Amennyiben változatos témát akarsz jelenleg vannak fennforgások. Pl. mekkora egy varjú lépés? Kb.milyen súlyú egy közepesen megtermett varjú.
A dolog fontosságát tekintve már egy komoly Eu támogatásos projektet szerveztünk, hogy a hülyeségnek is adjunk. De nekem a hét végére egy komoly tervvel kell előállnom varjú ügyben. Igen jól szórakozunk, de nem untatnám a közösséget mert már baromi hosszú.
Mivel látom, hogy te szagember vagy hátha megokosodom. Baráti körben sok baromság mellett arról is szép viták folynak, hogy az általános felmelegedés kapcsán, és a sarki jégsapekok olvadásával egyre több olyan betegség kerül elő, aminek a hordozói szépen rétegenként lefagytak anno. Amitek ugyan ismer az emberiség de a baktériumok, vírusok mutálódásával a régi betegségek ellen ma már védtelenek, ill. védtelenebbek vagyunk. Mivel néha itt-ott beleolvasok a szakirodalomba, és atomfizikusunk mellett virológusunk is van a ketrecben megvitattuk, hogy a H1N1 mennyi hasonlóságot mutat az un. spanyolnáthával. Én csak amatőr vagyok, de néha elég tisztességes ordítozás van, mikor néhány szagember összejön kb. 5 vodka után.
Üdv. szem telen Két sor nekem elég vagy ajánlj szakirodalmat. Köszike.
Egyelőre nincs járványveszély [ 2010. szeptember 01., 11:16 ] [97]
Két személy meghalt, öt pedig orvosi kezelés alatt áll a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi vírussal való fertőzés miatt. Az eseteket Fehér, Kolozs, Konstanca, Dolj, Galac, Maros, Szeben és Teleorman megyében, illetve Bukarestben jegyezték. Pánikra viszont nincs ok, szórványos esetekről van szó, járványveszély egyelőre nincs – állítják a szakemberek.
„Mivel ezt a vírust a szúnyogok terjesztik, a betegség leghatékonyabb megelőzési módja az, ha nem tesszük ki magunkat szúnyogcsípésnek” – mondta lapunknak dr. Miron Cornelia, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság járványtanásza.
Egyébként az Egészségügyi Minisztériumnak a lakosság irányába megfogalmazott ajánlásában is az áll, hogy megfelelő öltözékkel (hosszú nadrág, hosszú ujjú blúz), szúnyogirtó szerekkel, ajtókra, ablakokra szerelt hálókkal, a lakások közelében lévő pocsolyák felszámolásával, a különböző tartályokban, edényekben tárolt állott vizek kiöntésével igyekezzünk kivédeni a szúnyogokkal való kontaktust. Amennyiben mégis megcsíp a szúnyog valakit, és a csípés után 3-7 nappal lázra, fejfájásra, hányingerre, memóriazavarra, ízületi fájdalmakra panaszkodik, azonnal forduljon a családorvosához – javasolják a szakemberek.
Ritkán okoz súlyos megbetegedést
A nyugat-nílusi vírus súlyos megbetegedést okozhat abban az esetben, ha más betegségekkel küzdő, elgyengült immunrendszerű személyt fertőz meg – magyarázta dr. Miron Cornelia. (Egyébként az országban jegyzett két halott is 70 éven felüli, krónikus beteg volt a szaktárca közleménye szerint.) A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nyugat-nílusi vírussal fertőzött 150 személy közül egynél jelentkeznek olyan súlyos tünetek, mint a magas láz, fejfájás, nyakmerevség, izomgörcsök, remegés, látászavarok. Ezek a tünetek akár hetekig is tarthatnak, maradandó idegrendszeri károsodást okozva.
A fertőzöttek 20 százaléka enyhe tüneteket mutat a fertőzés nyomán, míg körülbelül 80 százalékuk tünetmentesen átesik a fertőzésen – a gyerekek például általában ez utóbbi kategóriába tartoznak.
Romániában 1996–97-ben okozott utolsó ízben járványt a nyugat-nílusi vírus, akkor mintegy 500 személy fertőződött meg, az elhalálozási arány pedig 10 százalék volt.
Idén nyáron több európai országból is jelezték a vírus felbukkanását, Görögországban például 134 beteget és 9 halottat jegyeztek.
Onnan tudom mert megkaptam én is, igaz Líbiában, de nem volt vészes, és szerintem még tüdőgyuszim se volt, mert három nap alatt elmúlt. Egyszerűen csak valami vírus...
A madárflu igazából csak ázsia elmaradottabb régióiban okozott bajt, a kucuhapci lufi volt, de az izlandi vulkán ehett volna sokkal komolyabb gond is, ha kitör a fő kürtő.
A Nílus dél-észak irányú folyó. A történelem során ehhez viszonyítva emlegettek Felső- és Alsó-Egyiptomot. A Nílusnak van nyugati és keleti partja, ami rohadtul nem akadály egy szúnyog számára, hogy csak az egyik oldalon lakjon, miközben 3 perc alatt simán át tud repülni a másik partra.
Ja, mi van közben a madárinfluenza vírussal? És az évekig füstölő izlandi vulkánnal? 1 perc alatt veszélytelenné váltak, és eltűntek a süllyesztőben?