"Minden állampolgárra 2 millió forint államadósság jut." Egy vállalkozókat tömörítő társaság minden tagja befizeti a rá eső részt. Úgy vélik: itthon 200-300 ezer ember gond nélkül megtehetné ezt.
Németországban a lakóingatlanok kevés tulajdonos kezében vannak, a lakosság 80%-a bérleményben él
Magyarországon élnek a legnagyobb arányban saját lakásukban az emberek az egész Európai Unióban. Idehaza a lakóingatlanok 92 százaléka magántulajdonban van, míg Németországban és Svédországban 43-43, Csehországban 49, Dániában 51, Hollandiában 52, Franciaországban 54 százalék ugyanez a szám. A szociális bérlakások arányát tekintve Magyarország viszont a sereghajtók közé tartozik a maga 5 százalékával. Ennél kevesebb önkormányzati ingatlant csak Portugáliában (3 százalék), Spanyolországban és Luxemburgban (2-2) regisztráltak, míg Görögországban gyakorlatilag nem létezik ez a kategória. Egy sor államban - Dánia, Ausztria, Nagy-Britannia, Svédország, Csehország - a szociális lakások aránya ugyanakkor megközelíti vagy valamelyest meg is haladja a teljes lakásállomány 20 százalékát, Hollandiában pedig e szám 36 százalék
Épp volt róla rádióműsor, hogy ez volt az elképzelés, a valóság meg az hogy a korszerűsítések is pályázatból, állami pénzen történtek. Ami igencsak érdekes.
Támogatják a magántulajdon rendbetételét a lakások és a föld esetében.
El tudom képzelni, hogy más országokban más elképzelésekkel élik az életüket. Ott úgy van kialakítva a rendszer, hogy megfizethető bérlakást bárhol tudsz szerezni.
Magyarországon pl a lakástulajdon a legfőbb gátja a mobilitásnak.
Az a helyzet, hogy nekem is, és sok más embernek igenis fontos, hogy családom legyen egykor, és ne másokat tömjek évekig, majd a gyerekeim kezdjék nulláról, mint én.
Az UJPEST fociklub uj belga tulajdonosa felmondott négy embernek.A hir kapcsán megtudtuk hogy volt itt : -klubigazgató -kommunikációs igazgató -gazdasági igazgató -ügyvezető igazgató -titkárságvezető -?
Oszt jónapot ! Csodálkoznak hogy kevés a pénz.Ennyi méltóságos urnak a világ pénze sem elég. Egy kis klubnak MIÉRT NEM ELÉG EGY igazgató ?
Egyetértünk (jó (pl norvég) és rossz (pl magyar) kapitalizmus), de nem tartom normálisnak, hogy valaki bárhol is végzett kemény munkával ne tudjon tulajdonolni legalább egy szerény lakást mondjuk 20 év után.
Azt tartom problémásnak, hogy látva a tüneteket, miért menetelünk makacsul be a zsákutcába?
Ezért írtam, hogy ez egy nagyon összetett szociológiai kérdés. Kialakult egy olyan gondolkodásforma, amely nem csak káros, de eleve ellehetetleníti, hogy a jövő építhető legyen. És ez mára olyan mélyen beivódott az emberekbe, hogy már a legcsekélyebb kritikai hangot sem tűrik, ha pedig valaki a valós helyzettel kívánja szembeállítani "a zembereket", akkor az idegenszívű, hazaáruló, stb.
Így nem lesz kilábalás, viszont egy erősen nacionalista, hatalomkoncentráció orientált vezetés (hadd ne írjam le egy szóban ennek a nevét, mert nagy a felháborodás miatta, pedig..:!) nagyon jól építkezhet rá.
A lakóingatlanok kérdése egy sokkal bonyolultabb szociológiai kérdés is, mintsem csak a tulajdonlás (ld. például a párkapcsolatokra gyakorolt hatását, hogy életünk végéig eladósodva egy 60 nm lakás miatt gyakorlatilag zsákutcába lavírozzuk magunkat), de a kapitalizmus már csak ilyen. Kevés ember kezében öszpontosul a javak többsége. A "jó kapitalizmus" viszont olyan, hogy a többségnek is jut elég. A miénk az egy rossz kapitalizmus, nyilvánvaló. De nem árt néha önvizsgálatot tartani, hogy mondjuk nem az a megoldás, hogy úgy próbálunk élni, mintha mi is gazdagok lennénk.
"Előbb a munka, aztán a szórakozás, Pedro!" (Macskafogó:))
Az a baj, hogy amit te írsz, papíron jól néz ki. De számítsd bele, hogy ha ekkorát vágsz a kiadásoldalon, megugrik azoknak a száma, akik kimenekülnek a szürke, vagy a fekete gazdaságba. Miért fizessek én annyit mint eddig, 20%-al kevesebb szolgáltatásért? Mellesleg ez azt jelentené, hogy a már meglévő nyugdíjakat ki kell fizetni, újakra alig fog telleni. Bevételi oldalon is jönne a csökkenés. Hogy mennyi, azt nem tudom...
"(Németországban a lakóingatlanok kevés tulajdonos kezében vannak, a lakosság 80%-a bérleményben él.)"
ok, nem akarok kommunista lenni, de 1 kérdés:
miért annyira természetes, hogy a lakások 80%-a egy szűk réteg kezében van? Az természetes nekem, hogy vannak jobb képességű emberek, akiknek nagyobb és szebb élettérre futja, de az, hogy sokaknak a kezében legyen a javak többsége, miközben másoknak semmilye nincs, holott mindkét ember dolgozik, az nekem magas. Én úgy érzem ez a kapitalizmusban igenis káros.
Miközben évtizedeken keresztül ez a nép messze sokkal jobban élt, mint amit megtermelt. Azaz hitelből finanszírozódott. Ha valaki ránéz erre az országra kívülről, akkor azt látja, hogy ugyan rosszabbul megy sorunk mint nyugat-európai szomszédainknak, csakhogy messze nem annyival ám, mint amennyivel kevesebbet termelünk! Az átlagjövedelem a töredéke Mo-n a nyugati átlagnak de lakás, autó az széles körben sokaknak tulajdon! (Németországban a lakóingatlanok kevés tulajdonos kezében vannak, a lakosság 80%-a bérleményben él.)
Kezicsókolom igen tisztelt NÉP, el tetszettek azt költeni, amiért most megy a sipák. És biztosan sok gonosz politikus degeszre is lopta magát, de valójában a pénz java része a NÉP jólétére költődött (mégha sokszor buta és pazarló módon is lett elherdálva), de ne tessenek már úgy csinálni, mintha ez az államadósság nem azért lenne, mert a nép szeretett jól élni.
Aztán persze amikor a számlát benyújtják, akkor lehet zsidózni, meg pénzmogulozni...
Számoljunk. Adósságunk átlagkamata kb 7,5%, sokkal alacsonyabb nem is nagyon lesz. A GDP 80%-a az adósság. Az azt jelenti, hogy 6% pluszt kell kb kiszenvednünk ahhoz, hogy ne növekedjen a kamatterhek miatt. Ha sikerül ezen felül 4% pluszt kiizzadni, akkor 20 év alatt csökken ezen a kamatterhen elfogadható szintre.
Ebből csak három igazi kiút van. Vagy forint összeomlás (és akkor megy a lecsóba a forintadósság), vagy tárgyalunk az adósságunk elengedéséről (legalább részben), vagy szimplán kijelentjük, hogy nem fizetünk semmit.
Amikor bezúzták a magánnyugdíjat, az adósság 19577,9 milliárdra csökkent.
Most 20526,7.
-----
7 hónap alatt közel 950 milliárd Ft.
Ha vesszük az általuk felvázolt matematikát, és elfogadjuk, hogy 300 ezer ember lesz olyan jófej, és bead 2 milliót, az mindössze 600 milliárd Ft.
De még a maradék 100 ezer ember kuporgatott pénzével sem érnének el csökkentést.
Az adósság nem visszafizethető, csak idő kérdése, hogy a jelenlegi kamatok mellett mikor megyünk végképp csődbe. Nem finanszírozható Forinton 8-9% kamat, EUR, USD, JPY alapon pedig 5-6%, csak akkor, ha az adósság ilyen kamatok mellett kb a GDP-nek 40-50%-a.
Nagyon nem mindegy, hogy egy milliárdos megfizetett és megszervezett akcióján kell leginkább nyugdíjas korú, de minimum középgenerációs tömeget összeverbuválni, vagy a fiataloknak szóló és tulajdonképpen spontán megmozdulásra "tömegeket" remélni.
Ráadásul ez utóbbira szinte csak a királyi média verbuvált, azt pedig tudjuk, hogy hányan nézik.:(
Vágóképeket se tudtak csinálni a "tömegről" a koncerten. Nincs kormánypárti összefogás. Ennyi. Holnap már kutya se fog emlékezni, hogy volt ilyen koncert egyáltalán... Nem fogja egy rendőrségi közlemény se minden idők legnagyobb magyar koncertjeként eladni... 0 összefogás.
Tulajdonképpen sikerült Összefogással Növelni az Államadósságot. Többe került a "leves" mint a "hús"... Kell még ragozni? Ennek szólt talán a ős-kaján hozzá. Én sajnos nem tudok se nevetni, se sírni ezek a sajátosan magyar történeken.
Ha most még rosszindulatú is lennék és cinikus, akkor azt kérdezném, HOL van a 400 EZER ember, aki a Békemeneten kiállt a kormányunk mellet? Persze ezen a koncerten Nekik kellett volna kifizetni a 2000 forintos (jelképes) belépőt és nem ők KAPJÁK kézbe Széles Gábortól a fejpénzt a részvételért...