Sziasztok, ha ez a növény ilyen gyorsan terjed, gondoltam megkérdem, hogy van e valakinek két tövecske felesleges amit elültethetnék budapesti átvétellel? Köszönettel: Évi
A gyökérzet határolásával próbálkozott már valaki?
Mennyire erős a gyökérzete? Pl. bambuszt betonnal, fém lemezzel, merev és vastag műanyagokkal lehet leginkább megfogni, mert a rizómáik hegyesek és erősek.
Tehát ha eleve behatárolt helyre ültetem, akkor a gyökérzet megfogható, nem terjed szét a kertben. A kérdés, hogy erősebb fólia (pl. tófólia), komolyabb geotextil vagy drain lemez, esetleg ezek kombinációja elegendő-e a gyökérzet fékentartásához?
A növényt magát aztán már metszéssel koordinálni lehet - gondolom én naivan :D
Megkapaszkodik, a gyökerek futnak a földben, de elérhetetlen mélységben...majd, ha szabadulnál tőle, akkor nem fogsz tudni! Nagyon sok hajtás hoz, méterekre az anyatőtől...Gondold meg.
Van egy napsütötte kerítésem, igazából telibe palánk. Az utcai részre ültetnék egy-két tövet. Ez megkapaszkodik a fakerítésen? A gyepen is növekszik, fut amerre lát?
Még új kertészkedő vagyok és pont ilyen igénytelen virágzó futónövényeket szeretnék a kertembe. Valaki tudna nekem küldeni hajtást? Ha már úgyis irtjátok én befogadnám őket:) A postaköltséget kifizetem persze. Nagyon örülnék bármilyen szinűnek.
Na tessék, én meg sehogyse tudom megtelepíteni, hogy a gyakorlódombunk oldalában levő kis facsoportot befussa. A fák közé tettük ugyanis a tábori árnyékszéket, és jó lenne annak a fülkének komolyabb árnyékolás.
A házigazdámék kertjében vadul burjánzik, és a töveket, amiket onnan kiültettem a domboldalra, állandóan lerágják a csigák, ha meg nem, akkor kiszárad. Egyetlen egy maradt meg, de az már három éve nem nő, maradt arasznyi, mint amikor odaültettem.
Tekintettel arra, hogy hozzánk bejött a garázsba a vízvezeték mentén, és mire észrevettük, már ott is (sötétben!) volt neki vagy 3 méteres hajtása, plusz megállapítottam, hogy elzabálja a szőlő elől a vizet meg a tápanyagokat, kénytelen voltam drasztikus módszert alkalmazni.
Glialkát.
De nem akárhogyan, akármikor, hanem december elején. Többször egymás után, mintegy három négy naponta ismételve.
Ez a módszer szeder írtására is bevált. A kulcselem az, hogy minél később, szedernél még januárban is permeteztem.
Nyáron, dús vegeációban történő próbálkozásaim eredménytelenek voltak.
Egy kis előkertben van, abszolút semmi gyep nincs a környékén. Valszeg nem túl gazdag a talaj, mert (sejtésem sezrint) 30-40 cm-nél lejjebb sittes feltöltés lehet alatta.
Nálunk még nem tapasztaltam ezt, mondom, csak 5 éves. Mellette van a boglárkacserje, az viszont tényleg esztelenül szaporodik, még a betonrésből is jönnek elő a sarjak. Hát majd megvívnak egymással. :-DDD
Én évek óta nem csinálok vele semmit. Tavasszal metszés, körültekintés nélkül, egyáltalán nem locsolom, nyáron nem győzöm tördelni a hajtásait, és még igy is roskadozik a virágtól. Képet már nem tudok betenni, de jövőre csinálok és beteszem.
Idén már annyira mérges voltam, hogy még nem is löttyintettem alá, és a gyerekeknek se engedtem meg, hogy meglocsolják. Reménykedtem, hogy igy nem fog elburjánzani, de tévedtem. A fűben, a ház falánál, több méterre az eredeti növénytől is bújnak a földből. Kitépni nem lehet.
Ahol lehet, letolom fűnyíróval, de az is reménytelen.
Egyébként a miénk már kb. 35 éves. Sok évvel ezelőtt anyukám szerzett igazi istállótrágyát, és vastagon beszórta a folyondár tövét is. Na, akkor kezdődtek a bajok, még termést is hozott. Roskadozott az ága a zöldbaboktól.
Hogy csináltad az irtást? Megnéztem a gyomirtó leírását, ott a levágás után a tövet kell ecsetelni. Nekem az ecetfák szaporodtak el rémesen, mivel beteg lettem és csak kaszálva volt a kert.
Hali ! Én szaporitani szeretném. van otthon piros ,kellene sárga. van ahhonnan vágni tudok. Vasas a szakmám kutyaütő vagyok a kertészethez.kocsi fölé kellene,árnyéknak.
Én nem akarom teljesen kiirtani, csak kordában tartani. Szerintem már a keritésen is átment, de a szomszéd még nem panaszkodott. Nála viszont elég nagy a dzsuva, lehet, észre se veszi, csak ha már megfojtja.
Van a hárombetűs barkácsárúház, annak van egy méregszekrénye, de nagy valószínűséggel én jobban elboldogulnék, mint az ottani szakemberek. Szakértelmük nemsok.
Van még egy mezőgazdasági szakbolt is, de szerintem nem árulnak ilyesmit, csak a "hagyományosakat".
Amikor ezeken a helyeken vásárolok, és durva gyomirtót kérek, csak a glialkát tudják ajánlani.
"Folyékony, felszívódó gyomirtó szer. Az egyszikűekre szelektív, de a kétszikűek közül még a fás szárúakat is kiválóan irtó speciális termék. Cserjék és fák kihajtásának visszafogására és tuskó kezelésre is alkalmas."