Van pár június elején kelt foglyom, gondoltam megosztom hátha valakit érdekel:
(Kicsit hideg volt és megdermedtek :D)
Itt vas megyében vadon talán már sehol se található meg. Azért is gondoltam, hogy megpróbálkozom a szaporításukkal, hátha sikerül egy kisebb, helyi vad állományt létrehozni. Idén még csak teszt jelleggel vettem 25 db tojást, amiből 15 kelt, jelenleg 9 db madár van jelenleg, 5 tojó 4 kakas. Fácánokkal vannak együtt, szerencsére most már elviselik egymást.
Kíváncsi, hogy mások milyen tapasztalattal rendelkeznek ezekről a madarakról? Esetleg, ha valaki tudna hasznos tippeket adni, azt megköszönném. :)
Sziasztok! Arra gondoltam, hogy valahogyan felmérném Magyarország hobbimadarász rétegét. Az érdekelne, hogy egyes madarakat hányan és hol (megye) tenyésztenek, melyek a legnépszerűbb fajták, ki honnan és milyen gyakran szerez vérfrissítést, mennyit költ évente madarakra, termeszti vagy veszi-e a takarmányt, mennyi madarász ismerőse van, jár-e kiállításra, versenyre, börzére,stb. Ha csinálnék merő önszorgalomból egy online kérdőívet, akkor kitöltenétek? Utána persze közzétenném vagy e-mailben küldeném el az eredményeket azoknak, akiket érdekel. Már csak az a kérdés, hogy mit szóltok ehhez?
Köszi a választ!Lehet én is megpróbálom majd a tartásukat de ez attól is füg hogy más madarakat hogy sikerül majd beszerezni és hogy lesz majd hely nekik!
nallam 10x20 meteres foliasator vazon van eros jeghalo. az alatt vannak. a 70db kenyelmesen elfer. maximum 350-400 darabot tudnek egeszsegesen nevelni ekkora teruleten.
4 hetes korban lehet oket kiengedni a "szabadba". a napos madaraknak talajszinten 38celsius fokot kell tartani par napig. etetesuk magas feherjetartalmu tap. 5-6 hetes kortol gazdasagi abrak, tengeri, tritikale, az ocsut nagyon szeretik valamint a gyommagvakat is. nallam meg csak ez az elso ev hogy vannak. szaporitassal meg nem probalkoztam. de tudom hogy 1 part kell kulon volierben tartani.
en vadasztatasra neveltem oket. az olaszok nagyon szeretik allitolag, de most nalluk is vallsag van ezert probalkozom itt is kisebb tetelben ertekesiteni.
Freeagy tudnál írni egy kicsit a fogjok tartásáról légyszives!Mennyi hely kell a tarásokhoz?Milyen arányba legyen a tyúk és a kakas?Etetésük?Milyen a kereslet rájuk?Mennyire elterjett a tartássa?Válaszodat előre is köszönöm!
nálam sajnos mind elpusztult, a 10-ből 3 még 2 hetes kora elött, a többi repülös korban. mire rájöttem mi a baj. nagy helyet adtam nekik, ne legyenek bezárva, a tollukat nem vágtam. elkezdtek röpülni és az oszlopokban kitörték a nyakukat. legalábbis ezt gyanitom, mert semmi sérülés nem volt rajtuk, és a rebbenés után már feküdtek is. a haverom kis helyen tartja, alig 1-2 négyzetméter, vagy annyi sem, és ott megvannak.
ezért kérdeztem, máshol hogyan tartják, mert ezek a madarak az igazi kedvenceim, és sajna az idén sikerült elöször szereznem, és ezek is elhulottak.
sajna, még az enyémek picik, csak tavaszra alakulnak párok.
venni meg nincs keret ennyiért, mert a helyüket rendezem át, az egész baromfi udvar át lesz épitve.
a foglyokra 2X3-4 m-es helyet számoltam, az északi fele teljessen zárt, itt három oldalról fedem, és a teteje is fedett. az alja homokkal feltöltve, és most szerzek be bugacról borókát, és az is lesz beültetve. cirok, kukorica, muhar mellé, persze csak foltokban.egy kis lucerna. lesz porfürdönek is hely, mert már most is imádnak a porban fetrengeni.
1 hónaposak a kis foglyok, holnap teszek fel képeket.
a napos csibékkel raktam össze öket, helyhiány miatt. mikor a csibéket elvittem tölük, abbahagyták az evést, és csak a sarokb
an gubbasztottak. össze kelett engednem megint a csibékkel, hogy virgoncak legyenek. ma a pulykák is közéjük mentek, és ott már a nála nagyobb pulyka csibének megmutatta ki a legény.
most tervezem a kifutójukat, olvasom a honlapokat. remélem sikerül a 10 csibéből 2-3 párt legalább összerakni.