Katolikus múltfeltárás: lemondott Várszegi Asztrik
A főapát a keresztény-zsidó tanács elnöki posztjáról is leköszönt
Lemondott az ügynökmúltat is vizsgáló katolikus alapítvány vezetéséről és a keresztényi-zsidó tanács elnöki posztjáról Várszegi Asztrik főapát. Döntését pannonhalmi elfoglaltságaival indokolja.
Czene Gábor| NOL| 2010. december 3. |44 komment
A Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát lemondása miatt megürült Lénárd Ödön Alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségére Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspököt választották meg - jelentette be a katolikus püspöki kar ülése után Mohos Gábor, a testület titkára.
Lénárd Ödön volt az a pap, akit politikai okok miatt a leghosszabb ideig tartottak fogva a Kádár-korszakban: a börtönből csak 1977-ben, a pápa közbenjárására szabadult ki. A püspöki kar róla nevezte el az ügynökbotrányok kirobbanása után, 2006-ban létrehozott alapítványt.
Várszegi Asztrik akkor így nyilatkozott: „Az alapítvány nem ügynökök felkutatására alakult, hanem a magyar egyháztörténet közelmúltjának tárgyilagos tudományos vizsgálatára. (...) Az ötvenes években az egyház karámba került, a Kádár-korszakban pedig már egyre nehezebb volt eldönteni, hogy hol húzódik a kollaboráció és a kényszerű együttműködés határa. Ilyen összefüggésben nem lehet megkerülni az ügynökmúltat sem. A munkánk során találkozni fogunk hitvalókkal, de fel kell készülnünk rá, hogy találkozni fogunk árulókkal is."
http://nol.hu/belfold/katolikus_multfeltaras__lemondott_varszegi_asztrik
Azután: roppantul örvendek és könnyekig meg vagyok hatva, hogy immár másodkézből tudhatom, mi is volt a helyzet valójában. Attól azonban, hogy TE, fényességes orcájú, ott érettségiztél, én még csak azt az információmorzsát olvastam itt, a te billentyűzetedből, hogy nem volt szép dolog annyi pénzt odavágni. Márpedig e szöveg alapján én arra következtettem, hogy ez _neked_ nem szimpatikus. Azt nem méltóztattál közölni, hogy a cégvezetőnek sem tetszett.
Amúgy pedig - bár vess a vad pannón libák elé - arra a célra, amit voltam bátor beidézni, szerintem igenis érdemes volt akár annyi pénzt is kiutálni. De ha nem, hát nem... Apropó: visszaadták a kincstárnak vagy mi?
Hahh! Micsoda felháborító dolog! Bezzeg, ha a Hitgyülinek adták volna... azzal biztosan teljes mértékben egyet értettél volna... :-)))
Egyébként is, Pannonhalmát az igazi komcsik - szerinted - be kellett volna szántsák, ugye?
Nem lehet, hogy ezért kapták: 1996-ban ünnepelte a Pannonhalmi Főapátság fennállásának 1000. évfordulóját. _Szerinted_ mennyi idő és pénz kell valamennyire is az ilyenkor szokásos előkészületekre?
"Ha akadna olyan ember , aki el hinné, hogy a saját zsebeik megtömésén más is érdekelné az egyházfiakat." - azért a fogalmakkal nem ártana tisztában lenni. Egyházfi (a katolikus egyházban): harangozó, sekrestyés, stb
Az öttagú, evangélikus szakértőkből álló bizottság munkája során eddig 35 nevet tudott azonosítani az egyház berkeiből. Van közöttük a Deák téri és a budavári evangélikus templomban egykor működő lelkész is, ennek a két gyülekezetnek a vezetőségével a történelmi tényeket már közölték. Az ügynökhálózatban működött mások mellett Ottlyk Ernő korábbi püspök és Prőhle Károly teológiaprofesszor is.
Bizonnyal még egészen apró gyermekként hallott róla a család néprádióján, hogy él ott egy albán származású nővér és ezért arra késztette családjának felnőtt tagjait, kérjenek vízumot Indiába, hogy ő ihletet merítsen és ha felnő, maga is hasonlóképp, a szegényekért cselekedhessen...
Amúgy: kik tartózkodhattak a 60-70-es években több évig Indiában? Többnyire műszaki és tudományos szakemberek, ezen kívül külkormányzatisok. Hogy a szülők melyik csoport/ok/ba tartozhattak, nem tudhatom, azt nem árulja el a szűkszavú életrajz.
Én nem marcipánnyuszi rossz vagy figyelmetlen szóhasználatához csatlakoztam - magam is figyelmetlenül, igaz - hanem a személyről alkotott véleményéhez.