Miközben világszerte megmozdulások zajlanak a pénzpiaci szereplők ellen, egy svájci elemzés 43 000 nemzetközi vállalat kapcsolatainak vizsgálatával megerősítette, hogy létezik a cégeknek egy főként bankokat tömörítő viszonylag kis csoportja, ami aránytalanul nagy befolyással rendelkezik a világgazdaság fölött.
Látom nem világos. Ha csak egy társasházi lakógyűlést láttál életedben, rögtön megérted, hogy még 5 független szereplő között is szinte elképzelhetetlen, hogy alapvető kérdésekben egyetértsenek.
A helyzet az, hogy nem kell alapvető kérdésekben egyetérteni, elég, ha egyedül a jelenlegi redszer fenntartásában értenek egyet. :))
Egy katolikus, egy protestáns, egy moszlim és egy zsidó, együtt kávéznak:
A katolikus: Gazdag ember vagyok, megveszem a Citibankot! A protestáns: Rengeteg pénzem van, kinéztem magamnak a General Motors-t! A moszlim: Mesés vagyonom van a Microsoft céget fogom megvenni ! A zsidó, lassan iszogatja a kávéját : NEM ADOK EL SEMMIT !
Látom nem világos. Ha csak egy társasházi lakógyűlést láttál életedben, rögtön megérted, hogy még 5 független szereplő között is szinte elképzelhetetlen, hogy alapvető kérdésekben egyetértsenek, még ha az érdekeik azonosak is. Nem létezhet semmiféle hosszútávú összeesküvés ilyen sok szereplő között.
egyetlen befektetési banknak sem jönne jól egy bolsi vagy náci hatalomátvétel
Ez azért nagyon egyszerű viszonyulás.
Itt tudniillik nem azáltalad frappánsan leegyszerűsített hatalomátvételről van szó.
A hatalomátvétel sokkal inkább jellemző azokra a "társulásokra" akiknek alapvető érdeke, hogy a jelenlegi befolyást megőrizzék, és ehhez a politikai hatalmakat felhasználják.
Való igaz, egyetlen befektetési banknak sem jönne jól egy bolsi vagy náci hatalomátvétel egyetlen fontos piacon sem. Nekem sem. Meg a nyugdíjra kisbefektetőknek sem. Én a magam részéről boldog vagyok, hogy vannak hatalmas szövetségeseim.
Hát igen, ha alapkezelő vagyok vagy beruházási bank, akkor nem érdekem, hogy a kuncsaftjaim portfóliójában szereplő cégek papírjai elértéktelenedjenek. De sajnos sok kontrollom nincs felettük, ezért ez hébe-hóba csak előfordul. Ha előre kiszagolom, és diszkréten megszabadulok ezektől a papíroktól, akkor máris nem fűződik semmi érdekem fennmarádásukhoz.
ennyi szereplő biztosan versenyez egymással, még ha bizonyos csoportjaik időről-időre össze is fognak adott célok elérése érdekében.
a szereplők bár a piacon versenyeznek egymással, más tekintetben azonban együttműködnek, az pedig közös érdekük, hogy ne következzenek be változások a jelenlegi hálózatuk szerkezetében.
Az, hogy 147 cég uralja a világgazdaságot, pontosan az összeesküvés-elméleteket cáfolja, ugyanis ennyi szereplő biztosan versenyez egymással, még ha bizonyos csoportjaik időről-időre össze is fognak adott célok elérése érdekében.