"Elmondom neked, hogy a placebóhatást mi okozza: az, hogy a tudat formálja az anyagot, azaz gyógyítja a sejtet, ugyanazzal a mechanizmussal, ahogyan meg is betegítheti.
Kémiai úton soha nem fogják tudni megmagyarázni, mert nem így hat, hiába halandzsázol opioid felszabadulással járó agyi önszabályozásról. Csak fel kell ismerni a tudat irányító hatalmát, amit már sok tudós felismert."
A placebó hatással csupán az az apró kicsike pinduri baj van, hogy miután az illető megtudta, hogy ilyen esettel áll szemben, a hatás rögvest meg is szűnik.
Továbbá beláthatjuk, hogy ha az ilyen gyógyszerek placebó hatással operálnak, akkor azt is tudjuk, hogy semmivel sem jobbak az út poránál.... akár az út porát is tablettázhatod, és rámondhatod, hogy csodaszer, aztán ha valaki ezt felrója neked, hát ezzel védekezel:
"Csodaszerem hatásos, mert placebóként kiválóan teljesít!"
Ezek után boldog bolgtalan tudósnak kiálthatja ki magát, és eladhat bármit, kakit pisit, és ha a vevő rájön, hát a mindíg elsütheti az adu-ász placebó kártyát.... hová vezet ez?
Érvelésed egyébként nem falszifikálható, más szóval a helytelensége még akkor sem bionyítható, ha valóban helytelen az állítás. Ha valaki az eljárás dacára jobban lesz, hát azonnal bizonyítékot faragunk belőle, de roszabbul lesz, természetesen az a magyarázat, hogy ez nem az eljárás hibája.... tán az illető nem hitt eléggé, és így nem segített rajta a fing-shui..... khm....
komolyan nem értem, miért panaszkodsz az érvek hiányára, szerintem legalábbis fejtörést kellett jelentsen az az óvatosság, hogy egyikre se reagálj érdemben :)
még búcsúzóul áruld el, hogy mit gondolsz a horoszkópokról, csontjóslásról, gyógyító kristályokról, kártyajóslásról, testelhagyásról, auráról és csakrákról, és a fény gyermekeiről. Ez tényleg izgat, hogy mindet elhiszed-e, vagy szelektálsz.
/Veled - aki érvek nélkül tagadod az anyagot, bizonyíték nélkül bizonyítottnak állítassz minden zöldséget, és meg nem szűnsz minősítgetni... Persze mi mást tehetnél, ha sehol egy árva ténymorzsa, ami a fantáziaviolágodat alátámaszthatná..../
Elmondom neked, hogy a placebóhatást mi okozza: az, hogy a tudat formálja az anyagot, azaz gyógyítja a sejtet, ugyanazzal a mechanizmussal, ahogyan meg is betegítheti.
Kémiai úton soha nem fogják tudni megmagyarázni, mert nem így hat, hiába halandzsázol opioid felszabadulással járó agyi önszabályozásról.
>
ami neked halandzsa, az másnak mérési eredmény, kutatható hatásmechanizmus, megismerendő és megismerhető tudományos kérdés: a placebo- (és nocebo-) hatás molekuláris alapjai már sok esetben ismertek, persze sok részlet vár még felfedésre (esetleg nézz utána például a legújabb neuroimmunofarmakológiai eredményeknek - na, ezt nem gondoltam komolyan).
(A placebo-alapú fájdalomcsillapításnál pl. ugyanazok a molekuláris aktivációk következnek be, mint a gyógyszeres fájdalomcsillapításnál, csak egy picit kevésbé hatékonyan. ;-)
az meg mindig is ismert volt, hogy a tudat képes formálni az anyagot... pl. a te tudatod (itt: agymenéseid) képesek más emberek vérnyomását megemelni, aligha meglepő, hogy akár még egy zavaros tudatállapot is járhat távoli anyagi hatással ;-)
Kár magyarázkodnod a végtelenről, nézd meg inkább a definícióját. A homeopátiát - akárcsak a végtelent - sem próbálom meg neked elmagyarázni, mert alapvető ismereteid hiányoznak a megértéséhez, csak annyit jegyeznék meg, hogy nem kémiai (anyagi) úton hat.
Neked a holisztikus azt jelenti, hogy blablabla, de ez egyáltalán nem meglepő. Az a baj, hogy még büszke is vagy rá.
Elmondom neked, hogy a placebóhatást mi okozza: az, hogy a tudat formálja az anyagot, azaz gyógyítja a sejtet, ugyanazzal a mechanizmussal, ahogyan meg is betegítheti.
Kémiai úton soha nem fogják tudni megmagyarázni, mert nem így hat, hiába halandzsázol opioid felszabadulással járó agyi önszabályozásról. Csak fel kell ismerni a tudat irányító hatalmát, amit már sok tudós felismert.
Egyre fárasztóbb nekem ez az értelmetlen párbeszéd olyan emberekkel, akik érvek nélkül minősítgetnek és csak tagadni tudnak. Én elmondtam, amit akartam, és ti is, úgyhogy semmi értelmét nem látom a továbbiaknak.
A placebóhatás pszichikai befolyásolás, amire rengeteg, különböző példa van a gyógyászatban.
Csak egy rendkívüli eset.
Ne kérjétek, hogy linkeljem be, melyik Pszicshikai szemlében jelent meg, vagy 40 éves a történet:
Anyuka megszülte első gyermekét nagy fájdalmak között /60 dkg fölöttiként született/, közben megvakult. Az orvosok rengeteget vizsgálták, végül "megállapították, hogy valószínüleg az erőlködéstől, fájdalomtól sérült a látóideg".
Ennek ellenére megszülte második gyermekét komplikáció nélkül.
Pár évvel később, a játszótéren ültek, és hatalmas fékcsikorgástól, csörömpöléstől, sikoltozástól /az úton autó elütött egy biciklis/ a kisebbik gyerek annyira megijedt, hogy visított, mint fába szorult féreg.
Láss csodát!
A vak anyuka odarohant a baleset helyszínétől távolabb levő homokozóhoz, boldogságtól sírva, ölelte át rémült, sértetlen gyermekét. távolabb levő homokozóhoz, átölelte gyerekét, örömtől, boldogan sírva LÁTTA, hogy nem történt baja!
Később elmegyógyész szakember derítette ki, hogy a szülési sokk okozta a pszichikai vakságot.
-1. Ha idézel, ne mondattöredéket ragadj ki, hanem a teljes lényeget idézd, ha nincs szádékodban félremagyarázás.
Én ezt írtam:
"...az Univerzum, ami azért végtelen, mert nem láthatjuk a végét..."
A végtelen emberi kifejezés minden elérhetetlenre.
Végtelenül sok, végtelen távoli, végtelen nagy, végtelen kicsi, sötöbö, és egy nonszensz: "A párhozamosok a végtelenben találkoznak."
Baromság, a párhuzamosok soha sehol nem találkoznak, csak egy idióta szlogen -mint annyi más.
Attól az még tovább növekedik az Univerzum, hogy karunk oly rövid.
A tágulás az ősrobbanás folyománya, mert az űrben nincs semmi ami fékezné a szétvető energiát. Ha bármi fölrobban tágul, míg valamibe nem ütközik. Szted mibe ütközhet Univerzumunk? Legföljebb egy másikba, ha létezne.
"...A végtermék gyakran annyira híg, hogy vegyileg megkülönböztethetetlen a tiszta vivőanyagtól.[2][3][4] A homeopaták a beteggel konzultálva feltárják fizikai és lelki állapotát[5], majd ennek megfelelően választják ki a gyógymódot..."
Magyarán, vízzel hülyítik személyreszólóan a beteget, kihasználják hiszékenységét, az ember hittel öngyógyító képességét.
Orvosok is alkalmazzák -diplomás kuruzslók is vannak- a hiszékenyek rengeteget képesek fizetni, jól jövedelmez!, bár klinikai orvostól még sosem hallottam, hogy bármiféle mérhető eredménye lenne, sőt értékelhető teszt sem volt sehol.
Sem szaklapokban, sem a NET-en nem jelent meg ellenőrizhető, kontrollcsoportos fölmérés hatékonyságáról.
Felhívnám a figyelmet, hogy a homeopátiát orvosok alkalmazzák, akik meggyőződtek a hatékonyságáról.
A placebónak is van hatása. Talán elkerülte a figyelmed a kritika állítása: "nincs a homeopátiának a placebonál több hatása", hiszen azt kettősvakteszttel ki lehetne mérni.
Egyelőre a "holisztikusság" azt jelenti, hogy "blablabla mérhetetlenség". Ha bárhogy lenne hatása, azt minimum statisztikailag mérni lehetne.
Egyébként a placebohatás egy kiváló példa arra, amit a tudomány nyitottságáról mondtam: nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza (egy éves eredmények már mutatnak opioid felszabadulással járó agy önszabályozásra utaló jeleket, előtte tényleg nem tudtunk róla sokat), de a hatása egyértelműen mérhető.
Természetesen nem baj, hogy orvosok kihasználják a placebohatást, akkor legalább nincs mellélkhatás, és van, amikor tényleg csak erre van szükség (tipikusan megfázások, pszichés alapú fájdalmak, viszketések, stb) Akkor van baj, ha igazi, komoly betegséget nem kezelnek, mert a homeopátiában az orvoslás kiváltását látják, összeesküvéselméletekkel odáig turbózva, hogy a valódi orvostudományra ellenségként tekintenek. Ilyen miatt már haláleset is volt.
" istenhívő (mert minden receptort kinyit a világra) "
Mesélj arról mi is ez, vezesd már le a receptorok hollétét, milyenségét és hatótávolságát...., aztán bizonyítsd be hitből-kapásból a lódításokból nagyotmondásokon át a köztudatba hozott aranyköpésgyűjtemények igazságait!
Istenhívő mit jelent, hogy istenhívő, tök mindegy a szóhűhívőség a lényeg?
Nevezz már meg egy istent is, Zeusz? Mumukri, Kabularazatan? Jézus, mint emberisten, hellensita tamagucsi isten?
Ja és a hit, fontos, hogy a hit isten felé árad, mert a hit csak erről szó, istenimádati kultiva?
Mit tudsz a hitről, hívőségről, istenben vetett hivőként, milyen mozzanatait kíséred magadban figyelembe, mire is jelented ki, hogy hívő is vagy, eszmék híve, avagy vallásidealizmus hívője?
És mond, ha hiszel, akkor megteremtődik isten, akiről halovány gőze sincs egyetlen egyháznak, hoigy most létező, avagy könyvbek szenttéírásolt művek karakterei?