Keresés

Részletes keresés

Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 36

"A Vatera nem a műkincsek miatt szúrja az APEH szemét, hanem az üzletvitelszerűen műszaki cikkeket, ruházati cikkeket stb.-t árulók miatt"

Szerintem meg alapvetően minden árumozgás miatt. Egyébként van egy olyan érzésem, hogy inkább az egyszerű magánszemélyeket szeretnék bekóstolni. A vagyonosodási vizsgálatoknál is az egyszerű kisember és a tényleges reálgazdasági tevékenységet folytató vállalkozó volt a fő célcsoport, az uzsorások, üzletszerűen ÁFA-csalásból élők (szponzorációnak, szponzorált tevékenységnek álcázva - sajnos a sportot ez nagyon megfertőzte :-((((( ), védelmi pénzszedők érdekes módon kimaradtak ebből.

"De amikor mosogatógépet akartam venni, és kérdeztem, lesz-e számla, közölték, hogy akkor 25 százalékkal drágább."

Ez furcsa, ezzel még csak szolgáltatásnál találkoztam. Új cuccokat nem vettem Vaterán, de a kereskedelemben inkább azzal szoktam találkozni, hogy a vevő által fizetendő ár fix, az pedig majd a vevő számlaigénye alapján derül ki, hogy az adótartalmat árrésként lefölözik, vagy sem.

Egyébként ha nem tüntetik fel, hogy a megadott ár ÁFA nélkül értendő, akkor semmi keresnivalója a + 25 %-nak. Akkor sem, ha számlát ad, úgyhogy aki ilyet mond egy "+ ÁFA" megjelölés nélküli elektronikus ajánlat után, azt körbe kell röhögni.

"Mellesleg senki sem venne szerintem a Vaterán műkincset pár gagyi fénykép alapján. "

Akkor mit mondjak arra, hogy te meg ruhát veszel látatlanba? :-D Valóban nem a legideálisabb ez a vásárlási forma, viszont a Vatera gyakorlatilag megölte az IRL boltok nagy részét. Emellett akinek van már némi rálátása erre, az azért tud következtetni a fényképek alapján arra, hogy milyen lehet az adott dolog valójában. Ha pedig nem olyan a dolog, mint amire az ajánlat alapján következtetni lehetett, akkor jogszerű, ha azt mondod, hogy mégsem kell. Nálam ilyen még nem fordult elő, igaz, nem kereskedelmi mennyiségben vásárolok (eladni csak hébe-hóba szoktam, inkább vásárolok).

Előzmény: Híd (34)
Péter az állat Creative Commons License 2010.05.18 0 0 35
Mielőtt becsuknának, hogy félrevezettem a jónépet itt az a nyomorult oldal, tessen kibogozni mindenki magának! :-)

Két részletben fotóztam, hogy valamelyest látszon is az írás. Úgyhogy nem egyszerű megtalálni a folytatást, de nem is lehetetlen. Jó bogozást! :-)
Előzmény: Péter az állat (31)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 34

1. A Vatera nem a műkincsek miatt szúrja az APEH szemét, hanem az üzletvitelszerűen műszaki cikkeket, ruházati cikkeket stb.-t árulók miatt. Vettem én már ruhát ott, újat, és számla nem jött. De amikor mosogatógépet akartam venni, és kérdeztem, lesz-e számla, közölték, hogy akkor 25 százalékkal drágább. Mellesleg senki sem venne szerintem a Vaterán műkincset pár gagyi fénykép alapján.

2. A pár rugóért eladott cuccokat nem kell bevallani. Ha üzletszerűen árulsz pár rugóért cuccokat, akkor viszont illik róluk számlát adni.

Előzmény: Apellator (32)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 33
OK, azóta láttam az SZJA-törvény 11. §-át.
Előzmény: Péter az állat (31)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 32

"Én viszont nem vásárolnék műtárgyat, régiséget írásos papír nélkül a saját biztonságom érdekében."

Nem vennél pár rugóért könyvet, vagy 10-100 rugóért szekrényt elektronikus ajánlat alapján licitálva, vagy bármilyen úton szóbeli szerződéssel? A legízlésesebb dolgok (pl. art deco) többségében most nem drágák - szerintem furcsán néznének, ha írásbeli szerződéssel kezdenél ott vacakolni.

Milliós nagyságrend más, de az a Vaterán is ritka. Többnyire historizáló eklektikus cuccokért kérnek hétszámjegyű összegeket, bár láttam már közel 1 millióért gyönyörű modern art deco-dolgozószobát a Vaterán.

"Ki tudja, honnan származik? Nem hamis, lopott-e? "

Ez inkább a nagyon régi (XX. századnál jóval régebbi) dolgoknál játszik. Az egy külön embertípus, amelyik ilyesmivel foglalkozik.

"Ha mégis lopott, és keresi a rendőrség, hogyan igazolom, hogy semmi közöm a bűncselekményhez?"

A Vaterán látszik, ha azon keresztül vetted. Amúgy minden más esetben tanúkkal. Egyébként ha normál használatra, saját szórakozásra vásárolsz régi dolgokat, akkor elenyésző a valószínűsége, hogy ilyennel találkozz. Persze aki mindenféle ókori tárgyakba vagy értékes festményekbe bonyolódik, az más.

Előzmény: Híd (28)
Péter az állat Creative Commons License 2010.05.18 0 0 31
Nem kell feltüntetni sem.
(szintén 36.)
Előzmény: Apellator (22)
Péter az állat Creative Commons License 2010.05.18 0 0 30
200000Ft. Az alatt nem kell bevallani.
(Tájékoztató 36. old. Csak azért írom a forrást, hogy nem ám rám hivatkozni, ha mégsem így van, és jönnek a "csillagszórósok"! :-)
Előzmény: Apellator (18)
Péter az állat Creative Commons License 2010.05.18 0 0 29
"de honnan találja ki az ember, hogy adózni is kell ilyen eladások után,""

Benne van a bevallás útmutatójában a 36. oldalon. Meg leveleket is küldözgetnek, hogy aki nem tudta, az megtudja:

" nevetséges."

Az, de v.hol őket is meg lehet érteni. Végülis ha elad valaki az jövedelem, ha olcsóbban jutott hozzá. A költségeket meg asszem itt is le lehet vonni. A 25/25% arra van, ha ez nem megállapítható.
Előzmény: hktibor (5)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 28
Én viszont nem vásárolnék műtárgyat, régiséget írásos papír nélkül a saját biztonságom érdekében. Ki tudja, honnan származik? Nem hamis, lopott-e? Hogyan bizonyítom, ha én is el akarom majd adni, hogy legálisan, vásárlással jutottam hozzá? Ha mégis lopott, és keresi a rendőrség, hogyan igazolom, hogy semmi közöm a bűncselekményhez?
Előzmény: Apellator (27)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 27

"Szerintem egyébként teljesen életszerű, hogy ha valaki elad festményeket, régiségeket, ritkaságokat stb. egy gyűjteményből, azokról lesz papírja, és be is tudja vallani az adóhatóságnak."

Szerintem meg nem életszerű, mert ahol a Ptk. nem ír elő kötelező írásbeli alakot a szerződésre, ott az APEH sem teheti (ebből szoktak vitáim lenni a számviteles kollégákkal).

Előzmény: Híd (26)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 26

Nem teszem meg, de nem is adok el semmit. Ha valamire nincs szükségem, odaajándékozom valakinek. Értékálló, vagy értéküket növelő használati tárgyaim (műkincs, régiség, gyűjtemény stb.) nincsenek, csökkenő értékű, olcsóbban eladott használati tárgy után meg nem kell adózni.

Szerintem egyébként teljesen életszerű, hogy ha valaki elad festményeket, régiségeket, ritkaságokat stb. egy gyűjteményből, azokról lesz papírja, és be is tudja vallani az adóhatóságnak.

Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 25

11. § (3) b), c)

OK, nem kell.

Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 24
Én sem azt mondtam, hogy ez jó, hanem azt, hogy léteznek ilyen álláspontok. Merthogy léteznek.
Előzmény: Híd (23)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 23
Ilyen ötleteket még nem hallottam, hogy az ingyen végzett sk. munkád gyümölcsét adóztatni akarják. Baromság is, hiszen nincs pénzmozgás, nincs jövedelem. Ezzel az erővel az otthon főzött teát meg otthon készített szendvicset is adóztatni kellene - ez hülyeség.
Előzmény: Apellator (21)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 22
Sajnos nem mélyedtem bele most a hatályos SZJA-törvénybe, de a beidézett rész alapján mivel nincs értékhatár (a 25 ezer Ft alatti eladások esetében is csak logikailag nincs, expressis verbis nincs ilyen feloldás), minden ingóeladásodat fel kellene tüntetni az adóbevallásodban. Te megteszed?
Előzmény: Híd (20)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 21

Ezen a szabályozáson ezek szerint rontottak.

Egyébként életszerűtlen az egész magánszemélyek esetében. 5 vagy 10 milliós eladási árig nem foglalkoznék a magánszemélyek ingóforgalmával az állam helyében. Gondolj bele, van egy 1 millió forint értékű ingóságod. Ha saját beruházást végzel rajta, akkor az ebből keletkező "gazdagodás" alapján elvileg SZJA-znod kellene (sokan pengetik most ezt a vonalat!), és csak a megvásárolt anyag lesz adóalapcsökkentő eladásnál (?), ha mással végezteted el a munkát, akkor meg eladásnál az egész adóalapcsökkentő.

Újabban sokan ágálnak amellett, hogy meg kellene adóztatni pl. a saját szobafesétsből eredő "gazdagodást" és hasonló természetű "gazdagodást" (konyhakert termése stb.). A társasházunkat megtalálta az APEH, mert ingyenesen végezte a közös képviseletet a közös képviselő (egyben ott lakó lakástulajdonos), és az ebből eredő "gazdagodás" miatt a lakástulajdonosoknak adózni kellene. Szerencsére nem erőltették ezt sokáig, mindenesetre ijesztő. Remélhetőleg az új kormány törvényes működésre kötelezi az APEH-et.

Előzmény: Híd (20)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 20

"Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét."

Vagyis ha 25 százalék az adó, akkor 200 ezer forint jövedelemig adómentes.

Előzmény: Apellator (18)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 19
Arról nem az APEH tehet, hogy nem őrizgeted a számlát. Nyugodtan tekinthet rád úgy, hogy egy talált vagy ingyen, ajándékba kapott szgépet adtál el. Valamivel igazolnod kell, hogy nem így történt.
Előzmény: hktibor (16)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 18
Ingóságok értékesítésénél van egy adómentes értékhatár. Régen 300 ezer Ft volt, most nem tudom, mennyi.
Előzmény: Híd (14)
Apellator Creative Commons License 2010.05.18 0 0 17

"ÁFA és egyéb sarcok nélkül "

Nálunk árréstöbbletként szokás lefölözni az ÁFÁ-t, és nem elengedni.

A limlomot áruló magánszemély eladókra (ilyen nagyon kevés van már) rászállni viszont az APEH "rendeltetésellenes használata"...

Előzmény: Greyhound 2010 (7)
hktibor Creative Commons License 2010.05.18 0 0 16
Ez nem túl életszerű, hogy 7-8 év után még őrizgetem az eredeti számlát. Ezek szerint kell, de erre sosem gondolna az ember, hogy majd sok sok év múlva nekem igazolnom a beszerzési árat.
Előzmény: Híd (14)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.18 0 0 15

Teljesen jogos az APEH lépése, mert egyesek már nagyon nagyban űzték az ipart (egyes hirdetési oldalakon előfordul, hogy egymásután 8-10-szer ugyanaz az eladó).

Legalább bejelntkeztek volna és alanyi adómentességet választottak volna, akkor most nem remegnének.

Előzmény: tmbg (2)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 14
Vagyis ha drágábban vetted a szgépet, mint amennyiért eladtad, ami ugye elég valószínű, nem kell adót fizetned.
Előzmény: hktibor (12)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 13

Szja-trv

A VAGYONÁTRUHÁZÁS

Ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem

58. § (1) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló szerződés kelt. Szerződés hiányában a jövedelem megszerzésének időpontjára az általános szabályokat kell alkalmazni.

(2) Ingó vagyontárgy átruházásából származó bevétel minden olyan bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez. Ilyennek minősül különösen az eladási ár, a cserében kapott dolognak a jövedelemszerzés időpontjára megállapított szokásos piaci értéke, valamint az ingó vagyontárgy gazdasági társaság vagy más cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként (nem pénzbeli betétként) történő szolgáltatása esetén a vagyontárgynak a társasági szerződésben, más hasonló okiratban meghatározott értéke.

(3) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelmet úgy kell megállapítani, hogy a bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket (kivéve azokat, amelyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként már elszámolt):

a) a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;

b) az értéknövelő beruházásokat;

c) az átruházással kapcsolatos kiadásokat.

(4) Megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés, számla, nyugta, elismervény stb. szerinti érték, cserében kapott ingó vagyontárgy esetében a csereszerződésben rögzített érték. Külföldről behozott ingó vagyontárgy esetében megszerzésre fordított összegnek a vámkiszabás alapjául szolgáló értéket, vagy ha nem történt vámkiszabás, akkor a forintra átszámított számla szerinti értéket kell figyelembe venni. Öröklés esetén az ingó vagyontárgy megszerzésre fordított összege a hagyatéki eljárásban megállapított érték, ingyenes szerzés esetén az illeték kiszabás alapjául szolgáló érték, ez utóbbi hiányában az ingó vagyontárgy megszerzéskori szokásos piaci értéke, és - vagy egyébként - ha az ingó vagyontárgy megszerzésekor adóköteles jövedelemre tekintettel adófizetés történt, ez a jövedelem is a szerzési érték része.

(5) Ha a megszerzésre fordított összeg a (4) bekezdés rendelkezései szerint nem állapítható meg, akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek.

(6) Az ingó vagyontárgy átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 25 százalék. Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az adóbevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie.

(7) Nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának az 50 ezer forintot meg nem haladó részét.

(8) Nem alkalmazhatók az (1)-(7) bekezdés rendelkezései akkor, ha az ingó vagyontárgy átruházása üzletszerűen történik. Ekkor - kivéve, ha a magánszemély a bevételt egyéni vállalkozói tevékenysége keretében szerzi meg - az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. E rendelkezés alkalmazásában üzletszerű az átruházás, ha ellenérték fejében történik, és az ügylettel kapcsolatban a magánszemélynek az általános forgalmi adó szabályszerűen bejelentkezett alanyaként adólevonási joga megnyílik.

(9) Nem alkalmazhatók az (1)-(7) bekezdés rendelkezései az ingó vagyontárgy átruházásából származó bevételnek arra a részére, amely meghaladja az ingó vagyontárgynak a szerződéskötés időpontjában ismert szokásos piaci értékét.

Előzmény: hktibor (12)
hktibor Creative Commons License 2010.05.18 0 0 12
Nem a nyereségről van szó, hanem az eladási árról. Használt cuccnál amúgy sem beszélhetünk igazán nyereségről például ha újonnan vetted, akkor veszteséged van.

Kicsit utána olvasva a vaterának 12milliárd és a teszvesznek 8 milliárdos forgalma van évenzte. Ebből a befolyt adó maximum annyi lehet, amennyit leadózik az oldalt működtető cég. Az eladók szerintem nulla közeli adót fizettek, eddig. Ez gondolom feltünt az APEH-nek és fut a cirka 1 milliárd forint után. Persze, ha tudják az eladók előre, hogy adózni kell, akkor majd ráteszik a 6,25%-ot az árra és kész. Ez rendben van, de visszamenőleg adót bevasalni, az már durva.

Bár szerintem is a nagyvadakra mozdul rá az APEH, nem a három könyvet meg egy számítógépet eladó emberekre, de itt semmi nem elképzelhetetlen, ha az éves prémiumjukról van szó az adósoknak :)
Előzmény: tmbg (9)
Híd Creative Commons License 2010.05.18 0 0 11
Jól teszi. A tököm tele van a nagyüzemben órákat, ruhákat, műszaki cikkeket interneten árulókkal, akik nem adnak számlát, viszont nem olcsóbbak a boltoknál.
Előzmény: hktibor (-)
tmbg Creative Commons License 2010.05.18 0 0 10
Ha nincs benne trükközés akkor az utóbbi teljesen legális.
Előzmény: Greyhound 2010 (7)
tmbg Creative Commons License 2010.05.18 0 0 9
Valószínűleg a nyereség után kell adóznod, de itt nincs erről szó. Ha nemrég vetted azt a gépet 1000-ért akkor persze igen.
Előzmény: hktibor (5)
tmbg Creative Commons License 2010.05.18 0 0 8
Hol a cikk?
Előzmény: baltaarc (4)
Greyhound 2010 Creative Commons License 2010.05.18 0 0 7
Eredeti funkciójuk ezeknek az oldalaknak valóban ez.

Azonban ma már komplett kereskedelmi hálózat épült ki a Vaterán és a Teszveszen, ahol ÁFA és egyéb sarcok nélkül meg tudsz venni, gyakorlatilag bármit - természetesen zsír új termékekről van szó.

Egyébként ez nem magyar találmány, eBay-en hihetetlen áron szoktam kisebb műszaki cikkeket vásárolni Hong Kong-i kereskedőktől. Általában a HK-Budapest postaköltséggel együtt is lényegesen olcsóbban kapom meg a dolgokat, mint itthon a NETTÓ ár.
Előzmény: ironthehorse (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!