L. Simon László fideszes képviselő visszaállítaná a Kossuth tér 1944-es képét, ha máshol nem, akkor a Parlament előtti térségben. Elszállítanák az ezután állított szobrokat, többek közt József Attiláét...
Nem a Parlament előtt van, hanem mellette, egy árnyas zugban. Ha bármely politikai nagyságot odateszik, bizonyára kifogásolták volna azt az őket imádók. Remek hely volt ez a legnépszerűbb budapesti, és az egyik legnépszerűbb országos költőnknek... Petőfi is kapott jó helyet a Duna mentén, József Attilának is járt az a hely. Amit nem csak ő maga érdemelt ki, hanem a verse is, ami valamelyest a mostani EU szövetséget vízionálja..., talán ez is a gond???
"A Dunának, mely mult, jelen s jövendő, egymást ölelik lágy hullámai. A harcot, amelyet őseink vivtak, békévé oldja az emlékezés s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés."
De mikor jutunk el végre ide???
A politikusok amúgy jönnek, mennek..., a költészet örök!
József Attila remek költő volt szerintem.Most attól függetlenül hogy komolyan baloldali volt,a parlament elött fontosabb történelmi személyiségeknek kell helyet adni.Ő csak azért került oda,mert volt egy bizonyos politikai nézete,és ennyi.Semmi több!Ez pedig amolyan baloldali népbutítás része.
Az előbb láttam egy videót, ahol az öreg hölgy nyilatkozott, teljesen hibbant szegény. Ő harcol a végsőkig, József Attiláért is. Ránézésre diliházba csuknám, aztán ott harcolhatna kedvére.
Maga a fakívágás az a világ összes nagy és kis városában, még a reprezentatív utcákban, sugárutakon, tereken is egy mindennapi úzus.
Gondolod hogy a párizsi Champs Elisée-n, vagy a berleini Unter den Lindenen nem cserélgetik olykor a fákat?
Nem a fenét.
Én 30 éve ugyanazon a helyen lakom, és a közelemben levõ közepes forgalmú nagy fõúton már ez idõ alatt másodszor cserélték a fákat 10 méterenként. Legutoljára le is fotóztam a kivágottakat (nem voltak idõsebbek 10 évesnél) és az utánuk telepítetteket is.
Ez néha azért kell, mert vagy kiöregedtek, vagy -néha- meg azért, mert az uttestet és az alatta levõ pecerájt kicserélik, s egyuttal a fákat is ki KELL vágni, mert az uttesti kaparászások alatt úgyis tönkrevágnák a fákat az erõgépek.
Az új fák 10 év múlva ugyanolyan frankók, erõsek lesznek, amilyenek a régiek voltak, csak fiatalitódtak, tehát akkor lesz elõttük 50 nyugis év.
Addigra meg úgyis átveszik a hatalmat a nemliberális normálisak.
Ha tudták volna a Zelvtársak, hogy farkastorkhy károlyi misu szobrát a szép jövõben leönti a hálás proletárság majd kutyagumival kevert vörös festékkel, akkor azt is inkább a kõbánya alsó pályaudvar közelében levõ kis zsákutcába teszik.
Sose mondtam mást. A Kossuth-tér fáinak megölése az egyik legszemetebb manővere volt a mai Magyarországnak.
A térbeli viszonyok meg tények - ha a rakparti támfal mellé kerül a szobor, már nem látni a villamosból. És olyan rossz levegőjű helyen - nagyon helyesen- turisták sem járnak, nemhogy budapesti járókelők.
József Attila szobrát el akarják dugni a fagyilkosok.
Olyan helyre, ahol járókelők nem járnak és a villamosból se lehessen látni. Csak a rakparton gyorsan közlekedő autókból lehet valami elmosódott izét látni belőle.
És az 56-os emlékmű, meg a Bibó szobor hogy fog beleférni a 44-es (nem eredeti!) látványba? Annyira öreg szerencsére nem vagyok, hogy személyes emlékeim lennének 44-ről, de hányinger kerülget a gondolatra is, hogy ez az etalon. De ezt már megrágtuk..., bár így is megfekszi a normális ember gyomrát.
A lényeg az, hogy ha nincs tiltakozás, akkor elvitték volna Attilát ki tudja hová! Ez tuti! Végre egyszer hallgattak valamire, jól mérték fel, hogy mekkora veszélyt jelentett volna ragaszkodni a végleges áthelyezéshez. Nekünk, most élő embereknek érzelmileg nem sokat jelent egyik szobor sem, kivéve ezt az egyet! Még Orbán Viktornak is, ezt nem egyszer, nem kétszer maga hangoztatta.
Én elfogadom ezt a most kialakult elképzelést, ha nagyon muszáj, de véleményem azért van.