Az elmúlt húsz évben ilyet bolti eladó nem mondott nekem. A város közepén az egyik multi szupermarketben keresem a cukrot, nem találom. Merre? Kérdem az eladót. NIncs és nem is hoznak egy darabig, volt a válasz.
A cikk finoman fogalmaz. 2007-2008-ban zárták be a kabai és a szerencsi cukorgyárat. Gondolom, a dátumból mindenki tud következtetni. A maradék jkaposvári külföldi tulajdonú cukorgyár az ország igényeinek egyharmadát képes megtermelni. Ez az eset példaértékű, hogyan adták el az országot a ballibek. Legalább lelkiismeret furdalásuk lenne!
Miért nálunk a legdrágább a cukor?
2011. március 25., péntek, 17:03
Szerző: hvg.hu
Itthon néhány hete a szomszédos országokhoz képest is valósággal elszálltak a cukorárak, s a gyakran 350 forintos kilónkénti ár miatt a hazai vásárlók a környező országok határ menti boltjaiból fedezik szükségletüket, kilónként akár 100 forinttal kevesebbért. Eközben a világpiacon cukortöbblet van. Milyen hatással van mindez a magyar árakra, mikorra várható mérséklődés?
Jóllehet az idei évre becsült 1,3 millió tonnás cukortöbblet, a német F.O. Licht piaci elemzése szerint kevés a kimerült tartalékok feltöltésére, de még az áremelkedést sem képes megakadályozni. A világ árutőzsdéin ugyanakkor, a nyerscukor és a fehér cukor ára hosszú ideje csökkenő ártrendben van, írja a Portfolió hozzátéve, a napokban India, a világ második legnagyobb termelője is bejelentette, hogy nagyobb mennyiséget lesz képes exportálni.
A volt szolnoki cukorgyár egyik épületének felrobbantása. A cukorárak az égbe repültek
Fotó: MTI
Kérdés, hogy mindez milyen hatással van és lesz a magyar cukor magas árára, melyet a szakértők szerint a negyedére csökkent uniós cukorkvóta, s a rövid távú kereskedelmi szerződések mellett a 25 százalékos áfa kulcs is drágít.
Az árkülönbséget részben az okozza, hogy miközben Magyarországon az új megállapodásokat az emelkedő piaci árakon kötik, addig például, ahogy a HVG 2011 március 12. száma is megírta, Ausztriában az éves szerződések miatt a vevők most is az alacsonyabb tavaly nyári árakon kapják a cukrot. A magyar termékeket ráadásul a magas forgalmi adó versenyhátrányba hozza egyebek között a szomszédos Ausztriához képest, ahol csak 10 százalékos áfa terheli a termékeket.
Az áfa-kulcsok közötti különbség értelemszerűen megjelenik a cukorárakban is, de Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára szerint a drágulásban nem a 25 százalékos áfának volt szerepe. Emlékeztetett arra, hogy az áfa-kulcs mértéke akkor is ennyi volt, amikor a cukor fogyasztói ára jóval alacsonyabb volt. A jelenlegi helyzetben indokolt lenne a fogyasztók szempontjából az áfa-kulcs csökkentése, ami mérsékelné a Magyarországon tapasztalható "cukorturizmust".
A cukor áfájának csökkentésére egyébként két lehetőségünk van: vagy az általános adókulcsot mérsékeljük vagy kedvezményes adókulcs alá soroljuk ezt a terméket. Az utóbbinál az Európai Unió áfa-irányelve alapján az egyetlen kritérium, hogy a kulcs nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál figyelmeztet Szűk Balázs, a PwC adószakértője. Hozzátette, bármilyen adócsökkentésnél a kormányzatnak fel kell mérnie az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatását. A büdzsé helyzete jelentősen befolyásolhatja, hogy megvalósítható-e egy adócsökkentés.
A cukor elmúlt időkben bekövetkezett jelentős hazai áremelkedése több tényező eredménye. A drágulásban a MOSZ titkára szerint nagy szerepe volt Magyarországon az elhibázott privatizációnak és az azt követő, uniós támogatást is élvező gyárbezárásoknak. Ezek eredményeként aztán megugrott az import aránya.
A másik legfontosabb tényező a világpiaci árak emelkedése, ami egyben azt is jelenti, hogy a világban elindult cukorár-csökkenés a hazai árakra is mérséklő hatással lesz, igaz, a csökkenés folyamata időben mindig lassabban következik be, mint a drágulásé. Igazán pozitív hatása pedig annak lenne, ha az EU döntene a kedvezményes vámkvóták mennyiségének növeléséről.
A "tápérték" kifejezéssel mellényúltál, mert a cukor egyike a legmagasabb tápértékű élelmiszernek. Hátránya, hogy csupán kalóriát visz be, egyéb, a szervezetnek szükséges anyagokat nem.
És az édesítőszerek hogyan hatnak az egészségre? És ha van köztük, amelyik jobb mint a cukor, melyik az? Mivel édesítsünk, ha megfizethetőt akarunk, édeset és egészségre a legkevésbé károsat?
160 Ft körüli árral az UHT tejek vannak. Ilyeneket lehet kapni magyar üzletláncokban is, én konkrétan Coop-ban látom rendszeresen Tudod, hogy miért ilyen olcsók?
"nagy vonalakban a cukorszint a gyorsfelszívódásu finomíott cukor miatt hirtelen drasztikusan megugrik,
ez sem igaz, ugyanis a mezben levo fruktoz es a szoloben levo glukoz gyorsabban szivodik fel a verbe mint a szacharoz.nem veletlen hogy cukorbetegseg kimutatasanal a cukorterhelesnel glukozt hasznalnak.
De ugyanigy ha megiszol egy kolat amiben ugye corn szirup van ami fruktoz es glukoz keverek, az is felnyomja a vercukrot egy pillanat alatt azonnal mert kozvetlenul felszivodik a verbe
Azt nem értem, ha a németeknél olyan olcsó a cukor, akkor miért nem importál senki? A gaz multit értem, mert ő direkt ki akar bacni velünk, de a hazai üzletek, a Reál, a Coop, a CBA miért nem? Sírnak, a multit szidják, de az üzletről fogalmuk nincs. A CBA-ban 180 Ft-ért vettem korábban a 1,5 %-os ESL tejet,megérte, mert nem kellett messzire mennem és olcsó is volt. Nyílt mellette egy Penny, ahol 165 Ft ugyanez. Erre mit csinál a CBA, felemeli az árat először 205, majd 219 Ft-ra. Világos, hogy engem, mint tejvásárlót, elvesztettek.