Történelmi egyházak: nem lesz 25 ezres limit... -- a tervek szerint "a jövőben az egyházi bejegyzés alapvető feltétele lesz, hogy az egyház elsődlegesen vallási tevékenységet végezzen, legalább húsz éve működjön Magyarországon (...) és legalább ezer természetes személy tagja legyen". -- Az egyházak térnyerése új dimenziókat nyit?
SAJNOS magukat alternativ gyógyitónak valló pénzéhes alakok is csináltak "egyházat".....soroljunk neveket ? mostantól legfeljebb egyesület jogi formában huncutkodhatnak :)))
6 évvel ezelőtt, mikor mi bejegyeztettük kis egyházunkat, 100 fő volt, aminek alapján a cégbíróság elfogadta. Én úgy látom, ennek a mostani megkötésnek hasznát a régi, nagy (és egyre csökkenő létszámú) egyházak kívánják lefölözni, ezért követelnek meg sok olyat, amit 20, 10 éve még nem. Pedig, ha vki egyszer kilépett egy tört. egyházból, akkor sem fog visszatérni anyaszentegyháza keblébe, ha emelik a kvótát. Inkább otthon fog imádkozni, vagy még ott sem. Ez lenne a vallásgyakorlás szabadsága? Én itt és most kifejezetten az eddig egyháznak minősülő, egyházi tevékenységet vállaló és végző kisegyházakról írok. Amilyennek mondjuk alig kevesebb mint 500 éve a protestantizmus indult.. Vagy alig 2 ezer éve Krisztus akkor még egyetlen egyháza.
hogy az egyház elsődlegesen vallási tevékenységet végezzen, legalább húsz éve működjön Magyarországon (...) és legalább ezer természetes személy tagja legyen"
Mindezt elhiszem neked, de ettől még semmi sem bizonyítja a nirvána, mennyország, vagy bármi efféle létezését, és ebből a szempontból a cölibátus teljességgel érdektelen.
Sok idősgondozóval vigyáznék. Ha a gondozásért cserébe az egyházra testálom a házam + nyugdíjam elég tetemes részét átirányítom hozzá, talán már ráfoghatom, hogy gazdasági tevékenységet folytat.
Most a nick-em mögül furán hangozhat, de a valóságban ismerek olyan hindu szerzeteseket, akik cölibáusban élnek, s eglsz másfajta lett az életük, kb mintha egy szenttel beszélnék velük, annyira másmilyenek lettek, előnyükre. De az ilyet tényleg csak személyesen lehet megtapasztalni (a találkozásra gondolok most, bár maga cölibátus s ilyen lehet, de az nekem is kemény:) )
az ember általi legnagyobb energia a szexuális, s ha ezt nem pocsékoljuk el, hanem meditálásra "állítjuk át", úgy sokkal előrébb lehet jutni a megvilágosodáshoz (a buddhizmusban), vagy a moksához, a megszabaduláshoz (a hinduizmusban)." Ezt. Ez ugyanis csak egy elmélet, hiszen maguk a vallások is az emberi elme termékei.
Ismertem egy fiatal szerzetest, akinek ugyebár a szerzetessé való befogadásához 1 év próbaidőt adott a rendje. Ezt be is tartotta. Aztn egyszer csak hallom, hogy kilépett a rendbő,l vilűgi pap sem lett, hanem a házasságot választotta. Csak az a vicc, hogy a cölibátus eltörléséről 70 feletti főpapok döntenek. Ők már igazán könnyen megélnek nemiség nélkül.
Nem vagyok keresztény, így a pedofil ügyekről nem tudok nyilatkozni. Ellenben a keleti tanok szerint a cölibátus lényege, hogy az ember általi legnagyobb energia a szexuális, s ha ezt nem pocsékoljuk el, hanem meditálásra "állítjuk át", úgy sokkal előrébb lehet jutni a megvilágosodáshoz (a buddhizmusban), vagy a moksához, a megszabaduláshoz (a hinduizmusban).
A kereszténységben nem tudom, hogy mi az alapja a cölibátusnak, de ennek van egy ilyen gyakorlati haszna.
Volt egy témafelvetés az egyházak "történelmi" minősítéséhez szükséges létszámról, és alig százegynéhány hozzászólás után a papi pedofíliánál vagyunk :-) HIába, vannak fórumozók, akik olyanok, mint a viccbéli Móricka...