Miközben itt a pitiáner kokik és sallerek repkednek, azért történnek dolgok a világban.
Itt egy részletes cikk, és számos videó is fellelhető a témáról, főleg kínai(!) forrásokból.
Kicsit rugaszkodjunk el a magyar belharcoktól.
Bezzeg Magyarországon, ahol még meg sincs a stresszteszt eredménye, máris csökkentik a biztonsági zónát a Paksi Atomerőmű körül. Magabiztos és bátor a magyar (politikus, vagy ki, aki nem a közelben lakik):
Csökkenhet a nukleáris biztonsági övezet jelenlegi területe Paks környékén
2011.08.07
Csökkenhet a nukleáris biztonsági övezet jelenlegi területe, ha a kormány elfogadja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium erről szóló rendelet-tervezetét. A kormany.hu internetes portálon olvasható előterjesztés szerint az üzemeltetési tapasztalatok azt mutatják, hogy a sugárterhelési korlátot már az ellenőrzött terület határán belül sem lépik túl. (Csak ugye azt nem teszik hozzá a kis trökkösök, hogy MOST, amikor nincs üzemzavar, földrengés, stb.)
A tárca szerint a Paksi Atomerőmű Zrt.- ben végrehajtott fejlesztések, az elkészített végleges biztonsági jelentések, valamint a nemzetközi tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy nem indokolt a háromezer méteres biztonsági övezet fenntartása. Változás a jelenlegi szabályozáshoz képest, hogy nem maximális határértéket ad meg a tervezet, hanem kötelező minimális távolságot ír elő. Atomerőmű esetén a biztonsági övezet határára az eddigi maximális háromezer méter helyett a minimális ötszáz métert vezetnének be, míg kutatóreaktor esetén megmarad a 100 méteres biztonsági övezet. A radioaktívhulladék-tárolókra egységesen az eddigi maximális 500 méteres távolságot a minimális 100 méterre módosítanák.
Biztos ők is elfogultak, de a laikusnak biztos feltűnik, hogy miért áll egy atomerőmű egy áradó folyó kellős közepén, vajon jó-e ez?
(Én nem vagyok "sötétzöld", olyan értelemben, hogy szerintem hasznos az atomenergia, de azért ez a konkrét atomerőmű nem tűnik 100%-osan biztonságosnak, ahogy állítják)
Ezek nincsenek, csak a folyó vízszintje emelkedik folyamatosan. A mérnökök szerint 1014 lábig biztonságban van a létesítmény, a folyó szintje már 1007 láb és emelkedik.
Én tényleg nem értek hozzá, lehet, hogy olyan betonalap van, amely akár 100 évig is kibírja víz alatt vagy vízzel körülvéve, de a víz magassága már probléma szerintem.
Az az aprócska tény ugye nem zavar, hogy csak 4-es fokozatú a bibi, és már 1 hónapja le van állítva, és csak a fáradt üzemanyagtároló tartályt kell hűteni.....
A transzormátorállomást meg minek is kéne hűteni? Pláne vízzel....
A nebraskai Fort Calhoun atomerőművet egy hónapja veszi körül az áradó Missouri folyó. Időközben sikerült átvágni az erőművet körülvevő védőgátat és elárasztani a transzformátorokat, amikkel a hűtést biztosítják. De állítólag csak 2 láb (60 cm) víz jutott be oda...