Persze, nem is mondom, hogy Maradona volt a hibás, de..., és pl. emlékszem egy Menotti nevezetű argentín edzőre, több siker után végül milyen csúfos véget ért szegény..., és a legtöbben így járnak. Most én nem tudom Albert mit csinált a Fradiban, de szerintem ne is firtassuk, mert nem jönne jól ki a problémából a Fradi mai helyzetét nézve:-(
Azért amikor az a rémes lejtmenet elindult, akkor a császár már nem lehetett igazán formában. Amúgy konkrétan azt láttam a TV-ben aznap este, amikor meghalt, hogy visszajátszottak egy régi filmet, amikor Rákosi edző, és mosolyogva mondta, hogy Flórinak kemény a pad, hiába próbálja rábeszélni. Attól, hogy valaki jó focista, nem kell feltétlen jó edzőnek lennie, nem vagyok annyira otthon a témában, de a jó focisták rendre leszerepelnek ebben a szerepben, lásd pl. Maradonát. Albert egy nyugis életet választott, megtette a magáét a pályán, ennyi pont elég volt a mítoszához.
A 34-es hsznél én így értékeltem ezt a helyzetet, később meg Rákosit hallgatva a TV-ben úgy nyilatkozott viccesen, hogy "Flórinak túl kemény volt a kispad:-)", vagyis szerinte is ő nem akart komoly felelősséget vállalni, nagyon okosan megőrizve a mitoszát.
Én ugyan nem, de Ídesapám nagyon nagy rajongód volt. A helyzet az, hogy én sosem láttalak 64-es születéssel élőben játszani. Én Dózsás voltam gyerekként Ő meg fradis. Mégis mennyit mesélt Rólad. Na persze gondolhatod hogy együtt jártunk a kettősrangadókra, és a helyszínen éltük végig együtt, mint két """ellenség""" a 8:3-at, meg a 0:5-öt is. (eredmények az én szemszögemből Dózsa-Fradi relációban)
Amit külön meg kell Neked mindenkinek köszönni az az, hogy majdhogy nem a halálod pillanatáig ott voltál mindenkivel fociközelben, közel a pályák széle tüzéhez. A helyzet az, hogy annyi mindent adtál nagyon sok embernek a világon, hogy most itt állunk meredten csodálkozva a szörnyű híren, hogy mit vesztettünk el? Kérdi az ember fuldokolva adományaiddal elhalmozva, miközben még megvádolna valaki azzal Flóri, hogy maradhattál volna, mert még-még-még kapni akarna Tőled.
De nem..... Isten nyugosztaljon Téged, de ne izgulj odafönt! Nem halltál Te meg egy csöppet sem! Itt élsz tovább a mi millónyi szerető szíveinkben.
Egyszer már pedig megállapítottuk,hogy egy korosztály vagyunk:-)Ami Puskásékat illeti volt egy gombfoci csapatom magyar válogatott néven ,az aranycsapat volt, de érdekes módon Puskás és Czibor nem volt köztük.Azért akkor is voltak ám szóbeszédek.Afféle urban legendek ,és Flóriról is keringett ilyen,mivel ez kegyeleti topik.......inkább hagyjuk.
A történet aranyos, akár igaz, akár nem:-) De amire én gondoltam, az az, hogy sokan sajnos azt hitték, ha focizni tudnak, akkor jó edzők is lehetnek egyben, de ebbe szinte mindenkinek beletört előbb, vagy utóbb a bicskája! Emlékszem, már kislányként sem értettem, hogy miért küzdenek a szövetségi kapitány címért, Baróti volt az egyik, a másik neve nem jut eszembe, ja Illovszky volt.... Én már kislányként éreztem, hogy az egy olyan szakma, aminek mindig bukás a vége! Szegény Varga Zoliról ne is beszéljünk, vagy Nyilasiról és bárkiről. Nos Albert sosem vállalt efféle szerepet, így mindig győztesként marad meg a magyar emberek emlékezetében.
Mas volt kicsit a sportetika akkor , Bozsik Cucu korul sem voltak botranyok, Hidegkuti kozul sem , Fenyvesi dr korul sem. Csinaltak csibeszsegeket de nemcsak focistak voltak,hanem sportemberek is. na jo Dalnokit egyszer kiallitottak,mert azt mondta a bironak, Biro ur maga beteg, majd a Fenyvesi megvizsgalja.A biro azonnal kiallitotte , Fenyvesi allatorvos volt.Persze lehet,hogy ez csak anekdota:-) De jo.
És ne felejtsük el, hogy Albert Flórián nem csak jó, vagyis fantasztikus focista volt, hanem nagyon okos ember is! Sosem kompromitálta magát semmilyen helyzetben, és nem vállalt soha olyan feladatokat, amikkel nem tudott volna megbírkózni! Azon túl, hogy a végefelé csípőre tett kézzel várta a labdát (aminek mint tudjuk, egy komoly sérülés volt az oka), semmi rosszat nem lehet rá mondani!:-) Sajnos nagyon kevés sikeres embernek adatik meg, hogy úgy mehet el, hogy nem követett el életében komoly hibákat. Ő ebben is kivételes ember volt, szerintem, ha bevallaltanul is, de az ellenfelek és az ellenfelek drukkolói is tisztelték! És hát az, hogy nem hagyta el a hazáját..., hát lehet, hogy emiatt sokan hülyének nézték, de hogy becsülték is érte, az biztos.
Az első két futballista neve amit megjegyeztem az Albert és a Fradi,aztán felvilágosítottak,hogy az utóbbi az egy csapat neve.Ennek ellenére újpesti szurkoló lettem,mert tetszett a Dózsa név.Mindig is irigyeltem a Ferencvárosiakat a Flóriért .Talán Bene megjelenése jelentett késöbb valami gyógyírt.Az elsö meccs amit láttam a Népstadionban Ferencváros -Újpest rangadó volt.Albert vs Bene ahogy manapság írnák. A Fradi nyert 2:1-re ha jól emlékszem.megérdemelten.A meccs után szaladt mindenki hazafelé mert akkor vetítették elöször a Gázláng cimú filmet a tv -ben.A dátum? talán 1967