Anno nagyon szerettem a tudományos, vagy az ismeretterjesztő, esetleg természetfilmek zenéit. Sokuk azóta kedvencem lett, miután megtaláltam az előadójukat és a címeket, már amelyiknek sikerült.
Mára utolsónak egy olyan film, amelyik szintén többször szerepelt a tévében, és két változatban is (kétféle befejezéssel, eltérő zenével) készült. Ennek a változatnak tippelhettek: a TD a zenésze.
Ez pedig egy hipotézis. Mármint, hogy ez is szerepelhetett már valamelyik hazai tévé műsorán. (Mint említettem, évek óta nincs tévém.) Egy véleménykutatás szerint a vámpírfilmek sikerlistáján második helyezett az idehaza "Alkonytájt" címen forgalmazott Near Dark, ami szerintem nem lenne több gyerekmesénél, ha a TD zenéje nem fokozná a hangulatát...
Egyébként most ugrott be, hogy a 90-es években, amikor játszották nálunk a mozik az Exorcist c. filmet, (Ördögűző) mindenkinek az első szava a vetítés után kb. a zene volt, hogy az mennyire jó.
Most néztem meg újra pár hónapja, és a főcímzenén kívül kb. egyszer csendülnek fel Mike Oldfield-tól (Személyes abszolút kedvenc!) a Tubular Bells akkordjai. Érdekes, hogy ennek ellenére mindenkinek ez maradt meg, pedig a film sem volt rossz a maga idejében.
A Tangerine Dream-nek a több, mint száz stúdió- és koncertlemezén kívül volt vagy hatvan filmzenéje is, ezek némelyikét láthattuk a hazai tévék műsorán. Ezek is jöhetnek?
Hírháttér - Tangerine Dream: Remote Wieving (Az Exitc. albumról, akárcsak a Choronzon.)
(Hacsak újabban más nem lett a kezdőzene; nem tudhatom, 6 éve nincs tévém.)
Volt egy vetélkedőműsor, aminek a címére nem elmlékszem, de a zenéje szintén a Tangerine Dream-től van, méghozzá az "Optical Race" című album címadó száma.
Még annyit, hogy Pink Floyd-tól a Time számos egyéb régi műsornak/tudományos sorozatnak a zenéje volt, csak a címük nem ugrik be...
A Kinek van meg c. topikban a régi motorosoktól ezeket a válaszokat kaptam:
"Juhász Árpád
Évmilliókemlékei – tudományos sorozat."
Aztán:
"De szerintem ez volt „A huszonnegyedik órában” című műsor zenéje, amiben ugyan nem emlékszem cseppkőbarlangra, de egy Föld-fejű muki feküdt egy heverőn, környezetvédelmi műsor volt."
Majd:
"A Föld titkai"
Rákerestem ezekre Google-ban, Youtube-on, de kb. semmi konkért...
Youtube-on érdemes próbálkozni, ha fenn van, akkor biztos megtalálhatod, csak jól kell keresni.
Ha már megvan maga a műsornak az a része, amely alatt megy a zene, akkor belinkelheted ide is, ill. ott is megkérdezheted, ha megy az angol. Tuti válaszol rá valaki.
Én a National Geographicon pár éve éjszaka 2 és 6 óra között, a műsorszünetben futó klipek zenéjét keresem, ha már megnyílt ez a topik. Azért nem túl széles megjelelölés ez így, legalábbis reményeim szerint, mert összesen 4-5 klip futott, egy repülős, egy hajós-búváros, egy régészeti meg talán még egy-kettő. Nagyon szépen fényképezett klipek voltak, és csodálatos zenék mentek alattuk. Sajnos akkor nem vettem fel őket videóra, mert nem gondoltam, hogy megszűnik a műsorszünet (hogy eme képzavarral éljek), és hogy átállnak 24 órás sugárzásra.
Remélem befér ide az érdeklődésem, mert inkább régebbi műsorokra nyílt ez a topik, a címe is ezt sugallja, de hátha a témája miatt elfér.
Jó lenne amúgy egy régi Delta főcímzet is látni. Állítólag az alatt feliratként szerepelt a stáblista, és amikor mentek az emebrkék a hófúvásban, akkor jött, hogy "műszaki vezető: Oldal Béla". Nekünk azóta a hófúvásra az Oldal Béla a szinonímánk, pl:
-- Ebben az Oldal Bélában én ugyan ki nem teszem a lábam, inkább a büfében ebédelek!