán hetekig csak szerdánként jártam be 1 órás értekezletre ....

Igazi faszrázó állami munkahely volt .

Előzmény: WYW (121)
WYW Creative Commons License 2011.11.24 0 0 121

Kinéztél magadnak valamit?

:-)

Előzmény: Törölt nick (120)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.24 0 0 120

Ez jó hír ....

Előzmény: WYW (118)
_ZE Creative Commons License 2011.11.24 0 0 119

Azóta nagyjából semmi :-P

Előzmény: linfury (39)
WYW Creative Commons License 2011.11.24 0 0 118
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 117

,,...ezt már ismerjük... tudod, a komenyisták szlogenja: még egy kis idő, de a fényes jövőben! "Holnap lesz fácán...""

Tudom,vagy 46 éve ezt hallom az összes majom politikustól ...

Előzmény: Ghanima (112)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 116

,,Azért mert sok barom csak a számokat látja, azt már nem, hogy milyen munka van mögötte."

Hát sok tapló meg azt nem látja,mennyi pénz van mögötte milyen teljesítménnyel,és hogy az a pénz biza nem a fán terem hozzá,bár az állami alkalmazottak többségének erről nem sok fogalma van .

,,Szívesene megkérdezném Marchlakó szakértő barátunkat mi a munkája, hogy így tudja fikázni másét, valószínűleg sok mindenhez érthet."

Kérdezd nnyugodtan .

Amúgy neked mi a fontos és értékteremtő munkád ?

Előzmény: Jimbo (111)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 115

,,Az ELTE-n rengeteg nyelvvel foglalkoznak, plö.: a szláv szakkönytárban 12 nyelvvel. Erre van két könyvtáros, pedig kb. 80 ezer kötetre 6 kellene az előírás szerint."

Érdekes,a leltáruk szerint én azt láttam,hogy a Szláv és Balti Filológiai Intézet Könyvtára 28 940 könyvet, bekötött, tékázott folyóiratot tartott 2007-ben .

Bár azóta majdnem tripláztak ezek szerint .

És egy könyvtárosvolt hozzá ....

Előzmény: kis59 (110)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 114

Én sem értem,milyen logika szerint megy ez,hogy a kerékpáros pálya,meg a futópályák miért később épülnek majd meg .

Azt meg vagy 20 alkalommal leírtam a fociról,hogy megvan annak a szépsége,amikor a kajakos utánpótlástól fogva a nagyokig hideg vízben,fűtetlen öltözőkben öltöznek,fürdenek,a botlábú focistáknak meg ki van nyakva a seggük .

Aztán mikor jön egy VB,olimpia,előre megy a duma,hogy kitől,kiktől várja el a nép az aranyat,ezüstöt ...

Amúgy a foci,meg az összes versenysport támogatása,díjazása egy régi és elbaszott dolog .

Előzmény: a karaván halad... (109)
Ghanima Creative Commons License 2011.11.17 0 0 113

Ugyan, ugyan... minek az a sok idegen nyelv! Még megértenék, hogy mit mondanak a Fényes tekintetűről máshol. A plebs robotoljon, bámulja a tévét és annyi.

Valahol félretéve megvan nekem egy Pápai karikatura még 1998-ból, elő kellene halásznom, igen jól - mint kiváló karikaturista - jellemezte a fityeszes bagázs alapvető jellemét:

a rajzon a Kedves Vezető, a nőfaló, meg tán a laptopos tákolmányíró látható. A biggyesztett szájú azt mondja bámuló alattvalói kollegista társainak:

"A nép megválasztott minket, a nép fogja be a száját." (de lehet, hogy pofáját van írva, nem emlékszem)

_Ennél_ jobban, találóbban már akkor sem jellemezték sokan  fk. ov-t.

Ghanima Creative Commons License 2011.11.17 0 0 112

Aha... focipálya most... atlétikai pálya majd... ezt már ismerjük... tudod, a komenyisták szlogenja: még egy kis idő, de a fényes jövőben! "Holnap lesz fácán..."

Előzmény: Törölt nick (108)
Jimbo Creative Commons License 2011.11.17 0 0 111

Azért mert sok barom csak a számokat látja, azt már nem, hogy milyen munka van mögötte. Szívesene megkérdezném Marchlakó szakértő barátunkat mi a munkája, hogy így tudja fikázni másét, valószínűleg sok mindenhez érthet.

kis59 Creative Commons License 2011.11.17 0 0 110

Látom, baromi nagy szakértő vagy a témában.......

Fiskálisan csak a számokat látod, mint egy politikus....:))

Az ELTE-n rengeteg nyelvvel foglalkoznak, plö.: a szláv szakkönytárban 12 nyelvvel. Erre van két könyvtáros, pedig kb. 80 ezer kötetre 6 kellene az előírás szerint. A könyvtár nem csak az ELTÉ-t szolgálja ki, hanem országos igényeket is könyvtárközivel (Tud kutatók, szakdolgozók stb.) A könyvtárosoknak elvileg az adott nyelvet ismerniük kell, mert fel kell tudniuk dolgouni az anyagot.

A könyvtárban nem "átlag"-irodalom van, hanem szakirodalom, könyvritkaságok.

De írhatnánk más példát is..

Nem értem, minek mondunk véleményt arról, amihez nem értünk.......

Előzmény: Törölt nick (91)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.17 0 0 109

,,Elmagyarázni én is el tudom, csak NEM ÉRTEM!" (C) Egy zsidóviccből.

Nézd, egy stadion - azegy komplexum, amelyben sok egyéb más is helyet kap, már a tervezés stádiumában, és nem csak focipályából áll! Magyarán, az atlétikai futópályák, stb., már a rekonstrukció során bele kell hogy kerüljenek egy ilyen projektbe, és nem pedig ,,majd, külön."

Bár a témához nem kapcsolódik szorosan: a büdös életbe nem bírtam megérteni, hogy miért ölnek annyi pénzt folyamatosan egy totálisan veszteséges sportágba, miközben ,,az aranyat hozó tyúkok" nem jutnak hozzá új sportlétesítményekhez és komolyabb támogatáshoz (gondolok itt - csak hogy példát mndjak - a birkozókra, vívókra, kajakkozókra-kenusokra, st. stb.)?

Előzmény: Törölt nick (108)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 108

A FourFourTwo című focisportál szerint a kormány szerdai ülésén döntött a Puskás Ferenc Stadion újjáépítéséről, amely jövőre kezdődik, és 2015-ben fejeződik be. Korábban Fürjes Balázs, a budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos azt mondta: bár a végső szó kimondása nem az ő hatásköre, a beruházás túl drága, ezért érdemes lehet két kisebb, modern stadionnal segíteni a magyar futballt.

Kormányzati forrásra hivatkozva a FourFourTwo csütörtökön közölte: a Puskás-stadion újjáépítése jövőre kezdődik, 2015-re fejeződik be, tíz éven belül pedig atlétikai stadion és kerékpárpálya is épül a mostani olimpiai központ területén.

"Az új futballstadion 42-45 ezer férőhelyes lesz, alkalmanként további húszezer férőhellyel lesz bővíthető" - írja a lap, amely úgy tudja, a jelenlegi arénát teljesen lebontják, az emlékét viszont bizonyos építészeti motívumok őrzik majd.

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20111103-2015re-lehet-uj-puskasstadion.html

Előzmény: a karaván halad... (107)
a karaván halad... Creative Commons License 2011.11.17 0 0 107

,,Csak jelzem, hogy a felépíteni akart stadionokba - de legalább is a Népstadionba - nem tervezik atlétikai versenyek rendezésére alkalmas futósávok, távol- és magasugró területek elhelyezését, csak focipálya lenne..."

Örülj annak, hogy Ő Királyi fensége, I. Orbán nem fut, mert akkor az ország összes közútjából legalább egy sávot elkülönítenének a kocogóknak...

Előzmény: Ghanima (103)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.17 0 0 106

Teljesen jó ötlet,én is támogatom .

Előzmény: _ZE (105)
_ZE Creative Commons License 2011.11.17 0 0 105

És az államigazgatási vízfej? Ott nem kéne csak úgy, jó példával elől járva 20%-kal költséget csökkenteni?! Nem kiszervezzők ilyen-olyan káhátébe/nonprofit cégbe/intézetbe/közalapítványba/lóülánykedvencbe az eredeti létszám és költség duplájáért, hanem elosztva a megmaradók között a feladatokat... Na...? Nem jó ötlet?!

Előzmény: Törölt nick (8)
Ghanima Creative Commons License 2011.11.17 0 0 104

Normális országokban a hivatalos nemzeti könyvtár látogatása ingyenes...

Az OSzK-ból pedig úgy akarták kiutálni a diákokat, hogy jócskán megemelték az amúgy is létező könyvtárjegyek árát.

Előzmény: Törölt nick (88)
Ghanima Creative Commons License 2011.11.17 0 0 103

Csak jelzem, hogy a felépíteni akart stadionokba - de legalább is a Népstadionba - nem tervezik atlétikai versenyek rendezésére alkalmas futósávok, távol- és magasugró területek elhelyezését, csak focipálya lenne...

Előzmény: zsuzsa (82)
schlumberger Creative Commons License 2011.11.16 0 0 102

Na, röptében fosta össze a bokáját, még átment az üzenet

Előzmény: schlumberger (101)
schlumberger Creative Commons License 2011.11.16 0 0 101

Mégis, mit vártok EZEKTŐL?

És itt most kár, hogy nem tudom Hóbagoly et. mimikáját idézni (az előbb beírtam már, de közben összeomlott a gépem (melyhez hasonló jókat kívánok, hogy ö.m.a.f.!)

schlumberger Creative Commons License 2011.11.16 0 0 100

Mégis, mit vártok EZEKTŐL? 

És itt most kár, hogy nem tudom a Hóbagoly tipikus kifejezéstárát alkalmazni...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!