Nemsokára itt a napja egy másik fontos lépésnek is... Igaz, ez nem kerek évforduló lesz.
"At 02:39 UTC on Monday July 21 (10:39pm EDT, Sunday July 20), 1969, Armstrong opened the hatch, and at 02:51 UTC began his descent to the Moon's surface. The Remote Control Unit controls on his chest kept him from seeing his feet. Climbing down the nine-rung ladder, Armstrong pulled a D-ring to deploy the Modular Equipment Stowage Assembly (MESA) folded against Eagle's side and activate the TV camera, and at 02:56 UTC (10:56pm EDT) he set his left foot on the surface."
Nekem a boeing gyanús, mert ha az üzemanyag szintjelző működött akkor emberi hiba.
Az üzemanyagszint-mérő nem működött. Ennek ellenére emberi hiba volt: rosszul számolt mindenki, a tartálykocsi személyzete is, a pilóták is. Csak mivel a szintjelző pont nem működött, az egész csak utólag derült ki. A személyzet és a földi kiszolgálók kaptak is a fejükre. Az más kérdés, hogy a cpt elkötelezett vitorlázórepülő volt, így levitte gépet.
Koncz Zusza- Gergely Agnes is megemlekeztek rola "Nagymami" c. szamukban:
A napsugár is alszik még az ágyban, de nagymami már talpon jár, míg apu, anyu fürdőszobán összevész, a nagymami már reggelivel vár, és felvarrja az ing leszakadt gombját, és vállalja az otthon összes gondját, mert nagymaminak úgysincs semmi dolga, hisz a jó nagyanyó otthon ül, s ez neki semmibe úgyse kerül.
Ó-ó-ó nagymami, drága nagymami, jaj, de jó, hogy köztünk élsz! Tenálad nem lehet senki kedvesebb, mindig adsz csak és nem kérsz. Mint egy ezüsthajú, fürge tündér művelsz mesebeli száz csodát, mert te vagy nagymami, drága nagymami, aki csak jót és szépet ád!
A nagymami a legkitűnőbb orvos, tart ricinust, meg aszpirint. A technika is érdekli a nagymamát, már Ferihegyen várta Gagarint. És vígaszt talál nála minden bánat, a szomszédok is nagymamihoz járnak, mert nagymaminak úgysincs semmi dolga, hisza jó nagyanyó otthon ül, s ez neki semmibe úgyse kerül.
Ó-ó-ó nagymami, drága nagymami,... ...aki csak jót, csak csupa jót, mindig csak jót és szépet ád!
Én úgy emlékszem arra a napra, mintha tegnap lett volna. Akkor múltam nem sokkal 13 éves.
Az aznapi Népszabadságot sokáig őrizgettem egyéb nyomdatermék-relikviáim között, aztán ki tudja, hová kallódott a sok költözködés és a fél évszázad egyéb eseményei közben.
Az apollo 13 eleme is egy mértékegység difi általi alkatrész túlhevülés miatt robbant fel.
Én másképp tudom. Az űrhajókat is szokták fejleszteni, ugye, és állítólag valamelyik Apollótól kezdve az elektromos rendszer feszültségét a duplájára emelték. Emiatt persze áttervezték az összes érintett alkatrészt. Ámde aztán az Apollo 13-nál elővettek a raktárból egy tartalék kütyüt, ami viszont még az előző elektromos rendszerhez volt méretezve, csak erre már nem ügyeltek...
Ami mértékegység difi volt, az az a Gimli Glidernek becézett Boeing 767-es, amiről átváltási hiba miatt csak hitték, hogy elég kerozin van benne, aztán a végén üzemanyag nélkül vitorláztak le egy használaton kívüli reptér (Gimli) betonjára. (Állítólag utána megpróbálták más 767-es pilóták szimulátorral utánuk csinálni ezt a vitorlázást, de nem nagyon ment...)
Hogy Gagarinról is szó essék, Kirzsacs mellett zuhant le (vlagyimiri terület). Halálának helyén ma emlékmű áll:
Ha igaz az, hogy tényleg Hruscsov választotta ki őt erre a szerepre a sok alkalmas jelölt közül, akkor meg kell mondani, igaza volt: a propaganda szempontjából is jó választásnak bizonyult.
igen, az online meg a közlekedési eszközök némelyike (légiközlekedés) a maga módján nagy áttörés, viszont minden egyéb tekintetben meghökkentően ugyanaz az ábra, ugyanúgy működik az élet az alapjait tekintve, mint párezer éve