Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2015.03.12 0 0 8

Nem volt nehéz végig olvasni ezt a többre érdemes topikot!

Írtatok a festőnövényekről, pedig van még bőven festő növény, elég körülnézni a kertben, ott van  a cékla, amit az élelmiszeripar is használ mint természetes ételszínezéket, ott van még a sáfrányos szeklice(Carthamus tinctorius), a jóféle sáfrány(Crocus sativus), a kék iringó, de ebben az utóbbiban nem vagyok biztos.

Interneten ezt találtam:

kivi70 Creative Commons License 2014.05.28 0 0 7

Honnan lehetne beszerezni ilyen különleges festőnövényeket? Én szappanszínezésére szeretném használni.

kézm Creative Commons License 2011.06.05 0 0 6

Vörösre szeretnék szinezni. Égerfa, és nyírfakéreggel lehet tudtom szerint.

De az eljárásról nem tudok semmit.

Tud valaki segíteni?

CBNora Creative Commons License 2010.07.01 0 0 5
Érdekes, hogy ilyen bő vízben festi azt a kevéske fonalat.
Előzmény: nbanna (4)
nbanna Creative Commons License 2010.07.01 0 0 4
A gyógynövényes topicból indult felvetésre (festőpipitér) itt reagálnék.
A natur-forum.de oldalról vett recept:
1. lépés: 100 g festeni való anyag / fonal
15-20 g timsó
3,5-4 liter víz
A timsót meleg vízben feloldjuk, beletesszük a festeni való anyagot, az egészet lassan felforraljuk. Egy óra hosszat főzzük kis lángon, időnként megkeverjük. Az anyagot az oldatban hagyjuk kihűlni, majd alaposan öblítsük ki.
2. lépés: 100 g festeni való anyag
100-200 g szárított virág (a kívánt színárnyalattól függően)
3,5-4 l víz
A festőnövényeket célszerű gézbe kötni. A festőnövényt és a festeni való anyagot együtt hideg vízbe tesszük, lassan felforraljuk, időnként kevergetve 1 órát főzzük. A festőlében hagyjuk kihűlni, majd alaposan öblítsük ki.
Az ajánlás szerint ez a módszer csak kis mennyiségű anyag festésére javasolt.

CBNora Creative Commons License 2010.06.30 0 0 3
Alkörmös, igen.
Nekünk van két kutyabenge fánk. Az Őrségből hoztuk, ott sok van az erdőben, és vegyesen szokott lenni rajtuk még piros és már fekete bogyó. Nagyon jól mutat. A mieink is virágoznak, zúgnak a méhektől, de csak egy-két zöld bogyó lesz rajtuk és az is lepotyog. Nem tudom, miért, amúgy szemmel láthatóan jól érzik magukat.
A tojásoknál a festőlébe kevertem a timsót.
Előzmény: feherbarat2 (2)
feherbarat2 Creative Commons License 2010.06.30 0 0 2

Tojást hagymahéjjal mi is festettünk, de mással még nem próbáltuk. Ez tényleg tartós színt adott.

Az valószínű, hogy a festőnövényes színek talán sosem lesznek olyan tartósak mint a szintetikusak.

Egy barátom szerint egy növény minél keményebb részéből való a festék, annál tartósabb lesz a szín: a szirmokból, virágokból a legkevésbé, levelekből, termésekből inkább, kérgekből, gyökerekből legjobban. Ez afféle gyakorlati tapasztalat, nem biztos, hogy racionálisan is magyarázható...

A festőmályvát idén én is szeretném kipróbálni, most nyílnak virágai, gyűjtögetem is szogalmasan.

A tojást  hogyan kezeled timsóval?

Azt el sem tudom képzelni, hogy a szivacstökből hogyan lesz falvédő... 

Alkanna helyett nem alkörmöst szerettél volna írni?

Kutyabengével, mint növénnyel még nem találkoztam (vagy csak nem ismertem fel :)) , de szívesen kipróbálnám.

Előzmény: CBNora (1)
CBNora Creative Commons License 2010.06.30 0 0 1
Nagyon örülök, hogy megnyitottad ezt a topikot.
Én gyapjút még nem festettem, nem is tervezem. Hímes tojásokat szoktam házi készítésű festékekkel festeni. Eddig sajnos csak a hagymahéj alapú festékek bizonyultak tartósnak, ezek világos helyen évek alatt sem fakulnak ki. Ilyen a jól ismert vörös tisztán főzött hagymahéjból, sárga u. az timsóval, fekete, ha előzőleg egy napig revés savanyúkáposzta lébe van beáztatva a tojás, utána megy egy napra a hagymahéj főzetbe. Ez utóbbi festék néha sötétvöröset ad, attól függően, mennyire érett össze a káposztalé a revével.
Ezen kívül festettem még fekete nyár porzós barkájával és timsóval zöldet, kutyabenge bogyóval szintén zöldet, festőmályvával kékesszürkét, bodzabogyóval és timsóval kéket. Ezek csak sötét helyen tartják meg a színüket.
Van otthon két nagy Alkanna tő, ennek is jó lenne kipróbálni a termését. Talán bodza helyett jó lenne.
Van összegyűjtve egy halom Luffa szivacsom, ezekből szeretnék egyszer falvédőt készíteni. Esetleg kipróbálnám, hogyan lehet növényi festékekkel színezni. Kérdés, hogy ami a gyapjút befogja, megfesti-e a növényi rostokat. És hogy mi mennyire színtartó.
Előzmény: feherbarat2 (-)
sneci Creative Commons License 2010.06.30 0 0 0
Már 0 tapasztalatom van e téren.
Előzmény: feherbarat2 (-)
feherbarat2 Creative Commons License 2010.06.30 0 0 topiknyitó

Kedves Forumozók,

ha már próbálkoztatok festőnövények nevelésével, gyűjtésével és/vagy felhasználásával, beszéljük meg itt, kinek mi és hogyan sikerült eddig, illetve mire használta egyáltalán a festőnövényeket.

Magam gyapjúfestésre igyekszem kipróbálni őket nemezeléshez, és mivel a természetben való gyűjtögetésre nincs módom, időm, ezért az amúgy is sok gyógynövényt tartalmazó kertünkben igyekszem nevelgetni őket.

Érdekes lehet továbbá a festőnövények szaporító anyagainak a beszerzése, a gyűjthetők lelőhelyeinek a közkinccsé tétele.

Megoszthatjuk egymással a témáról szóló írások, könyvek, tanulmányok elérhetőségét is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!