Nem volt nehéz végig olvasni ezt a többre érdemes topikot!
Írtatok a festőnövényekről, pedig van még bőven festő növény, elég körülnézni a kertben, ott van a cékla, amit az élelmiszeripar is használ mint természetes ételszínezéket, ott van még a sáfrányos szeklice(Carthamus tinctorius), a jóféle sáfrány(Crocus sativus), a kék iringó, de ebben az utóbbiban nem vagyok biztos.
A gyógynövényes topicból indult felvetésre (festőpipitér) itt reagálnék. A natur-forum.de oldalról vett recept: 1. lépés: 100 g festeni való anyag / fonal 15-20 g timsó 3,5-4 liter víz A timsót meleg vízben feloldjuk, beletesszük a festeni való anyagot, az egészet lassan felforraljuk. Egy óra hosszat főzzük kis lángon, időnként megkeverjük. Az anyagot az oldatban hagyjuk kihűlni, majd alaposan öblítsük ki. 2. lépés: 100 g festeni való anyag 100-200 g szárított virág (a kívánt színárnyalattól függően) 3,5-4 l víz A festőnövényeket célszerű gézbe kötni. A festőnövényt és a festeni való anyagot együtt hideg vízbe tesszük, lassan felforraljuk, időnként kevergetve 1 órát főzzük. A festőlében hagyjuk kihűlni, majd alaposan öblítsük ki. Az ajánlás szerint ez a módszer csak kis mennyiségű anyag festésére javasolt.
Alkörmös, igen. Nekünk van két kutyabenge fánk. Az Őrségből hoztuk, ott sok van az erdőben, és vegyesen szokott lenni rajtuk még piros és már fekete bogyó. Nagyon jól mutat. A mieink is virágoznak, zúgnak a méhektől, de csak egy-két zöld bogyó lesz rajtuk és az is lepotyog. Nem tudom, miért, amúgy szemmel láthatóan jól érzik magukat. A tojásoknál a festőlébe kevertem a timsót.
Tojást hagymahéjjal mi is festettünk, de mással még nem próbáltuk. Ez tényleg tartós színt adott.
Az valószínű, hogy a festőnövényes színek talán sosem lesznek olyan tartósak mint a szintetikusak.
Egy barátom szerint egy növény minél keményebb részéből való a festék, annál tartósabb lesz a szín: a szirmokból, virágokból a legkevésbé, levelekből, termésekből inkább, kérgekből, gyökerekből legjobban. Ez afféle gyakorlati tapasztalat, nem biztos, hogy racionálisan is magyarázható...
A festőmályvát idén én is szeretném kipróbálni, most nyílnak virágai, gyűjtögetem is szogalmasan.
A tojást hogyan kezeled timsóval?
Azt el sem tudom képzelni, hogy a szivacstökből hogyan lesz falvédő...
Alkanna helyett nem alkörmöst szerettél volna írni?
Kutyabengével, mint növénnyel még nem találkoztam (vagy csak nem ismertem fel :)) , de szívesen kipróbálnám.
Nagyon örülök, hogy megnyitottad ezt a topikot. Én gyapjút még nem festettem, nem is tervezem. Hímes tojásokat szoktam házi készítésű festékekkel festeni. Eddig sajnos csak a hagymahéj alapú festékek bizonyultak tartósnak, ezek világos helyen évek alatt sem fakulnak ki. Ilyen a jól ismert vörös tisztán főzött hagymahéjból, sárga u. az timsóval, fekete, ha előzőleg egy napig revés savanyúkáposzta lébe van beáztatva a tojás, utána megy egy napra a hagymahéj főzetbe. Ez utóbbi festék néha sötétvöröset ad, attól függően, mennyire érett össze a káposztalé a revével. Ezen kívül festettem még fekete nyár porzós barkájával és timsóval zöldet, kutyabenge bogyóval szintén zöldet, festőmályvával kékesszürkét, bodzabogyóval és timsóval kéket. Ezek csak sötét helyen tartják meg a színüket. Van otthon két nagy Alkanna tő, ennek is jó lenne kipróbálni a termését. Talán bodza helyett jó lenne. Van összegyűjtve egy halom Luffa szivacsom, ezekből szeretnék egyszer falvédőt készíteni. Esetleg kipróbálnám, hogyan lehet növényi festékekkel színezni. Kérdés, hogy ami a gyapjút befogja, megfesti-e a növényi rostokat. És hogy mi mennyire színtartó.
ha már próbálkoztatok festőnövények nevelésével, gyűjtésével és/vagy felhasználásával, beszéljük meg itt, kinek mi és hogyan sikerült eddig, illetve mire használta egyáltalán a festőnövényeket.
Magam gyapjúfestésre igyekszem kipróbálni őket nemezeléshez, és mivel a természetben való gyűjtögetésre nincs módom, időm, ezért az amúgy is sok gyógynövényt tartalmazó kertünkben igyekszem nevelgetni őket.
Érdekes lehet továbbá a festőnövények szaporító anyagainak a beszerzése, a gyűjthetők lelőhelyeinek a közkinccsé tétele.
Megoszthatjuk egymással a témáról szóló írások, könyvek, tanulmányok elérhetőségét is.