Ötödikes gyermekem tankönyvcsomagjában összesen 5 könyv van, amit nem kellett megvennem, mert nagyobb fiam két éve is ezt használta (persze veszekedni kellett, mert a csomag az csomag, nehéz megbontani). Hopp: 5000 Ft-ot spóroltam. Másrészt lenne még 4-6 könyv, amit megvettem, mert más kiadás. És itt az átverés: az új/átdolgozott kiadás csak néhány kép, egy-két extra oldal beszúrása, amitől az oldalszámok már el is másznak, tehát a régit nem, vagy csak nehezen lehet használni. Azért az 1-2 oldalnyi, semmitmondó, kifejezetten a megvásárlásra hajtó változtatás miatt kell megvenni az új könyveket. Nesze neked spórolás, átgondolt oktatás. Nem is értem, hogy a minisztérium miért engedi az efféle csalókat tankönyvet kiadni! Szégyen az is, hogy legalább 3 könyv van, amit meg kell venni, de év közben egyszer sem használják.
Mikor lesz ez végre átgondolt, ellenőrzött módon kezelve?
szi. május után született, tehát évvesztes, ezt nyilván tudod. ha az orvos és az óvoda alkalmasnak találja, akkor mehet suliba a rendes idő szerint. ha azt szeretnéd, h maradjon még egy évet, orvosi igazolás kell hozzá- tudomásom szerint. az óvoda nem szól bele ilyen esetben. de az is lehet, h emiatt speciális iskolába viteti az orvos. mindenképp vele kell ezt megbeszélned.
a kisfiam 2004. decemberében született, koraszülött, 2005.január végi lett volna...kérdésem az lenne: kezdheti 7 és fél évesen a sulit, vagy jövőre el kell kezdenünk?muszáj?mindenki mást mondott eddig, totál tanácstalan vagyok:((((
így is van. még a 80-as években is a tanár maga másolta az általa megírtakat, h mindenkinek jusson. nem kért érte pénzt. de még az iskola se a stencilezésért. na és a mostani könyvek csilingelhetnek, ha hamarabb szétesnek, mint a régiek. meg akkor is megtanultunk olvasni (desőt!), mikor a könyveinkben csak fekete-fehér-kék rajzok voltak. na és nem oldalaknyi, hanem csak egy-egy jelképes. meg a jogdíjat az kapta, akit megilletett, nem holmi xy-mondvacsinált jogvédőirodák nyúlták le. ezért drága a könyv. nem a papír ára miatt.
A stencilezés a a "szerzői és szomszédos jogok" megsértése. ;-)
mondod Te ezt most vigyorogva: a hatvanas-hetvenes években bizony stencil technológiával gyártott hivatalos jegyzetekből tanultunk. Emlékszünk még a dabasi tsz melléküzemágára... Akkor még nem voltak színes-szagos-csilingelő tankönyvek. Mégis eljutottunk a diplomáig, ugye...
Akkor én kérdezek jobbat. Ha nekem a főiskolán egyetem sikerült bizonyos tudományokat stencilezett papír kötésű filléres könyvekből a szükséges ismereteket magamba szipolyozni. Mi a ferde faxért fizettem 21.712,-Ft-t a 9. osztályos gyerekem könyveimért, mindjárt ha az unokát lebonyolítom bekopizom. És még nincs matek könyvünk sac/kb 17.. Földrajz atlasz 1990,- Mi a nyomorult életbe kell egy egy évre szóló könyvet a legdrágább nyomdai technikával kiadni, (ja az egyik barátom magasnyomó technikus ő már csak tudja sőt oktatott is) Ki a franc fog énekelni a tavalyi énekkönyvből. Ha ez annyira kell a heti egy ének órán nem megy tönkre, adják ki könyvtárból és év végén vigyék vissza. Mellesleg sem a fiam ének hangja nem üti meg a szinvonalat, én meg a kocsmai ének órán lazán viszem a doni kozákkórus basszusát. Más kérdés a fiam elkezdett olvasni, valószínűleg valami súlyosabb kötettel sikerült fejbe vernem. (Szerintem II. Szulejmán már kilóra igen rendes darab) lényeg hogy elkezdte érdekelni a kor. A könyvtáram jelenleg egy garázsban bedobozolva. Most meg elő kellene ásnom a "Legyek urát" aki látta antiqban elmegyek érte a világ végére. Inkább megveszem még egyszer mint hogy bányász melót végezzek több ezer könyv között.
És mi a helyzet azokkal a könyvekkel, amelyek elejére betesznek egy-két oldal extra bevezetőt, vagy néhány újabb képet? A könyv tartalma ugyanaz mint a régi, de oldalszámra, sorszámra mégis más (a különbséget nem minden szülő tudja egyszerűen megkülönböztetni, ehhez akár a tanári segítség is jól jönne, csak annyi, hogy "kedves szülő, nyugodtan használják a régit, nem gond az oldalszám", vagy "nem, nem jó a régi, mert súlyos változások vannak, hiába hasonló")
Hogy lehet az, hogy szignifikáns különbség nélkül újabb és újabb tankönyvek jelennek meg ugyanarról a témáról? (konkrétan: 8 osztályos ált.isk. 5. osztályos tankönyvekről beszélek: történelem, matek, természetismeret, nyelvtan, technika)
Én ma szóltam a tankönyves fiúknak (nálunk magát a könyvosztást nem tanárok csinálják), hogy visszamondanék a gyerek rendeléséből pár feladatgyűjteményt, mert kaptunk, azt mondták, semmi gond, szóljon a gyerek, amikor megy a könyvért, leveszik a csomagból, annyival kevesebbet fizet. Ilyen egyszerű.
Topiknyitóként tisztelettel kérem a T. Olvtársakat, hogy mostantól a mártír tanár szerepeket mellőzzük, és térjünk vissza a TOPIKNYITÓBAN leírt problémára!
"Kéréseddel, miszerint miért tart 7 hónapig egy folyamat, fordulj bizalommal a könyvkiadókhoz és könyvtejesztőkhöz, valamint a diáksághoz - javarészt! Hátha használni tudnának."
Nos, sikerült ismét, már negyedszer is(!) a számba adnod valamit, amit ismét(!) nem mondtam!
Én nekem nincs, nem is volt semmiféle "kérésem, miszerint miért tart 7 hónapig egy folyamat", ezt te állítottad és itt zokogtál, hogy milyen kevés ezért az a kis hetvenezer Ft.
Most, hogy megvakartuk, kiderül, hogy nem is 7 havi munkáról van szó, hanem valójában csak a folyamat tart eddig, de ez nem folyamatos munka.
Akkor minek sírsz, hogy kevés a 70.000.- Ft?!?!?!?!?!, és ennyi pénzért ne is várjon többet a T.szülő.
másrészt:
"Azt hiszem, akik maradtak, azoknak munka közben nem az jár a fejükben, hogy mennyit kapnak érte, hanem az, hogy minél jobban és egyszerűbben, de ugyanakkor minden jogszabályt betartva elvégezzék, amit kiadtak nekik"
Én egyetlen helyen sem feszegettem e témát, veled ellentétben, aki a fent említett munkáért kevesled a 70.000.- Ft-ot.
harmadrészt:
"de legfőképpen én, methogy nekem címzed már másodjára"
Igen, neked címeztem, mert te kezdtél el panaszkodni, hogy "csak" 70.000.- Ft-ot kaptak a kollégáid egy "hét hónapos" munkáért.
és végül:
Én azt hiszem, hogy elég volt ebből ez elképesztően színvonal alatti diskurzusból, és így - persze harag nélkül - be is fejezem.
"avaslom, hogy fejleszd a szövegértésedet. A hölgy nem mondta, hogy 7 hónap a rendelés összeállítása"
Akkor én is ilyen udvariatlanul személyeskedem: te is fejleszd a tiédet! A hölgy ugyanis pont arra utalt, hogy milyen kevés 7 hónapnyi munkáért a 70.000.- Ft! És én ezt az irodalmi túlzást cifráztam ki!
na, beszámolhatok valami jóról... kiosztották a könyveket (8 évf. gimi). Árat nem mondtak, mindenki vigye haza, nézze meg, van-e otthon, ha van, holnapra vissza, aki nem viszi, annak számlázzák. Ha nincs jelentős eltérés a tesóétól, és a tanulót nem zavarja, hogy néha közösen használ könyvet a padtársával, a tanárokat nem zavarja, nem kérik az új könyvet. Ilyen is van, úgy látszik.
nálunk ez így működik, ez a természetes. a nagyobbiknál általánosban szintén így működött. eléggé speciális suliba jártak, járnak, nem megy másként, nem lepődnénk meg, sőt! a mi diákjaink szünete összesen 3 hét, marad a szülői segítség. de azért ők is akarnak segíteni, és soha nincsenek elküldve, pedig fáradtabbak, mint a dolgozó felnőttek.
Még annyit: ha megérkeznek a könyvek azokat szortírozni kell úgyhogy legalább négy-öt rendes diák szünetét feláldozva bemegy és segít, hálából a kolléganőm mehívja őket pizzára a saját zsebéből (!). Nagy lenne bizti a kedves szülő csodálkozása ha azt mondaná: Kovács apuka holnap érkeznek a könyvek bivalyerejére számítok...
A tankönyfelelősnek jár valamennyi jutalék nem tudom mennyi, de én például még 70000 nettóért sem vállalnám annyi a macera. Valakinek meg kell csinálni, többnyire a könyvtáros.
Tudok olyan sulikat ahol ilyennel nem foglalkoznak: kap a gyerek egy listát, szerző + fontosabb adatok és irány a tankönyvbolt. Csak ez a megoldás drágább egy kicsivel..
Nem feltétlen minden ilyen módosítás a lehúzást szolgálja, nem feltétlen olyan óriási a nyereség.
Na és azt ki szabja meg, hogy egyik évben ilyen legyen a a karakterméret, másik éveben meg másmilyen, harmadikban pedig a mondatok hossza legyen szabályozva?
Azok, akiknek nem ingatlanos, vagy autópáylás ismerősük van, hanem tankönyves.
Az is előfordul, hogy a kedves (egybites) szülő üresen küldi vissza, az igazgató helyén írja alá, és ne is folytassuk... Bezony... ha a pénzért csinálnánk, már rég becsukott volna a bolt :-)))
Ha akarod, a következő tanévben meghívunk a suliba, nyomon követheted a folyamatot, mert látszik, hogy nem láttál még közelről tankönyvet. (nem úgy értve...)
hát nem tudom, de ha annyira nagy bukta, meg olyan nagyon "nemszeretem"-dolog ez a tankönyvrendelés, akkor egy tanár se vállalná. ráadásul munkaidőben teszi plusz (vagy nem plusz) pénzért. de a topiv címe. iskolakezdés: kész átverés! - ebben igaza van, és úgy látom, sokat nem tesznek ellene a tanárok se, annak ellenére, h aszongyák, nekik se tetszik. akkor itt valaki nem mond igazat, vagy csak féligazságokat... de a gyerekek(bár ők tudásilag nem biztos) és a szülők szívnak. (neked meg csak halkan mondom: találtam hivatkozást, ahol a tanulmányi kirándulásra kimondják, h nem csak a tanárnak, de a diákoknak is téríteni kell a felmerülő ktsg-eket. osztálykirándulás tök más, arra nem találtam még semmit.)
nagyon kérlek, ne szórakozz. valamit vagy olvass el teljes egészében, vagy ne fikázz. nem feltétlen az oktatási miniszterről beszéltem. és a tv teljes egészében hatályos - természetesen a hatályos módosításokkal együtt -, nem csak 1-1 §-a.
3.§ (6)A szakképzés szakmai tankönyveit a szakképesítésért felelős miniszter nyilvánítja tankönyvvé, illetve dönt a tankönyvvé nyilvánítás megszüntetéséről.
és úgy ajánlom a figyelmébe mindenkinek, h hol és hogyan is dől el, h mi tankönyv, mi nem tankönyv. meg, h nem a miniszter dönti el, meg nem is tudom még miket olvastam itt. szóval lehet tanulmányozni a 2001. évi XXXVII. törvény a tankönyvjóváhagyás és a tankönyvjegyzékről szóló 1. fejezetének 2-3. §-át.
mit tehetnek róla? hát én menjek a miniszériumba kiverni a balhét, h a tanköny-biznisz nem jó se a gyereknek, se a tanárnak? persze, tudom, a szakszervezet arra van, h amikor magasabb fizetést kell követelni és sztrájkolni, akkor legyen mivel takarózni... de ha a tanárok is tudják azt, amit én szülőként érzek, és nem tapsolnak a csak alibiből változó könyveknek, akkor miért nem teszenek ellen semmit? tépheti itt a klaviját mindenki, de a tankönyvekkel való xarakodás ellen csak a tanárok tudnak tenni valamit, h végre odafigyeljenek az illetékesek.
"én többek között folyamatoptimalizálással foglalkozom, menedzsereknek adok tanácsokat, és már meg ne sértődj, de ha valahol olyasmit látnék, hogy egy 700 fős rendelést 7 hónapig tart valakiknek (3 főnek! uramisten!) összerakni, akkor biztosan javasolnám, hogy vizsgálják felül a személyi és technikai feltételeket (magyarán bízzák másra, hozzáértőbbre!), és cseréljék le a kockás papírt valami 21. századi eszközre."
Javaslom, hogy fejleszd a szövegértésedet. A hölgy nem mondta, hogy 7 hónap a rendelés összeállítása. A folyamat hossza összesen 7 hónap. Február környéki a diákok/szülők megkeresése a papírokkal, október (?) pedig az elszámolás a kiadókkal.
Szó nincs folyamatos munkáról, de ez bizony összességében eddig tart.
A 21. századi eszköz alkalmazásával a rendelés egyszerűsíthető, a pénz beszedése hivatalosan nem.
Egyébként a legdöntőbb tényező, az ember semmilyen technika mellett nem változik. Felháborodik, ha lekési a határidőt és nem akarják tőle elfogadni a papírt. A beszedés, ami egyes iskolákban sokszor behajtás, mert a kiadók alig-alig fogadnak el visszárut. A megrendelt, de át nem vett, pontosabban ki nem fizetett könyvet valakinek állnia kell.
Látom, folyamatosan adod a számba, amit nem mondtam, s nem utaltam rá! Hol találtál minősítgetést??? IDÉZD MÁR IDE!!!
Másrészt: e posztból sem jött át más, mint az előbb is érezhető véleményed: "kevés pénzért ne várjatok többet". Legalábbis ezen az alapon véded kollégáidat.
Ezzel nem tudok mit kezdeni. Ha valaki úgy érzi, hogy nincs megfizetve, akkor minek csinálja?
Nem bántásból mondom, de:
én többek között folyamatoptimalizálással foglalkozom, menedzsereknek adok tanácsokat, és már meg ne sértődj, de ha valahol olyasmit látnék, hogy egy 700 fős rendelést 7 hónapig tart valakiknek (3 főnek! uramisten!) összerakni, akkor biztosan javasolnám, hogy vizsgálják felül a személyi és technikai feltételeket (magyarán bízzák másra, hozzáértőbbre!), és cseréljék le a kockás papírt valami 21. századi eszközre.