Keresés

Részletes keresés

daniella_belloq Creative Commons License 2010.09.07 0 0 305
szi.
május után született, tehát évvesztes, ezt nyilván tudod.
ha az orvos és az óvoda alkalmasnak találja, akkor mehet suliba a rendes idő szerint. ha azt szeretnéd, h maradjon még egy évet, orvosi igazolás kell hozzá- tudomásom szerint. az óvoda nem szól bele ilyen esetben.
de az is lehet, h emiatt speciális iskolába viteti az orvos. mindenképp vele kell ezt megbeszélned.
Előzmény: horsica (304)
horsica Creative Commons License 2010.09.07 0 0 304

sziasztok!

a kisfiam 2004. decemberében született, koraszülött, 2005.január végi lett volna...kérdésem az lenne: kezdheti 7 és fél évesen a sulit, vagy jövőre el kell kezdenünk?muszáj?mindenki mást mondott eddig, totál tanácstalan vagyok:((((

daniella_belloq Creative Commons License 2010.09.03 0 0 303
így is van. még a 80-as években is a tanár maga másolta az általa megírtakat, h mindenkinek jusson. nem kért érte pénzt. de még az iskola se a stencilezésért.
na és a mostani könyvek csilingelhetnek, ha hamarabb szétesnek, mint a régiek.
meg akkor is megtanultunk olvasni (desőt!), mikor a könyveinkben csak fekete-fehér-kék rajzok voltak. na és nem oldalaknyi, hanem csak egy-egy jelképes.
meg a jogdíjat az kapta, akit megilletett, nem holmi xy-mondvacsinált jogvédőirodák nyúlták le.
ezért drága a könyv. nem a papír ára miatt.
Előzmény: schlumberger (302)
schlumberger Creative Commons License 2010.09.03 0 0 302
A stencilezés a a "szerzői és szomszédos jogok" megsértése. ;-)

mondod Te ezt most vigyorogva: a hatvanas-hetvenes években bizony stencil technológiával gyártott hivatalos jegyzetekből tanultunk. Emlékszünk még a dabasi tsz melléküzemágára... Akkor még nem voltak színes-szagos-csilingelő tankönyvek.
Mégis eljutottunk a diplomáig, ugye...
Előzmény: Unerwünschter Gast (298)
ELŐRE! Creative Commons License 2010.09.03 0 0 301
OFF
Valóban az volt, hiszen csupa olyasmivel vitatkoztál amit én nem mondtam. Gondolom te egyedül is elvagy.

Ismét kérlek, fejezd be a mártírkodást, kötözködést és az OFF-olást!
Előzmény: Törölt nick (300)
szem telen Creative Commons License 2010.09.02 0 0 299
Egy kicsit sem érdekel. Maguk a tanárok stenilezték saját könyveiket, hogy minden hallgatóhoz eljusson.

Üdv szem telen (mi akkor már fénymásoltunk)
Előzmény: Unerwünschter Gast (298)
Unerwünschter Gast Creative Commons License 2010.09.02 0 0 298
A stencilezés a a "szerzői és szomszédos jogok" megsértése. ;-)
Előzmény: szem telen (296)
vitéz Ebőváry Nyüglönc Creative Commons License 2010.09.02 0 0 297
http://www.antikvarium.hu/ant/find2.php?func=reszletes&vTemakorID=0&CTemakorID=no&cim=legyek+ura&szerzo=&kapcstipus=&kulcsszo=&sorozat=&sorozatszam=&kiado=&kiadasi_hely=&kiadasi_ev=&kiadasi_ev_ig=&chkdarab=38&ujlekerdezes=yes
Előzmény: szem telen (296)
szem telen Creative Commons License 2010.09.02 0 0 296
Akkor én kérdezek jobbat. Ha nekem a főiskolán egyetem sikerült bizonyos tudományokat stencilezett papír kötésű filléres könyvekből a szükséges ismereteket magamba szipolyozni.
Mi a ferde faxért fizettem 21.712,-Ft-t a 9. osztályos gyerekem könyveimért, mindjárt ha az unokát lebonyolítom bekopizom.
És még nincs matek könyvünk sac/kb 17..
Földrajz atlasz 1990,-
Mi a nyomorult életbe kell egy egy évre szóló könyvet a legdrágább nyomdai technikával kiadni, (ja az egyik barátom magasnyomó technikus ő már csak tudja sőt oktatott is)
Ki a franc fog énekelni a tavalyi énekkönyvből. Ha ez annyira kell a heti egy ének órán nem megy tönkre, adják ki könyvtárból és év végén vigyék vissza.
Mellesleg sem a fiam ének hangja nem üti meg a szinvonalat, én meg a kocsmai ének órán lazán viszem a doni kozákkórus basszusát.
Más kérdés a fiam elkezdett olvasni, valószínűleg valami súlyosabb kötettel sikerült fejbe vernem. (Szerintem II. Szulejmán már kilóra igen rendes darab) lényeg hogy elkezdte érdekelni a kor.
A könyvtáram jelenleg egy garázsban bedobozolva. Most meg elő kellene ásnom a "Legyek urát" aki látta antiqban elmegyek érte a világ végére. Inkább megveszem még egyszer mint hogy bányász melót végezzek több ezer könyv között.

Üdv. szem teln
Előzmény: ELŐRE! (295)
ELŐRE! Creative Commons License 2010.09.02 0 0 295
És mi a helyzet azokkal a könyvekkel, amelyek elejére betesznek egy-két oldal extra bevezetőt, vagy néhány újabb képet? A könyv tartalma ugyanaz mint a régi, de oldalszámra, sorszámra mégis más (a különbséget nem minden szülő tudja egyszerűen megkülönböztetni, ehhez akár a tanári segítség is jól jönne, csak annyi, hogy "kedves szülő, nyugodtan használják a régit, nem gond az oldalszám", vagy "nem, nem jó a régi, mert súlyos változások vannak, hiába hasonló")

Hogy lehet az, hogy szignifikáns különbség nélkül újabb és újabb tankönyvek jelennek meg ugyanarról a témáról? (konkrétan: 8 osztályos ált.isk. 5. osztályos tankönyvekről beszélek: történelem, matek, természetismeret, nyelvtan, technika)
Előzmény: bokor (294)
bokor Creative Commons License 2010.09.01 0 0 294
Én ma szóltam a tankönyves fiúknak (nálunk magát a könyvosztást nem tanárok csinálják), hogy visszamondanék a gyerek rendeléséből pár feladatgyűjteményt, mert kaptunk, azt mondták, semmi gond, szóljon a gyerek, amikor megy a könyvért, leveszik a csomagból, annyival kevesebbet fizet. Ilyen egyszerű.
Előzmény: Törölt nick (290)
ELŐRE! Creative Commons License 2010.09.01 0 0 293
Topiknyitóként tisztelettel kérem a T. Olvtársakat, hogy mostantól a mártír tanár szerepeket mellőzzük, és térjünk vissza a TOPIKNYITÓBAN leírt problémára!

Köszönöm!
ELŐRE! Creative Commons License 2010.09.01 0 0 292
"Kéréseddel, miszerint miért tart 7 hónapig egy folyamat, fordulj bizalommal a könyvkiadókhoz és könyvtejesztőkhöz, valamint a diáksághoz - javarészt! Hátha használni tudnának."

Nos, sikerült ismét, már negyedszer is(!) a számba adnod valamit, amit ismét(!) nem mondtam!

Én nekem nincs, nem is volt semmiféle "kérésem, miszerint miért tart 7 hónapig egy folyamat", ezt te állítottad és itt zokogtál, hogy milyen kevés ezért az a kis hetvenezer Ft.

Most, hogy megvakartuk, kiderül, hogy nem is 7 havi munkáról van szó, hanem valójában csak a folyamat tart eddig, de ez nem folyamatos munka.

Akkor minek sírsz, hogy kevés a 70.000.- Ft?!?!?!?!?!, és ennyi pénzért ne is várjon többet a T.szülő.

másrészt:

"Azt hiszem, akik maradtak, azoknak munka közben nem az jár a fejükben, hogy mennyit kapnak érte, hanem az, hogy minél jobban és egyszerűbben, de ugyanakkor minden jogszabályt betartva elvégezzék, amit kiadtak nekik"

Én egyetlen helyen sem feszegettem e témát, veled ellentétben, aki a fent említett munkáért kevesled a 70.000.- Ft-ot.

harmadrészt:

"de legfőképpen én, methogy nekem címzed már másodjára"

Igen, neked címeztem, mert te kezdtél el panaszkodni, hogy "csak" 70.000.- Ft-ot kaptak a kollégáid egy "hét hónapos" munkáért.

és végül:

Én azt hiszem, hogy elég volt ebből ez elképesztően színvonal alatti diskurzusból, és így - persze harag nélkül - be is fejezem.

uff
Előzmény: Törölt nick (281)
ELŐRE! Creative Commons License 2010.09.01 0 0 291
"avaslom, hogy fejleszd a szövegértésedet. A hölgy nem mondta, hogy 7 hónap a rendelés összeállítása"

Akkor én is ilyen udvariatlanul személyeskedem: te is fejleszd a tiédet! A hölgy ugyanis pont arra utalt, hogy milyen kevés 7 hónapnyi munkáért a 70.000.- Ft! És én ezt az irodalmi túlzást cifráztam ki!
Előzmény: Törölt nick (273)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.01 0 0 290
na, beszámolhatok valami jóról...
kiosztották a könyveket (8 évf. gimi). Árat nem mondtak, mindenki vigye haza, nézze meg, van-e otthon, ha van, holnapra vissza, aki nem viszi, annak számlázzák. Ha nincs jelentős eltérés a tesóétól, és a tanulót nem zavarja, hogy néha közösen használ könyvet a padtársával, a tanárokat nem zavarja, nem kérik az új könyvet. Ilyen is van, úgy látszik.
daniella_belloq Creative Commons License 2010.08.30 0 0 289
nálunk ez így működik, ez a természetes. a nagyobbiknál általánosban szintén így működött. eléggé speciális suliba jártak, járnak, nem megy másként, nem lepődnénk meg, sőt!
a mi diákjaink szünete összesen 3 hét, marad a szülői segítség. de azért ők is akarnak segíteni, és soha nincsenek elküldve, pedig fáradtabbak, mint a dolgozó felnőttek.
Előzmény: Mensikov (288)
Mensikov Creative Commons License 2010.08.30 0 0 288
Még annyit: ha megérkeznek a könyvek azokat szortírozni kell úgyhogy legalább négy-öt rendes diák szünetét feláldozva bemegy és segít, hálából a kolléganőm mehívja őket pizzára a saját zsebéből (!). Nagy lenne bizti a kedves szülő csodálkozása ha azt mondaná: Kovács apuka holnap érkeznek a könyvek bivalyerejére számítok...
Előzmény: Mensikov (287)
Mensikov Creative Commons License 2010.08.30 0 0 287

A tankönyfelelősnek jár valamennyi jutalék nem tudom mennyi, de én például még 70000 nettóért sem vállalnám annyi a macera. Valakinek meg kell csinálni, többnyire a könyvtáros.

Tudok olyan sulikat ahol ilyennel nem foglalkoznak: kap a gyerek egy listát, szerző + fontosabb adatok és irány a tankönyvbolt. Csak ez a megoldás drágább egy kicsivel..

Előzmény: daniella_belloq (279)
evil1023 Creative Commons License 2010.08.30 0 0 286
Nem feltétlen minden ilyen módosítás a lehúzást szolgálja, nem feltétlen olyan óriási a nyereség.

Na és azt ki szabja meg, hogy egyik évben ilyen legyen a a karakterméret, másik éveben meg másmilyen, harmadikban pedig a mondatok hossza legyen szabályozva?

Azok, akiknek nem ingatlanos, vagy autópáylás ismerősük van, hanem tankönyves.

Előzmény: Törölt nick (258)
schlumberger Creative Commons License 2010.08.30 0 0 283
Csókoltatlak Sárdika, szépen összeszedted!

Az is előfordul, hogy a kedves (egybites) szülő üresen küldi vissza, az igazgató helyén írja alá, és ne is folytassuk...
Bezony... ha a pénzért csinálnánk, már rég becsukott volna a bolt :-)))
Előzmény: Törölt nick (281)
schlumberger Creative Commons License 2010.08.30 0 0 280
Ha akarod, a következő tanévben meghívunk a suliba, nyomon követheted a folyamatot, mert látszik, hogy nem láttál még közelről tankönyvet. (nem úgy értve...)
Előzmény: ELŐRE! (271)
daniella_belloq Creative Commons License 2010.08.30 0 0 279
hát nem tudom, de ha annyira nagy bukta, meg olyan nagyon "nemszeretem"-dolog ez a tankönyvrendelés, akkor egy tanár se vállalná.
ráadásul munkaidőben teszi plusz (vagy nem plusz) pénzért.
de a topiv címe. iskolakezdés: kész átverés! - ebben igaza van, és úgy látom, sokat nem tesznek ellene a tanárok se, annak ellenére, h aszongyák, nekik se tetszik.
akkor itt valaki nem mond igazat, vagy csak féligazságokat... de a gyerekek(bár ők tudásilag nem biztos) és a szülők szívnak.
(neked meg csak halkan mondom: találtam hivatkozást, ahol a tanulmányi kirándulásra kimondják, h nem csak a tanárnak, de a diákoknak is téríteni kell a felmerülő ktsg-eket. osztálykirándulás tök más, arra nem találtam még semmit.)
Előzmény: Mensikov (278)
Mensikov Creative Commons License 2010.08.30 0 0 278

egy 700 fős rendelést 7 hónapig tart valakiknek ...

Ez nem tart hét hónapig, de valószínűleg kiraknád mind a 700 gyereket a suliból vagy agyilag jól leszívnának  ha azokat akarnád optimalizálni...

Az iskola nem vállalat már bocs...

daniella_belloq Creative Commons License 2010.08.30 0 0 277
nagyon kérlek, ne szórakozz. valamit vagy olvass el teljes egészében, vagy ne fikázz.
nem feltétlen az oktatási miniszterről beszéltem.
és a tv teljes egészében hatályos - természetesen a hatályos módosításokkal együtt -, nem csak 1-1 §-a.

3.§ (6)A szakképzés szakmai tankönyveit a szakképesítésért felelős miniszter nyilvánítja tankönyvvé, illetve dönt a tankönyvvé nyilvánítás megszüntetéséről.
Előzmény: Törölt nick (276)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.30 0 0 276
"meg, h nem a miniszter dönti el, meg nem is tudom még miket olvastam itt."

A hivatkozott forrásból hol derül ki, hogy a miniszter dönti el?

"(4) Nem tagadható meg a könyv tankönyvvé nyilvánítása, ha megfelel az e §-ban és miniszteri rendeletben meghatározott feltételeknek."

Tehát miniszteri szinten (nem a miniszter személyesen persze...) születik egy szabály, amely minden tankönyvre érvényes.

Ami meg tudja ugorni a lécet, abból tankönyv lesz. Ehhez a miniszternek már semmi köze.
Előzmény: daniella_belloq (275)
daniella_belloq Creative Commons License 2010.08.30 0 0 275
és úgy ajánlom a figyelmébe mindenkinek, h hol és hogyan is dől el, h mi tankönyv, mi nem tankönyv.
meg, h nem a miniszter dönti el, meg nem is tudom még miket olvastam itt.
szóval lehet tanulmányozni a 2001. évi XXXVII. törvény a tankönyvjóváhagyás és a tankönyvjegyzékről szóló 1. fejezetének 2-3. §-át.
daniella_belloq Creative Commons License 2010.08.30 0 0 274
mit tehetnek róla?
hát én menjek a miniszériumba kiverni a balhét, h a tanköny-biznisz nem jó se a gyereknek, se a tanárnak?
persze, tudom, a szakszervezet arra van, h amikor magasabb fizetést kell követelni és sztrájkolni, akkor legyen mivel takarózni...
de ha a tanárok is tudják azt, amit én szülőként érzek, és nem tapsolnak a csak alibiből változó könyveknek, akkor miért nem teszenek ellen semmit?
tépheti itt a klaviját mindenki, de a tankönyvekkel való xarakodás ellen csak a tanárok tudnak tenni valamit, h végre odafigyeljenek az illetékesek.
Előzmény: Törölt nick (238)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.29 0 0 273
"én többek között folyamatoptimalizálással foglalkozom, menedzsereknek adok tanácsokat, és már meg ne sértődj, de ha valahol olyasmit látnék, hogy egy 700 fős rendelést 7 hónapig tart valakiknek (3 főnek! uramisten!) összerakni, akkor biztosan javasolnám, hogy vizsgálják felül a személyi és technikai feltételeket (magyarán bízzák másra, hozzáértőbbre!), és cseréljék le a kockás papírt valami 21. századi eszközre."

Javaslom, hogy fejleszd a szövegértésedet. A hölgy nem mondta, hogy 7 hónap a rendelés összeállítása. A folyamat hossza összesen 7 hónap. Február környéki a diákok/szülők megkeresése a papírokkal, október (?) pedig az elszámolás a kiadókkal.

Szó nincs folyamatos munkáról, de ez bizony összességében eddig tart.

A 21. századi eszköz alkalmazásával a rendelés egyszerűsíthető, a pénz beszedése hivatalosan nem.

Egyébként a legdöntőbb tényező, az ember semmilyen technika mellett nem változik. Felháborodik, ha lekési a határidőt és nem akarják tőle elfogadni a papírt.
A beszedés, ami egyes iskolákban sokszor behajtás, mert a kiadók alig-alig fogadnak el visszárut. A megrendelt, de át nem vett, pontosabban ki nem fizetett könyvet valakinek állnia kell.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.29 0 0 272
"Azt, hogy milyen könyveket lehet kiadni, az az oktatási minisztérium diktálja."

A minisztérium megfogalmazza a tankönyvvé nyilvánítás szabályait.
Aztán aki tud produkálni ennek megfelelőt, abból tankönyv lesz.

http://www.oh.gov.hu/tankonyvve-nyilvanitas/tankonyvve-nyilvanitas-100326

Tehát politika a feltételekben lehet, de a döntésben nem. Az már nem is a minisztérium hatásköre.
Előzmény: ELŐRE! (270)
ELŐRE! Creative Commons License 2010.08.29 0 0 271
Látom, folyamatosan adod a számba, amit nem mondtam, s nem utaltam rá! Hol találtál minősítgetést??? IDÉZD MÁR IDE!!!

Másrészt: e posztból sem jött át más, mint az előbb is érezhető véleményed: "kevés pénzért ne várjatok többet". Legalábbis ezen az alapon véded kollégáidat.

Ezzel nem tudok mit kezdeni. Ha valaki úgy érzi, hogy nincs megfizetve, akkor minek csinálja?

Nem bántásból mondom, de:

én többek között folyamatoptimalizálással foglalkozom, menedzsereknek adok tanácsokat, és már meg ne sértődj, de ha valahol olyasmit látnék, hogy egy 700 fős rendelést 7 hónapig tart valakiknek (3 főnek! uramisten!) összerakni, akkor biztosan javasolnám, hogy vizsgálják felül a személyi és technikai feltételeket (magyarán bízzák másra, hozzáértőbbre!), és cseréljék le a kockás papírt valami 21. századi eszközre.
Előzmény: Törölt nick (265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!