Több mint húsz éves probléma végére kerülhet pont egy fideszes és KDNP-s politikusok által beterjesztett módosítás kapcsán. Az új helyi önkormányzatokról szóló törvény - a tervezet szerint - ki fogja mondani, hogy közterület és közintézmény nem viselheti olyan személyek nevét, akik a XX. századi totalitárius rendszerek megalakításában vagy fenntartásában szerepet vállaltak.
Nyilvan megszunne a demokracia, ha ugyanugy nem lehetne kommunista gyilkosokrol utcat elnevezni, mint naci gyilkosokrol. Huuu, ha belegondolok, ugy erzem surgos rettegnivalo tor ram.
Jut eszembe ha nem voltak oroszok náluk akkor meg különösen érdekes az összevetés.
Annak ellenére hogy itt rontották nálunk a levegőt a ruszkik a Kádáréknak a többi szoc. országhoz képest viszonylag élhető országot sikerült összehozni.
Amikor itt már réges régen lazább szellők fújdogáltak a szlovák határ túloldalán (akkor még csehszlovákia volt) olyan táblák voltak hogy "éljen hős felszabadító szovjet hadsereg" meg ilyen baromságok.
Ja és ezek a baromságok az út szélén voltak kint mint az útjelző táblák.
Anno a saját szememmel láttam, néztem is hogy mi ez az egész.
Valahogy elég ésszerűtlennek tűnik hogy az egykori Csehszlovákia akinek jóval hosszabb közös határszakasza van ausztriával mint magyarország, hogy ott egy orosz katona se legyen????
Elég rénézni a térképre , dobja magát hogy egy esetleges kelet nyugati konfliktusnál a csehszlovák területen néhány hadosztály jól jön.
Amúgy a Lengyelek is a győztes oldalon voltak a háborúban és nekik is kijutott a komcsi szopásból rendesen.
Ez az egész utcaneves dolog MOST egy agyatlan baromság.
Dettó ugyanaz mint a rendszerváltáskor.
A választások előtt ment a mantra a rendszerváltó pártok részéről hogy:
"A magyar gazdaság a csőd szélén áll.
Sürgősen tenni kell valamit mert holnap beleesünk a szakadékba.
Haladéktalanul meg kell kezdeni az ország megmentését.
Stb. Stb."
Az MSZP-t szépen kiseprűzték és jöttek a rendszerváltók.
Én mint naív lélek azt hittem hogy ezek a derék hazafiak nekilátnak ezerrel hogy lilábaljon az ország.
Nos nem igazán így történt.
Először is megszavazták hogy mennyi legyen a fizetésük.
Majd megszavazták hogy hogyan nézzen ki az új címer: legyen korona, ne legyen , jobbra vagy balra dől a kereszt a koronán, stb.
Mi legyen a köztéri kommunista szobrokkal, stb.
Na kb. itt volt az hogy azt mondtam magamban: Elmentek a jó büdös francba.
Ugyanis ha ég a házam akkor nem azzal foglalkozom hogy vajon szépek-e a csetreszek a vitrines szekrényben, hanem mentem az értékeket és oltom a tüzet hogy a lehető leg kevesebb legyen a kár.
Ha azok a francos (amúgy elég ronda) szobrok ott voltak 40 évig még fél évet kibírnak.
Valahogy az lett volna a logikus a számomra ha a nagyon okos fejek összeülnek és megegyeznek hogy hogyan lehet rendbehozni a gazdaságot, mert ha az bajba kerül egy csomó ember megélhetése kerül veszélybe.
AZTÁN ha ez megvan lehet bohóckodni a szobrokkal meg ilyen szarságokkal.
A házépítés sem úgy kezdődik hogy előbb rakom fel a szélkakast a kémény tetejére és utána kezdem építeni a házat.
Ukrajnában történtek már nagyobb csodák is utcanevek terén! :D Ha ott egy Banderáról vagy Suhevicsről is lehet utcát elnevezni! :)
(Egyébként megjegyzem, hogy azért a Krím-félszigetre Kun Béla neve tényleg nem való. Enyi eséllyel a Dohány utcát is át lehetne keresztelni Szálasi utcának, mert k.b. ugyan olyan értelemmel bírna, mint egy Kun Béla utca Szimferopolban vagy - pláne - Jaltában.
,,Togliatti????????? Az Olasz Kommunista Párt főtitkáráról (Palmiro T.) elnevezett városban...? Elképesztő kommunista elnyomás lehet ottan, ha még mindig nem merték átkeresztelni.... ☻"
Sok településnek visszaadták 1991 után a régi nevét, de mindenhol lehetett szavazni (azaz a lakosságra bízták, hogy kérik-e a régi nevet, vagy maradjon, ami maradt a kommancs érából. Togliattiban a lakosság több, mint 80%-a amellett szavazott, hogy ne adják vissza a városnak az 1965 előtti nevét (Volgai-Sztavropol). Így maradt Togliatti, amit 1965-ben adtak neki, amikor az olasz FIAT nyerte meg a VAZ (a Volgai Autógyár) építésének tervét.
A poén az, hogy Oroszországban mindössze hat településnek maradt meg a szovjet érából származó neve a népszavazás után és ebből három van a Szamarai megyében (Togliatti, Novokujbisevszk és Csapajevszk) a negyedik város - az Amúri-Komszomolszk (ott sem akarta a lakosság a régi nevét - Amúri Nyikolajevszk), az ötödik, ugye, Kalinyingrád (Königsberg), a hatodik Uljanovszk (cári időkben Szimbirszk).
Más helyeken viszont egyértelmű volt, hogy azonnal megszavazták a régi neveket. P.l. Leningrádot még a legvadabb kommunizmusban is az emberek egymás között csak Petyerburgnak vagy Pityernek nevezték. Vagy ott van Tver, ami csak a hivatalos papírokban volt Kalinyin, a hétköznapokban az emberek a Tvert használták.
Egy esetet tudok, ahol a lakosság nem kérte sem a régi, sem a kommunista nevet és maradt az ,,arany középút" - Volgográd (cáriidőkben Caricin, kommunista érában Sztálingrád).
Pont nem azt kritizálják a Kádár-rendszerben, amit kéne (kinevelte a magyarságból az önállóságra való igényt, langyosvízért cserébe a demokrácia feladása). Tulajdonképpen ha vörös helyett Árpád-sávosba csomagolták volna, megfelelne nekik az a fajta berendezkedés.
az egyik oldal halottá hazudta magát," A másik oldal pedig inaszakadtából igyekszik utolérni őket, nem veszi észre, hogy azok ott már rég lemaradtak mögötte...
... na de ki a csuda lehet az aki ráér ilyesmiken meditálni, hogy új utcanevek.... meg arrébb kéne tenni a József Attila szobrot.... meg ilyesmik? Tényleg nem lényeges, de ez csak rossz üzenet, hogy ilyesmiből még mindég meg lehet élni.
mindenek előtt garat első nyitott topikodhoz... ha lehet kicsit hely kímélőbben legközelebb...
mellesleg szerintem is ez a mai magyar politikai, gazdasági, társadalmi kérdések közül az egyik legfontosabb... arra mindenesetre jó, hogy erről beszéljenek a népek és ne a valódi gondokról... terelés...
A sors iróniája, hogy nevéhez kapcsolódik az első koncepciós perek megrendezése is, amelynek később ő maga is áldozata lett: 1949-ben Rákosi Mátyás vetélytársaitól való félelmében a szovjet példát követve belső tisztogatásba kezdett. Rajkot később rehabilitálták, és 1956. október 6-án újratemették. Temetésén soha nem látott, többszázezres tömeg vett részt előjelezve azt a robbanásig feszült helyzetet, amely heteken belül forradalomba és szabadságharcba torkollott.
A fáma szerint ekkor hangzott el ez a megjegyzés: "Szegény Laci, ha ezt látná, de közénk lövetne...".
Ami az utolsót illeti, Puskás Öcsi azért megérdemli, hogy stadiont nevezzenek el róla.
A Honvédé már megkapta Bozsik nevét, más meg mi lehetne alkalmasabb?
Bár a Népstadion nevet én sem töröltem volna el teljesen. Lehetne például Puskás Ferenc Népstadion, még nem is olyan hosszadalmas, mint a Papp László Budapest Sportaréna. Vagy akár lehetne párhuzamosan használni a két nevet, mint Milánóban a San Siro/Giuseppe Meazza stadion.